Декоративна облога за цеви за грејање

Модерни системи грејања су монтирани са компонентама, чији је естетски учинак неупоредив са изгледом агрегата коришћених у прошлом веку. Ипак, саставни елементи система гријања, чак и најнапреднији у функционалности, често се не уклапају у унутрашњост просторије и изгледају непримјерено у просторији. Да не спомињем опрему која, захваљујући беспрекорном функционисању, и даље експлоатишу мајстори дуги низ година, упркос отворено лошем дизајну, односно његовом потпуном одсуству. Примјер су АОГВ котлови с лијеваним жељезним радијаторима сустава гријања, који у доби од неколико десетљећа и потпуно изван редовне аутоматизације настављају служити домаћинима.

Али ако је тешко промијенити дизајн котла за гријање, тада декоративни слојеви на цијевима за гријање и радијаторима - потпуно је изводљиво и учинковито рјешење питања повећања естетике елемената сустава гријања. Размотримо које се технологије и материјали користе за то.

Скривање метода за цеви система за грејање

Ниједна цевовода, чак ни најсавременија изведба, не украшава просторију, јер нема цијеви, чији би дизајн у производњи био универзалан за сваки интеријер. Један од начина да се уклони визуелно присуство система за грејање у унутрашњости просторије је прикривање цевовода који се изводи на више начина.

Постављање цевовода у зид утора испод калупа

При извођењукапиталним поправком стамбеног простора на зидовима врши се линеарно обиљежавање будућег круга гријања. Затим је у гипсаном слоју преграда и носећих зидова бугарски с диском на бетону произвео паралелне резове на удаљености од 3-5 цм један од другог.

Важно! Изградња носивих зидних конструкција је забрањена, тако да је бугарски рез таквих зидова направљен само на дубини гипсаног слоја, узимајући у обзир локацију ожичења.

У преградама се може повећати дубина реза, али узимајући у обзир дебљину зида, будући да без вањских оптерећења она је и даље самоносива конструкција чија је тежина значајна.

Гипсани слој између резова се уклања бушотином са длијетом. У прихваћеном жлебном жлијебу монтирани су носачи и монтажа цјевовода, који је, у зависности од дубине прихваћеног канала, потпуно или дјелимично утонуо у зид, али није у њега уграђен.

Ово стање контуре омогућава да се неутралишу линеарне деформације цевовода, као и премјештање грађевинских конструкција у случају неуједначеног слијегања грађевине.


На врху канала са цевоводом до зида, вијци су украшени пластичним или металним летвицама одговарајуће величине, боје и профила (равни или конвексни).

Овај метод вам омогућава да сакријете челично или ПВЦ ожичење система грејања са пречником од једног инча, задржавајући могућност његове контроле и одржавања након једноставног демонтирања декоративних прекривача.

Скривањелажне зидне скице

Ако је просторија прилично широка и њена дужина или ширина није смањена за 5-10 цм, онда се зид на којем се налази већ постојећа инсталација за гријање може у потпуности сакрити иза лаке преграде - лажни зид направљен, на примјер, од сухозида .

Рад почиње означавањем оквира, који може бити израђен од дрвених греда, челичног профила правокутног профила или посебног цд профила за ГК плоче. Структура оквира треба да укључује присуство инспекцијских отвора за приступ причврсним прикључцима и могућност контроле стања контуре.

Да би се повећала функционалност ГКЛ-преградног зида, прије уградње оквира може се полагати пјенаста фолија, која ће бити додатно средство за топлинску изолацију просторије.

На монтираном раму слагати и причвршћивати шкаре од сухозида, на врху којих се изводи једна од врста декоративне обраде.

Декоративни дизајн грејног цевовода

Ако не постоји могућност да се сакрије грејни цевовод, изабран је један од начина његовог украшавања:

  • прерада монтажних универзалних поклопаца;
  • украс.

Универзална кућишта кућишта

Композитни универзални поклопци за цијеви израђени су од метала, пластике или вриједног дрвета и представљају структуру која је причвршћена на зид помоћу посебних конзола и, овисно о изведби, која држи једну или више паралелних дрва.лоциране цеви.

Материјал за израду таквих мембрана за цевовод мора имати довољан степен термичке стабилности, тако да се не деформише и не изгуби естетски ефекат под утицајем топлоте из круга грејања. Ради равномјерније расподјеле протока топлине у просторији, декоративни слој на цијевима може имати перфорације или отворе који омогућују измјену топлине цјевовода са зраком у просторији, али такви елементи отежавају њихово чишћење од прашине.

Декоративни поклопац на гријаћој цијеви такођер има заштитну функцију - елиминира могућност горења од изравног контакта тијела с контуром.

Приликом одабира универзалног кућишта у трговини, препоручљиво је да се фаворизују они типови, чија инсталација није праћена оштећењем постојеће обраде простора, а демонтажа, ако је потребно, не траје много времена.

Можете сакрити грејне цеви и кутије сопствене производње. Из ЦД-профила се монтира оквир који је прекривен сухозидом или пластиком.

Распоред цеви за грејање

Они који желе ићи даље од шаблона и ући у систем грејања у унутрашњости просторије, траже нестандардне начине пројектовања цевовода, што је једнако као и пројектне могућности за просторије. Потребно је почети са анализом постојеће декорације и схеме боја, тако да се дизајн контуре уклапа у тон облоге или, напротив, контрастира са њом. Ево неколико конкретних примјера.

Вертикални вертикали система грејања могу се обрадитибамбус баррел За то је одабрано дрво бамбуса жељеног пречника, које се раздваја уздужно од двије супротне стране. Потом се попречне преграде уклањају из унутрашњости половина да би се добиле двије уздужне половице љуске љуске. На површину сплинтирања се наноси ПВА љепило, половице се наносе на успон и комбинују у првобитном положају, а затим утисну капронске стезаљке да се осуши љепило. Након једног дана ће се очистити стезаљке, а жути суви бамбус може бити обојен зеленом бојом.

Вертикална цев може бити украшена и испод буре брезе или другог дрвета, ако је залијепљена својом коре или умјетничком бојом - температура расхладног средства није довољно висока да угрози завршне материјале паљењем.

Хоризонталне секције система грејања су обично мање од вертикалних вертикала, а за њихов дизајн можете нанети серзал или манила коноп, који је намотан на цеви са густим штаповима са уметцима декоративних елемената - цвећа, лишћа, итд.

Важно! Овакав третман смањит ће пријенос топлине цјевовода, али ће се топлина која се још увијек спрема испоручити у околиш у просторијама преко површине радијатора за гријање.

Пројектовање спојева цеви са темељима

Приликом разблаживања система за грејање, рупе за улаз (излаз) грејне цеви у зиду или на поду се увек изводе веће од пречника цевовода, тако да око проводљивости топлоте у местимаПролаз кроз грађевинске конструкције остаје празнина, која и након затварања изгледа неестетски. Проблем регистрације таквих прикључака је врло лако ријешити - за уградњу на спојеве на тржишту постоје подијељени прстен и правокутни прекривачи, розете од пластике, метала или дрвета, које се разликују по величини, боји и профилу изведбе. Уградња на мјесто је једноставна - половице производа носе се на цијеви у ободу и закључане једна с другом, унапријед на контактној површини прстена с базом, ставите кап било којег љепила, тако да се не крећу кроз цијев. Такви украсни прстенасти поклопци за цеви за грејање су производи за вишекратну употребу и могу се уклонити ради чишћења или инсталације другде.

Методе обраде радијатора

Тренутно се изводе декоративни гријаћи радијатори од гвожђа са тродимензионалним дизајном, који су стварна умјетничка дјела.

Трошкови таквих додатака су високи, тако да су популарнији следећи приступачнији начини за побољшање естетике класичних радијатора:

  • прављење кутије или екрана;
  • уметничко сликарство.

Декоративна кутија за радијатор

Конструкција кутије се разликује од уређаја на екрану тако што се не налазе само предњи и горњи панели, већ и бочни зидови. Оба типа декоративних мембрана могу се монтирати са конзолама на зид или се једноставно преклапају (висе) на хладњаку

Такви декоративни елементи се не производе само у свестраним конструкцијама које су погоднеодређени број делова грејне батерије, али и по индивидуалним налозима, узимајући у обзир димензије радијатора, његову локацију, начин причвршћивања кутије и материјала прибора.

Без обзира на дизајн и материјал, све декоративне кутије за радијаторе система гријања морају имати сљедеће карактеристике:

  • трајност - производи морају бити отпорни на широке механичке утјецаје;
  • довољна отпорност на топлоту - под утицајем топлоте кутија се не сме деформисати;
  • добар излаз топлоте - дизајн додатне опреме треба да обезбеди константну циркулацију ваздуха за загревање;
  • еколошки прихватљив и сигуран - материјал екрана приликом загревања не би требало да ослобађа штетне материје;
  • естетика;
  • једноставност инсталације-демонтаже и свакодневне бриге.

Важно! Екрани направљени од дрвета, обрађени специјалним композицијама, који их чине незапаљивим.

У производњи дрвених кутија предност имају дрва храста или букве, која су мање подложна деформацијама услед дејства топлоте.

Металне кутије и екрани израђени су од поцинкованог или нерђајућег челика са класичном или декоративном перфорацијом. Широки производи на бази металног оквира, прекривени челичном мрежом.

Познавајући листу захтјева за заштитне кутије, када купујете овај прибор, морате изабрати само производ чије ће се перформансе складно уклопити у укупниунутрашњост собе.

Израда декоративне кутије властитим рукама

Ако је сврха израде декоративне облоге да се повећа естетски квалитет система за грејање, онда је боље направити кућиште од дрвета или његових замена за буџет (МДФ, ламинирана иверица), лакше обрадити од метала.

Рад започиње дефиницијом димензија кутије, чија удаљеност од зидова до радијатора не смије бити мања од 3 цм

Затим направите оквир - направљен од дрвених шипки или цд-профила. Шипке се међусобно причвршћују помоћу вијака помоћу уметка правоугаоних колача између окомитих у односу на друге носаче за крутост конструкције. Цд профили се такође могу причврстити металним вијцима или издувним заковицама.

У оквиру оквира треба предвидети конзоле за монтажу на зид или ноге за постављање на посебну подну површину.

Димензије оквира се израђују од предње (предње) и бочне плоче, за које се прво прикупљају оквир од профилираног МДФ-а за ролете.

Затим изабрати материјал спољног плашта (рационално - МДФ плоча), у којем се, након сечења величине валовите бушилице, организују отвори за циркулацију ваздуха. Листови су уметнути у оквир, а готови панели су причвршћени за оквир.

закључак

Ако естетика система гријања оставља пуно жељеног циља и постоје остаци одговарајућег материјала, израда декоративне кутије за радијатор има смисла, чак и ако то раније нисте радили.Операција није компликована, а потребне вјештине се стичу након што је први производ произведен.