Емајл ХВ-785 (22 фотографије): техничке спецификације и потрошња по 1 м2, наношење киселоотпорне и перхлорвинилне композиције, бела и црна емајл

Врло често се користе у грађевинарству иу индустријској производњи метални дијелови и објекти који су у експлоатацији изложени различитим негативним утјецајима. За њихову заштиту потребан је издржљив и стабилан премаз: може бити опремљен емајлом "ХВ-785". Овај производ вам омогућава да базу учините што трајнијом, а такви материјали долазе у више различитих боја. Треба имати у виду да приликом коришћења таквих премаза треба имати на уму одређена правила примене. Након читања овог чланка, сазнат ћете све основне информације о овим материјалима.


Посебне особине материјала

Емајл марке "ХВ-785" је производ за бојење и лакирање, чија је главна компонента ПВЦ хлорисана смола. Композиција такође укључује побољшање спецификација пунила, пластификатора, растварача органског порекла. Боја производа директно зависи од присуства различитих пигмената. Може бити бијела, сива, жута, црна, црвенкасто смеђа.

Предности материјала:

 • одлична антикорозивна својства;
 • отпорност на утицај хлороводоничних и алкалних раствора, гасова;
 • тврдоћа и отпорност на хабање, повећана отпорност на механичка оптерећења;
 • добро приањање на подлоге;
 • пластичност превлаке;
 • продуљење вијека трајања метала, бетона, армираног бетона (због трајности и трајности).Емајл је отпоран на киселине, тако да материјал штити површину када је у директном контакту са разнимагресивне супстанце које су већ у процесу њихове употребе. У исто време, то вам омогућава да добијете глатку и лепу покривеност.

За вишеслојне површине које се користе у условима улице, обично се користи црвено-браон или црни перклорвинил емајл "ХВ-785" у комбинацији са лаком "ХВ-784". Увек се наноси на приземље, укључујући и дрвене. Ова структура је у стању да заустави деструктивне ефекте на температурама не вишим од +60 степени. Лакше нијансе боје су погодније за унутрашње премазе, тамне - за вањске радове.

Таква емајл се користи у разним сферама. Користи се у грађевинарству, у уређењу производних погона, како би се повећала снага хемијских смеша, повећао животни вијек индустријске и аутомобилске опреме.


Припрема за бојење

Процес бојења овог материјала има своје особености. Они се морају узети у обзир приликом завршетка радова.

Прво, површина се припрема:

 • метал се чисти од честица прашине, прљавштине, корозије, старе боје, мрља масти и маслаца;
 • претходни премаз за боје и лакове уклања се помоћу стругача, рђе - користећи пескирно чишћење, четкице за жице (могуће је брусити материјал ручно - помоћу абразива, могуће је користити претварач рђе);

 • Важно је пажљиво уклонити прашину;
 • одмашћивање се врши коришћењем белог алкохола, растварача «Р-4» или «Р-5»;
 • сувоПовршина се наноси на један или два слоја прајмера марке "ХС-068", "ХС-010" или "ФО-03К" (у зависности од хабања); То је лакше и брже урадити пнеуматским или аирлесс методом.Затим је потребно разриједити боју до радног стања (употребом отапала "П-4А"). Вискозност смеше се проверава вискозиметром "ВЗ-246", треба да буде 16-22 секунде. Не препоручује се разблаживање цаклине са ацетоном или толуеном, јер те супстанце нису део материјала. У супротном ће постојати опасност да ће се рјешење срушити.

Мешање је најбоље извршити грађевинском мешалицом, што ће обезбедити потребну хомогеност. Растварач не додаје више од 20% укупној количини глеђи. Ако су пропорције различите, премаз се може одвојити током даљег рада.


Како се правилно примјењивати?

Постоје одређена правила бојања која су важна за придржавање. С обзиром на такве захтјеве, могуће је постићи високу трајност премаза и избјећи неке грешке које могу негативно утјецати на резултат:

 • Много зависи од температурног режима. Наношење се врши на +30 степени и ниже, влажност не прелази 80%.
 • За максималну чврстоћу једног слоја цаклине није довољно. Професионалци препоручују да направите неколико слојева. Свака претходна треба да пресуши, након чега се намеће следеће. Потребно је око сат времена да се осуши.
 • Ваљци и четке се користе на тешким местима, аутоматско прскање - на значајној површини.То у великој мери олакшава радни процес и штеди време.


 • За чишћење алата користите исте раствараче који су неопходни за припрему раствора.
 • Када радите, морате се фокусирати на стандардну дебљину премаза. Основни слој - од 15 до 20 микрона, емајл - од 20 до 30 микрона (сваки слој).
 • Лак "ХВ-784" је обојен било којом бојом површине - осим оних са црном емајлом. Дебљина слоја не смије прелазити 20 микрона.

Апсолутно сушење састава боје одвија се након 24 сата. Важно је напоменути да је трошак од 1 м2 - 120-150 г по једном слоју, можете уштедјети много. Трошак зависи од структуре површине, степена њене порозности, укупне површине.

Безбедност

Рад са емајлом захтева основне безбедносне мере предострожности. Производи су изложени пожару, експлозив, постоји проценат токсичности (због присуства растварача), стога је немогуће извести бојење близу извора отвореног пламена. Опасно удисање испарења раствора, а још више - продирање његових честица на кожу и слузокожу уста.

Да бисте се заштитили од непријатних здравствених проблема, морате се придржавати важних смјерница:

 • Подручје у којем се слика врши мора бити добро проветрено.
 • Потребно је користити специјална средства (комбинезон, гумене рукавице, респираторе за заштиту од прашине и гаса при спољним радовима, гас маске - када се наноси раствор у затвореним просторима).


 • Потребно је да имате уређај за гашење пожара, треба да користите безбедне алате.
 • Не можете пушити на радном мјесту.

У случају пожара, препоручује се употреба апарата за гашење пожара, азбестног покривача, прашине, пјене и уређаја за распршивање воде. Паковање се врши у пластичним или металним контејнерима (тежина - 10, 20, 25, 50 или 60 кг). Гарантни период складиштења - 6 месеци (са добро затвореним поклопцем, даље од директне сунчеве светлости).


Овај производ има државни цертификат квалитета и издаје се у складу са постојећим стандардима (у складу са Госстандарт 7313-75). Овим се одређује његова висока квалитета и неопходна својства изведбе.

Проблеми који се могу појавити приликом употребе материјала за бојење и лакирање детаљно су описани у сљедећем видеу.