Бука-изолација собе, корак-по-корак рад властитим рукама

У модерном друштву, лични простор особе постаје све вреднији. Било какво кршење је веома тешко уочити и довести до агресије.

У савременим мегагостима бука је константан фактор околног света. Аутомобили, трамваји, рекламе, хумор авиона, крикови деце у дворишту, комшија који је одлучио да ноћу буши зид - све то ствара уморну и трауматичну звучну позадину. Право уточиште за особу на овом свијету је да постане кућа.

У протеклих педесет година, изградња вишестамбених зграда спроведена је панел технологијом, која апсолутно не штити од буке и звукова. Разлог за то - танки зидови, бројни прекршаји током изградње - јер је циљ извођача био сљедећи метар становања, а не удобност њихових становника.

Ради отклањања таквих недостатака стамбених зграда потребно је изоловати собе и станове.

Звучна и звучна изолација

Прво, постоји мало терминологије: бука је позадински сет звукова, звук је осцилација таласа ваздушног окружења. Бука може бити структурна и прозрачна.

У буци која се преноси ваздухом, она настаје због флуктуација ваздушног окружења: гласова, звукова аутомобила, вриштања изван прозора, сигнала, звукова звона.

У структуралној буци, осцилације су проузроковане утицајем на преносну супстанцу из које се гради. У овом случају, механичке вибрације, на пример, од бушилице која се користи и током поправки у приземљу преносе се на зидове и преграде на пети спрат.

У старим зградама, ефекат буке се гаси због дебљине преграда и зидова и квалитета грађевинског материјала - вибрације се гаси порозним материјалом од цигле и малтера.

У зградама са танким зидовима и високом вибрационом проводљивошћу зидова, од виталне је важности за звучну изолацију просторије.

типови звучне изолације

Први начин да се смањи могућност продирања буке у дневној соби је повећање дебљине зидова. У овом случају, сусједов кашаљ (звук) ће се мање чути, али не штеди звукове вибрација (бушилица у приземљу).

Други начин је изградња конструкција неколико елемената. То су мекани материјали за изолацију буке смањењем вибрација кроз порозне или влакнасте структуре. Ово је, на пример, минерална вуна или глина. Пена ће бити неуспешна, јер нема одговарајућу структуру.

Изолација буке може бити:

 • комплетан;
 • парцијално.

Када се потпуно звучно изолују радови у целом стану или дневном боравку са изолацијом свих носивих равни - зидова, подова, плафона, прозора, врата. Када се дјелимично изолира само дио стамбеног простора.

Треба напоменути да звучна изолација просторије у стану захтијева ресурсе и снаге, али резултат се исплати.

Припрема за рад

Питањем како звучно изоловати свој дом, прво морате одредити извор буке и одабрати врсту изолације буке.

Прво, треба дефинирати:

 • дебљина зидова и преградаапартман;
 • родни тип;
 • тип прозора и врата;
 • присуство рупа, пукотина, отвора различитих врста у зидовима.

Одабиром како направити звучну изолацију у просторији, такођер је потребно процијенити висину стропа и количину просторија. Ако је класична опција за изолацију буке одабрана помоћу суве и минералне вуне, волумен просторије ће се визуално смањити.

Да би се проценили трошкови поправки, потребно је утврдити трошкове материјала по квадратном метру површине и додати трошкове рада. Ако их обављају позвани мајстори, њихов рад ће коштати 150% од цијене материјала. Извођење радова није посебно сложено, тако да је могуће извршити изолацију просторије властитим рукама.

Извођење радова

Комплетни изолациони радови се састоје од следећих фаза:

 • замена прозора у стану;
 • замена врата;
 • постављање рупа и пукотина у зидовима;
 • инсталација модерних утичница:
 • звучна изолација зидова:
 • изолација од подне буке;
 • изолација од буке на стропу.

Модерна индустрија производи велики асортиман материјала за изолацију буке. То су кортикалне тапете, панели за звучну изолацију, специјални малтери. Класичан остаје комбинација сухозида и паковања минералне вуне. Треба напоменути да таква превлака такође има својства топлотне изолације.

Ако су у стану или кући уграђени обични прозори, они уопште не штите од буке. Потребно је инсталирати метал-пластичне прозоре. За апартмане, од којих су прозориИдите на живахну улицу или на стазу - прозори морају имати двоструко остакљене прозоре.

Инсталирање таквих прозора је такође важно за одржавање топлоте у звучно изолованој згради. Правило се односи и на врата, како спољашња тако и унутрашња. Висококвалитетна, добро опремљена врата унутрашње просторије у стану се одвајају, изолујући унутрашњи звук. Бројни су брендови, модели и произвођачи прозора и врата. Можете изабрати производе одговарајуће квалитете и повољне цијене.

звучна изолација зидова

Први корак је проверити интегритет зидова. Приликом откривања пукотина, чак и малих отвора, унутрашњих отвора канала, унутрашњих утичница, потребно је извршити радове на њиховом уклањању.

Пукотине, отвори, непотребни канали се постављају гипсаним малтером. Утичнице се након уградње монтирају са прорезом.

Ако желите да користите буџетску верзију изолације буке, можете користити малтерисање:

 • Да бисте то урадили, морате да купите мешавину сувог малтера. Раствор се прави на око према густини добре павлаке. Ако је шпатула уметнута у раствор стабилна, онда је решење исправна конзистенција. Оптимална пропорција по литру воде је око два литра мешавине. Када се користи песак и цемент, пропорција је три према један.
 • Да би се зидови припремили за малтер пажљиво их очистимо. На зиду не смију остати дијелови боје, тапете, друга рјешења. Ако га из разних разлога не можете темељито очистити, зид се обрађује љепилом у више слојева. Онда направимо прајмер за земљуфирст цоат ПВА грађевинско љепило може се користити у неколико слојева.
 • Затим треба да поставите светионике. Они постављају потребну удаљеност (дебљину) кугле од гипса. Тада је скица направљена од малтерисања, изравнавања зида, након потпуног сушења боје или, најбоље од свега, лијепљења тапета на подлогу која апсорбује буку.

Када се одлучујете за монтажу на изолациону структуру сувог зида, морате бити спремни да осигурате да се количина простора смањи.

Инсталација изолације од сухозида се врши на следећи начин:

 • Уоквирени профили на под или плафон. Оквир може бити водилица, строп или суперфина.
 • Након означавања нивоа стропа на свим зидовима, сакупља се оквир за гипсане плоче или плоче од гипсаних влакана.
 • Након тога се у водилицу уметне профил лежаја. Сви профили су означени у величини.
 • Неопходно је да се осигура да није чврсто причвршћена за зид, да не изолује просторију од вибрација.
 • Профили су изоловани гуменим јастучићима или изолацијом траке.
 • Између профила и зидова постоји размак од 5-6 милиметара.
 • Размак је ојачан бртвилом.
 • Оквир је испуњен пунилом-изолатором (минерална вуна) и треба га врло добро причврстити. Ако се прекрши овај принцип, неће бити звучно изолован, већ уређај који води звук.
 • Приликом монтаже можете користити пјенасту полиуретанску пјену за заплененије профиле, која ће такођер дјеловатикао апсорбер звука.
 • Оквир је прекривен сухозидом. Облога може да иде у два слоја, док се они морају померати у односу један на други.
 • Слојеви гипсаних плоча сједе на љепилу, што такођер смањује могући ниво буке.
 • Зидови од гипсаних плоча прекривени су глетом, покривени или обојени.

Могућа је употреба зидних панела који изолују буку. Такви панели су причвршћени на зидове преко специјалних заштићених чворова, који имају веома добру апсорпцију буке.

Причврстите зидне панеле на следећи начин:

 • Дужина зида је фиксирана стакленим влакнима, спојеви су заптивени силиконским заптивачем.
 • Панели су причвршћени на зид на чворовима за сидрење антивибрације, гипсокартно причвршћени на вијке.

Могућа опција након зачепљења пукотина у зидовима са својом довољном дебљином посебне облоге за тапете. Ради се о изолатору за звук ваљака, који је залијепљен за зид као подлога за тапете.

Такође је могуће извести изолацију зидова просторије, а не минералне вуне и целулозне влакнасте изолације. Добро се носи са апсорпцијом буке због структуре влакана.

Да би се извршила изолација од буке, пјенасте плоче нису прикладне за властите руке. Ово је, пре свега, грејач!

изолација од буке на плафону

Провођење буке изолације стропа у принципу је слично изолацији зидова. Такође се препоручује да се не користе профили причвршћени за плафон.

У предметуПричвршћивање суспензије директно на плафон неће се проматрати ефект изолације буке због пријеноса вибрација на монолитне површине бетонских стропова.

Потребно је користити специјалне плафонске привјеске или монтирати костур дрвених греда, затим се профили причвршћују на њих постепено, затим слојеви сухозида:

 • Да бисте то урадили, са обе стране просторије, причврстимо на зидове квадрате са крилима 10 цм на висини од 11 цм од плафона. На скелу причврстите дрвене шипке 10 до 10 цм, а након корака од 120 цм причврстите шипке на скелу. Испод шипки су гумене облоге. Можете га купити, можете и сами. Греде су опремљене стропним профилима у корацима од 400 мм. Фиксирање захтева благо, док се дрво савија.
 • Набавите дизајн решетке. Опет, као и код изолације зидова од буке, запушимо шупљину минералном вуном и закопамо плоче сухозида (или плоче од гипсаних влакана). Најпогоднији су два слоја материјала. Онда правимо ковачење и сликање (лепљење) плафона.

Врло често се у просторијама поставља напонски плафон. Изолација буке испод затезног плафона је направљена много лакше него под уобичајеним начином са ојачањем оквира на стропним конструкцијама.

За уградњу звучне изолације за напонски плафон, потребно је фиксирати минералну вуну у плоче на посебним типлама. Затим се врши уградња редовног напона.

Дизајни таквог плафона нису повезани са уобичајеним плафонима од бетонских плоча преко профила, а звук се једноставно не може дистрибуирати.

Затезни плафон се односи на такозване двослојне конструкције. Постоје два начина да се фиксира плафон:

 • користећи харпунски систем. Ово је веома једноставан и погодан начин који не захтева посебне вештине. Причвршћивачи држећи харпуне пролазе током производног процеса, тако да је важно прецизно измерити величину просторије. Неопходно је наручити плочицу на плафону нешто мање од површине собе.
 • користећи систем клинова. Изводи се само од стране инсталатера. Међутим, овај метод је универзалан због недостатка харпуна.

Тачне величине филмова не морају се поштовати. Можете га повлачити више пута, резати додатне комаде.

Радови на изолацији подне буке

За рад на звучној изолацији пода се користи посебна кравата. Постављен је на посебну куглу од материјала испреплетеног, која обавља функцију изолације буке.

Дакле, за под треба нам посебна кравата. Плутајући се зове јер плута на средњем слоју, што је управо звучна изолација.

Као материјал за слојеве, минерална вуна се користи посебно за ову сврху.

За изолацију буке потребно је:

 • уклањање постојећег премаза;
 • очисти под;
 • затварање дубоких рупа;
 • за причвршћивање бртви отпорних на вибрације изнад очекиваног нивоа везивања дуж ивица зидова;
 • ојачати свјетионике. Мајак може послужити као вијак, који је сјебао у поду и излагао се на нивоу.
 • чврстоБеацони постављају изолациони материјал;
 • фиксирање изолационог материјала;
 • припремити влагу пијесак-цементни естрих 3: 1. Требао би бити полу-сух, без расподјеле воде на површину.
 • звучни изолациони слој напунити лепком на дебљини од 20 мм;
 • слагање на слој арматурне мреже;
 • заспати са истом дебљином слоја раствора, као у претходном случају;
 • изравнати површину помоћу нивоа, уклонити сигнале и трљати површину;
 • наслагати врх декоративног слоја пода.

Радови на изолацији од буке у просторији - то је део радова на звучној изолацији стана. Да бисте побољшали свој дом, потребно је да обавите исти скуп радова у свим просторијама, ходницима, кухињама и другим просторијама.

Радови на изолацији буке су далеко од луксузних. У нашем свету, где стална бучна позадина делује на особу као деструктивни фактор, придржавање нивоа дозвољене буке је важан фактор у поштовању менталног и физичког здравља живота у кући. Заштита простора од буке бит ће важна не само за станове. Заштиту од буке захтевају и канцеларије и индустријски објекти.

Високи трошкови и сложеност ових радова много пута се исплати не само подизањем животног стандарда, већ и чињеницом да изолација буке функционише на исти начин као и топлотна изолација, као ојачани плафон и технолошко решење дизајна.