Филтер мреже: за шта је намењен?

Висококвалитетни мрежни филтер

Норма је била веза компјутера, ако не преко УПС-а (непрекидно напајање), онда барем кроз мрежни филтер (у кућном филтер соцкет-у). Обично је направљен као продужни кабл (на слици на почетку овог чланка приказан је као мрежни филтер за 3 утичнице), међутим, зашто је намјењен и колико је учинковит, неискусан у електроници, људи готово не разумију.

Разговарајмо детаљно, али не много дубље, посебно у посебним терминима о сврси и принципу овог уређаја. Такође, покушаћемо да одговоримо на нека од најчешћих питања и покушаћемо да вам кажемо како да изаберете прави мрежни филтер за вашу опрему.

Која је сврха мрежног филтера


Последице подношења високог напона компјутеру

Нормално, напајање би требало да буде 220 волти са фреквенцијом од 50 Хз, међутим, у пракси се то никада не дешава. Чињеница да уређаји повезани на мрежу имају различите карактеристике, а као резултат њиховог укључивања и искључивања, параметри струје у мрежи се стално мијењају.

Свако зна ситуацију када, због повезаног заваривања у комшију, жаруље у стану почињу да се загревају светлије, а онда умиру. Напон се може значајно повећати или смањити, фреквенција и облик бајпаса се мења. Могуће је да када дође до незгоде (преклапања жица са различитим фазама), удара муње или погрешних акција електричара, скок напона ће бити значајан, неколико пута већи одноминална вредност.

Такође, мрежа омета фреквенције веће од 50 Хз. На пример, искрење доводи до високофреквентних сметњи (пукотине у колонама при извлачењу утикача радне лампе из дизалице коју су проузроковале).

Све ово не утиче само на правилан рад електронике, већ може довести и до његовог квара. Наравно, готово сви кућни уређаји су опремљени заштитом од преоптерећења, али чешће су само осигурачи који раде на значајном преоптерећењу, а затим са неким закашњењем.

Сви ови проблеми су сачувани помоћу мрежног филтера. Он сече све вођење са фреквенцијом различитом од номиналне, гаси скокове и регулише напон који се примењује на уређаје који су повезани после њега. Потребно га је користити не само за рачунар, већ и за све сложене кућне апарате.

Како функционише мрежни филтер


Није најбоље, али мрежни филтер ради

Као што је горе поменуто, задаци у мрежном филтеру су три:

 • одсећи све струје фреквенцијом већом од 50 Хз;
 • Урадите исто са струјама испод ове вредности;
 • Искључити пораст напона изнад 220 волти.

Три типа радио компоненти се користе за њихово извршење:

 • кондензатор , савршено проводи високе фреквенције, али не пролази ниске фреквенције;
 • индукторска завојница(пригушница) ради, напротив, заобилазећи истосмјерну струју, али је отпор АЦ;
 • варистор(специјални полупроводникуређај), он има интересантну карактеристику - до одређене вриједности напона, отпор је велик, а када прелази тај праг, он нагло пада.

Ови елементи су повезани на следећи начин:

 • Кондензатори - паралелни са оптерећењем (уређај спојен на наш филтер). Када се појаве високе фреквенције, оне пролазе кроз њих, али не кроз оптерећење.
 • Индуктивност завојнице - спојена у серију са оптерећењем, и не дозвољава јој да пролази кроз њу на високим фреквенцијама.

Вишеструко спојени чворови кондензатора и калема (ЛЦ кругови) са исправно одабраним апоенима, побољшавају квалитет филтрације (селективност).

 • Варистор је повезан као кондензатор паралелно са оптерећењем. Када се напон повећа, струја пролази кроз њега, а не кроз оптерећење (ефект маневрирања).


Пуњење филтера ближе

Поред ових делова, филтер обично укључује додатне радио елементе који обезбеђују боље перформансе, функционалност и елиминишу нежељене ефекте. На пример, уз оштар прекид везе са мрежом, велики кондензатор може постати извор високонапонских и високофреквентних сметњи услед оштрог пражњења (кликом када су многи аудио системи искључени узрокује овај процес). Стога, паралелно са њом, укључите и отпорник (отпор), који гаси дану енергију.


Шема најједноставнијег филтера (за оне који мало разумеју)

Након што смо се упознали са сврхом и уређајем за филтрирање, одговорит ћемо на питања која се најчешће сусрећу.

Које друге електричне уређаје је пожељно повезати преко филтера


Да бисте све ове уређаје хранили заједно, потребан вам је мрежни филтер од 3 утичнице и више

Одговор на ово питање је једноставан - готово све сложено (прије тога не припадају жаруље и електрични гријачи). Наравно, најмодернија електроника се напаја импулсним напајањем које је мање критично за високе напоне и сметње, али непотребни нивои заштите никада неће ометати.

За системе репродукције звука, одсуство сметњи фреквенције ће побољшати квалитет њиховог рада. Такође, не заборавите да мрежни филтер ради у супротном смеру.

Ако се смјернице појављују у самом уређају, то им не допушта да продру у мрежу. Ова функција додатно штити ваше податке од неовлашћене употребе. Постоје скривене технологије приступа које читају податке са уређаја само путем кабла за напајање.

Мрежни филтер на телефонској линији

Филтер са телефонском и кабловском заштитом

Поред тога што узрок оштећења електронике може постати нестандардне карактеристике напајања, сметње и високи напон могу продријети кроз друге повезане линије: телефон, Етхернет, кабл. Стога, у модерним заштитним уређајима, поред уобичајене снаге, постоји и телефонска утичница са филтером и конекторима других формата. То је такође добра заштита.

Принцип појављивања и сузбијања нежељених ефеката у овим системима је практично исти, осим што се системи разликују по фреквенцији и напону. Иф уНема додатних прикључака за ваш филтер, заштитни уређај можете купити одвојено.

Потребан филтер након УПС-а


Након УПС-а филтер није повезан

Ова ситуација се често сусреће - излазни конектор УПС-а повезује филтер са неколико прикључака и има целу периферију. Ово је непотребно, јер "нераскидиви" има уграђени филтер (биће довољно једноставних продужних каблова за неколико прикључака).

Мало даље од теме. УПС је дизајниран да омогући изненадни нестанак струје, можемо сачувати потребне информације (за старе машине да их правилно искључе, паркирање је паркирано). За периферију то није важно.

Повезивањем цијеле периферије након "искљученог" напуните батерију за њено функционирање и скратимо вријеме рада рачунала. Има смисла повезати се са УПС-ом само рутер или модем, ако податке похранимо у "облак". Други периферни уређај је повезан на мрежу преко филтера.

Шта је соцкет визард


Филтер је направио утичницу

Размотримо питање - мрежни филтер са главним прикључком, како функционише и да ли је ова функција потребна. Ово је опциона опција за мрежне филтере са вишеструким утичницама. У таквим уређајима, један конектор је додељен мастеру (Мастер), а сви остали су помоћни (Славе). Типично, системски конектор машине се повезује са старијим конектором, као и са другим другим периферним уређајима: монитор, модем, штампач, аудио систем, и тако даље

.

Електроника филтера прати да ли постоји потрошња енергије на главном конектору, ако не, онда сведруги Ово је веома корисна функција која вам омогућава да ефикасно штедите енергију.

Кориснику је такође згодно да користи такав филтер - нема потребе да притиснете дугме за напајање свих уређаја по завршетку. Уређаји који су потпуно одспојени, уопште не троше енергију, за разлику од стандби режима и више противпожарне заштите.

Такав филтер је погодан не само за рачунар. Поред тога, у кући може бити још неколико система који раде на главној јединици, на пример: ТВ, ДВД плејер или Блуе-Раи, сателитски пријемник, кућни биоскоп.

Без телевизије, други су бескорисни. Истина, након примјене напона, многи сустави ће морати бити пребачени из стања приправности у ручни, ручно. Али, у већини случајева, модерна технологија је лако повезана другим каналима и независно укључена.

Да ли је могуће изградити мрежни филтер сам по себи


Једна од аутопсија

Ако сте добри у развоју, чак ни у радио-инжењерству, већ једноставно у електротехници, онда прављење најједноставнијег филтера својим рукама неће бити тешко. Схема (и они су пуни на Интернету) није компликованија него за обрнути спој трофазног мотора. Успут, имамо једну од њих горе. Ево још опције.


Схема селф-маде филтера

\ т

Све његове компоненте се лако купују у специјализованим продавницама. Инсталација се може обавити чак и "надстрешница", без штампане плоче (не заборавите на поуздано причвршћивање свих дијелова и захтјеве електричне сигурности).

Делови за такав филтер не купују нужно -кондензатори и отпорници се могу лемити због квара опреме. Цхоке је теже наћи, али можеш га и сам окренути. Проблем може настати само код варистора, иако цена за овај уређај није полуводички уређај.

Када се користе делови технике отписа, обратите пажњу на радни напон кондензатора - он треба да буде најмање 400 волти (боље, упркос чињеници да у мрежи имамо 220). Ово ће осигурати поуздан рад на напетим тркама.

Важно: Не може се користити за АЦ филтер, поларизоване електролитичке кондензаторе. Напомињемо да поларитет везе ("-" или "+") није приказан на кућишту уређаја

Како одабрати мрежни филтер за кућне уређаје

Чињеница да је потребан мрежни филтер је већ објашњена. Али како изабрати одређени модел који ће сигурно заштитити вашу електронику, а истовремено не омотати новчаник? Видео испод вам треба помоћи.

Упутства за избор следећег:

 • Одредите укупну снагу оних уређаја који ће се повезати преко њега.Штавише, узимамо вршно оптерећење, а не у режиму мировања (на пример, ласерски штампач може да издржи до 3 кВ током штампања). На добијену цифру се додаје 20-25% залиха.
 • Треба такође узети у обзир да се потрошња енергије може повећати ако желимо да надоградимо наш систем или купимо додатне уређаје.Изабрали смо филтар који омогућава ову снагу прикључног оптерећења (акопоказује струју, онда једноставно помножите са 220, В = И * У и добијамо снагу у ватима).
 • Одредите које су нам додатне функције, а које су сувишне и одабиремо модел управо са таквим могућностима.Не треба да купујете, на пример, модел заштите телефонске утичнице ако је ваш рачунар повезан на интернет преко кПОН-а (оптички кабл).
 • \ т Одаберите модел који одговара цијени.Штавише, боље је да се не фокусирамо на популарност бренда, већ на рецензије купаца на ауторитативним сајтовима (аирецомменд, отзовик), али не и на страници продавнице (где се могу платити позитивне оцене).

Демонтирани јефтини мрежни филтер

Савет: Немојте бирати јефтине филтере. Најчешће је то варка, а од заштитних елемената у њима се догађају, у најбољем случају, само кондензатори. Сумња треба да изазове малу тежину и величину. Они раде само као продужетак. На слици изнад приказан је такав пример у растављеном облику.

То је све што вам можемо рећи о мрежним филтерима. Ако схватите да мрежни филтер на 5 утичница није једина карактеристика уређаја, онда смо напорно радили за ништа.

Ове вредности су веома мале, и много је важније знати основне техничке параметре. Биће нам драго да вам овај чланак помогне да разумете принцип овог уређаја и његову сврху, одговорите на најчешће постављана питања.