Електрично гријање у стану: предности и недостаци

Одабир система гријања за градски стан је компликован и одговоран процес. За становнике вишестамбених кућа са централним гријањем, једноставно се рјешава питање гријања куће. Хладно је, па сачекајте да се загреје. Категорија грађана који су одлучили да се брину о властитом комфору вриједи тежак и тежак избор - који тип аутономног гријања за стан у вишекатници има предност. За власника стана важно је да систем буде што ефикаснији, сигурнији у раду и економичан. Од свих постојећих типова аутономног кућног грејања, сви горе наведени критеријуми одговарају грејању електричном енергијом.

Грејна сезона, коју многи од нас очекују, за станове с електричним гријањем сада не овиси о одређеном датуму. Уз помоћ струје у вашем стану можете у сваком тренутку постићи прихватљиву температуру, створити потребну удобност и микроклиму.

Електрично гријање код куће - основни принцип

Електрична енергија је одавно чврсто успостављена у нашим животима. Немогуће је замислити сферу нашег живота у којој се не би користила електрична енергија. Осветљење, рад кућних апарата, транспорт, маса других уређаја и уређаја заснивају се на принципу коришћења електричне енергије. Један од најважнијих начина за коришћење електричне енергије код куће је грејање у домаћинству.

Сама концепција електричног гријања је прилично пространа, која се у себи спајаразличите врсте, типове и опције грејања, базиране на раду електричне струје. Сваки систем има своје техничке разлике и функционалне разлике. Упркос разликама, све врсте грејања уз помоћ електричне енергије комбинују низ техничких карактеристика и параметара. Принцип рада свих електричних система грејања заснива се на ефектима закона Џула. Струја која улази у уређај за загревање, осети отпор проводника. Истовремено, део енергије се претвара у топлотну енергију, смањујући напон струје. Процес се јасно види на примјеру уобичајеног "коза", кућног апарата израђеног ручно.

Ниво топлотне снаге у овом случају регулисан је увођењем измјена у схеми прикључења уређаја за гријање. Као проводник у грејним уређајима, спиралама и филаментима ватросталних метала, користе се гасови. У сваком случају, грејни уређај обавља одређену функцију директним загревањем електричном струјом или посредним радом.

Јасан примјер: кућни електрични гријач у којем гријач околног зрака изводи спиралу. Загревање спирале на т 8000Ц настаје у време активирања уређаја. Дужина спирале, пречник и површина попречног пресека никромовог конца из којег су направљене спирале одређују интензитет загревања. Непоштовање јасних параметара постаје квар грејног елемента.

Важно! Интензитет загревања електричних уређаја зависи од напона,који извори и тренутна снага у мрежи. Што је јача струја, то је бржи и снажнији елемент који игра улогу диригента. Приликом рачунања рада уређаја за гријање, увијек водите рачуна о вриједности отпора, јачини струје и времену рада.

У раду сваког електричног грејног уређаја посебно место заузима електрични круг. С обзиром на параметре мреже, техничке могућности и карактеристике појединих елемената уређаја за гријање, очекивани резултат, можете направити врло ефикасан уређај за гријање властитим рукама.

Прочитајте и: како загревати стан без грејања?

Предности система за електрично грејање

Закони елементарне физике могу једноставно објаснити како електрично гријање ради у стану, према којем се проводи принцип регулације ступња гријања уређаја за гријање. Отуда предности ове врсте гријања. Струја која се користи за загревање куће, стан даје следеће:

  • еколошка опција гријања стана;
  • тихи рад уређаја за гријање (осим вентилатора топлине);
  • широк опсег регулације снаге уређаја за гријање (од минималног нивоа до максимума);
  • могућност подешавања жељеног режима гријања у свакој засебној просторији.

После навођења користи, треба напоменути главну ствар - економске користи и високу профитабилност таквог система. Широке технолошке могућности електричне енергије, доступност нових технологијаобјаснити велики избор електричних уређаја за гријање присутних на тржишту опреме за гријање. Међутим, сва различитост може бити окарактерисана два критеријума:

  • електричног система грејања који користи расхладно средство;
  • системи грејања са директним грејањем као резултат електричне струје.

Овдје је прикладно рећи да је електрична енергија и даље најисплативија и јефтина енергија коју човјек на свим разинама успјешно користи. У складу с тим, електрични апарати за гријање и електрични котлови су још увијек тражени и релевантни. Схема дефинише принцип рада разних електро-грејних система

Електрични уређаји за грејање, у поређењу са другим типовима, изгледају важније за употребу у стамбеној згради из следећих разлога.

Електрично гријање у стану темељи се на кориштењу топлинске енергије термичких електричних гријача (ТЕН). У већини модела, ефикасност достиже 96-98%, што је много више од сличних параметара у другим системима грејања. Такви грејни елементи имају брзо и добро загревање, поуздани у раду и безбедни у раду.

Важно! Инсталација електричног гријаћег уређаја не захтијева службену дозволу. Једини услов за нормалан рад гријања електричних апарата и агрегата, усклађеност параметара електричног ожичења са бројем уређаја за гријање и величином подручја гријања.

Међу електричним котловима,на тржишту представљени електрични апарати за гријање кућног гријања, постоје једнофазни и трофазни модели. У сваком случају, власник стана бира одговарајући модел котла за своју кућу, на основу тачних података садржаних у пројекту аутономног система грејања. Исправно дизајнирана шема и термички прорачуни ће постићи жељени ефекат и уштедети сопствена средства.

Главне врсте електричног грејања

Електрични котлови и гријање воде

У становима у којима су уграђени вишетарифни метри потрошње електричне енергије, инсталација електричног грејања је оправдана два пута. Ноћу, тарифе електричне енергије су ниже за ред величине, тако да можете интензивније користити гријање просторије ноћу.

Модерни електрични котлови су идеални за рад, једноставни и практични уређаји, готово потпуно аутоматизовани. Сви модели котлова опремљени су терморегулаторима који аутоматски регулирају интензитет загријавања гријаћих елемената, овисно о температурним индексима у стану. Котлови раде тихо, што је од великог значаја за власнике малих станова, за породице у којима расте мала дјеца.

Напомена: Ако се упоређују електрични котлови са радом гасних котлова и јединица које раде на другим врстама горива - електрично гријање стана је много лакше инсталирати, лако се демонтира по потреби. Присуство аутомата за продају на централиосигураће да се цијели систем напајања електричном енергијом искључи током кварова у раду система гријања.

Електрични котлови раде по традиционалној шеми аутономног грејања, док је грејање у систему топлотног носиоца. То може бити обична вода или антифриз, разријеђен водом у одговарајућем омјеру. Таква шема се најчешће користи на нивоу домаћинства, пружајући добро грејање у затвореном простору. Котао за гријање или котао могу се инсталирати у било којој техничкој просторији, у кухињи или у купаоницама, гдје постоје техничке могућности за уградњу такве опреме.

На потрошачком тржишту представљени су зидни електрични котлови са капацитетом од 5 до 60 кВ, као и модели подова капацитета преко 60 кВ.

Капацитет котла се бира на основу опште прихваћених технолошких стандарда. За гријање површине од 10 м2 бит ће потребно 1 кВ електричне енергије.

Важно! Инсталација у градском стану котла са капацитетом већим од 12 кВ ће захтијевати поновно опремање домаће електричне мреже и инсталацију трофазног бројила. Инсталација котла велике снаге ће захтевати добијање одговарајуће дозволе у ​​енергетској компанији.

Повезивање цевовода и методе повезивања радијатора слично је инсталацији система за гријање воде. Једина разлика је у томе што су електрични котлови за гријање дизајнирани за сервисирање малог броја батерија, те према томе не могу осигурати довољну топлину довољно велику у подручју стана.

Директно грејање коришћењем електричне енергије

Као добра алтернатива електричном гријању помоћу носача топлине, разматрају се гријачи који користе принцип директног гријања електричном енергијом. Гријање стана електричном енергијом је обезбијеђено без учешћа посредника, у систему нема носиоца топлине. Такви системи укључују преносиве или стационарне конвекторе, топле подове и друге врсте електричних уређаја за гријање. Снага уређаја се одређује ручно или у аутоматском режиму, у зависности од потребе домаћинства.

Конвектори су најлакши и најјефтинији начин електричног грејања. Уређаји који се сада нуде потрошачима, опремљени неопходним терморегулаторима, имају различиту конфигурацију и снагу. Захваљујући компактној величини и лакоћи повезивања, конвектори се савршено уклапају у унутрашњост градског стана, непретенциозни у раду. Са практичним подацима о површини грејања, одговарајућа снага конвектора се одређује у складу са тим.

Директни системи гријања укључују и топле подове. Обично се под сматра најхладнијим местом у дневној соби. Опремљен топлим подним грејањем у стану, који ради из електроенергетске мреже, значајно ћете повећати топлотну ефикасност вашег дома. Инсталација топлог пода са техничке стране је прилично напорно занимање, али резултат се исплати. Подједнако загријани под осигурава ефикасно загријавање животног простора у начину природне циркулације.ваздух

Не бацајте светла са електричним грејачима и инфрацрвеним грејачима. У првом случају, ради се о топлом проводнику који преноси топлину у околни простор. У другом случају, ваздух у стану се загрева енергијом зрачења у инфрацрвеном опсегу која се добија као резултат инфрацрвене светиљке.

Међу преносним електричним уређајима за гријање можете престати обратити пажњу на вентилаторе топлине. Топлотни пиштољ, који, уз помоћ присилног храњења загријаног електричног зрака, у кратком времену може загријати прилично пространу собу.

Пиштољ ради по принципу домаћих генератора топлоте. За кратко време, унутрашњи простор је испуњен топлим ваздухом. Такви уређаји се често користе у грађевинској индустрији када је потребно кратко вријеме сушити унутрашње површине зграда.

Могућности повећања ефикасности грејања електричном енергијом

Упркос чињеници да се тарифе за комуналне услуге настављају повећавати, електрична енергија има велику маржу трошкова у односу на друге врсте енергије. Становници вишестамбених кућа који желе да постану независни и независни од централног грејања не би требало да се плаше великих трошкова. Компетентним прорачуном круга гријања и прикључком електричних уређаја за гријање, пребацивање на вишетарифна мјерила ће вам омогућити да се загријете у кући и редовно штедите на цијени електричне енергије.

Атнедостатак техничке могућности за загревање гаса, електрични - ће постати прави излаз из ситуације.