Дизајн малог стана-студио (72 фотографије): модеран ентеријер веома малог студио апартмана са кухињом од 14 м2. м

Стамбена изградња није тежак задатак, посебно када је у питању дизајн малог стана-студија. Због недостатка простора потребно је уравнотежити функционалност и естетику. О томе како да унутрашњост буде што удобнија и најљепша, говорит ћемо у овом чланку.

Карактеристике

За почетак, утврдит ћемо да је стан-студио просторија у којој соба није одвојена од кухиње уз главни зид. По правилу, програмери их продају чак и без преграда за купатило. Стога ће расподјела простора између просторија у потпуности зависити од жеља и потреба будућих становника.

Имајте на уму да ће они који желе обновити типичан стан, повезујући кухињу и собу, прво морати да се договоре о пројекту у потребним случајевима.

Главна карактеристика дизајна стана-студија је јасно зонирање простора. Да бисте то урадили, користите различите технике:

 • употреба премаза од неколико боја и текстура за зидове, подове и стропове;
 • различите нивое плафона или пода између зона;
 • стаклене, дрвене и друге преграде;
 • одређени распоред намјештаја.


Станови површине мање од 30 квадратних метара. м су најсложенији у аранжману. За веома мали студио, често морате жртвовати функционалност и имати чајну кухињу са најмањом радном површином или сложеним столом за ручавање. Излаз постаје и трансформатор намештаја:

 • кревети уграђени у ормар;
 • столови за кафудекомпоновати током вечере;
 • стол са уграђеним пултом;
 • маскирни кревети на спрат;
 • пећи претворене у неколико столица;
 • кухињски намјештај у којем је електрични штедњак покривен и чак опран.Важно је напоменути да је у таквим становима неопходно користити цео простор колико год је то могуће ефективно до плафона. Најбоља опција ће бити намјештај за похрану, по наруџби. Дакле, испод стропа се могу опремити полице за складиштење ријетко кориштених ствари. Побољшајте естетику ове рецепције помоћи декоративним кутијама и кутијама.

Можете уштедети новац помоћу система за складиштење оквира. Састављају се на металним носачима или на шинама које су причвршћене за зидове. За прикривање таквог комплекса може се поставити завеса, а она ће такође постати додатни елемент декорације.

Димензије

Сада размотрите детаљније технике уређења малих станова.

Почнимо са просторијама у којима је просторија 12, 13 или 15 квадрата. м. У таквим становима најпогодније је користити тансформер за намјештај, који се може склопити када није потребан.


Доступан у посебним сетовима намештаја, који се налазе уз зид и комбинују све потребне елементе: полице, кревет, кауч и радни сто. У склопљеном стању, све изгледа као обичан сталак који стоји иза софе.

Зонирање између кухиње и дневног простора најбоље је због контраста боје и текстуре обраде.Вишеспратни строп или под могу визуално смањити чак и без те мале просторије. Међутим, плафон се може користити као додатни простор за одлагање.

Могуће је одвојити једну зону од друге изградњом метеора. Они ће природно водити линију разграничења, неће бити бачени у очи и уштедети драгоцене центиметре.

Чест елемент зонирања у таквим становима је шалтер. Хармонично ће се уклопити иу најмањи простор и естетски и функционално.


Огледала су савршена за визуелно повећање простора. Стварају зидове, стварајући велике оптичке илузије.

Као складишни систем у таквим становима, често се користе сви зидови. Горњи ормари кухињских слушалица стижу до плафона или се могу поставити на два нивоа. Кауч, кауч и ТВ су уоквирени полицама. И дуж зида ходника налази се компактна свлачионица.

У стамбеној површини од 24 квадратна метра. м већ има мјеста за окретање. Могуће је одвојено опремити гост и спаваћу собу или радно мјесто. Технике зонирања остају исте. Можете им додати вишеслојни строп или под.


Често се користе различите партиције. Постоји много варијанти таквих дизајна. Можете направити зид од гипсаних плоча са симулираним прозорима. Преграда може бити и стаклена, дрвена, метална решетка итд. Добра опција може бити екран који се може помакнути, ако је потребно, на другу локацију.Примери дизајнерских пројеката

Почнимо са примером за врло мали стан од 15 квадратних метара. м.

Као што се може видети овде, све технике штедње простора:

 • функционални дијелови кухиње су размакнути по различитим зидовима;
 • кухињски и други ормарићи достижу плафон;
 • мезанин у ходнику;
 • полице изнад софе.Декор се такође сматра визуелним побољшањем простора. Користи се светла боја: бела, светло сива и "испод брезе". Синглетон завесе, спојене са зидовима који не преоптерећују изглед. Вертикалне линије полица и ормарића визуелно подижу плафон и додају ваздух.

Још један примјер како можете удобно и лијепо уредити стан чак и за 20 квадратних метара. м. показује следећи дизајн. Радни дио кухиње заузима минимум простора. Један од ормара је постављен преко малог фрижидера. Трпезаријски сто се налази у близини прозора, а изнад батерије је постављена клупа која штеди много простора. Тако је било могуће опремити 4 зоне: кухињу, пансион, спаваћу собу и радно мјесто.Сада размотримо стан површине од 24 квадратна метра. То одмах показује да је у овом дизајну веома добро осмишљена функционална подручја и њихове величине. Кухињски сет се налази дуж пода купаонице. А фрижидер је поред тоалета. Сви ови елементи су ергономски што је могуће више у односу један према другом и тако ослобађају доста простора за стамбени простор.

У овом примеру, користи се истоцолор гамма Бела и светло сива не разликују се једна од друге и стварају осећај слободе. Светло дрво додаје удобност дома. Минимални декор на зидовима и просечна величина слике не преоптерећују собу. Такође треба напоменути да се завјесе користе умјесто завјеса. Штеди простор и визуелно и физички.

Дајмо још један примјер занимљивог дизајна за мали стан. На тргу од 30 м2. м успио поставити потпуно опремљену кухињу са столом за ручавање, гостињском собом и спаваћом собом. Такође је добро опремљен. Добро дизајниран дизајн преграде омогућава вам да у потпуности затворите спаваћу собу и добијете засебну собу.


Важно је напоменути и декоративну компоненту дизајна:

 • комбинација биљно беж-зелене скале са белом и сивом,
 • абажур, сличан цвету;
 • столице са изрезбареним леђима, повезане са гранама дрвећа;
 • биљке у лонцима и плакатима са сликама лишћа.

аранжирамо намештај

У случају катастрофалног недостатка простора, на примјер, у становима са собом од 12-15 квадратних метара. м, кухињски сет може се састојати само од ормара и радних површина. Трпезаријски сто или шанк може заменити столић-трансформатор. Ако је потребно, разлаже се у пуну табелу.

Да бисте уштедели много простора, можете имати простор за спаваћу собу "у поткровљу" изнад купатила или преко собе за госте. Наравно, висину стропа морате жртвовати, али ће ослободити више простора за пријем гостију.У овом случају могу се поставити компактни кауч и јастуци, који се могу сакрити, на примјер, у свлачионици или на балкону.


Простори са површином од 20-30 квадратних метара. м вам омогућава да организујете три или чак четири зоне:

 • потпуно опремљена кухиња;
 • гости;
 • радно или спаваће место.

У кухињи и слушалицама и столу са столицама. Визуално немојте замутити простор помоћи ће стакленом столу и столицама од прозирне пластике.

Такође, у таквом стану може се експлицитније направити зонирање и ставити подела. Једна од дизајнерских техника за визуелно побољшање простора је намјештај који преноси свјетло.

Преграда између зона може послужити као сталак са широким дијеловима. То ће такође бити додатни простор за складиштење. На горње или доње полице можете ставити декоративне кутије. Ако то није потребно, онда само дрвена или метална решетка, украшена, на пример, собним биљкама, не заузима пуно простора. али суштински украшавају унутрашњост. Интересантно и практично решење биће завеса или екран који се по потреби може саставити.


Зонирање између простора за госте и кухиње може се обавити помоћу софе. Треба га вратити у кухињу. Потоњи могу имати стол и шанк. Овим аранжманом телевизор ће бити видљив онима који су у кухињи и онима у дневној соби. Простор за седење је такође ограђен на исти начин. У овом случају, каучће стајати у кревету.


Приликом постављања намештаја и декорације, треба имати на уму да мали предмети зачепљују изглед и перцепцију просторије. Због тога је потребно користити различите статуете, мале слике, лампе, јастуке у минималном износу. А салвете, столице или полице остављају само најнеопходније или се скривају када се не користе.


Такође, имајте на уму да завјесе боље користе једнобојне и без непотребних елемената, као што су ламбрекини - они визуално краду много простора.

цолор солутионс

За врло мале станове површине до 25 квадратних метара. м боље се уклапају у светле зидове и намештај. Било би лепо да су тапете и под били једнобојни. Боље је направити контраст пода. Зонирање боја у тако малој просторији може се обавити, али без ње. Ово је посебно тачно ако постоје други елементи који дијеле функционални простор: бар, мезанин, подне облоге. Имајте на уму да се не препоручује да користите више од две или три боје.


Препоручују се бела, беж, светло сива, пастелне нијансе плаве и ружичасте. Имајте на уму да постоје решења у боји која визуелно смањују простор који се најбоље избегава. Да, контрастне завјесе скраћују собу, обојени строп ће је смањити, а обојени зидови - већ.У становима веће површине постоји простор за креативност. Могуће је користитиконтрасти, свијетле боје, интеријери, више декор елемената. Скала боја може бити веома богата, али по жељи и прилично мрачна. Зидови могу бити украшени било којим украсом или шаблоном. Међутим, требало би да знате ту меру.

занимљиве идеје

Много занимљивих дизајна са спаваћом собом испод плафона или на спрату. Такође, прилично оригиналан и практичан постоље. Испод њих су, по правилу, опремљени додатни складишни делови.


Још једно оригинално дизајнерско решење за апартман-студио је клизни комплекс који комбинује спаваћу собу, радно место и гардеробу.

Дизајнери широм свијета развили су многе модерне и лијепе интеријере у различитим стиловима од урбаног поткровља до романтичне бербе.