Биполарна машина - за шта се користи и шта се разликује од униполарног

Аутоматски биполарни прекидач за заштиту електричне мреже конструктивно укључује 2 једносполне машине са заједничком полугом укључивања и системом унутрашњег закључавања. У овом материјалу детаљно ћемо говорити о томе шта је то двополна машина, које карактеристике њеног рада и инсталације, а такође и разумети која је главна разлика између двополних терминала од униполарних заштитних уређаја.

Карактеристике рада једнополног и биполарног АБ

Суштина рада сваког од ових типова, генерално, може се разумети из наслова. Једнополна машина је дизајнирана да искључи једну линију. Двоструки пол се разликује од њега контролисањем тока рада истовремено у две линије и поређењем параметара електронског флукса, утврђујући да ли одговара вредности која је прихватљива за правилан рад мреже. Када се ови индикатори прекораче, уређај се активира, истовремено искључујући напајање обе линије.

Неки читаоци могу имати питање: да ли је могуће замијенити двополни аутомат паром униполарних прекидача? То не можете урадити ни на који начин. Уосталом, у уређају са два пола, његови елементи су повезани не само општом полугом, већ и механизмом за блокирање.

То значи да ће у случају квара бити искључени истовремено, ау пар независних једнополних АВ-ова, радити ће само једна аутоматска машина. Електрична струја ће у овом случају, као и раније, бити напајана у неисправан круг кроз уређај да би могао радити, што може постатиузрок ожичења. Следи покушај спајања на следећем видео снимку:

Разлика између ова два типа сигурносног прекидача лежи у уређају за ослобађање. Биполарна машина мора имати растављени елемент, чија конфигурација омогућава истовремено искључивање оба дела уређаја, и током аутоматског рада и ручног рада.

Ако је електрични круг у стану једнокруг, онда нема потребе да се у њега уграђује двополни аутомат, јер нема потребе да се истовремено штите различити сегменти просторије. Али у случају када је једна од соба опремљена сложеном опремом, која по својим параметрима не може бити укључена у један заједнички ланац, без мултиполара не може да се уради.

Ради јасноће, размотрите такав примјер. Претпоставимо да постоје две линије у мрежи, од којих је једна сложен уређај, и храни се преко исправљача.

Ако дође до повреде у једној од линија, онда као резултат њеног искључења, напајање једне петље узрокује скок напона, а тиме и раст других параметара. Ако тајминг не ради у другој линији, резултат ће бити неисправан уређај, а можда и пожар кабла. Због тога таква мрежа мора бити заштићена 2-полним уређајем.

Шта ће се десити у супротној ситуацији када покушавате да распакујете мулти пол, на видео:

Могућности и сврха мултиполних уређаја

Инсталација биполарног АБ омогућава контролу:

  • Дванезависни кругови са истовременим искључењем у случају квара.
  • Параметри сваке од независних линија (иако када се појаве проблеми у једном од њих су истовремено искључени).
  • Линија истосмјерне струје, која има сличне параметре уклапања.

На основу тога, уводна машина би требала бити барем биполарна, јер ће вам омогућити да искључите напајање по цијелој кући, ако из неког разлога АБ неисправног дијела мреже не ради. Као и сваки колац, такође вам омогућава да ручно раставите стан.

Размотрите следећу ситуацију. У једној од линија кућног ожичења дошло је до кратког споја, на којем АБ проблематична област није имала времена да реагује и спали, окрећући се од прекидача до проводника електричне струје. Чак и ако је мрежа заштићена заштитним путним уређајем, то у већини случајева неће ријешити проблем, јер УЦС искључује напајање у случају квара кабла, како би се спријечило да људи буду погођени струјом. Због тога, она такође не успева, а неравнотежа ће настати у кругу заштићеном улазном биполарном машином.

Укратко о вишеполним машинама на видеу:

Када се разлика напона на улазу и излазу прекорачи за више од 30% (а код кратког споја у једној од грана то ће се догодити врло брзо), улазна машина ће радити, искључивање и фазни и нулти кабел. У исто време, електрична мрежа ће бити потпуно без напона, и неће бити цурења струје чак ни на каблу за уземљење. Дакле, ризик од квара уређаја и паљења линије ће битиликвидиран Након уклањања квара, можете ручно поново укључити машину.

Против биполарних аутоматских прекидача

Сваки уређај има слабости, а мултиполарни уређаји за мрежну сигурност нису изузетак. Иако има неколико негативних својстава у биполарном, ми их још увек набрајамо:

  • Приликом истовременог затварања два реда прекид кабла се врши електричном струјом.

  • Термички прекидач повремено отказује, што доводи до искључивања мреже, чак и када је у нормалном стању.
  • Као резултат несреће, може доћи до квара АБ у једној од линија, што ће онемогућити укључивање напајања чак и након отклањања сметњи.
  • Вишеструки уређаји имају већу осетљивост на механичка оштећења од појединачних прекидача.

Упркос наведеним недостацима, заштитни уређаји који контролишу две линије су широко распрострањени и веома популарни. Управо оне омогућавају да мрежа буде заштићена када се појаве проблеми у вези са снажним кућним апаратима.

Мере предострожности приликом инсталације двополних машина

Правила технологије за електричну сигурност за уградњу заштитних уређаја на два пола у цјелини не разликују се од опћих мјера при уградњи других електричних уређаја. Они су следећи:

  • Инсталацију треба да спроведу две особе, тако да је у случају тренутног шока један од мајстора другог био у могућности да жртви благовремено пружи помоћ.

  • За заштиту од електричног удара користите диелектричне простирке и заштитне рукавице.
  • Пре него што почнете са радом са електричним мрежама, морате добити посебну дозволу.

закључак

У овом чланку говорили смо о биполарним прекидачима, карактеристикама њиховог рада и предностима, као ио неколико недостатака који су им инхерентни. Укратко, треба напоменути да мулти-полне машине обезбеђују поуздану заштиту електричних кола са два кола, посебно када су повезани на уређаје, значајно се разликују по снази.