Бегониа сијалица расте из семена

Култивисање бегонија семеном - случај је прилично проблематичан, захтева сталну, неисцрпну строгу контролу, али са свим главним нијансама агротехнике, резултати ће Вас сигурно задовољити.

Сјеменке се често узгајају из сјемена расте и украсно-листопадне врсте бегоније, али се такођер могу добити и гомољасте бегоније из сјемена, иако је вриједно напоменути да овај процес није брз, тако да морате бити стрпљиви.

Датуми сетве за гомољасту бегонију из семена

Семе Булбиа бегоније се обично сеје у децембру - фебруару. Ова разлика утиче на развој биљака, декоративне особине и семенску продуктивност. Семена различитих сорти бегонија номинована су у четири периода за успостављање оптималних датума сетве: у децембру, јануару, фебруару и марту (15. сваког месеца). Отворене земље и биљке у стакленику засађене су како су биле спремне: први и други рок - 5. јун, трећи - 5. јул, четврти, 15. и 20. јул, након раних вештица (тулипани и зумбули).

Препоручујемо читање

Како посадити зрно кафе

Како посадити киви код куће

Како расту Цали код куће

Како посадити манго од камена на кућној фотографији

Прво, децембар, време сетве цветних бегонија букавца - у 150-155 дана, односно након 3,5-5 месеци. У другом и трећем периоду сетве (јануар, фебруар), бегонија гомоља цвета раније 10-15 дана. У каснијој фази цветања, цветање се јавља за 175 дана.Трајање цветања је такође било различито. У првом и другом периоду сетве, бегонија је израђена 98-112 дана. За четврти мандат, односно 83 и 67 дана.

Услови сетве имају велики утицај на формирање гомоља. Најуспешнији кртоли, пречника 2-2,5 цм, формирају се током децембарског и јануарског рока сетве. Зими су добро очуване. Гомољи фебруарске сјетве су много мањи. Њихов пречник достиже само 0,5 цм, а током складиштења падају за 30-35%. У марту, сетву, ако се биљке узгајају у стакленику, гомољи се формирају у лонцима и достижу пречник 1-1,5 цм до краја вегетације.
За белгијску сијалицу најбољи датум сјетве је сијечањ, тако да су биљке у вријеме слијетања у тло успјеле створити добро развијене листове и пупољке. На берби у фебруару цветање траје око 25. јуна. За сијање у затвореном и отвореном тлу, најбољи услови за сетву ће бити 15. децембар и 15. јануар.

Неопходна опрема за сејање сијалице семенске кртоле

Бегонија из семена током узгоја одржава све мајчинске знакове, осим ако су претходно опрашиване другим врстама. Ако је биљка из које је сакупљено семе стајала поред исте, али различите боје, онда као резултат можете очекивати изненађење. Али из овог процеса постаје још интересантније, јер можете постати власник потпуно нове сорте. Међутим, ако желите да задржите своју омиљену биљку, држите је подаље од опрашивача током цветања. За сјетву је потребно опскрбити плитким контејнерима и земљиштем за сјетву. Соилне мора нужно бити плодна, јер на почетку свог развоја за сјеменке довољно својих хранива, положених у њу са резервом. Капацитети за сјетву такођер не би требали бити гломазни, јер ће боравак у њима бити кратко вријеме прије трансплантације, тзв. Роњење.

Када саднице расту, морат ће се пресадити у засебне посуде и посебан терен купљен у специјализираним продаваоницама. Бегонија - биљка је хировита, тако да је боље не спасити и уништити спремну тло за бегоније.

Процес узгоја семена гомоља од бегоније

Једно паковање од 2/10 грама може да садржи до хиљаду комада семена гомоља. Да би повећали своју величину, произвођачи користе технологију задиркивања (гранулације). Као резултат тога, семена су покривена мембраном растворљиве воде. Ако се питате како да одгајате бегоније из сјемена, ако припада булбарним врстама, онда је одговор на ово питање врло кратак.

Агротехника за раст беганије сјемена гомоља има низ нијанси:

  • Температура садржаја усева треба да буде 22 - 27 ° Ц;
  • Након избијања степеница температура се постепено смањује на 19 ° Ц;
  • Након формирања трећег листа, саднице се коцкају;
  • Друга пикурација се врши 4-5 недеља након прве.

Ако сјеменке нису прекривене гранулама, пажљиво помијешајте сјеменке са пијеском како бисте их равномјерно распоредили по површини тла. Захваљујући њима, сејање семена гранулата је лако контролисатисвијетле боје

Купите семе за продају у продавници, или сами додајте мешавину земље:

  • један део тресета;
  • један део песка;
  • два дела листног тла.

Добри резултати у расту сјемена на шљунку, али у овом случају, таблету увијек држите влажном.

Поступак засијавања граха:

Како би се спријечило продирање биљака (то ће довести до распадања), сипати у одабрани капацитет (посуда, пладањ, палета, итд.) Један дренажни слој. То могу бити ситни шљунак, шљунак, стаклене куглице.

Ставите припремљену земљу и навлажите је (немојте претјеривати, тло мора бити влажно, али не мокро).

Пресавијте површину семена и мало притисните или прикријте на тло, али не стисните дубоко. Немојте да заспите семе са слојем земље.

Затворите посуду филмом, поклопцем, плексигласом или стаклом и ставите га на топло место испред степеница.

Држите температуру (20 до 27 степени) и ниво влаге: површина земљишта не треба да буде сува, али не мокра. Улијте семе из спреја или кроз палету тако да их не испере млазом воде.

Потребно је 7-8 дана, наше семе почиње да расте. Затим повремено уклоните филм или стакло, гледајући оно што сте покрили за прозрачивање садница. У супротном, саднице могу трајати.

Прва пикотуризација бегонија врши се када се други или трећи прави лист појави у садницама. Седишта на удаљености од 2 цм један од другог.Касније, одгајане бегоније су постављене на схему бербе 4к4 цм

Са појавом пролећних дана, младе бегоније пртименам од директне сунчеве светлости. У време садње саднице у земљу (крај маја или почетком јуна), компактни грмови изгледају чврсто. Усред лета цветају саднице младог бургије.

Наводњавање и обрада садница београда гомоља

У процесу узгоја садница треба водити рачуна да се не захтева много труда ако се слијетање и брање врши правилно. Све ово вријеме је потребно спријечити сушење земљаних груди и проводити залијевање док се суши. Након тога ћете научити како да одредите тежину контејнера тако што ћете је узети у руке. Покушајте да не трансформишете биљку, као што је то случај са неразвијеним кореновим системом, лако се може оштетити од вишка воде и недостатка ваздуха. Ако су ваше саднице заостајале у развоју, препоручује се да их се храни комплексним раствором ђубрива две недеље после трансплантације. Стопа назначена на паковању мора бити преполовљена како би се избегло оштећење кореновог система.

Бегониа булб израсла из семена видео-записа