Бојлери Аристон (10, 30, 50, 80 литара) - принцип рада, опрема, предности

Италијански заштитни знак Аристон је познат широм свијета по својим висококвалитетним производима и по дефиницији је једна од водећих позиција у ТОП произвођачима кућанских апарата. Компанија је отворила своја представништва у 150 земаља света. Главни производи компаније су кућна електроника, гасна и водоводна опрема, укључујући и грејаче воде.

Слика 1 Модели бојлера произвођача Аристон

Принцип рада котла (бојлер) фирме Аристон

Принцип рада свих бојлера је исти. Потребно је загрејати воду до одређене температуре уз помоћ расхладне течности. Једина разлика је у детаљима:

 • брзина грејања;
 • потрошња енергије;
 • енергетска ефикасност;
 • трошкове опреме;
 • одрживост;
 • услови уградње и рада.

Као грејач најчешће користе електричне сенке. Имају два главна типа:

 • суво;
 • мокро.

Практичнија опција је употреба сувих ТЕН-ова која не остављају каменац током рада. Такви бојлери могу купити Аристон од 7.000 рубаља. Популарни модели - АРИСТОНПРОЕЦО 80 ВДРИ, АРИСТОНПРОЕЦО 50 ВДРИ. Влажност се може покупити од 4 хиљаде, на пример, АРИСТОН СГ 50 или АРИСТОН СГ 100.

Слика 2 Боилер Аристон

Уређај загрева воду на подешену температуру, након чега термостат деактивира даље грејање. Када температура падне испод подешеног интервала, аутоматизација понавља укључивање грејања. На овај начинснабдевање топлом водом се одржава. Котлови омогућују подешавање овог температурног распона.

При куповини котла било ког произвођача потребно је узети у обзир мјесто на којем ће се монтирати. Метода инсталације може бити и подна и висећа. Да би уштедели простор, друга опција је привлачнија.

Функционална разлика између гријача је волумен спремника. Може бити у просјеку од 30 до 150 литара. Али преплатити за велике количине није вредно тога. Ако у стандардном апартману живи породица од три особе, онда је за њих довољан 80 литарски тенк. Најприкладнији буџетски модел за то је Аристон СГ 80 са вертикалном инсталацијом.

Видео 1 Инсталација и инсталација бојлера Аристон

Електричне компоненте бојлера Аристон

Јефтинији модели бојлера имају један ТЕН. Али, исплативије је купити опрему са пар независних елемената, који се могу покренути и онеспособити независно.

Котлови са паром ТЕНс смањују вршно оптерећење ожичења и омогућавају уштеду на трошковима електричне енергије.

Електрохемијска заштита инсталирана на котловима за борбу против корозије. У ту сврху, анода анода магнезијума је уграђена у унутрашњост, а рјеђа је од цинка. Током рада, анода се постепено раствара и њене честице штите резервоар.

Пхото 3 Елецтроцхемицал протецтион

Регулатор термостата може бити скривен. Али често га користе само за иницијализацију читавог уређаја након инсталације. Онда овајрегулација се практично не користи у свакодневној употреби.

Завршетак, сервисирање, уградња

Приликом куповине опреме потребно је осигурати да је додатна опрема за монтажу максимално повећана. Иначе ће морати да се купују самостално.

Истовремено са куповином котла, наручити додатни електрични кабл који може издржати оптерећење бојлера.

Поред тога, биће потребан потопни вентил, који је подешен да ручно пусти притисак пре снабдевања водом у резервоар.

Одмах је неопходно имати носач за монтажу, водоводне цеви и арматуре за њих. Неопходно је инсталирати чистач и аутономно управљање енергијом.

Инсталацију могу обављати овлашћени стручњаци компаније. У том случају, одржава се гаранцијска обавеза за поправку и одржавање машине. Дозвољено инсталирање од стране трећих лица, али подлеже следећим основним правилима за безбедан рад:

 • исправно уземљен;
 • паритет притиска хладне воде на улазу у притисак на грејач;
 • прикључак на водоводни систем са екстремно крутим цевима;
 • слободан приступ уређају.

Предности за конкуренте

Производи се савршено уклапају у формулу усклађивања цена и квалитета. Често се негативне повратне информације добијају неправилном инсталацијом и повезивањем.

Главне предности котлова компаније су:

 • прилично брзо загревање воде;
 • могућност коришћења гријања дијелова;
 • додатно пречишћавање од бактерија коришћењем еко;
 • наномик апликација за економично пуњење резервоара;
 • заштитна сребрна превлака аг + са антибактеријским својствима;
 • употреба магнезијумских анода;
 • велики избор облика, боја и ценовних категорија.

Примена гасних котлова

Аристон гасни котлови су распоређени у засебној серији "СГА". Они раде са отвореном комором за сагоревање и конвенционалним нацртом. Зидни уређаји доступни су у форматима од 50 до 100 литара. За подне котлове запремина модела је повећана на 200 литара. За утрошену електричну енергију они се деле на индустријске и домаће. Зид троши од 3 до 4,4 кВ, а за под до 8,5 кВ.

Максимални дозвољени притисак за рад гасних котлова је 8 бара. Укапљени нафтни гас је дозвољен. Низак притисак гаса на стабилност рада нема значајан утицај.

Монтажа гасног котла Аристон:

 • ПИЕЗОРОЗПАЛ са сигналним уређајем за рад пламена;
 • висококвалитетна топлотна изолација;
 • заштитна магнезијумска анода;
 • сигурносни вентил са гасним вентилом;
 • Регулатор температуре и индикатор температуре воде.

Карактеристике гасног котла

Могуће је подесити температуру у опсегу од 40 до 70 степени. Резервоар је израђен од челика дебљине 1,8 мм и има премаз од велике чврстоће емајла. Спољно кућиште је направљено од челика. Уређај је регулисан иСпреман за рад с тлаком плина до 13 мбар, што одговара руском стандарду.

Фото 4 Аристонова схема на плински котели

Индиректни грејачи воде за грејање

Предузеће Аристон се бави производњом котлова са индиректним грејањем. Овај принцип рада омогућава вам да истовремено користите више тачака потрошње. Задатак је да се у капацитету инсталира свитак са расхладним средством, кроз који расхладно средство загрева воду у спремнику.

Главне серије овог типа имају ознаке "БС 1С", "БС 2С", "БАЦД". Дизајн може бити различит, а волумен спремника варира од 150 до 500 литара. Резервоари су пресвучени титанијумским емајлом. У таквим уређајима могуће је уградити додатне напоне гријања.

Уређаји са ознаком "БС 1С" повезани су са носачем гаса и направљени су у изведби пода. Котлови "БС 2С" се могу спојити на соларни колектор, а "БАЦД" се продаје и на поду иу зидној верзији. Они такође раде од гаса.