Фиксирање сувог зида на плафон без оквира

Да би се поравнала површина стропа и њена обрада, користе се листови сухозида, често су причвршћени на посебан метални скелет. Али понекад је могуће да се на строп причврсти суви зид без оквира. Ако постоји значајан пад висине површине (од 4 цм), онда се без њеног стварања неће радити. Боље је да разлика не пређе 2 цм

Предности и недостаци начина монтаже без оквира

Овај метод се користи на равним плафонима, често тако да се причврсте листови у малим просторијама. Метода без оквира значајно поједностављује и олакшава рад на завршетку просторија.

предности:

 • Одбијање оквира на равном стропу смањује трошкове куповине типли, вијака, профила и потребних алата (бушилице, маказе за резање метала итд.). Уштеђено је додатно време, трошкови рада су смањени, јер неће бити потребно да се скупи оквир за причвршћивање сувог зида
 • Висећа конструкција краде од 8 цм висине у просторији. Користећи оквир, смањујете висину плафона
 • Можете да причврстите исти ГКЛ, као код нормалног поравнања зидова, али сада не морају да их секу, тако да спојеви падају у центар профила
 • .

Недостаци:

 • Неће моћи да поравна јако закривљене површине са великом разликом у висини (више од 4 цм)
 • Неће бити могуће поставити ожичење испод гипсаних плоча, због чега је теже инсталирати уређаје за расвјету. Ако лампа не подноси, а ви не желите да спустите нове уређаје, онда полагање сухозида без оквира неће донетинеугодности
 • Неће бити у могућности да пружи додатну заштиту од буке и загревања
 • Да би се ГЦЛ причврстио посебним љепилом, неопходно је да плоче не падну под властиту тежину, неће бити у стању поднијети тешки терет
 • .
 • Прије извођења уградње сухозида без оквира, потребно је добро припремити базу која не захтијева оквирну методу
 • Овај носач не дозвољава вишеслојне стропове

Потребно је процијенити све предности и мане како би се одлучило да ли да се у ваш стан угради плоча од гипс картона. На примјер, ако имате раван дрвени строп, погодније је користити монтажу сухозида на строп без профила, уз помоћ вијака и монтажне пјене.

Ради лакшег коришћења, светионици се могу користити како би се олакшала површина. Они нису обавезни, али ће без њих бити потребно посветити више пажње закључивању сваког листа, усмјерити их тако да се материјал подједнако припоји. У малим собама (остава, купатило, тоалет) рад се боље обавља без светионика. У великим собама (ходник, спаваћа соба), пожељно је прво инсталирати свјетионике.

Учвршћивање гипсане плоче на лепку

Пре постављања сувог зида на плафон без профила помоћу лепка, потребно је добро очистити површину. Прво, лопатицом се откидају остаци бјелине и боје; ако су тапете обложене тапетама, онда их треба потпуно уклонити; чишћење свих прљавштина. Након тога почиње прва површина површине, лакше је направити ваљак. Облачећи га на продужни кабл, лако ће се покрити плафонпрви капут, стоји на поду.

Зидове и плафон потребно је покрити посебним премазом који је компатибилан са купљеним љепилом. За добро пријањање, два пута направите површину прајмера.

Према овој технологији, листови сухозида ће бити причвршћени помоћу специјалне мешавине лепка. У ту сврху користи неколико различитих слогова:

 • Перфиликс - композиција на бази гипсаног везива
 • Силикон - уз помоћ брзог везивања подлоге и листова материјала
 • Церезит ЦМ 11 - главна композиција, специјално дизајнирана за причвршћивање сухозида на плафон без скелета. Препоручује се да се користи за покривање просторија са високом влажношћу
 • Кнауф - брзо хвата и штеди новац

Приликом припреме смеша, морате тачно следити упутства. Композиција лепка се прво мора распоредити по ободу плоче и тек потом размазати у њеном центру. Простор између нанесеног љепила не смије прелазити 40 цм.Нема потребе за премазивањем љепила на рубу, с лаганим притиском, излити ван.

Материјал, прекривен љепилом, се преша на равну, изравнавајућу површину и притисне тако да су рубови на истом нивоу. Неопходно је да се потрудите да се листови на неравном зиду или плафону наслагају тачно.

Да би радили повољније са партнером, да би радили без помоћника, морат ће направити посебне потпоре (на примјер, за причвршћивање суспензије из профила у облику слова "Т"), они се темеље на рубу ГКЛ када се подижу наплафони

Причвршћивање са монтажном пеном и вијцима

Можете да фиксирате суви зид на плафон помоћу монтажне пене или вијака. Ово је добра алтернатива за лепак, а овај начин причвршћивања многим становима изгледа као поуздана опција.

Као иу претходном случају, потребно је започети рад на припреми површина. Чисте се од прљавштине и прашине, одмашћују и уземљују.

Да би се у потпуности елиминисале неједнакости на плафону коришћењем сувог зида, рад се изводи према следећем алгоритму:

 1. Прво, претходно припремљени лист материјала се наноси на површину плафона и чини приближно 10 рупа;
 2. Умећу типле или дрвени Цхопик;
 3. Нанесите материјал на плафон и учврстите га вијцима;
 4. После тога, на местима где се налази монтажа, они још увек отварају пресек тако да пролази млазница балона пене. Преко њих у простору између плафона и плоче материјала допушта садржај цилиндра;
 5. Када пена потпуно зграби, вијци се извлаче, на површини се одсече пена која се понаша и ставља се у депресију китом.

Постоји још један начин фиксирања сухозида уз помоћ монтажне пене. Ово се ради без претходне припреме отвора, али само када имате равну површину. У супротном, чврстоћа споја материјала ће бити неуједначена.

Пена прекрива задњу страну плахте, чинећи је змијом. Након 10-15 минута, када пена исцури и почне да се шири, могуће је поставити суву зидну површину на површину и причврстити је за пјену.Можете додатно користити вијке или вијке.

Монтажа на дрво

Ако имате строп на дрвету, онда би требао имати готово равну површину и елиминирати само мале неправилности. Овај посао је једноставан и самосталан, соба се практично не смањује, а трошкови ће бити минимални.

Причврстите листове помоћу вијака за дрво, заврните их, као у случају монтаже на плафонски профил.

Ако се монтира са лепком, онда се плафон таквог темеља може, после неког времена, деформисати, што ће проузроковати оштећење причвршћеног материјала. На примјер, шавови између листова могу се распасти. Могуће је да се гипсани картон до плафона од ариша - јака и не деформише.

Пажња!Пре почетка рада, дрво треба да обезбеди потпуно скупљање.

Изравнавање бетонског плафона

Можете дати корисне савјете који ће вам помоћи да ријешите проблем "како причврстити сухи зид на строп без профила."

Постоји занимљива метода која се користи ријетко, она се може остварити чак и без искуства таквог рада.

Означавање се врши на површини и избуши рупе испод типле до 20 цм, а строп је означен тако да је удаљеност између појединих пруга 40 цм (као код креирања нормалног оквира за гипсане плоче). Када се типле уметну у рупе на целој површини, потребно је направити ознаке на ГКЛ. Ове етикете праве рупе са рупама за сакривање самотамих шешира по којима ћете причврстити листове.