Ецо-фриендли гријач за дом

У власницима сеоских кућа које су заинтересоване за питање избора еколошки прихватљивог грејача за зидове дрвене и циглене куће. Размотримо у чланку изолацију од фибергласа, базалт памука, полиуретанске пене и природних влакана (памук и целулозу) за самоизолационе зграде и станове. Размотрите карактеристике, својства, предности и недостатке модерне топлотне изолације у смислу заштите животне средине и сигурности за људе који живе у мушкој кући.

Топлинска изолација простора ће вам помоћи да зими значајно смањите губитак топлоте у кући. Међутим, данас произвођачи обраћају пажњу не само на карактеристике топлотне проводљивости, већ и на околиш и сигурност материјала за људе. Данас се сматра еколошки најприхватљивија топлотна изолација: хоботница, грејачи од памука и лана, стаклена влакна, минуват и полиуретанска пена.

У овом чланку нећемо разматрати популарну и јефтину изолацију пјенастог полистирена, јер ти материјали емитују канцерогене супстанце - стирен. Финоплек и пјена нису пожељни за употребу у стамбеним просторијама, већ само за вањску обраду грађевинских конструкција (темеља, подрума, фасада, итд.). Размотрите следеће особине грејних тела у окружењу.

Еколошка изолација за зидове куће

Грејач од фибергласа


Изолатор плоча и ваљака Изовер

Скловат је на грађевинском тржишту заступљен од брендова Исовер и УРСА. Фиберглас је направљен од кварцног пескадодавање до 40% секундарног стакла. Материјал је еколошки прихватљив, али захтијева заштиту од влажења, јер када се хидратизира, материјали који излучују топлину се губе. Као везиво за влакна користе се формалдехидне или акрилне смеше.

Сковат има неколико недостатака. Једна од њих је да се инсталација гријача врши само у респиратору и рукавицама. Скловата је безбедна за здравље, али микрочестице изазивају иритацију коже и респираторног тракта. Недостаци стаклених влакана и базалтног памука су хигроскопност, велика вероватноћа смрзавања и таложења топлотне изолације током времена.

Базалтни гријач вуне

Изолација фасаде објекта испод споредног колосијека

Плоче и ролне базалтног влакна су по структури сличне стакленим влакнима, различите изолације су само сировина у производњи. За грејаче минерала сировина је планинска базалтна стена која се топи и екстрахује у танке нити. Формалдехид или акрилни адитиви се користе као једињење за везивање базалтних влакана у минивиним плочама.

Минват треба користити за изолацију поткровља, дрвених зидова и интеријера. Минерална вуна, као што је стаклена вуна, упија влагу из грађевинских структура и атмосферског зрака, тако да топлотна изолација треба бити заштићена филмом за заштиту од паре. Хидроизолација би требала бити постављена између гријача и простора за гријање, јер у топлом зраку има много влаге.

Еколошки грејачи за оквирне куће

Полиуретан за распршивање пјене

Изолација темељне траке изван ППУ-а

Полиуретанска пена је еколошки материјал, када се примењује топлотна изолација, као средство за пењење, користи се обична вода. Материјал формира непрекидни премаз на угријаној конструкцији без шавова и мостова хладноће. Спреј полиуретанске пене побољшава топлотну изолацију у поређењу са материјалима плоча 1,5 пута и због отпорности на влагу смањује појаву кондензата.

При распршивању полиуретанске пене на људско здравље могу негативно утицати флуороугљеници, тако да приликом рада треба користити ППЕ. Недостаци материјала укључују запаљивост материјала и уништавање топлотно-изолационог слоја под утицајем сунчеве светлости. Због тога је полиуретанска пена боље користити за изолацију оквира или цигле.

Грејач еквипотенцијала


Ширење сова на зид и гурање пода

Један од најсигурнијих материјала за изолацију стамбених просторија је ековата, материјал се састоји од 75% отпадног папира и дрвне пулпе. Примењени материјал за изолацију хоризонталних површина, као и за полагање између зидова у оквирној кући. Приликом рада треба користити заштитну опрему и респираторе, као и антиперспиранте за додавање целулозе, спречавајући паљење.

Недостаци изолације од целулозе било ког произвођача су високи вате, али у исто време сова брзо улазиоколина је сва накупљена влага. Паропропусност целулозе је два пута мања него код минералних и базалтних грејача. Не заборавите ни да је хоботница запаљива топлотна изолација, упркос томе што се користи у производњи анти-пиренских адитива.

Еколошка изолација за дрвену кућу

Грејач од памука


Ецо-фриендли грејач за дом

\ т

Топлинска изолација од памука је такође еколошки прихватљива, јер је направљена од рециклираних џинса. Малтери од памука могу се полагати без употребе заштитних уређаја у унутрашњим преградама и на спољним зидовима. Поред добре топлотне изолације, материјал има звучну изолацију, тако да се материјал често користи за опремање кућних биоскопа или билијарских просторија.

За производњу памука додајте средства за заштиту од пожара, што чини материјал отпорним на отворени пламен и високе температуре. Код уградње грејне плоче често је потребно резати је, за разлику од других топлотноизолационих материјала, резање и полагање ове топлотне изолације може потрајати много дуже. Гријач од памука ће бити користан приликом претварања тавана у просторију властитим рукама.

Изолација пене


Изолација поткровља за зиму властитим рукама

Гљиве лана су у Русији познате пре свега под брендом Ецотепл. Са еколошке тачке гледишта то је потпуно сигуран грејач. Ламинатни грејачи не испуштају токсичне материје које су безбедне за здравље људи и могу се користити за изолацију предшколске установеустанове, школе и болнице.

Трајање топлотне изолације платна је око 60 година. Ецотхелин није изненађен гљивицама и плијеснима, већ дуго задржава своја својства. Пена изолација не подржава сагоревање, а дуго времена је отпорна на отворени пламен. Индикатори очувања топлоте лана и звучне изолације могу надмашити карактеристике појединих врста стакла и минералне вуне.