Дестилација нарциса код куће

Дестилација нарциса код куће је од интереса за многе вртларе. Како припремити нарцисе за дестилацију, како израчунати вријеме за растварање цвијећа у правом тренутку. Иначе, дестилација нарциса је много лакша него код тулипана. Имају краћи период одмора и буђење се лакше пробија, иако цветају брже, али имају времена да донесу радост свом цветању.

Врсте нарциса за дестилацију

тубуларни нарциси

сјеча - црвена, бијела, наранчаста, жута. Цвеће - бело и жуто или жуто и бело на врховима. Има вртних нарциса, добро цветају зими. Изврсно изгледајте у вазама и букетима. Ове врсте нарциса добро расту и развијају се у нашој клими.

Артикулација нарциса

Ове вртне нарцисе су највеће међу свим врстама крунских цвасти - до 12 цм у пречнику и више. Цват се састоји од шест једнаких дијелова и издужене валовите крунице. Боје круница су засићено-наранџасте, розе, жуте, беле, црвене. Латице су беле, наранџасте, жуте. Гредица је једнострука, дуга до висине до 50 цм, цеваста.

Мелкононцхатја нарциси

Цватови промјера 5-8 цм са ниском круном - не више од 2/3 дужине периантха. Боја круне је бела, ружичаста, жуто-наранџаста, у средини црвена са зеленим оком. Цвет цвијета је низак и јак. То је универзална врста нарциса - они су прилично непретенциозни, лако се апсорбују, добро расту без стварања посебних услова.

Они су одлични за дестилацију и баштованство, као и за сечење у букете. СортсМали артиљеријски нарциси - Државни сајам, Амор, Пећина, Матапат, Барретт, Аудубон, Алтруст, Бровнинг, Верон, Цхаин Вхите, Бурма, Лимерик, Вергер, Епиркот.

терри даффодилс

Имају или двоструку круну, или цели цвет - фротир. Круна може бити бела, жута, светло наранџаста, црвена. Периантх - бели, жути, жуто-наранџасти. Имајте једно или више цвасти на цветној педунцули.

Материјал за искрцавање нарциса за дестилацију

Највећа мјерења су важна само у раној дестилацији нарциса (новембар-децембар). До Божића стане округла жаруља 15/16 цм, а касније се користе и мање.

Ако се добијени материјал не може одмах засадити, нехлађене пошиљке се складиште у отвореним кутијама на 15-17 ° у добро проветреној просторији. Запремина од 100 литара сијалица захтева измену ваздуха од 6 кубних метара на сат. Релативна влажност ваздуха не већа од 75% (тако да корење није прерано расло).

Охлађени материјал, ако је потребно, складишти се на 9 ° и вентилација није укључена. У таквим условима влажност понекад нарасте до 95%, стимулишући формирање корена. У том случају, привремено смањите температуру на 7 °, појачајте вентилацију, уклоните кондензат кроз испаривач (укључен је у опрему фотоапарата) и поново подигните температуру на 9 °.

Са сувим хлађењем пре дестилације нарциса, луковице се налазе у комори 2 до 10 недеља. Даљи боравак доводи до прекомјерног развоја коријена и као посљедица тога, лошег живота након садње.

Специфичнитрајање сувог хлађења зависи од следећих услова: време укорењивања (не раније од средине септембра); потрошња енергије (камера захтијева мање простора него након слијетања у кутије); датуми уласка у стакленик.

Кутије са јастозима за распршивање нарциса у јесен могу се обављати на отвореном тлу, гдје ће нарциси завршити период хлађења. Али када се једном морате побринути да вањска температура тла падне на 9 °.

У зависности од времена дестилације нарциса, сијалице могу проћи цијели циклус хлађења након садње. У сваком случају, проводи се најмање 5 седмица прије уласка у стакленик. У принципу, што је дужи период од 9 °, то је мање завршна фаза дестилације. Сваке седмице хлађења штеди 3 дана стакленика. Али ићи изван разумних граница је немогуће, јер утиче на квалитет производа.

Кутије са засађеним нарцисама садрже 9 °. Ако је температура виша, на примјер, у року од једне седмице, бит ће потребно продужити период хлађења једнако. Температура од 5-8 ° наставиће да утиче на дужину петељке (биће краћа), а испод 5 ° - успорава процес дестилације нарциса у стакленику.

Садња нарцисних сијалица код куће

У временским роковима слетања, бира се влажна и ваздушно пропустљива земља која се састоји од мешавине тресета и чистог песка. У лонцу пречника 15 центиметара може се засадити око 5-6 луковица.

Прије сијања жаруља потребно је положити дно дренажног корита, а подлогу лагано згуснути и хидратизирати. Врх земљемјешавина је посута тако да су врхови луковица напола подигнути изнад нивоа тла.

Нарциссис, као и све биљке луковице, непретенциозан је у култивацији. Једном посађене сијалице у земљу, о њима можете "заборавити". Они ће се сваког прољећа подсјећати на себе и из године у годину расти. Нарцис расте у сваком тлу, али им је потребна добра пропусност. Нарцисисти воле пенумбру. Временом се цвет смањује, постаје мањи. Ово је знак да је време да се подели постројење. Трансплантирајте и поделите нарцисе једном на 3-4 године. Пресадити "старосне" биљке и садити нове жаруље крајем августа.

Врло различите врсте нарцисових композиција изгледају веома лијепо у великом керамичком лонцу. Када се сади у лонцу, луковице се стављају у шаховску таблу на различитим дубинама. Овим начином садње, у лонац ће ући велики број биљака, које ће приликом цветања изгледати као величанствени букет.

Нега нарциса након дестилације

Нарцис захтева посебну бригу, упркос својој невољкости. Припрема сијалице за слетање код куће може почети за два месеца, као што је описано горе, или куповином у цвећари. Не заборавите ставити сијалицу у раствор мангана прије садње. Чим се појавио коријен, можете га посадити у посуду са припремљеном земљом. Залијевање је умјерено, овисно о структури тла. Када почиње цветање, вода је чешћа. Цвеће постаје жуто и престаје да залива. Када биљка процвета, листове одрежите до самог дна.

Могу се елиминисати, ако се трајно уклоне из контаминираног земљишта опалесцентне латице и листови. Земља се константно отпушта и прска инсектицидима ради превенције. Никада не пуните земљу и не остављајте је на температурама изнад 10 степени.

У одсуству цветања, упркос знаковима болести или оштећења, узрок може бити грешка у цветању цвијета.

Потребно је знати да је састав овог цвијета отровна супстанца. Може оштетити систем корена сусједних биљака. Никада не стављајте нарциса на прозорску даску поред других биљака. Добро укорјењивање цвета захтева оплодњу. За нарцисе треба да буде азот-калијум. Први пут урадите печење чим се појаве клице. Други субцоре, ако је примећен на лишћу тачке.