Функција "Питагорина" у даљиномеру. Шта и како се користи!

Функција "Питагорина" у даљиномеру није присутна у сваком мјерном уређају овог типа. Међутим, његово присуство олакшава мерење у тешко доступним местима. Индиректна мерења су корисна када ласерски зрак није у стању да рефлектује објекат. Мали вијак у зиду, врх стабла или ивица забата не обезбеђују увек тачан удар ласера ​​на мету. Функција "Питагорејца" ће бити корисна у мерењу дубине јаме или висине зидова, када је одвајање од горње тачке физички немогуће.

Већина модела ласерских рулета обезбеђена је једноставним "питагорејцем", где се мерење врши на две тачке. Прво израчунајте дужину хипотенузе, а затим? дужина једне од завојница. Висина објекта, односно други катех ће бити жељене величине. Компликована "Питагора" укључује проналажење висина на неколико тачака.

Сада, што се тиче самог уређаја. Жељена функција у ласерском рулету је означена знаком "трокут" на панелу. Погледајмо како користити Питхагорину функцију у даљиномеру.

Пре почетка рада морате узети у обзир:

  • Мјерење се мора обавити у једној равнини. Дометало мора бити сигурно причвршћено. Идеална опција - лежати на поду, столу или бити учвршћена у троножац, не би се смјела помицати. Када користите статив, може се поравнати са уграђеним кружним нивоом. Неки модели имају мехур у телу.
  • Једно мерење треба извршити у хоризонталној равни. Држи се овогаправила треба слиједити како би се добили точни резултати.
  • Ако у рулету постоји тајмер, користите га када користите статив. Можете избећи дрхтање руку.

Алгоритам на работата с "Питхагореан" функциа

  • Изаберите одговарајуће дугме у менију инструмента. Ако вам је потребна компликована Питагора, притисните типку менија неколико пута док се не појави жељена формула.

  • Како је даљиномер сигурно фиксиран, ми направимо прво мерење хипотенузе. На екрану, мерач опсега ће трептати у ком тренутку треба зауставити авион. Ласерски сноп покушава доћи до горње тачке. Ако се мерење тешко доступних места врши на улици, користите специјалне црвене наочаре. Помоћи ће вам да видите тачку чак и на сунцу.
  • Преводимо даљиномер у хоризонталну раван и заустављамо катехизам.
  • На екрану треба приказати жељену висину - други катех Ако је све урађено исправно, резултат ће бити тачан до 2-5 мм.

Као што можете видјети, Питагорина функција у даљиномеру је прилично једноставан начин за обављање мјерења на тешко доступним мјестима. Штавише, то је и тачно. Употреба истог комплекса "Питагора" се не разликује од стандарда. Потребно је пратити упуте на екрану и произвести секвенцијална мјерења на катехинима и хипотенузи. Резултат ће такође бити веома прецизан.