Двокружни систем грејања у приватној кући

Тешко је назвати кућу удобном, ако температура у њој не задовољава кућне норме и стандарде. За заштиту од најтежих мраза обезбеђен је ефикасан систем грејања. Пракса показује да је повољније имати двокружно грејање приватне куће, за разлику од традиционалног једносмерног кола, он ради не само за грејање већ и за снабдевање становника топлом водом, односно решава све комуналне проблеме.

карактеристике монтаже

Двокружни котлови представљени на савременом тржишту су истински технолошки уређаји, опремљени бројним сензорима, механизмима и електроником, који контролирају радне параметре који гарантирају сигурност, стално одржавају индикаторе на претходно постављеним ознакама. Ако говоримо о равнотежи између економије и моћи, гасни котао изгледа као најбоља опција. Приликом уградње опреме препоручује се да следите следећа упутства:

 • Котао се поставља у засебну просторију са минимално дозвољеном површином од 4 квадрата. Отвори врата и прозора су обавезни, захваљујући којима се постиже потребан ниво вентилације.
 • За завршне радове користе се искључиви материјали који не подржавају сагоријевање.
 • Снабдевање ваздухом потребним за правилан рад горионика врши се уз помоћ пропелера и увек је отворено.
 • Одлагање продуката сагоревања врши се кроз димњак. Један је само вентилацијасистем није довољан, постоји опасност да се у дневним собама појаве опасне материје.
 • Метални лим или други незапаљиви материјал, најмање квадратни метар, поставља се непосредно испод котла.
 • Минимални праг притиска за притискање система је 1,8 бара.

Препоручује се да се упознате са оптималним опцијама за грејање куће и викендице.

Дефинисање кључних показатеља учинка

Двокружни систем грејања приватне куће се заснива на котлу, чији се капацитет и запремина морају израчунати што је могуће тачније. Техника би требала бити продуктивнија него у случају једноколонских аналога, што се објашњава повећаном потрошњом расхладног средства.

Ако је снага правилно изабрана, максималне температуре у комори за сагоревање неће порасти изнад 90 степени, што ће значајно продужити вијек трајања операције, елиминирајући оштре капи и, као резултат тога, пуцање метала. Максимални капацитет за кућицу од 100 квадрата је 38 кВ.

Двоцевни котлови указују на две вредности (на пример, 12/24 кВ). Први број у овом случају показује капацитет грејања агрегата, други - рад на брзом загревању воде за потребе домаћинства. Ако говоримо о капацитетима, онда можемо да кренемо од следећих вредности:

 • 10 литара - само за прање судова;
 • 30 литара - удобно узимање душе;
 • 50 литара - велико прање;
 • 100 литара - топло купање.

Поред тога, за дијаграм са два круга је неопходноподешавање бројача горива.

Рад са гасном опремом: добијање дозвола

Двокружни гасни грејни систем у приватној кући обезбеђује се искључиво након комплетирања посебне документације. Процес добијања папира изгледа овако:

 • Жалба у БТИ након прилагођавања техничког пасоша зграде. План одражава просторије, опремљене за потребе котларнице, извршене су одговарајуће ознаке;
 • Подношење захтјева за гасни сервис уз додавање техничких пасоша унапријед купљене опреме;
 • Постављање без спајања котла са два круга;
 • Прикључак котла (овом раду се снажно препоручује да се повери);
 • Прибављање коначне дозволе за пуштање у рад. Издаје га инспектор, који проверава квалитет инсталације, исправност рада електронике, непропусност контуре.

Карактеристике инсталације опреме

Гријање приватне куће властитим рукама врши се у сљедећем редослиједу:

 • Монтажа и постављање котла. Гасно лепљење се најбоље поверава професионалним, хидрауличним и електричним тракама које сами израђују. Контакт са гасоводом се инсталира уз помоћ просечне цеви, на бочној страни су елементи за хладну и топлу воду (лева млазница шаље воду у акумулатор, десно, потребно је снабдевање расхладним средством). На повратној цеви мора се инсталирати средство за прање ваздуха како би се спречило да механички ломови уђу у котао који је способанизбаците га из реда. Препоручује се и постављање запорних вентила како би се одмах зауставила циркулација воде у случају нужде.
 • Постављање експанзионе посуде. Грејни елемент је потребан да би се компензовао феномен повећања запремине воде, узрокован порастом температуре. Другим речима, недостатак капацитета може довести до експлозије. Запремина резервоара треба да буде на нивоу од око 10 процената укупне запремине носача топлоте који циркулише у систему. За уградњу јединице погодна је било које прикладно мјесто.
 • Монтажа радијатора. Оптимално мјесто је испод прозора, тако да се постиже учинковита измјена зрака. Ако говорите о томе које модификације треба да изаберете, препоручујемо комбинацију алуминијума и челика. Они комбинују механичку чврстоћу и непретенциозност са квалитетом расхладне течности, као и одличан поврат топлоте.

распоред батерија

Систем грејања двокатне зграде може се заснивати на једном од следећих метода повезивања радијатора:

 • Бочна веза с једне стране - најчешћи метод. Цев која напаја воду је подигнута одозго, а пражњење се врши одоздо. Оваква схема одговара највећем топлотном учинку.
 • Ако просторија има јединствену унутрашњост, онда се препоручује да се обрати пажња на најнижи начин спајања, који изгледа естетски, цијеви се скривају иза база и потпуно су невидљиве.
 • Дијагонална веза је добра опција за батерије са мноштвом секција.Довод вреле расхладне течности се одвија у горњој грани једне стране, а излаз - из доње цеви на супротној страни.

Повезивање се врши паралелно или секвенцијално. Серијска веза је лоша јер квар једне батерије доводи до квара читавог система. У паралелној процедури, овај сценарио је елиминисан.

Корисни савети

Ефикасна шема укључује пажљив одабир материјала цијеви и броја ћелија акумулатора. Према опште прихваћеној норми, један део је предвиђен за грејање 2 квадратна метра простора. Наравно, ово правило се не може увек применити, треба узети у обзир и снагу радијатора и висину плафона, као и квалитет топлотне изолације.

Приликом одабира цијеви, препоручује се фокусирање на полипропиленске и метално-пластичне моделе. Полипропилен је јефтинији, али га је теже инсталирати - потребан вам је посебан уређај за заваривање, прилично је скуп, па је умјесто куповине властите опреме боље узети опрему за изнајмљивање. Метално-пластичне цеви су нешто скупље, али се лакше монтирају, користе се стандардне арматуре и причвршћивачи.

Дакле, систем се може реализовати сам. Главна ствар - строго пратите технологију и избегавајте грешке!