Боја жице за уземљење и избор њене раскрснице

круг уземљења

Које је боје уземљење жице? Такво питање се често суочава са многим нашим суграђанима када се повезује модерна високотехнолошка опрема, која се извршава у складу са свим нормама и правилима релевантних нормативних докумената.

Уосталом, уземљење је постало саставни део свих електричних апарата, од конвенционалне лампе до снажних електричних мотора. Стога ћемо у овом чланку обратити посебну пажњу на питање уземљења електричне опреме.

Зашто је то потребно и које врсте уземљења постоје?

Прије свега, потребно је одредити зашто је уопће потребно уземљење и које врсте уземљења постоје? Да бисмо одговорили на ово питање, користићемо ПУЕ (Правила за инсталацију електричних инсталација), у којима је ово издање посвећено читавом поглављу 1.7.

Зашто уземљење?

Да бисмо одговорили на ово питање, користићемо клаузулу 1.7.29 ПУЕ, која каже да је заштитно уземљење уземљење које се врши у сврху електричне сигурности. Као што произилази из дефиниције, главна сврха овог једињења - да осигура заштиту људи. Како функционише и зашто - погледајмо детаље.

 • Као што знате, свака електрична инсталација или електрични апарат има проводнике и детаље о кругу под напоном. Ови проводници и детаљи круга имају изолацију која спречава напон на кућишту уређаја. То може бити или изолациони материјал или ваздушни зазор довољан да се избегне судар са кућиштем.
 • У случају повредеИзолациона својства проводника или заробљавања воде на појединостима кола под напоном, могућа појава напона на кућишту. Као резултат, када се додирне тело таквог уређаја, струја ће тећи, чији ланац ће проћи кроз особу до земље.
 • Према упутству за прву помоћ, живот особе је 100мА. Ово је веома мала количина. А за једносмерну струју је још мањи.

Обратите пажњу! Неко ће сада почети да каже да је све то бесмислице и да је сада много важније. Али, прво, једва да је измерио величину струје која тече кроз његово тело. И друго, овде много тога зависи од тока струје на особи, његове изолације, која се значајно разликује током дана, срца и многих других параметара. Стога вам саветујемо да верујете лекарима по овом питању.


Тренутно цурење у одсуству заштитног тла

 • Ако је, међутим, случај уземљења уређаја, када се појави напон на његовом телу, струја тече кроз заштитно тло. У овом случају, напон на кућишту ће бити близу нуле. Према томе, ако га неко додирне, ништа се неће десити, јер шта год да је, има више отпора него проводник за уземљење.

типови тла

Тренутно постоји неколико типова уземљења. Штавише, већина њих заслужна је не толико по питању електричне сигурности, већ од питања рада електричних инсталација.

Размотрићемо само питања у вези са заштитним уземљењемланци са неутрално неутралним тлом који се користи у већини мрежа напона до 1 кВ.


Системи уземљења у мрежама са геотоуризованом неутралношћу

У складу са клаузулом 1.7.3 ПУЕ, ТН-Ц, ТН-С, ТН-Ц-С и ТТ системи се тренутно користе у мрежи са напоном до 1 кВ са неуземљеном неутралном мрежом. Сваки од ових система има своје образовне карактеристике нула и заштитних жица, а практично све од њих могу бити створене властитим рукама.

 • ТН-С системомогућава одвојено повезивање и искључивање неутралних жица и заштитне масе за целу дужину, у нашем случају, од трансформатора који се налази низводно у подстаници до нашег електричног уређаја.
 • Систем ТН-Цукључује заједничко полагање неутралног водича и заштитног тла. Али за овај систем постоје одређена ограничења која дозвољавају да се користи само у дистрибутивним уређајима, иначе цијена кориштења таквог система неће бити прикладна. Али хајде да причамо о томе мало ниже.
 • Систем ТН - Ц - Сукључује заједничко полагање неутралног водича и заштитно уземљење са његовим даљњим раздвајањем. На пример, од трансформатора који се спушта у подстаници до ваше куће они се полажу заједно, а за узгој у кућама и становима се деле на одвојене проводнике.
 • Коначно, ТТ системпредвиђа полагање одвојене неутралне жице од трансформатора према крајњем кориснику. У том случају, жица заштитног уземљења је повезана са независним колом.

Правила о одређивањунула и заштитни водич

Сада смо дошли до питања како на схему и место утиче боја жице за уземљење. На крају крајева, ово питање има јасне захтјеве који су прописани у одјељку 1.1 ПУЕ.


Правила за кодирање жица у боји

 • Почнимо са ознаком нулте жице. Према одредби 1.1.29 ПУЕ, овај проводник мора бити означен плавом бојом. И то треба да буде дуж дужине проводника. Изузеци су места која нису доступна за услугу.

Обратите пажњу! Када наносите боју директно на проводник, боја треба да задовољи захтеве за грејање, а такође треба да одржава стабилност боје током рада.

 • Поред шеме боја за нула жица, постоји и ознака слова. Често се користи при именовању нултих проводника у круговима. Према П.1.1.29, они морају имати ознаку - Н.
 • Боја жице за уземљење која је намијењена за електричну сигурност мора бити у облику жуто-зелених пруга. Штавише, када се боја наноси директно на проводник, може бити равна трака ширине од 15 до 100 мм.
 • Ознака слова за проводнике заштитног уземљења користи се углавном у круговима, али се може примијенити и на саме проводнике. Према стр.1.1.29 ПУЕ, требало би да буде - ПЕ.
 • Али жица за уземљење од које боје треба да се користи за системе ТН-Ц и ТН-Ц-С? На крају крајева, ови системи претпостављају употребу једног аутобуса у квалитетунула и као заштитна. У овом случају, проводник мора да има плаву боју по својој дужини, а жуте и зелене боје треба да се примене на крајеве проводника.
 • Разлике у системима података су такође у смислу означавања слова. У системима ТН - Ц и ТН - Ц - С означавамо нулу и заштитни проводник који користи не - ПЕН.

Избор крижања нуле и заштитних проводника

Али не само питање: коју боју уземљења би требало да вас занима када креирате авион. Једно од најважнијих питања у том погледу је пресек проводника и директно конструкција које се могу користити као тло.

 • За уземљење може се користити умјетно и природно уземљење. За природно уземљење, у складу са одредбом 1.7.109 ПУЕ, укључују армиранобетонски и метални елементи зграда, металне водоводне цеви у земљи, металне облоге каблова положених у земљу, обложне цеви бунара и још много тога.
 • У исто вријеме, као природни уређаји за уземљење забрањено је кориштење плина, канализације и цијеви сустава гријања, алуминијских кабелских омотача и преднапрегнутих арматура армиранобетонских конструкција.

Обратите пажњу! Забрана употребе ових система као уземљења не искључује њихову повезаност са основом за изједначавање потенцијала.


На слици је приказана табела за избор крижања проводника за уградњу вештачког уземљивача

 • Умјетни прекидачи за уземљење су обавезниза употребу у мрежама изнад 1 кВ. У кућним условима често је могуће вршити умјетно уземљење. Ако желите да монтирате сопствену петљу за уземљење, онда би видео на страницама нашег сајта требало да вам помогне у овом питању.
 • Вештачко уземљење треба да буде направљено од бакра, галванизованих или једноставно металних производа. Штавише, величина и пресек таквих строго нормализовани. Сви ови захтеви су сумирани у табели 1.7.4 ПУЕ.
 • Што се тиче пресека проводника уземљења, они морају имати исто пресек као и фазни проводник. Ово правило важи за све проводнике са пресеком до 16 мм 2. За проводнике веће раскрснице налази се табла. 1.7.5 ПУЕ.


Табела избора пресека заштитних проводника

 • Системе ТН-Ц и ТН-Ц-С треба посебно назначити.За ове системе, минимални попречни пресек заједничке нуле и заштитне жице мора бити најмање 10 мм 2 за бакар и најмање 16 мм 2 за алуминијске проводнике. То омогућава коришћење таквих система само у дистрибутивним уређајима. Забрањено је комбиновати нулу и заштитне проводнике са мањим делом жице.

закључак

Сада знате како одабрати праву земљу и боју жице за њено означавање. Као што видите, овај задатак није толико компликован, али захтијева уравнотежен приступ. Заиста, не само ваш живот, већ и чланови ваше породице, зависи од исправности ваших поступака. Стога је индиферентан став према овом питању недопустив.