Гаражни систем гријања на тави: испричајте ми детаљно

Начини за ефикасно загревање гараже. Једна од најефикаснијих апликација система за загревање воде. Због бројних предности, потражња за њима је прилично висока. Али они имају један велики недостатак - у случају јаких мраза, вода у цевима може да се смрзне. Да би се то избегло, многи власници гаража уливају у комплекс разне антифризе. Као што пракса показује, гаражни систем гријања на тави је прилично учинковит.

Врсте гаражних објеката са системом грејања са посудом као топлотним превозником:

  • уградња система од нуле, узимајући у обзир својства тоста;
  • адаптација постојећег система грејања воде коришћењем тосоле:
  • ревизија технолошких прикључака и спојева;
  • постављање додатних радијатора;
  • монтажа испушне вентилације.

Предности и недостаци

Пажња: Тосол се не смрзава у системима грејања чак и при јаким мразима. Управо то је његова главна предност. Максимум који му се може догодити, он ће се претворити у стање желатинозне супстанце. Али то не утиче на квалитет грејања. Након загревања, поново ће постати течно.

Издувни систем се може ефикасно користити у круговима високе температуре, пошто има високу тачку кључања од 110-125 ° Ц. Али при одабиру температурног режима, мора се узети у обзир да се загријава спорије од воде.

Тосол има не само предности, него и неке недостатке који се увијек морају узети у обзир.

Недостаци тосола су:

  1. Одличноу поређењу са водом, вискозност. Да би се пумпају кроз цеви, потребна је додатна снага. Циркуларну пумпу треба замијенити снажнијом.
  2. Топлотни капацитет овог расхладног средства је 1-15% нижи од воденог. Да би се то надокнадило, потребно је инсталирати додатне дијелове радијатора, измјењиваче топлине, итд.
  3. Велика проточност, која захтева добро заптивање свих прикључака који су доступни на систему грејања. Гумене подлоге треба заменити паронитом.
  4. Трајање употребе сунцокретовог уља, као и многих других производа против смрзавања, није више од 5 година. Након тога, потребно је довршити његову замјену.
  5. Када стагнира, формира беле пахуљице које се могу таложити, оштећујући грејну структуру.

У Тосоули постоји још један недостатак. Најзначајније. Отровна је. Нанесите овај састав на систем за гријање тако да не може ући у просторију. Систем грејања не би требало да има цурења и да буде заптивен на спојевима. Уосталом, као што је већ поменуто, флуидност ове супстанце је већа него у води, и може продријети чак и кроз лагану пукотину.

Пропуштање чађи није одмах очигледно и да би се избегло удисање његових пара, које, уз помоћ високе температуре, лако излазе ван, треба пажљиво размотрити стање система грејања и повремено га прегледати за било какву штету.

Пажња: Ако се открије цурење, треба га одмах уклонити, вентилисати гаражу и темељито опрати под.

Поред тога, он се ни на који начин не може сипати у системгрејање, ако се користи котао са два круга, јер супстанца лако може ући у склоп ГПУ-а и последице ће бити веома непријатне.

Пуњење система за грејање

Ако се не бојите да је отровно отровно и одлучите да га улијете у сталак за гријање, морате у потпуности поштивати сигурност улијевања и накнадног рада.

Запамтите, прије излијевања, чачкалица за зубе треба разриједити. Не треба га користити у концентрованом облику, јер може изазвати ломљење котла и кружне пумпе. Разблаживањем тосола, можете независно одабрати жељени однос воде и антифриза. Али прво је неопходно сазнати најнижу температуру на којој је могућа његова кристализација. Најчешће се такве информације налазе на амбалажи.

Опрез: Пре наношења пасте за зубе, потребно је правилно одабрати температурни режим. У његово име указује на температуру на којој долази до њене кристализације. На пример, А40-М (-40 степени). Имајте на уму да није потребно разблаживати расхладно средство водом. Треба користити концентрате који се састоје од 95% етилен гликола. Користећи га за пуњење, можете независно одабрати прави однос концентрата и воде.

Када се разблажује водом, треба имати на уму да ако се смрзне на температури од - 40 степени, онда би однос воде и концентрата требао бити 1: 1. На тачки смрзавања - 30 степени 2: 3. И ако се смрзавање догоди на - 20 степени,однос 1: 2.

Пре него што се улије у систем за гријање потребно је из њега извадити сву расположиву расхладну текућину, добро испрати радијаторе и цијеви. Сва унутрашња контаминација мора бити елиминисана. Најбоље је испрати неколико пута, тако да можете постићи бољи резултат. Ако се пре овог система улије антифриз, треба га потпуно спојити. Не треба га мешати са ароматизованим тосолом.


Систем који се користи за загревање гараже на тацни захтева чврстоћу система за грејање и замену гумених јастучића. Ако је потребно, утврђене повреде треба елиминисати. Потребно је извршити притисак потребан за провјеру сустава гријања ради могућег прекомјерног нормалног тлака. Ова процедура може открити скривене недостатке.

Али прво морате сазнати квалитет концентрата да бисте сазнали да ли га можете сипати у систем за гријање. Да бисте то сазнали, направите раствор у малој стакленој посуди и оставите га неколико дана. Температура би требала бити пространа. Ако нема пјене или таложења, може се користити. У супротном, не би требало да се користи.

Тек након свих ових поступака, уз помоћ специјалне пумпе, требало би почети сипање зуба. Ово треба урадити пажљиво.

Пажња: Обавезно је користити заштитно одело, респиратор и рукавице. Гаража у овом тренутку треба да буде добро проветрена. Ако током лијевања дође до коже, одмах је исперите водом. У присуству хемијских опекотина -посетите свог лекара.

Систем за грејање

Загревање гараже са сосовима захтева инсталацију већих радијатора и снажнију циркулациону пумпу. Поред тога, пажњу треба посветити инсталираним радијаторима и цијевима. Пошто се тосол и многи слични антифризи производе на бази етилен гликола, потребно је унапред сазнати да ли их је могуће користити као носач топлоте у присуству алуминијумских или биметалних радијатора и галванизованих цеви.

Типови кљова: зелена, црвена, плава. Шта одабрати - разлике и утицај сваког на систем грејања метала и чворове.

У супротном, употребљени антифриз може негативно утицати на систем грејања, на пример, изазивајући корозију метала.

Важно је да се пре пуњења зубне пасте осигура да неће оштетити ваш систем гријања. Поред тога, узети у обзир ризике и трошкове повезане са његовим радом. Имајте на уму, што је мања концентрација расхладне течности, мања је вероватноћа да ћете добити опекотине ако удари у кожу.

Тосол се може ефикасно користити за загревање гараже. Његова употреба вам омогућава да постигнете топлоту у њој, и да избегнете замрзавање система чак иу јаким мразима. Али користити га треба опрезно, јер је врло токсично. Када га користите, треба да се придржавате безбедносних правила. Ни у ком случају га немојте користити у присуству котла са два круга.