Биљке које се узгајају и чувају у стакленику

Патлиџан - врло популарно поврће, из којег можете скувати много укусних јела. Али овдје је могуће самостално узгајати не свакога. Најлакши начин за раст гријеха је да расте у стакленику поликарбоната, гдје је могуће створити увјете близу оптималних. У нашем чланку ћемо говорити о патлиџанима, растући и бринући се о њима у стакленику.

Припрема и клијање семена патлиџана

Обратите пажњу на следећу тачку: ако купите семе у продавници, онда знате да се хибриди и сорте великих произвођача већ продају за лечење болести и штеточина. Само прочитајте напомене на полеђини торби. С обзиром на изостајање, сјеменке патлиџана морају нужно бити проклијане - не могу се засијати на сухо. Нанесите на 24-25 ° Ц док се не појаве мали корени. По правилу, такво семе патлиџана даје љестве на 4. дан, а сухо - на 8. дан. Но, да би се припремили за клијање, то је сјеме патлиџана треба бити право - они не одговарају уобичајеној схеми. Дакле, изаберите један од начина:

  • Метод број 1. Прво третирајте семе на температури од 50-52 ° Ц око 25 минута и брзо охладите у хладној води на неколико минута 3. Јасно се придржавајте прописа - ово је важно. Дакле, инфекција на површини семена и унутар ње потпуно нестаје. Потом намочите сјеменке и држите их око један дан у 0,01% отопини натријум хумата, након чега можете ићи на саму клијавост.
  • Метод број 2. Прво, семе треба проредити у раствору манганаоко 20 минута на собној температури. Испрати их. Такође убија све инфекције, иако не унутар семена. Потом намочите сјеменке и ставите их у отопину "Епин" - у двије капи на пола чаше воде, око 18 сати, температура - 24-30 ° Ц. Сада можете ницати.

Узгој садница патлиџана

Овај процес, као и накнадна садња патлиџана, зависи од климатских услова у региону. Морате узети у обзир и материјал од којег се прави ваш стакленик: од филма или поликарбоната, загрева се или не. Што се дуже чува мраз, потребно је касније посијати сјеме на садницама. Ако вам време не допушта да посадите "плаво" на време, зарасли клице могу тешко ухватити или умрети.

Да бисте добили добар садни материјал, напуните посуду плодним земљиштем богатим компостом и тресетом. Да бисте побољшали структуру, додајте у њу пиљевину, вермикулит или песак. Сматра се да патлиџани не воле слику. Без ње без поврћа. Сјеме сјеме у тресетним посудама или посебним касетним садницама. Дубина слетања је око 0,5 цм, оптимална температура "плаве" - + 24-26 ° Ц. Прва лествица ће се појавити за 1-2 недеље. Од сада им обезбедите хладнију микроклиму са т + 17 ° Ц. Потребно је да се корени формирају у изданцима, а сами се не извлаче. Отприлике недељу дана касније, подигните температуру у просторији, већ на + 25-30 ° Ц. Ноћу треба да буде + 13 ° Ц.

Посадите саднице патлиџана у стакленик

Постарајте се за тотемпературни режим у стакленику одговара препорученом, могуће је прећи на такав одговоран тренутак као што је садња садница. Али прво морате припремити земљу. Патлидзан је лукав да га задовољи, боље је користити мјесавину земне земље и хумуса 3: 1. Овдје мозете додати тресет, компост, као и рихлиасцхие материјале (пиљевину), који це поједноставити његу, побољсати аерацију и пропусност тла. Висина плодног слоја у стакленику не смије бити мања од 25 цм

.

Крошње се постављају у редове квадратним углом или шаховским начином. Гомила разгранатих патлиџана, морате узети у обзир ову посебност. Боље је засадити тако да размак између редова не буде мањи од 45 цм, а ако је у шаховском реду око 60 цм, између грмова у реду довољно је до 30 цм, бунари се копају дубоко 15-20 цм, а сваки од њих даје шаку пепела за мешање. темељно са земљом и залити топлом водом или слабим раствором мангана. Да би се биљка пребацила из лонца у бунар, потребно је, заједно са групом земље, што је могуће пажљивије, покушавајући да не оштети коренски систем. Можете га продубити до земље за 1 цм више него што је одрастао у лонцу (продубљивање патлиџана не воли!).

Како се бринути за узгој патлиџана

Како је патлиџан прекоморски фетус, и зато захтијева бригу за сва правила. Основна правила о бризи за ову културу узгоја описана су у наставку:

  1. Правилно залијевање. Неопходно је редовно производити наводњавање, јер су патлиџани у влази потребни много више влаге него друго поврће. Иначеклице ће нестати, отпасти, плодови су угрожени. Идеална температура воде за наводњавање је 25 ° Ц. Прво наводњавање - за 5-6 дана од тренутка клијања, затим - недељно. Вода треба сипати испод корена, остављајући лишће сухо, ујутро. После влаге, земља треба да буде малча, а стакленик проветрен.
  2. Исправна температура. Патлиџане воле топлину, а идеална температура за њих је -26 ° Ц. За контролу ступњева, потребна су два термометра: један ближе тлу, а други - у средини стакленика директно испод крова. Упркос љубави према топлоти, ако се температура у стакленику подигне изнад назначене ознаке, патлиџани ће нестати. Слична ситуација ће се десити у случају пада до 15 ° Ц.
  3. Правилна исхрана. Храњење се врши од 3 до 5 пута током целе вегетације егзотичног поврћа.

Храњење садница патлиџана

Како узгајати патлиџан у стакленику? Поред правовременог наводњавања за добар развој културе потребно је запамтити и потребу за оплодњом. За цео вегетативни период потребно је 3-4 пута. Први пут хране биљку 2-3 недеље након садње. Култура током овог времена успева да се добро укорени и развије коренски систем који може да прима исхрану из земље.

Други прелив треба обавити пре цветања патлиџана. Све док биљке не плодоноше, треба их хранити сложеним универзалним ђубривима, на пример "Ростурин" или "Кемира", растварајући 35-40 грама лека у 10 литара воде. Вхен тиингПлодови се претварају у азотна и фосфорна ђубрива: 30 г суперфосфата и амонијум нитрата на кантици воде. За најбољи развој патлиџана потребно је наизменично увођење органских ђубрива са минералним ђубривима, али их не могу злоупотребити ни они ни други. Не треба заборавити да су у периоду плодоносних биљака посебно осјетљиве на разне штеточине. Због тога, с времена на време, треба спровести једноставну профилаксу: периодично посипати укрштање биљака пепелом дрвета.