Дизајн уске спаваће собе (83 слике): унутрашња спаваћа соба величине 2х4, дизајн и распоред у Хрушцховка

Уређење сваке просторије поставља многа питања. Када се пројектује за уску спаваћу собу, ту је још и више: гдје и како ставити кревет и ноћне столове, како поставити намјештај, тако да просторија не изгледа или је већ визуално проширује. О овим и другим тренутцима дизајна ентеријера таква спаваћа соба ће бити разматрана у овом чланку.

Особине дизајна уске спаваће собе

Дизајн спаваће собе, као и свака друга соба, почиње развојем генералног планирања. Ако је соба уска, овај процес ће зависити не само од жеља и потреба становника, већ и од карактеристика геометријског облика просторије. Прављење уске спаваће собе може проузроковати неке потешкоће ако треба ставити брачни кревет. Соба ове форме може се наћи углавном у "Хрушчову".

Собе су биле дизајниране за кревет од једног и пол кревета или кауч на развлачење, тако да нам је тешко поставити велики кревет у наше вријеме.
Наравно, све зависи од ширине собе. Ако просторија има ширину од око 3 м, онда специјални проблеми не би требало да проузрокују кревет. Без обзира на позицију, дуж собе или преко пута, биће довољно простора за пролаз. Сматра се да је стандард 70 цм, тако да, чак и ако је дно дужине 2,3 м, тада ће бити обезбеђен захтевани минимум

.
Имајте на уму да дуга лежаја, по правилу, имају у глави додатни дио са полицама. Због тога се укупан износ повећавадужина Такав модел ће бити релевантан у спаваћој соби ширине 2,5 м, јер ако га поставите преко просторије - простор за пролаз практично неће остати. А ако лежите, онда са ширином душека од 1,8 м, бочно само 70 цм ће остати неопходно за пролаз. Међутим, у овом случају, он ће се налазити у близини зида. Али то зависи од власника и можда ће неко организовати и уже пролазе са обе стране.

Најтеже су веома уске просторије површине 2 к 4 м. Стандардна дужина душека је 2 м, тако да ће исти кревет бити и неколико центиметара дужи. Према томе, ако просторија има чисту ширину од 2 м, преко собе такав кревет неће расти. На тај начин ћете морати да га наручите или да га поставите дуж собе. У овом случају, страна ће остати неискоришћена 20-30 цм, а за тако малу просторију то је прилично пристојно подручје које не би требало да нестане. Ова удаљеност је одлична за полице у зградама. На тај начин ће бити веома ергономски простор за складиштење.

Штавише, у последња 2 квадрата. Потребно је поставити још неколико потребних комада намештаја.


Правокутна просторија може бити са једним прозором или са два прозора. У просторији са прозором на крају лакше је поставити намештај. У соби са два прозора морате се ослонити на локацију прозора, али ако нема довољно простора - то може изазвати потешкоће.
У просторији са лођом о трошку потоње може се повећати простор. Чак и ако не можете добити дозволу за рушење зида, може се загријати иорганизовати у њему складишни простор или ормар, ставити ВЦ или стол.


Дорада и декорација

Материјале за поправку боље је покупити најједноставније: боја за зидове и стропове, дрво или подна плочица за под. Рељефни или шарени материјали (декоративни гипс, линолеум или тапете) визуелно краду много простора, тако да се ради са малом или уском собом, боље их је не користити.Да бисте додали унутрашњу варијанту, можете насликати контрастну боју једне од зидова. По правилу, то је зид иза узглавља кревета. Можете га и залијепити тапетом са занимљивим узорком. Ова техника ће диверзифицирати унутрашњост, неће нарушити визуалну перцепцију простора и помоћи да се избјегне осјећај изолације. И то се може догодити у малој соби са монотоним зидовима и ограниченим сетом намештаја и декорације.


Што се тиче унутрашњег уређења, онда, као иу сваком другом случају, треба се придржавати осјећаја мјере и придржавати се одређених правила. Дакле, имајте на уму да вертикалне линије визуелно подижу плафон. Дакле, изгледа да је соба већ била. Због тога употреба лампе на дугим кабловима или тапетама са вертикалним пругама треба да буде веома опрезна.


Уопштено говорећи, у области таквог планирања, највећи део намештаја и декорација најбоље се поставља на дно и на врх. О уређењу намештаја, језик ће бити мало касније. Што се тиче декорације, онда за ту сврхуБоље је не држати полице на нивоу очију, ако нема хитне потребе.


Требало би да изаберете и добре предмете за домаћинство или намештај који ће бити у соби, а најбоље од свега је да се носе са текстилом. Исправно покупљено у стилу и боји завјеса, прекривача и јастука за малу собу ће бити довољно.

Ако је површина собе већа од 12 квадрата. м. требали бисте додати још неколико ставки. То могу бити украсне кутије, у које се увијек нешто ставља.


Ако је основа дизајна бијела или природна гама (смеђа, плава, жута), биљке у лонцима ће бити савршено рјешење. Хармонично надопуњују наведене боје и истичу се на позадини. Осим тога, никада не визуално затрпајте собу.


интериор

Приликом пројектовања унутрашњости просторије морате узети у обзир геометријски облик просторије, који намјештај треба да стоји и колико природног свјетла пада у просторију.


Дакле, када одлучујете како да нацртате прозор, потребно је да се ослоните на правац на којој страни светла излази. Према томе, за сјеверну страну боље је одабрати лагане, прозирне прозирне завјесе. Сенка уопште не може бити.
Многи модерни ентеријери се изводе потпуно без завеса, користећи завјесе или ролете. Такође треба напоменути да неки стилови (поткровље или скандинавски) првобитно подразумевају неформисане прозоре.


УУ случају употребе завјеса потребно је узети у обзир њихову боју и текстуру. Манжете и декор са ресама, драперијама и облогама привлаче велику пажњу. У малој просторији може негативно утицати на естетику. Ако је одлучено да се користи тканина која привлачи пажњу, потребно је да се веже уз други декор помоћу боје.

Можете користити и декоративне јастуке истог материјала.
Ако је у дизајну ентеријера цена направљена на декорацији, онда би требало да изаберете непретенциозан намештај једноставног облика, са равним линијама и монотоним тапацирањем. Његова боја не треба да се разликује од зидова. Напротив, они морају створити општу позадину на којој ће се истакнути предмети декорације.

Ако се дизајн заснива на контрасту између боја намјештаја и зидова, декор би требао играти мању улогу и само допунити основну идеју дизајна. Имајте на уму да ако главне двије боје, онда елементи декор треба имати трећи. Дакле, ако су зидови светло беж, а намештај тамно браон - слике, јастуци и вазе морају бити плаве, зелене, црвене итд.

Треба напоменути да они не би требали бити превише.


Избор и постављање намештаја

У прошлости смо се већ дотакли питања да би намештање намештаја требало бити могуће тако да не заузима простор на нивоу ока. Соба ће изгледати пространија. Да бисте то урадили, можете поставити полице или мезанин испод плафона по ободу просторије.
Боље је заменити високу полицу комода или неколико полица. И уместо ормара ставите подну вјешалицу. За естетику и заштиту од прашине, одећа се може паковати у идентичним поклопцима.

Ако и даље требате ставити ормар, боље је одабрати модел без гломазних изрезбарених елемената и једну боју са зидовима. У овом случају, неће се снажно издвајати у односу на позадину.

Ставите овај комад намјештаја најбоље да не падне у очи на улазу.


У дугој спаваћој соби намештај је постављен наизменично. Рационално је ставити ВЦ и стол поред прозора, јер им је потребно довољно свјетла да их заузму. У центру собе можете ставити кревет. И на супротном зиду ормара.

Имајте на уму да се у таквом плану не препоручују ормарићи са огледалима. Они ће још више извући собу.

Ако локација дозвољава врата, кревет се може поставити у супротно од прозора зида, а ормар - у средини. У овом случају, огледала ће, напротив, створити визуелни продужетак просторије.

У веома малој спаваћој соби, питање како опремити собу може бити прилично компликовано. На примјер, у спаваћој соби површине 2 к 4 м, врло је тешко поставити ормар. У овом случају, да би добили додатни простор за одлагање, кревет са постољем је савршен.

Под спаваћим простором у њима, по правилу, постоје прилично велике кутије.
Зфункција ноћних ормарића је одличан праг кабинета. Он је близу њега, највероватније, и стајаће у кревету. Тако можете рационално организовати додатни простор за складиштење.

А за складиштење одеће на раменима можете причврстити зидни модул са вјешалицом.

Савет по договору

Да би се склад у унутрашњости спаваће собе складао, треба слиједити сљедеће савјете:

  • Што се тиче распореда намјештаја, да би се уштедио простор умјесто ноћног ормарића, може се објесити пук између узглавља кревета и зида.


  • За уређење складишног простора потребно је користити цијели простор од пода до стропа. Можете изабрати најуочљивији кут у соби и причврстити на зидове модуларне дизајне са полицама, вјешалицама и корпама. Затварање овог система може бити једнобојна завјеса која одговара боји зидова. Изгледаће прилично природно, а да простор не буде претворен у кабинет.


  • Да бисте визуелно проширили просторију, потребно је да добијете што је могуће више од пуно малих предмета (слике, вазе или личне ствари). Раније је већ било поменуто да је могуће користити декоративне кутије. Одличне су за складиштење разних ствари, а неколико идентичних кутија визуално заузимају мање простора од многих малих предмета.


  • Поред тога, треба одредити и границе простора. Зидови са једним зидом се спајају и визуелно могу учинити простор још мањим. Дакле, приликом пројектовања спаваће собедекор, који треба да мислите, који предмети су истакнути могу се поставити у углове: јастуци на кревету, вазе на столу или на под, итд.


  • Имајте на уму да није потребно направити подове једне боје са зидовима. То ће такође учинити собу затвореном. Ако је још увек одлучено да се користи једна нијанса, онда можете да изолујете под контрастним постољем. Ово ће помоћи побољшању перцепције.


Занимљиве идеје за дизајн

Почнимо са занимљивим дизајном користећи црне елементе декорја: завесе, слике и јастуке. Имајте на уму да су све кориштене боје (бијела, црна и беж) неутралне и унаточ контрастима, интеријер изгледа складно и није преоптерећен. Такође је вредно обратити пажњу на беж зид иза узглавља. Ова техника оцртава границе просторије и украшава унутрашњост без непотребних елемената.


У наредном интеријеру треба истаћи ефикасну употребу простора изнад трибина. Модуларне конструкције са полицама значајно штеде простор. Напомињемо да тамна боја слике, постоља и јастука ствара једну композицију са бројним књигама. Светли зидови, подови и текстили служе као неутрална позадина за то.

Пример компетентне употребе огледала за проширење просторија је следећи дизајн. Огледала у вратним ормарима рефлектују светлост и стварају илузију проширења простора. Успешно решење је велика слика изнад узглавља кревета.

Како могу добити малуСоба у тамним бојама може се видети у овом примеру. Графитни зидови и смеђи ормар уклапају се у унутрашњост захваљујући комбинацији са лаким зидом и подом, великим бијелим прозорима без завјеса и бијелим креветом.

Када нема довољно простора за велике ноћне столове, клупа може бити клупа у подножју кревета, као у сљедећем примјеру. Напомињемо да богата палета боја смеђе, црне и неколико нијанси сиве боје ствара прилично занимљив ентеријер, који не захтева додатни декор.

У закључку, погледајмо дизајне засноване на белој боји. Хоризонталне линије декорације зида лагано оцртавају границе простора. Велика количина бијелог и сивог текстила даје собама лакоћу, а топла нијанса стабла ствара удобност.