Боја за цеви за грејање - како и како обојити цеви за грејање у стану?

Разноврсност боја и лакова на грађевинском тржишту је сада толико широка да понекад чак и професионалци губе избор: шта да се боје цеви за грејање. Редовно префарбавање и бојење цевовода у стану више нико није занимљив, па је на првом мјесту захтјеви трајности премаза.

Исправно одабрана боја не само да штити метал од корозије и наглашава стил просторије, већ ће дуго трајати, не пуцајући и задржавајући оригиналну боју. Пратећи препоруке професионалаца, можете брзо и квалитетно обавити фарбање цијеви властитим рукама.

Захтеви за боје и лакове

Пре него што наставите са избором боје за цеви за грејање, потребно је одредити са којим функцијама се врши премаз. Главни задатак је, наравно, заштита метала од спољашње корозије. У задње вријеме, за украшавање елемената сустава гријања, чак су и пластични цјевоводи обојени и већ прекривени заштитним слојем уређаја за гријање. У овом случају можете користити боје без антикорозивних својстава.

Прије бојења цијеви централног гријања у стану, потребно је узети у обзир тако важан фактор као што је мирис. То се не односи само на неугодна осећања током рада. Оштра трајна арома указује на присуство отровних материја у материјалу и може бити опасна по здравље људи при високим концентрацијама. Због чињенице да је идеална вентилација просторије обезбеђенато је тешко, вредно је користити боје без мириса.

Да би се осигурало да превлака није избледела и пукнута, услови употребе морају се узети у обзир благовремено. Пошто је температура у систему грејања повишена и нормално варира у опсегу од 40 до 80 ° Ц, боја треба да буде отпорна на такво загревање. За периодично чишћење цеви од прашине и других загађивача у домаћинству важна је отпорност на абразију и дјеловање агресивних средина.

На основу горе наведеног, боја за цеви за грејање треба да има следеће особине:

 • способност да издржи температурне варијације и загревање до 90 ° Ц;
 • отпорност на абразију;
 • Отпорност на агресивне средине;
 • добро приањање на одговарајућу основу;
 • могућност наношења директно на рђу;
 • мирис и сигурност за здравље људи;
 • погодна скала боја.

избор боје

Да би се постигао најбољи ефекат, треба изабрати боју са ознаком за "радијаторе" или слично. У овом случају, гарантује се стабилност повишених температура и очување боје. Од јефтиних варијанти већине наведених захтева одговара емајлу ПФ-115. Добре резултате даје и емајл КО-168 отпоран на топлоту на основи силикона. Боље је одбити од уљаних боја, јер ће се њихова боја неминовно замаглити временом, нанети премаз ће се дуго сушити и приметно ће пушити.

Важно! Да би се заштитиле металне површине од утицаја околине у саставу боје мора нужно бити инхибитор корозије. Када се користиукрасним премазом цеви без овог додатка потребно је претходно нанети слој посебног прајмера за радијаторе. Најпогоднији је Леад-Суриковаиа пример број 81.

Боје погодне за грејање цеви су подељене у 3 типа:

 • алкидне емајле;
 • акрилни емајли;
 • композиције водене дисперзије.

Алкидни емајли су веома чести због најприступачније цене. На томе, њихове користи су готове. Алкидна цаклина сама по себи смрди из слиједеће листе боја, чак и након сушења неко вријеме даје карактеристичан лош задах при раду на суставу гријања, лагано се затамњује временом. Промена боје је посебно уочљива у случају беле боје, за друге, ова функција се може занемарити. Период потпуног сушења је 24 сата, након 4-6 сати није јул.

Акрилни емајли имају органске раствараче у бази, тако да код њих постоји посебан мирис, али је приметно мањи од претходног типа. Ове боје имају веома широку палету боја, суше се 1 сат, али у већини случајева захтевају прелиминарно уземљење металних површина. Акрилне боје су сјајне и мат. Прве су сјајно сјајне, а последње добро сакривају неправилности осликане површине. У исто време, оригинална осветљеност боја је сачувана.

Боје за дисперзију воде сматрају се најсигурнијима за здравље. Истовремено, они другима не признају трајност и лепоту премаза. То су боје које се брзо суше, без мириса. То само треба контролисатиприсуство посебне ознаке на обали, што указује на могућност коришћења за грејне апарате.

Најпопуларније сада су боје следећих марки:

 • Хаитскорперлак;
 • Радиатор Паинтед;
 • Елементфарг Алцид;
 • Миллертемп;
 • Мипатерм 600;
 • радијатор;
 • УНИМОЛ емајл за земљиште;
 • емајл ВД-АК-1179;
 • Емајл ГФ-0119.

Што се тиче боје, све овде зависи од карактеристика ентеријера, осветљења и естетског укуса власника. Поред стандардног асортимана, можете користити и металне боје за злато, сребро, хром, бронзу, комбиновати различите боје или применити узорке. Што се тиче топлотне технике, тамније нијансе су боље, јер доприносе бољем преносу топлоте.

Упутства за бојење цеви

Да би резултат био задовољан и да боје нису морале бити обрађене, трошећи додатно вријеме и новац, морате слиједити технологију и слиједити препоруке стручњака. Квалитет припремне површине често има већи утицај на трајност и естетику премаза него на избор боје.

Припремни радови

Прије свега, морате се побринути за заштиту пода, зидова и околних објеката. За то ће стати старе новине, часописи, уљане тканине или грађевински филмови. Без обзира на то како све покушавате да урадите уредно, боја може и даље падати или прскати у најприкладније мјесто. Према томе, боље је бити сигуран да не мислиш уклонити мрље од боје.

Напомена! Рад је неопходанопрема за личну заштиту: рукавице, покривала за главу, радна одећа која не шкоди контаминацији. Ако се користи боја са мирисом, требат ће вам респиратор.

Пре бојења, површине цеви морају бити очишћене од прашине, прљавштине и старе боје. Ако су претходно нанети слојеви боје веома танки, добро чувани и не пуцају, можете их оставити и чистити само брусним папиром. Посебна пажња се мора посветити третирању хрђе. Са одмашћивањем, површина је добро излечена белим алкохолом или било којим лаким алкалним раствором.

Ослободите се старе боје тако што ћете урадити следеће:

 • Са посебним раствором за прање.

На површину се наноси текућина налик гелу и прекрива се филмом. Након кратког временског периода, стари премаз је омекшан и лако уклоњен лопатицом, стругачем или металном четком. Пилинг боје има оштар мирис и садржи агресивне токсичне супстанце, тако да морате радити са великим опрезом.

 • С лампе за лемљење.

Боја се загрева и лако одступа под притиском шпатуле или других алата. Може се користити само када се обављају радови на улици.

 • Уз помоћ конструкционог сушила за косу.

Због загревања, стари премаз лако заостаје и чисти се оштрим предметима. Овај метод је сличан претходном, само једноставнији и сигурнији, може се применити у свакој просторији. Због способности метала да брзо даје топлину није увекиспоставља се да га добро загреје, тако да ће у неким случајевима употреба сушила за косу бити неефикасна.

 • С бушилицом или бугарском са сапницом у облику металне четке.

Стара боја чисти се прилично брзо, али на тешко доступним мјестима, четкица је немоћна, потребно је користити уску лопатицу него шаблону.

Боље уклањање боје са цеви и радијатора зависи од расположивости одговарајућег алата и субјективних индивидуалних предности. Али у сваком случају, стари пукотински премаз би требало уклонити, тако да нови буде добро постављен и дуго одржаван. Тада се површина одмашћује, протрља влажном крпом и суши.

Након потпуног чишћења од свих нагомиланих слојева или када је то случај са новом металном површином без премаза, треба применити антикорозивни прајмер ако не постоје посебне заштитне компоненте у боји. У неким случајевима је важна способност прајмера да побољша адхезију на базу. Ако се наноси боја типа 3 у 1, која садржи претварач рђе, прајмер и пигменте боје, можете одмах почети да га примењујете без претходне припреме.

Важно! Без обзира на врсту лака, радови се морају обављати у добро проветреној просторији. Паре било које боје садрже супстанце које су боље без удисања. Стога је препоручљиво да се осигура да у току бојења нема кућних љубимаца, дјеце и других чланова породице.

наношење боје

Постоји неколико методаосликане цеви:

 • четка;
 • ваљак;
 • кертриџ;
 • Спреј или спреј.

Сликање четком је најчешћа и приступачнија опција. При томе нису потребне посебне вештине. Само узмите добру четку и, извлачећи малу количину боје на врх, равномерно, без журбе, размазајте је на површину. Потребно је настојати да лопта буде што тања. Ово ће дати униформност покривености и одсуство закрпа. Ако боја сјаји, најбоље је да се нанесе поново једном него наноси један дебели слој.

Савет! У јефтиној четки, чекиње често одустају. Дакле, није вредно штедње на њиховој цијени. Међутим, чак и квалитативни узорци понекад остављају длаке. Ако је потребно, виле се могу уклонити иглом.

Веома је погодно бојати цеви и батерије специјалном четком за радијаторе. Има дугу ручку и заобљен облик који олакшава покривање свих тешко доступних подручја.

Помоћу ваљака од пенасте гуме малог пречника, прикладно је обојити цевовод отворене петље у присуству слободног простора око њега. Погодни су за предњу површину уређаја за грејање. Мајстори чак праве специјалне уређаје из два ваљка, који омогућавају не само да се обезбеди равномерна примена, већ и да се посао обавља веома брзо.

Понекад се за глатке цеви користе једноставне марамице за прављење уредног танког слоја са свих страна. Рукавице, наравно, ће бити прљаве, алисликање ће бити завршено што је прије могуће.

Рад са кертриџом је најпогоднији и најбржи. Мора се мућкати један минут и може се попрскати на припремљену површину. Извођењем глатког кретања намотаја, постепено прекријте потребну површину. Важно је издржати удаљеност коју препоручује произвођач, а не дуго остати на једном мјесту.

Аеросолне патроне дају прекрасан декоративни поклопац, али имају високу вриједност и слабо покривају тешко доступна мјеста. У том смислу, они се обично наносе на површину бушотине или након припремног позадинског слоја боје.

Професионални спужвица у свакодневном животу се користи веома ријетко, али ако се посао фарбања очекује много, вреди добити овај уређај. Спреј омогућава брзо наношење равних слојева уз минималну потрошњу боје и има специјалне млазнице за практичност рада са површинама најзаступљенијих облика.

Корисни савети

Да бисте обавили посао властитим рукама са најбољим резултатом, помоћи ћете савјетима стручњака о томе како боље обојити цијеви за гријање:

 • Приликом уклањања старог слоја боје, важно је да се не претјери, покушавајући избјећи оштећење прикључка цијеви.
 • Да бисте отворили посуду за распршивање боје, морате бити веома опрезни када држите боцу око врата, како не бисте удисали отровне паре. Рад са овом каустичном супстанцом може се вршити само под добром вентилацијом просторије.
 • Ако је могуће раставити уређаје за гријање, онда овопроцес бојења ће бити знатно поједностављен. Радијатори се могу ставити на улицу и обојити на свјежем зраку, окрећући их погодном страном.
 • Бојање цеви и радијатора најбоље се обавља када је систем гријања искључен. Иначе, на врућим површинама боја ће бити неуједначена, развода, надутости, мрља и трака.
 • Ако је потребно да радите током грејне сезоне, можете изаћи из положаја затварањем вентила на батеријама и чекати њихово потпуно хлађење. У овом случају, просторија ће се примјетно охладити, али је добро обојити само радијаторе, јер ће цијеви и даље остати вруће.
 • Бојање је неопходно од врха према доле са уредним покретима, без журбе.
 • Треба тежити да се површина обоји са свих страна, а не само на лицу. У супротном, преостали делови ће бити зарђали, а необојени простор ће увек бити приметан, мада не на први поглед.

закључак

Приликом одабира боје за цеви за грејање веома је важно обратити пажњу на њену отпорност на грејање и друге оперативне карактеристике. Употреба висококвалитетних лакова и лакова осигурат ће здравствену сигурност тијеком рада и трајност наношеног премаза.

Пажљива припрема површине за бојење је гаранција квалитета будућег премаза. Обојени по свим правилима, грејни уређај ће бити сигурно заштићен од корозије и дуго ће задржати атрактиван изглед.