Двоцевни систем за грејање приватне куће: шема и карактеристике

Ефикасан рад аутономних система за загревање воде је један од најважнијих услова за угодан живот у приватним домаћинствима. Доступност инсталација, лакоћа коришћења, економичност и ефикасност чине такве комплексе веома популарним међу власницима приватних кућа. Готово данас, до 70% приватних домаћинстава у градовима и насељима наше земље се загрева на овај начин. Од постојећих опција на првом месту је двоцевни систем за грејање приватне куће - најпрактичнији и најприступачнији за аутономно грејање стамбеног простора.

Шта је двоцевни систем грејања

У дому можете упознати различите шеме грејања приватних кућа, али да одаберете коју верзију снабдевања топлотом је боље, то су већ становници стамбене куће. Многи фактори утичу на избор структуре система грејања. Предност једне или друге шеме је дата на основу расположивости средстава од власника кућа, очекиваног ефекта и карактеристика дизајна стамбене зграде. Двоцевни систем у пракси се чешће користи због његове високе ефикасности, поузданости и практичности регулације.

Двоцијевни аутономни системи гријања се још увијек називају двоструким. Другим речима, циркулација расхладне течности из котла до радијатора врши се у две контуре. Прва цев директно усмерава топлоту из котла на радијаторе, док је друга цев дизајнирана за транспорт расхладне течности расхладног средства назад. Упркос тометехничке потешкоће повезане са инсталацијом цевовода, шема овог система круга грејања је једноставна и разумљива. За поређење можете погледати схему једноцевне и двоцевне структуре грејања, да бисте разумели фундаменталне разлике и принцип рада.

Једноцевни систем је једна контура са расхладним средством. Двоцевна грејна конструкција једноспратне зграде, за разлику од једноцевне, где је цев са расхладним средством једна контура, флексибилнија и практичнија у технолошком смислу. Батерије су у овом случају повезане паралелно, што игра важну улогу у процесу рада. У зависности од свакодневне потребе, сваки радијатор се може уклонити у сваком тренутку из једног система, затварајући одговарајући вентил.
Такођер прочитајте о схеми гријања једнокатне куће с присилном циркулацијом!

Предности и недостаци двоцевног система

Међу предностима двоцевног система грејања издвојени су следећи:

  • исту температуру расхладног средства у свим акумулаторима, без обзира на локацију у односу на котао;
  • могућност искључивања снабдевања топлотом одвојеном радијатору;
  • могућност постављања термостата на сваку батерију;
  • техничка могућност повезивања великог броја радијатора.

Паралелно повезивање пружа могућност индивидуалног подешавања температуре за сваки грејни уређај, омогућавајући становницима да самостално подешавају ниво грејања у свакој просторији посебно.


Имају одређене предностиИспред других система грејања који се користе у приватним кућама, двоцевни систем грејања има један минус - повећање дужине цеви. Често овај аспект утиче на повећање трошкова система. Прикладно је споменути естетску страну питања. Две цеви које су положене у стамбени простор је теже сакрити.

Двоцевни систем грејања, сорте

Постоје две варијанте двоцевне шеме грејања:

  • са принудном циркулацијом;
  • са природном циркулацијом расхладне течности.

Тип циркулације зависи од ефикасности система грејања. Која шема треба да буде инсталирана у кући, са вертикалним или хоризонталним ожичењем, са горњим или доњим прикључком радијатора, сва ова питања се решавају из грејног простора, конфигурације и површине куће.

Метода природне циркулације је усмерена на промену густине расхладне течности у процесу грејања. Загрејани носач топлоте са нижом густином расте нагоре, а затим гравитација испуњава радијаторе, даје топлоту и враћа се у котао због одступања повратног цевовода.

Услед разлике у висини котла, експанзионог резервоара и уређаја за грејање у цевоводу, ствара се одређени радни притисак. Што је већи отворени резервоар, то је већи притисак и интензивнији проток расхладног средства у цевоводу.

Важно! Можемо рећи да је отворени систем грејања са природном циркулацијом потпуно аутономан. Не постоји пумпа за пумпу, а тиме и потреба за електричном енергијом.

БТренутно се користи углавном двоцијевни систем гријања затвореног круга, у којем је пумпа укључена. Омогућава интензивнију циркулацију расхладне течности и високу ефикасност грејања. Грејање са принудном циркулацијом има велике технолошке могућности. Једини недостатак је то што искључивање струје потпуно зауставља систем.

За разлику од кола са принудном циркулацијом, дужина система са гравитацијом расхладног средства има значајна ограничења од не више од 30 метара. То значи да је такав систем грејања погодан само за мале просторије (викендице, сауне, ладањске куће).

Важно! Код уградње система са природном циркулацијом потребно је користити цеви пречника најмање 1? у. Одступање директне доводне цеви расхладног средства и повратне цеви не сме бити мање од 3-40.

Да би се дошло до идеје о постојећим опцијама спајања, које се разликују од шеме дводелног система дводелног грејања, од опције са горњом везом, која је разлика између хоризонталног и вертикалног типа, довољно је започети са видеом.

Врсте тлоцрта система гријања

Цеви се могу монтирати вертикално или хоризонтално. Вертикални системи гријања имају неколико предности, међу којима треба истакнути исти тип цијеви и створити велику разлику у тлаку расхладног средства на улазу и излазу.

Вертикални двоцевни систем са горњом верзијом узгоја је лакши и лакши за инсталацију. Облагање цјевовода не зависи од планирањазграде Већина цијеви сустава гријања може се сакрити у тавански простор, скривајући висеће стропове. Сличан распоред цеви за грејање често се користи у вишекатним зградама, где је потребно обезбедити добар правоугаоник у цевоводу, са великим бројем радијатора. Од висине вертикале у овом случају зависи интензитет циркулације расхладног средства у цевоводу.

Према локацији цјевовода, двоцијевни системи гријања су вертикални и хоризонтални, од горње, доње или комбиниране жице. Опција са горњим прикључком је скупља. У свакој грејној просторији, две цеви, директно снабдевање топлотном енергијом и повратак морају бити приказане у свим зидним панелима. Има мало естетике, дужина цевовода се значајно повећава.

Двокомпонентни систем грејања ниске експанзије изгледа боље, упркос већем броју кривина цеви, тачака за повезивање и истезања комуникација.

Радијатори са хоризонталном инсталацијом са нижом верзијом прикључка могу се лако сакрити иза декоративних екрана. У овом случају, ваша кућа може бити украшена у складу с тим, користећи различите елементе дизајна. Доњи цевовод за разблаживање се лако скрива у зидном панелу или естриху.

Како изгледа оптимални систем грејања за приватну кућу

Све техничке нијансе и технолошке параметре аутономног гријања треба предвидјети у фази пројекта. Преферирајући тоили другу шему, важно је да будућност грејања одговара одговарајућим параметрима и потребама домаћинства.

Не постоји добро или лоше ожичење. У сваком појединачном случају, ефикасност грејања зависи од правилног повезивања и компетентно завршеног пројекта. У пракси, власници кућа се често суочавају са ситуацијом у којој, као резултат развоја пројекта и накнадне инсталације цјевовода, постоји мртва точка система гријања. У њима, носач топлоте, који улази у радијатор, је присиљен да се суочи са замрзнутим, протуструјним, отпадним носачем топлоте. Овај тип везе се користи за двоцевне системе са хоризонталним распоредом цевовода. Немогуће је рећи да овакво гријање није профитабилно и неефикасно. Двоцевна хоризонтална грејна шема са мањим разблаживањем са пратећим покретом носача топлоте је популарнија.

Постоје два типа дијаграма тока носиоца топлоте: пролазни и мртви крај. У предложеној табели можете видети упоредне параметре обе варијанте кретања расхладне течности

.
Критеријуми оцењивања Дијаграм тока расхладне течности
пролаз деадлоцк
Хидраулика и балансирање:

топлотна снага /стандардне величине уређаја за грејање су исте

1. Хидраулички прорачун пада притиска у било којој контури

2. Систем има хидраулични прикључак без употребе додатних запорних вентила

1. Хидраулички прорачун пада притиска у свакој контури

2. Потреба да се контура повеже са другимаподешени термостатски вентили на радијаторима

\ т
топлотна снага система /стандардне величине обликованих елемената и уређаја за грејање су различити 1. Хидраулички прорачун пада притиска у свакој контури

2. Потреба да се круг повеже један са другим, користећи прилагођене термостатске вентиле на радијаторима

ИИ. дужина цевовода Греат минимум
ИИИ. инсталација је најтеже

Типичне величине обликованих делова имају разлике, дијаметри истих области су различити

је лакше

Сви пречници, стандардне величине обликованих профила су исте

ИВ. Тачке "једнаког притиска" пресент абсент

Обавезно прочитајте: Шта је ефикаснији, једноцевни или двоцевни систем грејања?

Важно! Хоризонтални грејни круг са две цеви је практичан, практичан у раду. Нарочито, у процесу инсталације постоји реална могућност да се круг грејања подели на два крила, обезбеђујући топлоту скоро читав животни простор куће.

Уградња двоцијевног система гријања хоризонталног типа углавном се користи за гријање једнокатних стамбених зграда када је у питању спајање великог броја радијатора. Повезивање батерија укључује две опције:

  • сноп;
  • секвенцијално.

Варијанта са радијационим прикључком уређаја за грејање назива се радијална. За серијску везу се користи једноставан пар цевовода. И први, иДруга врста везе има своје предности. У радијалном споју нема потребе да се инсталирају пригушнице које контролишу рад радијатора смјештених у близини котла. Температура у свим радијаторима је иста. Овај тип је веома погодан за приватне, приземне куће.

Добар систем грејања са серијским прикључком. Потрошни материјал је значајно сачуван.

Добар рад гријања у приватној кући зависи од многих фактора, од правог избора типа и типа гријања, до исправног пројекта. Хидраулички прорачуни, који су саставни дио пројекта - рад квалифицираног стручњака. Регулација двоцевног система грејања врши се пре него што почне грејна сезона, када има времена за отклањање техничких проблема и недоследности.