Да ли је корисно инсталирати индукциони електрични бојлер?

Самостално грејање у приватном дому - веома компликован и важан задатак који се може решити коришћењем електричних котлова. Тренутно, не постоје само модели на ТЕН-овима, већ и економичнији производи - електрода и индукција. Индукцијски електрични кокпит је веома популаран, захваљујући својој високој ефикасности и, последично, мањој потрошњи енергије за грејање просторије. Размотримо више о могућностима индукционе котловске опреме, њеним предностима и недостацима.

Принцип рада и уређај индукционог грејача

Индукција је физички феномен заснован на вртложним струјама, који је открио и проучио француски физичар Ј. Б. Л. Фоуцаулт. Индукцијска котловска опрема у свом раду користи Фоуцаулт-ове струје, које раде на принципу исте електромагнетне индукције.

На измјењивач се доводи измјенични напон, ствара се електромагнетно поље које изазива појаву вртложних струја које загријавају метал. Вода се загрева у измењивачу топлоте и, кружећи кроз систем, загрева просторију у приватној кући.

Модерне индукционе грејне јединице се састоје од следећих елемената:

 • измењивач топлоте или језгро;
 • прикључна кутија;
 • индуктивна завојница;
 • контролни ормар;
 • проводници;
 • улазне и излазне цеви.

Да би се олакшало функционисање опреме, у њен дизајн могу бити укључени додатни елементи. У суштини, котао овог типа је завојница индуктивности, која се поставља у малу,али врло тешка легура од легуре легуре.

У овом случају, уместо језгра, у неким уређајима је монтирана конвенционална метална цев са носачем топлоте. Међутим, присуство језгра повећава површину топлотне снаге.

Такав систем има висок степен поузданости, јер је индукциони калем чврсто затворен у затвореном кућишту које не долази у директан контакт са расхладним средством. Појава рупа у завоју је практично немогућа, будући да нису превише затегнути, а поред тога, изливена је и посебна изолациона композиција.

Све ово је затворено у густо масивно тело, које гарантује дуг животни век. Произвођачи дају гаранцију за 5-10 година, али продавци котловске опреме тврде да индукциони електрични котао може да траје око 30 година без одржавања.

Конструктивне карактеристике два типа котлова

Прије куповине индукцијског котла за аутономно гријање код куће, потребно је одредити који тип опреме најбоље одговара вашем случају.

Постоје два типа електричних завојница на бази вортексних струја које се користе за загревање носиоца топлоте - САВ и ВИН (вртлог), које имају различите разлике.

 • САВ електрични мотор за свој рад не захтијева претварач. У том случају, напон из мреже при 50 Хз се доводи директно у намотај (угао). Као резултат тога, секундарни намотај, који је систем металних цеви измењивача топлоте, загрева се помоћу Фоуцаултових струја, брзо загревајући воду. Помоћу топлотног носиоцациркулациона пумпа се присилно помера по контури система грејања.

Индукцијски котлови типа САВ израђени су за напоне од 220В и 380В. Опрема снаге 2,5 кВ, може загрејати простор до 30 м2. Купите ову котловску електричну јединицу САВ заједно са аутоматизацијом и контролном јединицом може бити за 27 000 - 32 000 рубаља.

 • Индукцијски свици типа ВИ (вртлог). То су модели нове генерације, којима је потребан посебан претварач који претвара фреквенцију електричне мреже. Ово техничко решење вам омогућава да дизајне учините мањим и светлијим од САВ опреме. У овом случају, измјењивач топлине је направљен од феромагнетне легуре, а магнет и секундарни намотај нису само измјењивачи топлине, већ и тијело јединице.

Индукцијски котао типа ОХ са капацитетом од 3 кВ лако ће загрејати просторију површине 40 м2. Електрични котао ВИН, заједно са јединицом за аутоматизацију, пумпом и циркулационом пумпом, кошта нешто више - од 37 000 до 40 000 рубаља.

Предности електричних индукционих котлова за грејање

Продавци котловске опреме расипају похвале, говорећи о изузетним карактеристикама индукционих јединица. Део речи је истина, други део је фикција. На пример, консултанти кажу да индукциони уређаји уштеде до 30% електричне енергије у поређењу са електричним шиндром. Међутим, изјава је помало претјерана.

Чињеница да обје врсте котловске опреме троше приближно исту количинуструје. Али индукциони котлови загревају расхладно средство брже од ТЕН-а, укључујући и због мање инерције система. Према томе, ако искључите јединицу на време, када је просторија довољно загрејана, тада ће стварни рачун за струју бити мањи. Систем гријања је боље опремити аутоматском контролном јединицом.

Ефикасност индукционог котла је заиста веома висока и приближна је параметру од ± 98%, као код ТЕН или електродних уређаја. Међутим, индукциони електрични калемови за грејање приватне куће коштају више од конвенционалних ТеН јединица. Управљачка јединица и аутоматика, специјална легура кућишта и намота повећавају трошкове опреме. У овом случају, као и друга техничка средства, индукциони котлови имају предности и недостатке.

Ево неких од главних предности електричних котлова:

 • висока поузданост, међутим, немогуће је избјећи флуид у систему;
 • може се користити било који тип расхладне течности;
 • нема потребе да се замењују сви елементи уређаја;
 • шљам се не формира због константних високофреквентних вибрација;
 • дуг животни век котла до 30-35 година;
 • уштеда ресурса до 25% услед брзине грејања;
 • монолитни случај феролегура искључује могућност цурења;
 • не захтевају посебну просторију и објекте за вентилацију;
 • мали - цев од 40 цм до 1 м дужине;
 • нечујно у процесу рада;
 • не захтева сервисирање;
 • расхладна течност се веома брзо загрева - за5-7 минута;
 • аутономни систем рада;
 • једноставна инсталација.

Недостаци ових агрегата могу се назвати великим тежинама код малих димензија - од 30 до 40 килограма, као и високи трошкови опреме. Осим тога, за викендице од 2-3 ката потребна је уградња додатне циркулационе пумпе велике снаге.

Карактеристике монтаже индукционог грејача

Струјни индукциони електрични котлови за грејање треба да буду опремљени затвореним кругом са мембранским експанзионим резервоаром и циркулационом пумпом. Присилна циркулација је неопходна првенствено због чињенице да интензивно загревање и мала количина измењивача топлоте спречавају стварање природне циркулације, вода ће прокључати пре него што се створе услови за гравитациону циркулацију.

У случају да се индукциона грејна електрода користи као генератор топлоте, онда је потребно користити пластичне цеви у кругу или изоловати металне цеви из котла постављањем пластичних прикључака. Котао мора бити опремљен обавезним и квалитетним уземљењем.

Захтеви за уградњу, као и за све електричне котлове: од пода или стропа - 80 цм, од зида - 30 цм. затворени системи грејања. У приватним кућама обично се користи типичан систем повезивања.

Инсталација индукционих котлова треба да буде у складу са упутствима или захтевима,наведен у техничком пасошу. Уређај се мора налазити строго у усправном положају, доња прикључна цев је повезана са повратком, а горња у складу са храном. У ту сврху треба користити само металне или метално-пластичне цеви.

Ако одлучите сами инсталирати електрични котао, потребно је запамтити уземљење. У непосредној близини потребно је поставити контролни ормар сигурносне групе, на улазу - филтере и сензор протока.

Приликом куповине, морате пажљиво размотрити снагу опреме која не спада у процес употребе. Оптимални однос је 60 В по 1 м2. Да би се израчунала ова карактеристика, потребно је узети у обзир димензије свих просторија.

Ако нема довољно изолације, потребно је узети јачи котао за гријање. Јединице струјне индукције могу одржавати ниску температуру у ретко коришћеним просторијама. Према томе, електрични котао за 6 кВ савршено ће се уклопити.

Стога је најједноставније и оптимално рјешење за гријање инсталација електричног котла. Они су заиста економичнији због мање инерције система, поузданости (ако користите добро осмишљену технологију и квалитетне материјале) и доброг рада у аутоматизацији, што укључује само систем за одржавање температуре. Ова опрема се монтира као стандби у приватним кућама и за гријање уреда и трговачких павиљона.