Два једноставна али поуздана прекидача за регулатор струје за ЛЕД диоде у аутомобилу

Најважнији параметар за напајање било којег ЛЕД-а је струја. Када на аутомобил прикључите диоду која емитује светлост, потребна струја се може подесити помоћу отпорника. У овом случају, отпорник се израчунава на основу максималног напона уграђене мреже (14.5В). Негативна страна ове везе је сјај ЛЕД-а који није у пуном осветљењу, а напон у матичној мрежи аутомобила испод максималне вредности.

Исправнији начин је да спојите ЛЕД кроз стабилизатор струје (управљачки програм). У поређењу са отпорником ограничења струје, стабилизатор струје има већу ефикасност и способан је да обезбеди ЛЕД са потребном струјом и на максималном и на ниском напону у возилу у возилу. Најсигурнији и једноставнији склопови су стабилизатори засновани на специјализованим интегрисаним колима (МИЦ).

Стабилизатор на ЛМ317

Стабилизатор лм317 који се може подешавати у три правца је идеалан за израду једноставних напајања које се користе у широком спектру уређаја. Најједноставнији склоп за укључивање лм317 као стабилизатора струје има високу поузданост и мали ремен. Типична шема тренутног драјвера за лм317 за аутомобил приказана је на слици испод и садржи само две електронске компоненте: чип и отпорник.Поред ове шеме, постоје и многа друга, софистициранија решења за пројектовање кола за конструисање драјвера који користе разне електронске компоненте. Детаљан опис, принцип рада, прорачун и избор два елементаНајпопуларнији кругови на лм317 могу се наћи у овом чланку.

Главне предности линеарних стабилизатора, изграђених на бази лм317, једноставности монтаже и ниске цене коришћене у везивању компоненти. Малопродајна цена самог ИП-а није већа од $ 1, а завршени управљачки склоп не захтева отклањање грешака. Довољно је измерити излазну струју мултиметра како би се осигурало да је у складу са процењеним подацима.

Недостаци ИМ лм317 укључују снажно загревање кућишта излазне снаге веће од 1 В и, као посљедицу, потребу за ослобађањем топлоте. Да би се то постигло, у кућишту типа ТО-220 се налази отвор за повезивање са вијцима на радијатор. Такође, недостатак горе наведене шеме може се сматрати максималном излазном струјом, не већом од 1,5 А, која поставља ограничење броја ЛЕД диода у оптерећењу. Међутим, ово се може избјећи паралелним пребацивањем неколико стабилизатора струје или употребом умјесто лм317 чипсета лм338 или лм350, који су дизајнирани за веће струје оптерећења.

Стабилизатор на ПТ4115

ПТ4115 је јединствени микрочип развијен од стране ПовТецх-а посебно за изградњу управљачких програма за снажне ЛЕД диоде, које се такође могу користити у аутомобилу. Типични склоп за укључивање ПТ4115 и формула за израчунавање излазне струје приказани су на слици испод.

Важно је нагласити важност постојања улазног кондензатора, без којег ће ПТ4115 МИ бити неуспешан када се први пут укључи.

Схватите зашто се то дешава, као и да се упознате са детаљнијим прорачунима и изборимаОстали елементи схеме могу се наћи овдје. Популарност чипа је постигнута захваљујући својој свестраности и минималном броју делова у везивању. Да би упалио ЛЕД са снагом од 1 до 10 В, мотористу је потребно само израчунати отпорник и изабрати индуктивност са стандардне листе.

ПТ4115 има ДИМ улаз који увелико проширује његове могућности. У најједноставнијем случају, када само требате упалити ЛЕД на заданој свјетлини, он се не користи. Али ако желите да подесите осветљеност ЛЕД, онда је улаз у ДИМ или сигнал из излаза фреквентног претварача, или напон из излаза потенциометра. Постоје варијанте задатка одређеног потенцијала за ДИМ излаз помоћу МОСФЕТ-а. У овом случају, у време напајања, ЛЕД светли на пуном осветљењу, а када МОСФЕТ стартује, ЛЕД смањује светлост за половину.

Недостаци ЛЕД драјвера за кола заснована на ПТ4115 укључују потешкоће при избору отпорника Рс који носе струју због веома малог отпора. Животни век светлеће диоде директно зависи од тачности његове номиналне вредности.

Оба ова чипа су добро доказана у дизајнирању управљачких програма за ЛЕД диоде у аутомобилу властитим рукама. ЛМ317 је добро познати, доказани линеарни стабилизатор, који нема сумње у његову поузданост. Возач на основу њега ће се уклопити у организацију унутрашњег осветљења и командне табле, скретања и других елемената ЛЕД угађања у аутомобилу.

ПТ4115 - новијиинтегрални стабилизатор са снажним МОСФЕТ-транзисторима на излазу, висока ефикасност и диммированииа.