Да ли је под са водом и тепих компатибилан?

За многе од нас, један од објеката за побољшање дома је један од најважнијих задатака. Увијек настојимо постићи максималну могућу удобност, створити у Вашој кући атмосферу топлине и удобности. Да бисмо то постигли, користимо нове технологије, набављамо нову технолошку опрему, ослањамо се на нове материјале. Топли под, на пример, омогућава да се обезбеди ефикасно загревање стамбених просторија, а подна облога већ надопуњује окружење.

Не само унутрашњост наше куће, већ и технолошки параметри становања и одговарајући ниво удобности зависе од опреме за грејање коју користимо, од којих смо оријентисани. Међутим, често се не фокусирамо на здрав разум и техничке калкулације, већ пратимо задовољства наших хирова и жеља.

У неким случајевима морамо комбинирати апсолутно супротно у својим параметрима и карактеристикама ствари. Тако је, на пример, у нашој кући компатибилан подводни водени тепих. Покушаћемо да нађемо одговоре на ова и многа друга питања.

Топли под и тепих, фундаменталне разлике

Наша природна жеља да створимо угодан амбијент у стану или дому, понекад наилазећи на контрадикције. Техничке могућности модерне опреме, нове технологије омогућавају нам да ефикасно ново грејање у кући. Користећи предности топлих подова, кладимо се да ће ова врста грејања бити најбоља, најпогоднија и најефикаснија. Међутим, за редомАко наше даље акције подривају све предности чак и најсавременије опреме. Ово је погрешан подни покривач за под са топлом водом.

Зашто је то могуће? Разлози леже у суштински различитом међусобном технолошком параметру система гријања и материјала који се користи за обраду пода.

Подови на топлој води представљају систем ниских температура. Носач топлоте, који циркулише дуж петљи круга грејања, може имати температуру која није већа од 500 ° Ц. Додавањем ове подлоге, бетонске кошуљице и подне облоге на излазу, на површини пода, добија се оптимална температура од 270 ° Ц. Тако подно гријање због свог рада у просторијама осигурава угодан температурни режим.

Принцип утицаја топлог пода је пренос топлотне енергије из контуре воде површине пода. Што је већа топлотна проводљивост свих материјала који су укључени у „лиснату торту“, то је бољи топлотни пренос топлоте, што је ефикаснији систем гријања.

Важно! У процесу уградње топловодних подова за завршну обраду подних облога потребно је одабрати материјал за завршну обраду, који има висок коефицијент топлинске проводљивости. Што је виши коефицијент топлотне проводљивости, боља је површина за пренос топлоте.

Да бисте имали идеју о томе шта топлотна проводљивост има подне облоге, само погледајте табелу.


Као што се може видети из табеле, тепих има један од најнижих коефицијенататоплотна проводљивост. То сугерише закључак. Топли под, у којем је главни задатак загријавање подне површине за даљње загријавање унутрашњег простора, с таквом подном облогом ће радити узалуд.

Теписи, природни или синтетички, упркос чињеници да имају лепе естетске особине, играју улогу изолације. Уобичајена подна облога побољшава комфор, побољшава физиолошку перцепцију, спречава прекомјерно хлађење подне површине. Међутим, у случају топлих подова, сви ови квалитети играју у супротном смјеру. Дебела синтетичка база и структура материјала су одлични изолатори, спречавајући ширење топлоте из загрејаног пода унутар грејне просторије.

Стога, прије него што направите топли под, одлучите сами гдје кућа треба имати подно гријање, који завршни материјал треба користити за завршну обраду пода.

Под и топла вода. Тражимо излаз из тренутне ситуације

Потрошачима је сада на располагању велики избор материјала за подне облоге. Влакнасте плоче, паркет данас се сматрају раритетима. Линолеум је и даље тражен као техничка подна облога. Међутим, у наше време преферирамо керамичке плочице, ламинат и тепих. Ови материјали су веома погодни, практични и технолошки. За систем грејања "подови топле воде" плочице, линолеум и ламинат су прилично погодни, различити у прихватљивомтехнолошки параметри и добра топлотна проводљивост.

Напомена: За топли под користити линолеум без синтетичке подлоге, без грејача. У супротном, ваш ће под бити лоше дат топлини, а сам материјал ће временом почети да се деформише, изгубивши своје физичке и естетске квалитете.

Компатибилност између тепиха и подног грејања је упитна, упркос чињеници да такав поклопац има атрактивне перформансе. Топли под испод тепиха има право на живот, ако све радите компетентно, узимајући у обзир карактеристике система гријања и технолошке параметре завршног премаза.

Грејани под може бити комплетан систем гријања за цијелу кућу или помоћна опрема за гријање. На пример, често су топли подови инсталирани у дечијим собама или у дневном боравку, у оним просторијама у којима вам је најпотребнија температура у приоловаиа подручју. Када је површина пода топла и лепа - она ​​је једна, а када је још мекана, пријатна на додир, то је сасвим друга ствар.

Који ће вам тепих одговарати у овом случају? Како одабрати праву марку покривача за топли под?

Тренутно, тржиште има велики избор производа, од којих сваки има одређене квалитете и карактеристике. Тепих облоге разликују се по густини и висини гомиле, које имају различите схеме боја. Немојте гањати дебљину тепиха. Само одмах обележите једну ствар. Што је тежи тепих, то ће материјал боље ступити у интеракцију са вашимсистем се односи на системе грејања. Добар материјал је тепих за тапирање, који је по својим својствима сличан ламинату.

Нарочито треба узети у обзир следеће факторе када се конкретно разматра шта би требало да буде подна облога за подове за подне подове:

  • која материјална база (пена, природна или синтетичка);
  • колика је дужина гомиле (ту су краткодлаки, средњи и средњи и уздужни производи);
  • који материјал се користи за производњу (најлон, полиестер, полипропилен, вуна);
  • који начин обраде материјала ("текстура", "сакони" или плиш).

Сваки од ових фактора утиче на топлотну проводљивост тепиха, његово понашање у процесу рада, заједно са топлим подом.

Дужина пилота може бити кључни аспект који утиче на топлотну проводљивост тепиха. Најбоље је користити кратковидне производе. Ваздушни јастук у таквим премазима је мањи, односно топлота је боље распоређена у околном простору.

Напомена: овдје вриједи напоменути да синтетички премази, упркос њиховој вањској привлачности и трајности, не штете околишу. Природни материјали, вуна и филцани производи су сигурнији. Осим тога, овакве тепихе не доприносе развоју власника куца изазваних алергијама.

Што се тиче третмана гомиле, боље је користити тепих са текстилом за дечију собу. Такав тепих је удобан за чишћење, мање је подложан абразији и издржљивости. Обичноставити у дечију собу, у дневну собу или у ходник.

Обично произвођачи наводе својим производима информације о томе да ли је прикладан тепих за комбинацију са топлим подовима.

Начин полагања тепиха на поду воде. Техничке нијансе током рада

Ако сте могли да купите материјал који задовољава све параметре и карактеристике интеракције са топлим подовима, могли бисте да решите пола пута. Сада је главно да правилно поставите тепих, подесите систем грејања у правом режиму.

За постављање тепиха у дому користе се различите методе и опције. У просторијама које имају површину до 25 м2, нанесите слободан поклопац надвоја. Причвршћивање тепиха врши се на спојевима с двостраном љепљивом траком, а периметар поклопца је фиксиран. Прављење топлог пода у дечјој соби неће представљати никакве посебне тешкоће за вас. У ситуацијама када је потребно проширити тепих на великој површини, користити метод директне или двоструке величине.

Слагање покривања тепихом није тешко. Једини услов који морате да урадите да бисте довршили оптималан рад система за грејање је да правилно поставите температуру грејног медијума.

За помоћ: Запамтите следећу чињеницу! Топлота пре уласка у просторију мора да превазиђе отпор других материјала: облоге, бетонске кошуљице и подне облоге. Дакле, део калорија ће се потрошити на превазилажење термалне баријере.

Да би се постигло равномерно загревање целокупне површине пода и да би се постигло најмање 50% топлотне енергије испоручене унутар грејне просторије, повећати температуру загревања расхладног средства за 3-50С. Другим речима, расхладна течност би се требала јаче загрејати, а потребно је повећати капацитет котла.

Наравно, потрошња енергије ће се повећати.

Важно! При коришћењу топловодног стуба у градском стану који је повезан са системом ЦО, таква манипулација повећањем температуре загревања воде је немогућа.

закључци

У приватном дому гдје има довољно простора и техничких средстава за систем гријања "подови топле воде", могуће је користити тепихе да се заврши третман. Не препоручује се покривање свих подова у кући тепихом. Ово ће довести до тога да ваш котао ради непрекидно у побољшаном режиму. Направите дечију собу са тепихом, ламинирајте дневну собу тепихом, док користите водени под, задатак је стваран и изводљив.