Декоративни екран на грејној батерији је права унутрашња боја са корисним функцијама

У многим становима, изглед радијатора за гријање оставља много да се пожели. Посебну жељу да их сакрију изазивају стари совјетски модели од лијеваног жељеза. Да би унутрашњост просторије била складна и елегантна, инсталирајте посебан екран на акумулатору. Овај гадгет је дизајниран за маскирање непривлачних елемената система гријања. Декоративни панели за загревање акумулатора дају унутрашњости неку врсту комплетности без много пажње на делове радијатора који се не уклапају у укупни декор.

Постоје многе опције за извођење ових производа у различитим стиловима и врстама, за сваки укус и торбицу. Ако погледате у дневну собу, онда инсталирани екрани за радијаторе грејања обављају само декоративну функцију, али у јавним објектима (медицинским установама, образовном телу) решетка на батерији такође штити људе од опекотина и удараца.

Будући да су екрани за батерије за грејање од ливеног гвожђа велика потражња, произвођачи редовно производе нове моделе података, технологије и материјала уређаја. Размотрићемо детаљније податке о дизајну, њихове предности, казне за избор и инсталацију.

Предности инсталирања прекривних батерија

Уградња екрана за радијаторе гријања има многе значајне предности које чине ове производе тако популарним:

 1. Омогућава вам да затворите батерију софистицираним дизајном од продора прашине, што је веома тешко очистити.
 2. Способност избора решетке за сваки укус и за сваки стилунутрашњости.
 3. Омогућава вам да сакријете старе моделе батерија са новим панелима који се лако могу поправити и освјежити изглед собе.
 4. Заштита мале деце од могућих додира и опекотина са елементима система за грејање.
 5. Декоративни екрани за радијаторе гријања доприносе равномјерној дистрибуцији топлинских токова у затвореном простору.
 6. Поједностављује бригу о радијаторској јединици, довољно обришите јастучић.
 7. Дизајн се лако инсталира, поправља и демонтира, ако је потребно, поправка или замена.

Ако међу свим разноврсним готовим моделима не можете пронаћи савршену опцију, можете направити властити екран на батерији или наручити индивидуални дизајн. У овом случају, цијена ће се, наравно, значајно повећати, али ће унутрашњост, гдје би се требала затворити батерија, преплавити нове боје.

Који материјали раде за радијаторе?

производи модерне декоративне заслоне за загревање батерија из различитих материјала:

 1. Метални екрани се производе у расутом стању за грејање батерија, које су направљене од танког лима челика, који се затим боји. Трошкови таквих производа су ниски, али изглед је прикладан. Међутим, метални поклопац на грејној батерији се брзо загрева, а затим почиње да емитује топлоту - то је непорецива предност ове опције.
 2. Коване радијаторске решетке, постављене на батерије, изгледају веома лепо. Али, ковање је непотребно отворен, па је потребно направити неке контрастне позадинејасан нагласак на кованим детаљима. Стручњаци препоручују израду позадине од металног перфорираног лима како би се осигурала нормална циркулација струјања зрака.
 3. Дрвени екрани су увијек били и представљају производе више класе квалитете и естетике. Висок степен пластичности дрвног материјала омогућава вам да направите кутију за грејне батерије у различитим облицима и стиловима. И упркос чињеници да дрвени уређаји могу јефтино да коштају, ови производи изгледају веома модерно. Међутим, радијатор, потпуно затворен дрвеном конструкцијом, лоше преноси топлину у просторију.
 4. Монтирајте МДФ и ХДФ шарке на грејну батерију врло лако. За производњу таквих решетки користи се ламинат без везива, што ове материјале чини апсолутно безбедним током рада. ХДФ савршено држи облик, тако да се пруге од анкета, по правилу, израђују од ХДФ-а. Поред тога, решетке од МДФ и ХДФ због више танког слоја боље преносе топлину у просторију него дрвене конструкције.
 5. Пластичне плоче се обично користе за затварање радијатора у купатилу или купатилу. Употреба пластичног екрана је више хигијенска, јер се може лако опрати по потреби. За производњу таквих решетки користи се пластика отпорна на топлоту, која може да издржи загревање до 60-80 ° Ц.
 6. Стаклене плоче на батеријама на тржишту прибора за гријањепојавио се релативно недавно. Што се тиче грејања и преноса топлоте, они нису веома ефикасни, али имају атрактиван изглед. Ови дизајни су направљени од специјалног каљеног стакла, које се наноси на слику или само матироват.
 7. За производњу декоративних кутија на радијаторима користе се егзотичнији материјали, као што је ратан или бамбус. Међутим, решетке из таквих материјала захтевају одређени стил ентеријера, који се налази изузетно ретко.

Постоје и комбиновани радијаторски панели. Типично, ово је дрвени оквир са корпом од ратана, бамбуса, МДФ или ХДФ. Често се дрвени оквир монтира са пластичном, металном или кованом декоративном решетком.

Које решетке је боље изабрати?

У правилу, украсне решетке на грејној батерији су постављене тако да дају грејном уређају привлачан и естетски изглед. Још једна функција коју обављају решетке радијатора је да покрију тврде и оштре ивице тако да мала деца не буду погођена, јер је већина ових уређаја, посебно модела од ливеног гвожђа старог узорка, веома таумофагна. Да, и изглед је неатрактиван и погодан је само за ентеријер у индустријском стилу.

Чак и ако су екрани батерија неопходни за обављање декоративног задатка, вреди се запамтити да панели радијатора треба да допринесу загревању просторије. Било која решетка, чак и најделикатнија и деликатнија, смањује циркулацију и пренос топлоте. Друга ствар је, ако и једна од њих смањује и пренос топлог ваздуха за 10%други - за 50% или чак и више. Мало је оних који желе да буду у лепој, али хладној просторији, тако да би избор екрана требало да узме у обзир степен расподеле топлоте.

Принцип ширења топлог ваздуха из батерије без решетке је да проток ваздуха мора да тече одоздо, пролази поред радијатора, загрева се и иде горе. Неопходно је запамтити овај принцип преноса топлоте одабиром радијаторске кутије. Да би се ефективно циркулисао проток ваздуха, неопходно је да размак буде нижи, а на врху нема поклопца или да има велике отворе.

Међутим, ако пажљиво размотрите многе екране за радијаторе, онда можете одмах приметити да ће соба бити хладна. Ова "болест" у већој мери утиче на плоче у облику кутије са зидовима са свих страна. Због тога је важно да зидови таквих решетки имају максималну перфорацију. Ако су рупе мале, онда ће просторија бити лијепа, али хладна, гријање ће бити неучинковито.

Дрво је несумњиво веома естетски и племенити материјал, али његов главни недостатак, као што је већ споменуто, је високи топлински капацитет. Све док се дрвене игре не загреју довољно, да почну да дају топлоту, соба ће бити хладна. У исто време, батерија ће бити веома врућа, тако да ће грејање у просторији са радијаторским екраном од дрвета бити веома скупо и економски неисплативо.

Штитови на елементима система гријања се сматрају најпогоднијим - ако је потребно, могу се брзо објесити или уклонити. Стога, такве решетке за конвекторе гријања челиканајтраженије. Рецензије о њима указују да је то ефикасан начин заштите радијатора од околине и околине од радијатора са додатним декоративним ефектом за унутрашњост просторије.

Монтажа решетки хладњака

Постављање екрана на радијатор је веома једноставно. Чак иу најтежим случајевима, четири монтажна завртња ће брзо решити проблем уградње панела за конвекторе за грејање. Главна ствар - је да се монтира на ниво уз помоћ нивоа зграде:

 1. Прво, потребно је означити горњу водоравну линију причвршћивача.
 2. Након величине рупа потребно је уочити доњу линију причвршћивања на решетки.
 3. Затим морате измерити зазор између десног и левог отвора за причвршћивање прикључака и поставити место монтаже.
 4. Затим се избуше рупе, уметну шрафови и заврну.
 5. Сада се монтира на екран за радијаторе гријања. Игра се може сматрати постављеном!

Али у зависности од карактеристика дизајна декоративних панела за конвекторе за грејање, овај уређај се може инсталирати другачије. Неке решетке се једноставно постављају на под, а врх се причвршћује малим кукама, тако да на њима имају монтиране посебне ноге, а на бочним странама куке. Заштитни екрани овог типа се лако инсталирају, одржавају и његују.

Павиљони уопште немају причвршћиваче, они буквално висе на блоку секција и због посебнеОвај савијени облик се савршено држи тамо. Многи корисници су ценили ову врсту мреже, назвавши их најпогоднијим.

Погледајте и когнитивне видео записе о томе како направити екран на батерији властитим рукама, као и фото идеје о украсним решеткама: