Електричне инсталације у новој згради: бртва и инсталација

Инсталирајте ожичење у новој згради

Инсталирање ожичења у новој згради, иако је тешко, али можете бити сигурни да се све ради исправно и савјесно. А да би се све то остварило, не треба вам никакво специфично знање и велико искуство, лако је размислити о свим аспектима детаља и схватити да постоји нула, фаза и заштитно уземљење. И помоћи ћемо вам, уз помоћ снаге, да не пропустите никакве ситнице.

Фаза планирања и прорачуна електричне мреже

Главна фаза у сваком случају је планирање. А ожичење није изузетак. Не, не морате цртати цртеже и извести сложене прорачуне, али ево распоред стана не омета. Али хајде да се вратимо на ред.

Планирање електричне мреже стана

Прије свега, морамо одредити број електричних тачака у цијелом стану. За некога, овај задатак може изгледати неодољив, али то није тешко. Нарочито једноставно то ће се догодити ако већ имате приближан распоред намјештаја и дизајн свих просторија. Право је креирати схему, након израде таквог плана.


Норме осветљења различитих просторија

 • За ово, пре свега, одређујемо број уређаја, њихову врсту и локацију. Почнимо са бројем прикључака. Она треба да буде таква да лампе дају минимално осветљење у затвореном простору. Према СНиП 23-05-95 минимално осветљење у дневним собама и кухињи треба да буде 100лк, ау ходницима ибатхроом 50пцс.


Светлосни ток различитих лампи

 • Једноставно је одредити минимално осветљење, могуће је поделити укупни светлосни ток лампи у простор просторије. На пример, узмимо ЛЕД лампу снаге 8 В, која емитује светлосни ток од 650 мм и дели је на површину од 10 м2. Добијамо да ће за ходник такве лампе бити довољно, али за дневну собу није довољно.

Обратите пажњу! Норме обезбеђују минимално дозвољено осветљење. А да бисте створили удобне услове, морате повећати ову цифру 2-3 пута.

врсте расвјетних тијела

\ т
 • Сада ћемо одлучити о врсти чвора. Може бити рефлектор од једне тачке, а можда и лустер од више лампи. Ова опција у потпуности зависи од дизајна просторије и ваших преференција. Главна ствар је да се обезбеди минимално осветљење.


Опције за лоцирање лампи у соби

 • Разговарајмо сада о локацији њихове локације. Ово је важно у контексту стварања јединствене укупне расвете. Уосталом, за максималну удобност светиљке треба да обезбеде равномерно осветљење целог простора собе. За ово је посебно уведен такав индикатор као однос максималне и минималне осветљености. Али се користи у прорачунима индустријских објеката.
 • Ако планирате локално или декоративно осветљење, онда га треба посебно узети у обзир. Ово ће бити важно приликом избора контролне тачке.
 • Ми ћемо бити просветљениукључите прекидач или пригушивач. Ми не разматрамо сложеније интелектуалне системе, јер их је практично немогуће остварити властитим рукама. Процењени број лампи може бити један или више прекидача. Стога је одмах боље одредити гдје ће се инсталирати и израчунати њихов укупни капацитет.
 • Укупан број снага је прилично једноставан. Да бисмо то урадили, једноставно сумирамо снагу свих лампи, које ће укључивати један прекидач. Ако су прекидачи на једној групи сијалица неколико, онда узмемо у обзир укупну снагу за једну од њих.


Охмов закон

 • Али у будућности ћемо морати знати номиналну струју за овај прекидач. Зато користимо Охмов закон, и поделимо примљену снагу напоном - 220В. Добијена вредност ће бити номинална струја. Овај параметар ће бити потребан за избор самог прекидача и за даље израчунавање.
 • Следеће упутство захтева од нас да пребројимо број и капацитет утичница. Ако имамо план за сваку засебну собу, онда једноставно планирамо један излаз за сваку или групу кућанских апарата.


Пример израчунавања утичница у просторији

 • На пример, у дневној соби ћемо имати телевизор - једну утичницу, аудио систем - две утичнице, пројектор - три утичнице, клима уређај - четири утичнице, на столу за кафу наплаћујемо гаџете - пет, па чак и шест утичница, и тако даље. Као резултат тога, добијамо потребан износ.

Узорак снаге разних електричних уређаја

 • Сада, ми, као у верзији саосветљење, потребно је израчунати њихову номиналну струју. Само сада није укупна, већ струја сваке засебне утичнице. Али ако је утичница за телевизор или другу преносиву опрему мање или више све је јасно, шта учинити са утичницама које су дизајниране за повезивање различитих уређаја? У овом случају, бирамо најмоћније од њих и вршимо даљње рачунање само за њега.
 • Изводимо сличне операције за сваку собу у нашој новој згради. Истовремено размишљамо детаљно, не често и истовремено не штедимо много.

Обрачун електричне мреже стана

Надаље, електрична инсталација у самој новој згради врши се рачунањем. Али немојте се плашити, у томе нема ништа. У прошлом параграфу смо направили основну калкулацију. Сада морамо само да дистрибуирамо наше утичнице и мрежу за осветљење појединачним групама.

Групе за снабдевање електричном енергијом за дистрибуцију оптерећења

 • Исправна расподела свих електричних пријемника у групама је један од најважнијих обећања успеха. Зависи од тога да ли ће ваша електрична мрежа или појединачне групе бити преоптерећене, што ће смањити вероватноћу прегревања жица.
 • Постоје две варијанте расподеле терета у групама. Прва опција, најактивнија промоција Интернета - је подјела по врсти терета. У овом случају, утичнице се напајају у једној групи, а осветљење од друге.
 • Друга опција - када се осветљење и утичнице хране истом групом. То је такозваномешане групе.

Мјешовите групе електричних напајања у апартману

 • Које су предности прве опције? У стану имате једну до три групе осветљења које нису повезане са рањивијим групама утичница. У свакој соби можете угасити светло, али оставите утичницу без посла и обрнуто. Аутоматизацију РЦД заштите можете инсталирати само на групе утичница гдје су потребне, а не на све групе напајања.
 • Али ја ћу бити искрен, подржавам другу опцију. С једне стране, ово се не чини веома погодним када су и расвјета и утичнице из једног аутомата, али има и своје предности.
 • Генерално, такве групе се формирају на територијалној основи, тј. Једна група храни сву електричну опрему у једној или три просторије. Сходно томе, у свакој соби морате направити само једну групу жица, а не две као у првој верзији.
 • Опет је мање вероватно да ће се збунити током инсталације. У хитним ситуацијама можете једноставно искључити напајање сваке поједине просторије, умјесто да потражите другу машину и запамтите схему ожичења. На крају, још једна предност је цијена, која ће бити знатно нижа, због мањег броја жица потребних за инсталацију.


Једнополна аутоматска машина на 16А

 • На основу тога, у будућности ћемо говорити о подјели на групе за мјешовиту схему. Да бисмо то урадили, потребно је да сумирамо називну струју утичница и расвјетних мрежа у свакој соби док не добијемо блиски број, али мањи од 16А.Номиналне струје, које смо већ сматрали вишим, тако да само сумирамо.
 • Свака таква група електричних апарата са сумом номиналних струја близу 16А и формираће једну групу напајања. Ако израчунате само једноставну сумацију, онда можете наћи да једна соба треба две или чак три групе.
 • Али овдје је потребно показати флексибилност и израчунати вјеројатност укључивања свих електричних уређаја одмах у мрежу. Вероватно је ниска. Стога, израчунавање треба извршити на основу најнеуспешнијих, али заиста могућих опција.


Расподела терета у стану у мешовитој групи

 • Зашто 16А? То је због чињенице да се у тачки 9.6 ВСН 59-88 захтева групна аутоматизација напајања стамбених просторија за инсталирање струје не веће од 16А.
 • Електрични апарати с номиналним капацитетом од 2,5 - 3 и више кВ су засебна тема. Обично су то стационарни уређаји и за њих је потребно организовати посебну групу која ће само нахранити овај електрични апарат.
 • Још један посебан случај је електрични штедњак. Ако се сама ожичење у новој згради налази испод електричног штедњака, онда је за њега потребно инсталирати посебан групни аутомат. Њена номинална струја би требала бити најмање 25А.

Обратите пажњу! У веома ретким случајевима, поверплате ствара трофазно напајање. У овом случају, номинална струја триполарне аутоматске машине ће бити реда 16А. Ово је позитиван тренутак, али у овом случају, схема спајања пећи ће бити донеклеразликују се Већ смо размотрили опције повезивања на страницама нашег сајта, тако да се више нећемо враћати на детаље.


Снабдевање електричном енергијом стана

 • Други аспект који се мора узети у обзир је недопустивост комбиновања у једној групи електричних апарата из купатила и кухиња са електричном енергијом у дневним собама. Ово је наведено у параграфу 7.2 ВСН 59-88.
 • Као резултат тога, морате изаћи на једнособан стан за око 2-4 групе, а за трособан стан - 3 - 6. Али све то зависи од количине електричне опреме и прилично је произвољно.

Избор производа и жица за ожичење

Често се овом питању посвећује недовољна пажња, у вези с тим, утичнице и прекидачи изгарају, а постављање се топи.

Сада када наша електрична инсталација и нова зграда трају дуго, морамо правилно изабрати ожичење и ожичење:


Изаберите прекидач за светло

Почнимо са избором прекидача. На првом месту нас занима номинална струја ових уређаја. Она би требала бити виша него што смо мислили за суму појединих прилаза. Прекидачи су 6 и 10А. Ако планирате да инсталирате диоде или флуоресцентне лампе, онда је обично 6А довољно. Ако користите скупље лампе, можда ће вам требати 10А прекидач.


изабрати утичницу

Када бирамо утичнице, заинтересовани смо и за њихову номиналну струју. Може бити 6, 10, 16 и 25А. Избор би требао битина основу номиналне струје најмоћнијег уређаја, који се може спојити на утичницу. Већ смо израчунали овај параметар и не треба вам постављати питања.


За постављање у стану бирамо трожичану жицу

Сада долазимо до избора жица. Према табл. 7.1.1 Минимално дозвољени попречни пресек бакарне жице за групне водове је 1,5 мм 2. Ако се заснива на Табели 1.3.4, ПУЕ је сасвим довољан за струју која не прелази 16А. И неће прећи ову вредност, јер ће номинална струја групног аутомата 16А и када прећи ову вредност, бити искључена. Ако желите већу поузданост, можете узети жицу једну или две тачке изнад - то је 2,0 или 2,5 мм 2, респективно. Али ово је твој посао. Квалитативна проводљивост од 1,5 мм2 за струју у 16А је довољна


Табела избора преласка жица на ПУЕ

Што се тиче жица које напуштају жицу групе за раздвајање електричних пријемника. Могу се одабрати из табеле. 1.3.4 ПУЕ на основу номиналне струје овог уређаја. Али ја бих саветовао да се не мучите и да све жице обављате жицом једног дела. То ће поједноставити рад, а уштеде на пресеку жице нису толико значајне.
\ т


УЗО машина има струју цурења од 30мА

Ово је сва потребна електрична опрема која вам је потребна, али осим тога, постоји низ других уређаја који нису обавезни, али се препоручују. Пре свега, то је аутоматизовани УЗО. Они пружају људску заштитуод електричног удара додиривањем оштећене електричне опреме. У складу са правилима ПУЕ, струја цурења у таквим уређајима за стамбене просторе не би требала бити већа од 30 мА.


Утичница ван УЗО-а

Иако УХФ машина може бити обавезна за инсталацију. Ако имате излаз у купатилу, онда је за ову групу такав заштитни уређај обавезан. Иако је могуће без тога. Сада постоје утичнице са уграђеном ултразвучном машином, што ће вам омогућити да радите без групне машине.


Волтаге лимитер

Али УЗО нису сви заштитни уређаји. Постоје и тзв. Они ће искључити снагу свих група када се повећа или смањи напон на дату вредност. То ће смањити вјероватноћу квара електричне опреме.


Контрола квалитета електричне енергије

Још једна опционална али препоручена инсталација је контролер квалитета електричне енергије. Он бележи и бележи све флуктуације и одступања у мрежи. Али ако планирате да користите ове податке, онда се жалите суду на накнаду штете, а онда такав уређај мора бити сертификован у нашој земљи.

Обратите пажњу! Почевши од 2001. године, употреба алуминијумских жица за ожичење у стамбеним зонама је забрањена. Према томе, прорачун се врши само за бакарне жице.

Инсталација ожичења

Па, сви припремни радови које смо обавили, и време је да наставимо директномоунт Можемо га поделити у неколико фаза, које сада разматрамо.

Монтажа разводне табле

Електроенергетска мрежа почиње дистрибуцијском плочом. Често се назива стан. Постоје две опције: мерач је инсталиран у стану или на локацији. Разговараћемо о уређењу сложеније опције, са пултом у стану. Иако је ова сложеност врло условна.


Дистрибутион боард

\ т
 • Као прво, требало би да изаберемо место за инсталацију централе.Требало би да буде удобно, не подложно поплавама и да није доступно деци. Висина инсталације разводних ормара је обично 1,5 метара.


Хингед свитцхбоард

\ т
 • \ т Следећа ставка је да се одреди тип централе.Ово може бити оклопљени или уграђени штит. Прибор је, наравно, лакши за уградњу, али заузима место и не изгледа баш естетски. Дакле, боље је одабрати уграђени, иако ће у зиду морати објесити нишу.


Уграђена разводна табла

 • \ т Ако је бројач инсталиран на разводној плочи, онда мора да има посебну нишу испод овог уређаја. И у овој ниши би требао бити прозор за читање очитавања бројача без отварања врата.


На фотографији је разводна табла са прозором за бројач

 • \ т Врата разводне табле морају бити затворена кључем.И место за инсталацијумора да обезбеди потпуно отварање врата панела.
 • Још једно питање на које би требало дати неколико редова је материјал из којег се мора направити дистрибутивни одбор.Ако се инсталација треба извести у бетонском зиду или неком другом неизгореном објекту, онда можете одабрати пластични производ. Ако се инсталација врши у дрвеном зиду, онда се избор треба зауставити на производу од гвожђа.


Пластиц свитцхбоард

\ т
 • Сада идите директно на процес инсталирања електричних апарата унутар штита.Сви уређаји су монтирани на тзв. ДИН шину. Можда је већ у штиту, али чешће се инсталира независно. Димензије и положај ових трачница се бирају појединачно, на основу броја уређаја и практичности њихове инсталације.


ДИН шина

 • Први уређај у нашој мрежи је бројач.Сви уређаји који омогућавају пражњење напона у складу са тачком 7.1.64 ПУЕ морају бити лоцирани изван стана.
 • Са пулта се жица полаже директно у групу аутоматских машина.Неки су постављени између бројача и групе аутоматских машина, уводне машине. Али према П.7.1.65 ПУЕ то не треба да се ради.
 • Хајде да се задржимо на пресеку жица од бројача, до група машина.Требало би да одговара номиналној вредности бројача. То је обично 25 или 32А. За такву струју довољно жица ће бити 2.5 мм 2 или 4 мм 2, респективно. Иста жица се препоручује за извођење скакача између улаза за аутоматизацију групе. И бољекупите и инсталирајте специјалне гуме.


Шема повезивања у разводној табли са инсталацијом УЗА машине на свим групама машина

 • Али само фазна жица спушта се на групне машине.Нула жице из мерача се одмах повезује са специјалном гумом. На другу у истој сабирници, прикључен је заштитни вод за уземљење који улази у штит заобилазећи бројач.

Обратите пажњу! Ограничивачи пренапона и уређаји за контролу квалитета електричне енергије постављају се у интервалу од бројила до групних прекидача.


Схема повезивања у разводној табли за трофазни мерач

 • Затим, као што можете видјети на видеу, жица из излаза аутомата за аутоматско пребацивање улази у разводну кутију.Изузетак чине само групе које имају УХФ машину. У овом случају, фазе жице из машине за груписање и нула од одговарајуће сабирнице су повезане са њима. И само на закључак УЗО је спојена фаза и нула жице, која иде директно на разводне кутије. Заштитна жица за уземљење је, у сваком случају, спојена без прекидачких уређаја.

Инсталација ожичења у стану

Па, имамо инсталиран стамбени блок. Сада се ради о малом - за инсталацију ожичења у стану. Ово је напоран, али не и веома компликован процес.

Ниша утичница или прекидач

 • Као прво, потребно је нацртати или бушити посебне нише за хипотекарне кутије. Имамо ихзатим инсталирајте наше утичнице и прекидаче. Поред тога, у свакој просторији треба припремити нишу за разводне кутије.
 • У разводним кутијама се изводе сви прикључци од жице групе до појединачних извора напајања.Уопштено, разводне кутије су постављене преко прекидача за улазак у просторију. На надморској висини од 10 - 30 цм од стропа. Ако у соби има много електричних тачака, можете креирати два или више разводних кутија. Али да би се смањио обим посла и поједноставило даље одржавање, боље је да покушате да комплетирате све везе у једном.


Типови разводних кутија

 • Материјал дистрибуцијске кутије се бира на основу истих параметара као и за разводну плочу. Величина и облик се бирају на основу једноставности инсталације.
 • \ т Након што су све електричне тачке спремне, повежемо их са плочом са разводном кутијом. Жице ће лежати иза ударца. Њихова дубина би требала бити довољна да сакрије жицу у њима, као и да обезбеди најмање 10 мм слој кита изнад њих. Број у слоју од 1 цм кита од нас захтева правила ПУЕ.
 • Али жице за кутије још треба да се доведу. И они ће ићи с нама из дистрибутивног штита. Због тога производимо прекидаче од разводне плоче до разводних кутија.

Јакне у кутији

\ т
 • \ т Неки изводе инсталационо ожичење у пластичном наборању.За бетонске и циглене зидове то није забрањено, већ према табели. 2.1.2 и 2.1.3 су опциони. Инсталација се може обавитиЖица директно у зиду.

Обратите пажњу! Да се ​​не би бавили радно интензивним процесом резања зидова, неки од њих изводе инсталацију жица у слоју естриха, испод плоча сухозида и на друге начине. Такве опције имају право да постоје. Али пре него што их примените, размислите о томе где ћете поставити разводне кутије и каква ће бити механичка заштита жице.


Повезивање утичница у разводној кутији

Повезивање прекидача у разводној кутији

  \ т
 • Сада остаје да се жице ставе у разводне кутије.Ту да их повежемо и ставимо у сваку електричну тачку.

Закључак

Постављање електроинсталација у новој згради није толико компликовано. Главна ствар је да пажљиво размислите и изаберете. И мада је сам инсталациони процес веома напоран и ствара много прашине, али није толико компликован. Према томе, практично свако може полагати ожичење ручно.