Бетонски под у приземљу у приватној кући (48 фотографија): за и против заливања бетона, уређаја и правила бетонирања бетона властитим рукама од нуле

Подна облога је једна од најважнијих компоненти сваке просторије. Данас су базе бетона веома популарне. Разликују се по издржљивости и практичности, што им омогућава употребу у различитим типовима кућа. Бетонски под у приземљу у приватној кући је савршен за многе задатке. Структура савршено опажа оптерећење, а служи и дуго времена без губитка својих првобитних квалитета.


Карактеристике

Бетонски подови у приватној кући почели су се примјењивати релативно недавно. Раније се сматрало да су они прилично хладни и неспособни да обезбеде оптималан ниво загревања у просторијама. Али данас се допуњују топлим грејним батеријама.

Технички је могуће попунити земљиште бетонском подлогом чак и без одређеног искуства. Подови овог типа су уобичајени естрих, који се налази директно на тлу или малом јастуку. И тако да може да издржи велика оптерећења, дебљина је већа од 10 цм, што може варирати у широком опсегу, јер зависи од неколико фактора.


Бетон савршено пропушта влагу и температуру. Због тога, сличне површине наносите само у приватним кућама које се грије зими. Ако се такав дизајн остави на хладном, онда прије или касније вода само пукне и појави се пукотина. То ће резултирати кваром горњег декоративног премаза, који ће такође почетиколапс након одређеног времена.

Да би се искључили ови феномени, потребно је додатно формирати неколико слојева топлотне изолације на свим странама естриха.


За и против

Сама земља је покретна структура која утиче на готово све што је на њему. Али бетонски подови на земљи имају многе предности у односу на друге врсте разлога:

 1. Релативно ниска цена. Могуће је формирати естрих у сваком тренутку, једноставно припремом мјешавине материјала доступног у било којој трговини.
 2. Површина након очвршћавања не захтева додатно поравнање или ојачање. Може се лако користити за уградњу декоративних подних производа.
 3. Материјал је чврсто везан за земљу, што искључује формирање гљивица због недостатка великих количина ваздуха.
 4. Трајност. Бетонске површине служе много дуже од дрвета или истих армирано-бетонских плоча.


Међутим, земљиште на терену се не разликује по јединственим техничким карактеристикама, јер има неколико недостатака:

 1. Након полагања слоја раствора, губи се значајна количина корисног простора. Понекад ова цифра може досећи висину од 60 цм.
 2. Потреба за висококвалитетном хидроизолацијом. То, пак, утиче не само на финансијске трошкове, већ и на сложеност операција.
 3. Подови нису компатибилни са темељима за ступове и ступове. Такав приступ не омогућава постизање високе чврстоће и материјалне заштите од оштећења.
 4. Ако је унутраВијци распоређују канале комуникације, а онда ће њихове поправке коштати скупо и дуготрајно.


Захтеви за подове

Конструкције овог типа представљају важан елемент зграде. Стога је за њега развио неколико стандарда и правила. Све ове норме могу се наћи у документу СНиП 2.03.13-88. Бетонски подови на земљишту морају бити у складу са сљедећим регулаторним захтјевима:

 • Монтажа спојнице је могућа само на земљишту које карактерише стабилност и висока густина. Не препоручује се попуњавање, када тло може потонути под утицајем подземних вода или обилних киша. Земља мора бити добро затворена пре монтаже.


 • Умакање се може обавити само на удубљеним подлогама. Правилно се користи за такве намјене, пијесак или шљунак. Њихова дебљина се израчунава на основу оптерећења на поду.
 • Ако постоји много капиларних канала у земљишту, пожељно је да се хидроизолација затвори преко канала. Ако се то не уради, влага ће се попети горе и уништити доњи слој бетона у дневној соби. Сличне операције треба обавити када ниво подземних вода није већи од 2-3 м
 • За не-гријане нестамбене просторе није потребна изолација. Ако се кућа треба загријати, неопходно је под изравнати дебелим слојем изолацијских материјала.


Уређај

Бетонски под је вишеслојна структура. Таква структура омогућава да се обезбеди оптималан однострајност и трајност. Ова "пита" долази из следећих слојева:

 • Бацк флусх. Сам доњи слој, који директно представља земљиште. Имајте на уму да изградња подова уклања траву, а на њено мјесто ће заспати густа земља без нечистоћа биљака. Компактује се специјалним Вибромашинама.
 • Постељина. Главне компоненте овог слоја су песак или шљунак (употпуњен геотекстилом). Оптимална дебљина материјала након прешања је око 40 цм.


 • Пебетонка. Овај слој је бетонска облога дебљине око 10 цм, која је заштитна и потпорна и стабилизира базу.
 • Хидроизолациони слој и грејач. Као хидроизолациони материјал користе се специјалне фолије на бази полиетилена, као и течни битумен и други. Оптимални гријач је пјенасти полистирен дебљине до 10 цм.Важно је користити само материјале високе густине (ЕППС и тако даље).


 • Трака за пригушивање. Налази се дуж обода темеља. Компензује ширење горњег слоја бетона.
 • Горњи вијак. Овај слој је направљен од издржљивог бетона који додатно ојачава металну мрежу. Да би се спречило брзо пуцање, на целој површини пода формирају се такозвани компензациони шавови.

Имајте на уму да се ова структура бетонског пода не користи увек.

Неки се слојеви могу бацити, а рушевине, на примјер, замијенити глина или другим производом.


направи решење

Главна компонента пода је бетон који треба припремити. То можете учинити својим рукама код куће. Алгоритам за ручно мешање састоји се од следећих узастопних операција:

 • Обука за капацитете. Прво треба да нађете металну посуду, где ће се компоненте мешати. Њен обим варира у зависности од ваших потреба и брзине рада.


 • Компоненте за мешање. Да бисте то урадили, дефинишите бренд бетона који желите да користите. На основу ових података добија се однос свих производа у будућем миксу. Након тога они заспу у посуди. Да бисте олакшали мешање, можете да ставите компоненте у слојеве. Када се све куха, пажљиво помешамо смешу песка и шљунка док се не добије хомогена маса.
 • Добијање решења. Овај процес укључује додавање воде у добијену смешу. Течност треба да се одвија постепено и малим порцијама. Током овог периода врши се периодично мешање компоненти до хомогене течне масе. Густина се одређује на оку. Важно је да решење није превише флуидно, јер ће се прелити.


Технологија пуњења

Формирање бетонског пода на земљишту - прилично компликована процедура, која захтијева сљедећи слијед акција:

 • Прво се припрема нацрт базе. Да бисте то урадили, уклоните горњи слој земље, а на његово место поставите густу земљу, која је добивена након копања јаме испод темеља. Покушајте да потпуно уклоните земљиште које га садржиорганске материје, јер ће временом преплавити и прогонити. Након поравнања, овај слој је неопходно збијен вибро плочом.


 • У овој фази врши се комуникациони лак. Ту спадају цеви за водоводни систем, које би требало да се налазе директно на земљи. Усмјеравање се врши према планирању, које узима у обзир локацију свих кућанских апарата прикључених на централизовано снабдијевање водом. Многи стручњаци препоручују да сакријете цијеви дубоко у максимално 1 м. Приликом уградње важно је стално пратити квалитет елемената пристајања, јер ће њихова поправка након сипања сама бити тешка. Слично томе, електрични каблови се могу поставити ако се морају сакрити у под.


 • Када су све комуникације постављене, врши се полагање легла. Она ће послужити као темељ за бетон. Његова дебљина је око 50 цм, а наслага шљунка-песак са слојевима (дробљени камен, песак). Важно је, након сваког слојевитог распореда, да се материјал запечати вибро плочом. На врх песка је потребно попунити естрих дебљином до 5 цм, што ће бити основа за хидроизолацију.


 • Изнад грубог бетонског пода ће се причврстити специјалним битуменским листовима. На мјестима пристајања, они морају формирати лепршај од 15 цм, материјал који нужно покрива сам темељ, тако да приликом бетонирања није било потребно исправљати слова. Изнад хидроизолације поставите слој изолације. За овај густи пенополистирен се реже на плоче и равномерно распоређујена површини. Покушајте да смањите величину пукотина у подручјима пристајања полимерног материјала.


 • У овој фази, ојачање пода се врши помоћу металне мреже. Они га формирају од шипки арматуре, које међусобно спајају пластичне спојнице или металну жицу. Величина ћелије би требала бити око 10к10 цм, а најбоља опција је арматура промјера 4 мм, која савршено опажа компресијско оптерећење. Ако не користите арматуру, онда се под брзо распукне и зауставиће се.


Имајте на уму да доњи део жице не сме доћи у контакт са грејачем. Стога се цијела решетка подиже изнад површине помоћу специјалних пластичних бобија. Ако се унутар просторије планира формирање топлог пода, сви његови елементи морају бити постављени директно на арматуре.

Важно је да се кабл не преклапа са њим, јер може довести до прегревања и брзог квара.


 • Бетонирање. Ово је поступак инсталације оплате. Да би се то постигло, сви вертикални ослонци налазе се само у средини просторије, разбијајући је у зоне. Немојте их причврстити дуж зидова. Имајте на уму да се решетка не препоручује за резање. Жица треба да иде у оплату, у којој треба да буде исечена дуж ње по целој дужини конструкције.


Када завршите, попуните под од нуле. Важно је овде да се све одједном изведе да би се створила монолитна структура.Поравнање кравате се заснива на претходно инсталираним свјетионицима или релативним ознакама на зидовима. Прије излијевања, потребно је чврсто причврстити пригушну траку дуж свих зидова. Може се купити у било којој грађевинској радњи или од малих комада пјенастог полистирена.

Довршавање пода се врши тек након што се бетон потпуно осуши. Овај термин може трајати од 1 до 2 месеца у зависности од дебљине естриха.

По жељи, могуће је полирати површину и добити квалитетну подлогу за ламинат или паркет.препоруке

Квалитет и трајност бетонског пода на земљишту не зависи само од материјала и технологије производње, већ и од поштовања неколико једноставних правила:

 • Темељи на вањској страни морају бити загријани уз помоћ вентилираних или мокрих фасада. Ово је неопходно како би се смањио губитак топлоте између пода и околине.
 • На ове базе не постављајте носиве зидове. Под таквим структурама треба формирати посебну основу која ће задовољити све регулаторне захтјеве.
 • Ако планирате да инсталирате степениште или камин на бетонском поду, онда би његова дебљина требало да се повећа. Алтернативна опција је формирање одвојених основа за ове пројекте.


 • Цлаидите не наносити на тла са високом влажношћу, јер материјал јако добро упија воду. Зими то може довести до уништења његове структуре и слијегањасупстрат Да би се добила оптимална топлотна изолација са овом супстанцом, она се мора поставити у дебљини не мањој од 80 цм, што није могуће у приватној кући.
 • Пуњење треба обавити у малим паралелним тракама. Ово ће вам омогућити да боље поравнате површину са ручним правилом. Да би се постигла висока чврстоћа, пожељно је да се бетон компримира вибрационим појасом.


 • Након полагања пода треба прекрити полиетиленском фолијом. Тако се искључује пребрзо испаравање влаге, које може допринети пуцању материјала. Ако није могуће наносити филм, онда можете повремено пећи бетон водом.

Изградња бетонског пода на терену захтева поштовање многих правила и технологија. Тако је могуће постићи висококвалитетну површину, која може дуго да издржи велико оптерећење.


Како инсталирати бетонски под у приватној кући властитим рукама, погледајте сљедећи видео.