Филм за малчирање какав је

Малчирање засада је већ дуго постало стандардна процедура. И премда се филм као покровни материјал користи не тако давно, али очигледно води међу малчирањем материјала, поуздано спречавајући слијетање од хладноће, температуре и флуктуације корова.

Малчирање тла служи за заштиту од штеточина и корова, за уштеду топлоте и побољшање састава тла. Али не знају сви да се за ове сврхе користи филм за малчирање. Одавно су га користили вртлари и на малим парцелама и на великом пољопривредном земљишту. Шта је овај материјал и зашто се користи у земљи?

Шта је филм за малчирање

Најједноставнији облик филма за малчирање изгледа као чврста полиетиленска трака направљена од рупа. Кроз ове отворе биљке добијају воду, ђубрива и ваздух, неопходне за живот. Филм за малчирање убрзава загријавање тла, задржава топлину током хладне сезоне и поспјешује раст биљака. Најчешће се користи на креветима са поврћем, јагодама и јагодама, а покрива га лежајима углавном у прољеће и јесен. Фолија за малчирање спречава брзо испаравање влаге из тла и побољшава микроклиму у зони садње.

Предности фолије за малчирање

Ово укључује следеће:

  • Суспендирање раста корова. Апсолутна светлосна непропусност филма (у случају црног филма) не дозвољава развој семена и корена корова који остају у земљи. Њихово одсуство благотворно утиче на расткултивисане усеве и ослобађа вртове од редовног плијевљења;
  • Под филмом (у случају црног филма) плијесан се не обликује, што не значи органску малч;
  • Не производи штетне инсекте, али не-испарљиво платно штити биљке од патогена болести које су увијек присутне у тлу;
  • Филм боље задржава влагу испод ње, спречавајући је да испари са површине земље, формирајући густу херметичну кору. Ако је прије него што сте морали пљунути своје "окамењене" властитим рукама након неколико површина за наводњавање под рајчицама или краставцима, сада то можете заборавити.

Друге предности малчирања фолијом укључују смањење потрошње воде за наводњавање и чињеницу да након ње или након кише, лишће и плодови остају чисти, а не контаминирани земљиштем.

Сорте филма за малчирање

Често се под фолијом за малчирање подразумевају два типа покривног материјала: унутрашње водонепропусне полиетиленске фолије и агрофибре (неткани водопропусни материјал). У оквиру овог чланка више нас занимају филмови који се разликују по неколико критерија:

  • у дебљини - за фолије погодне за малчирање дебљине 30 микрона. Можете користити танке филмове, али обично трају не више од једне сезоне. За дуготрајну употребу боље је одабрати филмове дебљине од 30 до 60 микрона;

  • филмови за бојење могу бити различитих боја: транспарентни, црни и двобојни (црни одоздо и бијели /црвени /наранџасти /сребрни врх).Често се у просторима смјештеним у умјереној зони користи чврсти црни филм - испод њега нема корова и добро одржаване топлине. За топлије регионе препоручујемо да изаберете филм са црном облогом и светлу површину. Вјерује се да филмови јарких боја дезоријентирају штеточине и уклањају их са парцеле. А ако омекшате кревете, на пример, са парадајзом са наранџасто-црвеним филмом, онда ћете бити изненађени засићеним и живописним укусом плодова ове културе. Овај феномен се објашњава чињеницом да филм такве боје стимулише фотосинтезу у биљкама.

прозирне фолије

Филмови са различитим спектралним карактеристикама користе се за малчирање. Прозирне фолије не само да не инхибирају, већ, напротив, доприносе обимном расту корова под малчом, што је дозвољено само у подручјима без корова, а за нормалне теренске услове је потребно претходно третирање тла хербицидима. Прозирни филм се разликује по стотој пропусности, тако да се земљиште под њим брзо загрева до температуре која је за 3-5 степени виша него на отвореном. Истовремено, због чињенице да такав материјал за уситњавање у потпуности пролази кроз сунчеве зраке, под њим се убрзано развијају корови, посебно влажнији. И код високе влажности почиње интензивно размножавати једноћелијске алге, које улазе у конкуренцију са култивисаним биљкама за хранљиве материје.

Клијање степеница и раст корова практично се не успорава смањењем транслуценције филмова са 80-99% на 45-50%. Кададаљим смањењем транспарентности, раст корова се нагло успорава, а након постизања транспарентности од 5-10%, расходи се смањују. Вишегодишњи коров корова (пирит, чичак, бреза, итд.) Умире потпуно само при нултој транспарентности филма. Од свих филмова са задатком спречавања раста корова потпуно се носи са само веома црним, непропусним филмом.

Црно светло-херметичан филм

Направљен од полиетилена високе густине, стабилизованог са чађом, зелени филм стаклене баште разликује се од прозирне не само боје, већ и његових својстава и, сходно томе, поља примене. Као и обично, овај филм се производи рукавима, намотаним у ролама ширине од једног до три метра.
После сечења једне од страна и постављања материјала постаје двоструко шира.

Полимер се лако може сећи помоћу савијања или маказама. Али ако желите проширити рукав јако дугачке дужине, немојте журити да одмотате ролну - само изрежите једну ивицу ножем или пилом са малим зубом.

Црно-бели филм за малчирање

Црно-бело малчирање се сматра најоптималнијим обликом овог процеса. Црно-бијели филм рефлектира дио сунчеве свјетлости од тла до биљака, што позитивно утјече на раст усјева. У овом случају, горња површина филма није јако загријана, а ризик од "спаљивања" биљака је минималан. Поред тога, непрозирност филма је препрека сунчевој светлости, што заузврат знатно отежава раст корова.

Опцијенаношење филма за малчирање

На креветима од поврћа и јагода, фолија се распростире у прољеће након обраде тла. Затим у њему раде укрштене резнице за садњу биљака. У јесен, филм се уклања, земља је лабава и додаје се компост и покрива листовима или хермесима. На исти начин малчирати филм који се шири на цветним гредицама са трајницама, дрвећем и грмљем. Да би цветни цвијет изгледао атрактивније, филм је прекривен малчем од дробљене коре, малих штапића или шљунка. У таквим композицијама филм за малчирање може остати дуги низ година.

Али ако филм распростирете по вртним стазама или местима за одмор, поплочаним коловозом или шљунком, малч филм спречава клијање корова.

У процесу њеног истезања нема ништа компликовано. Најбоље вријеме је прољеће, одабрано мјесто (кревет, цвјетњак, итд.) Је испуштено, уклањају се корови. Додајте компост и сложена ђубрива у земљу и воду. Површина мора бити поравната са крпама и могуће је отворити филм за малч, чији се рубови могу прешати камењем или закопати у земљу. Пре садње садница, морате га полирати. Затим направимо филм од потребног пречника рупе и биљних биљака, узимајући у обзир потребну удаљеност приликом садње између биљака.

Овај филм можете користити и као склониште од изненадних пролећних мраза, за то можете користити тунелску методу - затезну фолију на носачима у облику тунела (као стакленик).

Узгој поврћа и воћаЈагоде испод филма су веома перспективан агротехнички догађај. Многе фарме и модерне фарме већ дуго обраћају пажњу на ову методу. Иако су значајни трошкови покривања верзије материјала, али се брзо исплате високи приноси висококвалитетних производа.