Базен на летњој колиби сопственим рукама (76 фотографија): како градити - корак по корак инструкције како направити затворени базен, самоградњу

Сеоска кућа је мјесто гдје се одмарамо од градске таштине. Очигледно, најсимпресивнији ефекат је вода. Након што сте изградили базен у сеоској кући, "убијете двије птице пуцањем": дајете пећини величанствен поглед и уживајте у купању у чистој води.

Карактеристике

Изградња објекта може се наручити од фирми које се директно баве овом врстом услуге, али много занимљивије и буџет ће бити независно рјешење проблема. Штавише, није тако тешко изградити базен властитим рукама, као што на први поглед изгледа.


У зависности од животног века, додељују се привремени и стални базени. Свака од њих има своје посебности које се морају узети у обзир при одабиру једне или друге опције. Стационарне су чврсте структуре које се не крећу са једног места на друго. Њихова посуда је монолит од бетона, цигле итд. Премјештање таквог објекта узроковат ће његово уништење.


Привремени базен се може очистити ако је љетња сезона завршена и користити је поново за наредну годину. Ова категорија укључује базене за напухавање и конструкције оквира. Њихов мандат је 2-4 године.


Савети за избор места

Да би се базен користио само у љетним мјесецима, било које мјесто ће одговарати. Базени на напухавање - ово је јефтина опција, која не захтијева радикалне промјене на локацији.

Ако сте прекинули свој избор на стационарном базену, морате то урадити прије него га ископатетачно изаберите локацију на сајту. Након свега премјестити такав дизајн након завршетка свих радова на његовом стварању неће радити.

Неколико важних тачака треба узети у обзир:

  • Дрвеће. Не би требали бити близу базена из два разлога. Први је коренски систем који негативно утиче на хидроизолацију базена. Други је лист који контаминира површину воде. Ако се листови не уклоне на време, вода "цвета" и базен губи своју привлачност.
  • Тип тла. У идеалном случају, ако ваш сајт има глинено земљиште. Не пролази вода, што је важно ако дође до наглог оштећења хидроизолације.

  • Смјер вјетра. Базен ће некако бити запушен смећем које доноси ветар. Он ће бити прикован за одређену таблу. Зато се побрините да је тамо било што је могуће практичније чишћење базена и да можете брзо уклонити донесене лишће, траву и сл.
  • Снабдевање водом. Постављањем базена у близини водовода обезбеђујете лакоћу и брзину пуњења посуде.


Ако одлучите да инсталирате уоквирени базен, покушајте да будете сигурни да је површина испод ње потпуно равна. Вибрације, неједнакости, удубљења, остаци коријена дрвећа - све то не би требало бити. Идеално, под је бетониран, стварајући глатку основу за базен.

вариети

Монолитни базен је интегрални херметички дизајн са сопственим дренажним системом. Створен својим рукама, он није самоуштедите новац, али и омогућите да уредите сајт на најбољи начин.


Предности монолитне конструкције су очигледне. У поређењу са свим могућим варијантама базена, монолитни је најјачи. Трајање његове експлоатације прелази 50 година. Структуре нису страшне варијације температуре, механичка дејства. Ако је терен на локацији "проблем", монолитни базен ће бити једина опција која се може користити у земљи.

Још једна предност монолитног базена је разноликост облика. Здјела се може направити у исправном облику иу необичном, што ће изгледати врло импресивно. Користећи другачији завршни материјал (мозаик, цријеп, камен), претворит ћете базен у право ремек-дјело.


Након сезоне купања вода се спаја, дио опреме се уклања. Ако колиба остаје без власника за зиму, базен не угрожава, једноставно је немогуће украсти га.


За почетнике који немају довољно искуства у области градње, чини се да је такав предмет тешко. Потребни су неки финансијски трошкови. Не препоручује се уштеда јер то може довести до кварова и поправка ће проузроковати озбиљна оштећења. Зато користимо само висококвалитетне материјале.
Конструкција се врши корак по корак. Прво, ископана је темељна јама, направљен је дренажни систем, инсталирана топлотна изолација. Дизајн је запечаћен и ојачан, посуда се сипа. Завршна фаза је декорација.


Монолитни базен може се створити на два начина: оплатна бетонска оплата или пјенасти полистиренски блокови.


Размотрите прву опцију. Прво, одређујемо величину (велику, средњу, мини) и облик будућег базена. Наравно, што је конструкција више димензионисана, више ће им бити потребни грађевински материјали и алати. Темељна јама би требала бити нешто већа од предвиђених димензија, јер ће дно и зидови заузимати око 50 цм дебљине.

У току је израда нацрта водовода за базен и одводњавање. Ово је неопходан услов за правилно функционисање објекта.

Да се ​​зидови ископаног ископа не испадну, они се праве под нагибом од 5 степени. Када је јама спремна, почињемо да пунимо дно, пиво и хидроизолацију. Пијесак пада на дно (дебљина слоја је 15 цм), затим шљунак (дебљина - 15 цм). Слојеви се темељно набијају, стављају се на водоотпорни двоструки слој рубероида. Његова ивица треба да иде до зидова за 20 цм

Пре него што почнете да сипате посуду, потребно је да направите оквир металног оквира класе А3. За причвршћивање арматуре користи се само жица. Заваривање није дозвољено, јер ће тачке прикључења временом бити зарђале. Удаљеност између хоризонтала варира од 10 до 50 цм, а вертикална од 20 до 30.

Идеал се сматра појачањем у једној мјери. На овај начин дизајн је што јачи и стабилнији. Међутим, у стварности такав процес треба завршитито је тешко. Зато, прво, сипајте дно посуде, а затим зидове. Важно је узети у обзир да дно не треба бити апсолутно једнако. Потребно је направити мало одступање од 3 степена и причврстити на најнижу точку базена цијев за дренажу.


Раствор замрзава 1-1,5 недеља. Да бисте избегли пукотине у процесу сушења, влажите базен водом. Док се базен суши, можете уредити комуникацију: ископајте ров за одводну цијев, ставите га испод косине.


Приликом лијевања отопине ​​зидова потребно је подићи дрвену оплату. Пожељно је да се раствор напуни помоћу специјалних јединица за вибрације. То је оно што ће базен учинити.


Након што се раствор осуши, прећи на третман базена: положене фуге између шавова, површина је прекривена водоодбојним импрегнацијама. Да би вода у базену била плава, користи се ПВЦ фолија одговарајуће боје. Ово ће не само учинити базен невјеројатно лијепим, већ ће дати и додатно бртвљење.


Завршна фаза је инсталација опреме која се испоручује, чишћења и дезинфекције воде. Базен може бити украшен лијепим и корисним прибором: степеницама, љествама, освјетљењем и тако даље.

Базен се може израдити и употребом блокова од полистирена. Прве фазе су идентичне онима које су горе описане: темељна јама, креирање дренажног система, продужење дренажне линије, попуњавање дна бетонским раствором.

Након што је дно посуде пресушило, на његовом периметруСтацк блокови од пјенастог полистирена. Материјал је лаган, једноставно је спојен. Висина блока је стандардна - 25 цм. Једноставно израчунајте количину потрошног материјала: висина базена је подијељена са 25. Тако ћемо сазнати колико ће редова бити потребно за смањење зидова посуде. Блокови имају вертикалне отворе за арматуру. Бетон се сипа након уградње вентила


Зидови постављени од стране блокова прекривени су слојем жбуке, који има својства водоодбојности. Пошто се осуши, почните да завршавате. Такође, као иу првом случају, можете користити ПЦБ филм, плочице.

У последњој фази инсталирамо опрему за поплаву, чишћење и дезинфекцију воде у базену. Базен се може направити у затвореном простору, ако можете направити надстрешницу. Да би вода била довољно топла, употријебите посебну опрему да је загријете.

Конструкција блокова од стиропора је много лакша од армирања бетона и зидова и дна. Међутим, нећете га назвати економским.

Базен на више нивоа не само да изгледа веома импресивно. Њени зидови изгледају као степенице, глатко се крећу према дну. Овај дизајн је идеалан ако има деце у породици. Радо ће пљуснути у води, сједећи на степеницама на сигурној дубини.


Након што сте одредили облик и број нивоа базена, почели смо копати темељну јаму. Кораци поступно падају. Следећи корак копамо тек након што је бетониранпретходног. Будите сигурни да урадите тест залив воде, који ће вам рећи, уске дизајн.

Није потребна додатна опрема. Ово је најједноставнија и најјефтинија опција. Повремено се потапајућа пумпа испумпава водом и замени се свежом.

Базен на више нивоа може бити направљен не само од бетона. Материјали за његово стварање су бројни. Не мање поуздана је конструкција од полипропилена.

Изаберите место за будући базен, извршите све неопходне мере за обележавање и наставите са ископом темељне јаме. Дно посуде формира неколико слојева. Први је геотекстил. Тада је шљунак (дебљина слоја је 30 цм). Слој изливеног бетона треба да буде 20 цм, а пре заливања бетона, направимо решетку од фитинга са ћелијама 25к25 цм. Под њом су положене цигле.

Пуњење дна треба обавити одједном. То ће захтијевати много бетонске мјешавине, тако да ће савршено рјешење бити наручити смјесу у мјешалици. Полипропилен добија различиту дебљину: 5 мм и 8 мм. Први је пластичнији, лако га је савити. Зато ћемо га користити за изградњу степеница. Полипропиленски делови су повезани помоћу екструдера за заваривање. Заваривање дна врши се на дну јаме.

Када се зидови заварују до дна, пазите да се не померају. За фиксирање користите дрвене греде. Љестве су причвршћене за посљедње. Затим, са спољне стране дизајна, ребра су фиксирана (ми користимоосам милиметара полипропилена), размак између њих - 60 цм. Ови 60 цм испуњава изолацију од пене.

Након полагања цјевоводног система, периметрални базен с вањске стране се сипа у бетон у неколико корака. Једна фаза - слој висине 30 цм У овом случају оплата треба да се налази са спољне стране и са унутрашње стране базена. Тако се полипропилен не деформише бетоном. У чаши је такође неопходно да се поново створи вода, чији ће ниво бити једнак висини нивоа спољашњег слоја бетона.

За декорацију готовог базена користити ручне алате и предмете: фотеље са удобним јастуцима, лежаљкама, сунцобранима и тако даље

Декоративни базен је малих димензија. Често се пореди са језерцем. Направите највише од таквог објекта је лако, трошак његовог стварања је минималан. То ће постати прави врхунац ваше ладањске куће. Пошто је можете украсити и украсити по властитом нахођењу, стопа ће бити ексклузивна.

Ставите стопу декорације тако да сунце осветли његову површину само пола дана. Превише сунца ће негативно утицати на стање целокупног екосистема водног тијела, а облик језера и дизајн локације треба да буду једна цјелина. Круг је идеалан за пејзаж у енглеском стилу, а овал се користи за креирање кинеског и јапанског стила.

Прво ископајте јаму, која одговара вашој величини и обликурезервоара Минимална дубина је 1 метар, површина је 4 квадратна метра. м. Ако направите рибњак из купке, онда би на њега требао одговорити облик базена. Немојте очајавати ако немате готову здјелу. Можете изградити декоративни базен било којег облика, чак и најневјеројатнији.


Имајте на уму да дно јаме мора бити једнако: без камења, корена дрвећа, оштрих предмета. Као дренажни слој користимо пијесак. Следећи је композитни материјал - чврсти филм. Обични полиетилен није погодан за такву употребу, јер није издржљив. Идеалне варијанте - поливинил клорид или бутил гума. Бутил гума има различиту дебљину, што вам омогућава да оптимално подигнете такав поклопац за своју опкладу.

Рубови филма морају се протезати изван ивица јаме тако да могу бити осигурани великим камењем и испуњени шљунком или шљунком. Постоји потреба за уређајем који циркулише воду. Иначе, вода у вашем резервоару ће брзо "процветати" и рибњак ће изгубити своју привлачност. Систем осветљења неће ометати напон, који ће га ефикасно осветлити ноћу.


Да би рибњак добио природан и естетски изглед, дно је постављено са прекрасним камењем. На периметру садимо биљке (идеалне стелатне и грмље) и разне декоративне елементе: вртне фигурице, пластичне вазе за цвијеће, свјетиљке.

Тако да је опклада увек била добра, морате је пратити. У пролеће вршимо прву инспекцију резервоара. Проверавамо како су биљке презимиле,немојте сипати на обалу језерце, уклоните отпало лишће од јесени. Са појавом топлоте, додамо подручје око језера новим постројењима.

Љети је потребно пажљиво пратити ниво воде у базену, јер се тијеком топлине испаравања интензивно одвија. Подручје уз рибњак лишава корова. У јесен припремамо језерце за зиму: уклањамо сушену траву, носимо цвијеће у лонцима у топлини куће.

систем за чишћење

Изградња базена је немогућа без система за чишћење. Ако не користите посебан уређај, вода у базену ће се упрљати, доћи ће до непријатног мириса. На његовој површини ће бити специфична плакета.

Буџетска опција је употреба пумпе за пумпање воде. Ви носите пуни одвод контаминиране воде и напуните базен чистим. Али на овај начин постоји један минус: потребно је време да се вода поново загреје.

Можете да инсталирате посебну јединицу са филтером за чишћење. Две цеви се доводе до пумпе. Један од њих одводи воду, други служи за прочишћавање и пролази кроз филтер назад у базен. Филтери су пјесковити, патрона, диатомејска.

Хемијски реагенси се такође користе за чишћење и дезинфекцију. Они укључују хлор, бром, рехидролизу или специјално дизајниране за ту сврху. Обавезно прочитајте упутства пре коришћења.

Смеће које доноси ветар мора се ручно опрати помоћу гнезда.

Лепи примери и опције

Базен за склапање улица је добро рјешење за сеоску кућу. Издржљива је, лако се монтира и демонтира. Ово је буџет и једноставан начин да задовољите себе и своју породицу за диван одмор на отвореном. Карактеристична карактеристика таквог базена - високе даске, која не изгледа увијек естетски угодно. Али то даје бескрајан простор маште како би сакрили плочу и дали објекту прекрасан изглед.

Створите површину светлог камена око базена. Зелено светло ће додати цвеће у лонцима различитих величина. Истовремено, посматрајте јединство шеме боја. Погодно је потражити јастук смеђе боје који је у хармонији са спољашњом облогом базена и дрвеним степеницама.

Ако је оквирни базен у потпуности уроњен у темељне јаме, обрађен мозаиком или каменим периметром, озеленио биљке, онда ће постојати врло добра опција за било коју кућицу.

За мали оквирни оквир можете направити надстрешницу. Захваљујући томе можете уживати у купању у било ком времену, чак иу кишним временским условима. Посебно занимљиво изгледа као шатор.

Оквир не мора бити затворен. Оставите платформу у којој ће бити базен. Покрените ивице платформе као решеткасту ограду. Покријте доњи дио с пуно цвијећа и биљака из странчевих очију.

Базен са стакленим зидовима изгледа посебно спектакуларно. Наравно, да бисте га креирали, потребна су вам посебна знања и вештине.

Различито позадинско осветљењебоје претварају базен у фантастично и романтично мјесто, у којем се може уживати и ноћу.

Улични базени утичу на различите облике. Базен-виолина ће цијенити креативну и креативну природу.

Власници често украшавају своје базене минијатурним водопадима, алпским тобоганом, претварајући их у право ремек-дело. Неколико засебних здјела је постављено на различитим нивоима.

Необичан елемент украса је мост који дели резервоар на двије зоне.

Како да направите базен сопственим рукама, погледајте следећи видео.