Гарденер'с Цалендар фор Марцх - Детаљан опис радова са упутствима!

Долазак првих дана прољећа значи почетак љетње сезоне, па се додаје и рад за вртлара. Припрема за сезону ближи се крају, а од залиха сјемена и инвентара до акције. Припремите свој календар вртлара за март - то ће вам омогућити да дистрибуирате радове током цијелог мјесеца, да их испуните правовремено и са успјехом.

На почетку месеца можда још има снега у том подручју, али је још увек мало

Врт - прво чишћење и брига о дрвећу

Пролећни рад у башти почиње „општим чишћењем“. Ради практичности, он је представљен као инструкција корак по корак.

чишћење локације

Корак 1. Припремите вртне колица, сандуке, торбе и алат за чишћење.

Опрема за башту

Корак 2. Извршите прелиминарни преглед локације, означите "фронт оф ворк" за себе. Ако је башта веома велика - све запишите у свеску или бележницу.

Корак 3. Ослободите се великих отпадака - густих грана грмља и дрвећа, остатака грађевинског материјала или разбијеног вртног алата. Гробље је све на једном месту за даље одлагање и извоз.

Чишћење великих остатака

Корак 4. Сакупите средње и мале остатке - танке гранчице, лишће, стабљике, мртву траву. Смрвите их у засебној групи великог отпада. Употреба торби, кутија, фиока и вртних колица ће помоћи да се убрза рад.

Чишћење сеоске куће на пролеће

Корак 5. Ако имате топле кревете или планирате да то урадите у овомсезону, затим сортирајте мале остатке. Одвојите органску материју, побиједите било каквим болестима или штеточинама, или пак пошаљите у компост.

Принцип компост-јаме

Важно! Да би се убрзао процес разградње и да би се делимично ослободио непријатног мириса компоста, помоћи ће употреба микробиолошког ђубрива "Сиаиво-3" или његових аналога.

"Лигхт-3"

Корак 6. Након чишћења прегледајте сва стабла и грмље због оштећења - пукотине, опекотине од сунца, штеточине и утапање. Креда, комад обојене тканине или било шта друго их обележава.

Пукотине дуж дебла могу се појавити из разлике између дневне и ноћне температуре, прекомерног наводњавања, неправилног обрезивања воћака

Март, као први мјесец прољећа, прати повећање просјечне дневне температуре. Али у исто време постоји ноћна хладноћа и смрзавање. Постоје оштре температурне разлике: током дана дебло дрвећа на јужној страни загрева до + 15-20 ° Ц, а ноћу се хлади до -5-0 ° Ц и мање. Као резултат тога, дебла и гране могу бити прекривене опекотинама од сунца и пукотинама, названим морозобин. Откривена стабла са сличним повредама захтевају хитно лечење - уклањање мртвих и трулих делова, "ране" у баштенском лаку и, у случају великих опекотина, глину са накнадним заклоном, лагану и густу тканину.

глазура на деблу

Избјегавање таквих проблема помажеправовременог прања. Након зиме, потребно јој је ажурирање.

Заштита дрвећа од опекотина од обојења

Нанесите на стабла стабла композицију припремљену према следећем рецепту:

  • креч, 1 кг на 10 литара воде;
  • љепило за столарију, 25-50 г - за боље приањање беле боје коре;
  • бакар сулфат, 350 г - за дезинфекцију.

Носити креч на прилично топао и сунчан дан, тако да се влага у њој не замрзава и не наноси још више штете воћкама.

У другој половини марта, након постизања више или мање топлог, стабилног времена и прије почетка цватње, потребно је орезати грмље и дрвеће. По својој сврси и методама, процедура је подељена на многе подтипове, приказане у табели испод.

Обрезивање воћака

Табела. Врсте обрезивања грана на вртном дрвећу и грмљу.

Име Шта учинити

санитарна резидба

Уклањање грана грмља и дрвећа које су погођене болешћу или имају озбиљна оштећења. Здраве биљке, у неким случајевима, могу обновити способност цветања и плодоношења.

твори обрезивање

Да контролише облик круне грмља и дрвећа.

регулација резидбе

Регулирати број грана и осигурати равномјерно продирање сунчеве свјетлости у лишће грмља и дрвећа.

Рејувенатинг цроп

Да би се стимулисао раст нових грана, потребно је уклонити сувише старо и већ близу изумирања.

Обрезивање дрвећа у пролеће (шема)

Обрезивање стабала јабуке: формира, регулише, подмлађује

Облици обрезивања воћака

Не заборавите да се клипинг треба изводити само са добро обрађеним и добро развијеним алатом. Ако желите да исечете врло густу грану на дрво, прво га исеците од дна, тако да је рез једнак. Немојте заборавити да рукујете повредама на тај начин "ранама".

Користите алат за обрезивање и изоштравање

Савет! Сечене гране дрвећа и грмља без трагова болести могу се користити као материјал за компост и топли кревет.

Приликом успостављања стабилне температуре изнад + 2 ° Ц, све воћке и грмље у врту захтевају прскање инсектицидима и другим супстанцама за борбу против гљивица, микроба и инсеката. Такође, од потоњег ће вам помоћи и појасеви за риболов које морате ставити на стабла стабала у марту (пре почетка цветања).

Појас на воћкама

Лепкови за лепљење: 1 - полагање јаја свилене бубе; 2 - прелиминарно чишћење коре осовине; 3 - везивање папира са узицом; 4 - папир за расипање са лепком; 5 - појас ремена се хвата гусеницама резбаре јабуке

Припрема града у марту

Прва ствар коју треба урадити у врту у марту - за дистрибуцију постојећих кревета за ове или друге усјеве, одредити вријеме сјетве или садње садница. Не заборавите на принципеплодореда земљишта и добре усеве. Ако се локација налази у доњем току - унапријед се побрините за уклањање вишка влаге.

Компатибилност и плодорење неких поврћа

Препорука! Почните са сакупљањем снега - ставите га у запечаћене и неупотребљене контејнере. Након тога, имаћете много слободне воде за отапање у градовима, стакленицима и стакленицима.

Припрема отопљене воде за заливање садница

Ако живите у подручју са релативно благом климом и имате скоро сав снијег, почните припремати кревете за сјетву. Ако је потребно, употпуните купљену земљу, оплодите град компостом. Не заборавите на дрљање и обраду тла грабљама, док кревети још нису пробављени.

употреба ђубрива

У случају када је Марта изгледала као топла и са стабилном температуром, рано поврће и биље могу бити посађене у врту:

  • лук;
  • бели лук;
  • купус;
  • ротквице;
  • першун, копар и зелена салата;
  • грашак;

У овом случају, биљке које се сазревају неколико седмица, могу се садити у тим креветима, гдје ће крајем априла и почетком маја бити посађене саднице других усјева.

Видео - Врт и вртни радови у марту

Саднице и пластеници

Март је време за сетву у лонцима и контејнерима сјемена за саднице. Уз помоћ таквих агрономских техника, вртлари добијају прилику да добију као резултатжетва много раније, што је посебно важно за умерене климе и не тако дуго сезонско доба. За вашу удобност, табела испод приказује календар сетве под садницама.

припрема садница

Табела. Редослед сетве семена поврћа и цвећа под садницама у марту.

\ т
Временски период Који се усеви сијају
Од 1 до 5 број Парадајз под летњим пластеницима, паприком и патлиџанима
Од 1 до 15 број Парадајз испод отвореног тла
Од 20 до 25 број рани купус
Од 25. до 30. дана Обојени и црвени купус, броколи и колраби
Целог месеца Цвеће: петунија, лаватера, левина семе, флокс, лобелија, астери и друго

Не заборавите да се побринете за саднице у кутијама и контејнерима, да се храните и правите кикице. Ако имате пластенике са топлим креветима, ушите их у њих, то ће уштедети простор на прозорској дасци за још више садница.

Сакупљање садница купуса

Такође у марту, морате се бринути о стакленицима - провјерити њихово стање, опрати, поправити по потреби, додати компостне гредице и затегнути филм.

Превентивно третирање пластеника из поликарбоната у пролеће пре садње у земљишту

\ т

Календарь на Гарденера за Мај

У мају природа почиње да се снажно буди, тако да је време да се не само припремни, већ и радови на слетању задрже у свом дому.За више детаља, саветујемо вам да се упознате са календаром вртлара за мај.

Месечев календар вртлара за март

За оне сународнике који су навикли да повезују рад у врту и граду са одредбама Мјесеца, слика испод показује одговарајући календар за март. Уз његову помоћ могуће је одредити повољне и неповољне дане за садњу, подрезивање, сечење и друге мјере.

Месецни календар сетве за март 2017

Запамтите да компетентно обављање агротехничких техника и равномјерна расподјела свих радова током мјесеца марта гарантира њихово правовремено и, најважније, успјешно извршење.