Антифриз за систем гријања у сеоским кућама: што је боље?

Сеоска кућа, викендица или викендица ће постати топла и удобна када имају нормалан, комплетан систем грејања. Због чињенице да је данас опрема за загревање воде прилично широко заступљена на тржишту, сложеност инсталације и организација аутономног система грејања за сопствену кућу није! Важно питање које се често суочава власнике приградског становања, како повећати трајност радног бојлера, цјевовода и радијатора остаје! Шта ће се десити ако у кућни систем за грејање напуните антифриз?

Тема антифриза када је у питању ефикасност система за гријање воде?

Уобичајено је претпоставити да је комплекс за загријавање воде боље напуњен водом, што је најчешћи и најјефтиније расхладно средство. Узмите у обзир чињеницу да се вода може наћи свуда и увек. Вода има идеалне физичке особине, међу којима су главни капацитет топлоте, пренос топлоте и вискозност. Упркос очигледним предностима, вода има значајан и значајан недостатак - при ниским температурама, замрзава се. У грејној сезони је у великој невољи. Ако нису испуњени услови рада котла за воду и читавог система грејања у зимском периоду, замрзавање расхладне течности је угрожено катастрофалним последицама. За нашу климу, велики мразеви нису неуобичајени, као резултат смрзавања воде у систему гријања куће који цвјета цјевоводе, онемогућавајући радијаторе.

Треба имати на уму: Присутност у систему гријања воде у сеоским кућамарасхладна течност, захтева константан рад котла, да би се одржала позитивна температура у систему. Грејање би требало да буде константно, чак иу одсуству потребе за домаћинством, што доводи до значајне потрошње горива и финансијских трошкова.

За удобну сеоску кућу, опремљену комплексом гријања воде, потребан је стални надзор. Непланирано отказивање аутоматизације котла, прекиди напајања доводе до потпуног одлеђивања читавог система. Последице могу бити веома тужне. Морат ћемо не само промијенити већину цијеви и радијатора, већ у неким случајевима и елиминирати посљедице поплаве.
Топла кућа после таквог ПП-а, спремна је да се претвори у хладну и смрзнуту просторију, погодну за живот. Да би се ријешио проблем помоћи ће антифриз за гријање куће, супстанца, успјешно се опире ниским температурама и не губи своје основне физичке особине. Како напунити антифриз у систем, у којој пропорцији додати воду или користити концентрат, можете наћи на веб страницама бројних компанија које се баве опремом и инсталацијом аутономног гријања.

Гријање у овом случају ће остати у погону током читавог животног вијека, осигуравајући да ваша топла кућа буде сигурно заштићена од мраза. Исправно изабран носач топлоте ће обезбедити високе оперативне и технолошке карактеристике котла за воду. У сваком случају, потребно је одабрати антифриз одређене марке, који укључује потребне компоненте и адитиве, којиобезбеђују поуздан рад грејања. Пребаците се на течност која није у систему грејања као расхладно средство - корак је тачан и сасвим оправдан.

Ако одлучите да повећате заштиту свог аутономног система грејања антифризом, морате пажљиво и пажљиво приступити овом питању.

Антифриз као носач топлоте. Основна својства и карактеристике

За загревање воде у приватној кући, главни аспект је усаглашеност расхладног средства са основним захтевима. Супстанца која се улива у систем има:

  • да у потпуности обезбеди ефикасан пренос топлоте;
  • дуго не губи своја основна физичка и хемијска својства;
  • да се не формира као резултат загревања шљама и других нуспроизвода експлоатације;
  • да издржи ниске температуре, спречавајући замрзавање.

Процјењујући воду као расхладно средство, судећи према горе наведеним карактеристикама, закључено је да обична вода није погодна за ове сврхе. Топла кућа са таквим расхладним средством постаје непоуздана. Упркос чињеници да се вода одликује високим топлотним капацитетом и добром флуидношћу, вода има висок корозивни ефекат и убрзано губи основне физичке особине под утицајем ниске температуре. За гријање, квалитета и састав воде је врло важна. Велики проценат садржаја у води калцијума и магнезијума узрокује стварање скале као резултат продуженог загревања на температуру изнад 80 ° Ц. Уз лош квалитет воде, котао за воду, цијеви у систему су изнутра прекривене шљамом, што значајно утјече на квалитетугријање Антифриз за систем гријања сеоске куће је у овом случају повољно различит од воде, значајно повећавајући оперативне могућности аутономног система гријања.

Антифриз већине нас је познат по својој примени у аутомобилском инжењерству. Име већ каже да је главни квалитет ове супстанце недостатак реакције на утицај ниских температура. Тачка смрзавања те течности може да достигне -60 ° Ц. Тек када температура падне испод -700С долази процес кристализације материје. Разлог за ово понашање је флуид, висока концентрација у супстанци активних компоненти.

Прочитајте више о избору течности за кућно грејање.

Због својих својстава и добре интеракције са водом, антифриз се може додати систему гријања воде, чиме се подешава температура смрзавања цијелог расхладног средства. Додаје се саставу воде без смрзавања у омјеру 50/50, осигурава потребну флуидност, чак и при -400Ц. Котао и систем цевовода у овом случају су поуздано и добро заштићени од смрзавања при брзом паду температуре атмосферског ваздуха. Што је већи проценат антифриза у води, нижа је точка смрзавања расхладне течности, а тиме и тачке кључања.

До данас је тржиште прилично широко антифриз разних марки. Главне особине и карактеристике зависе од врсте адитива који се користе у течности. Сваки адитив даје супстанци одређене особине, омогућава му да боље радиму је додељен задатак. На пример, да би се побољшала ефикасност аутономног грејања, адитиви се често користе за обезбеђивање:

  • заштита металних компоненти од корозије;
  • растварање и уклањање споредних производа загревања носача топлоте;
  • заштита разних врста синтетичких заптивки и заптивки од прераног уништавања.

Загревање воде у кући против смрзавања је ефикасно средство за осигурање сигурности гријања у хладном периоду, како би се повећао вијек трајања главних елемената сустава гријања. Систем грејања, пуњен расхладним средством са додатком антифриза, учиниће топлу кућу поузданом и удобном.

Важно! Преферирајући антифриз као топлотни носач за кућно грејање, неопходно је користити супстанцу која одговара технолошким захтевима котла за воду и другим параметрима главних елемената система грејања.

Како изабрати антифриз за кућни систем грејања

Тренутно домаћа индустрија и страни произвођачи производе антифриз разних врста. Главна разлика у сваком бренду је основна компонента. Антифриз, чија је основа раствор соли, алкохолна база, оптимална је опција за гријање. Постоје скупљи брендови који користе пропилен гликол или етилен гликол. При избору најприкладнијег бренда важно је обратити пажњу на адитив, који је део течности. Да би изабрали течност, неопходно је у погледу параметара воденог котла, уПроизвођачева упутства за употребу обично наводе произвођачи према постојећим ограничењима и захтевима за марку антифриза.

Ова врста течности која се не замрзава доступна је у облику концентрата или отопине ​​спремне за употребу. Обично се ти антифризи називају домаћинством.

На нивоу домаћинства, антифриз на бази пропилен гликола се успешно користи. По својим физичким својствима ова супстанца има карактеристике потребне за идеално расхладно средство. Једини недостатак је релативно висока цијена антифриза ове марке. Главна предност антифриза на пропилен гликолу је еколошка безбедност главних компоненти и безопасна за људско тело.

Јефтинија ће бити опција која користи антифриз на бази етилен гликола. Супстанца се не смрзава на -60 ° Ц. Ове маркице испуњавају све потребне техничке услове за расхладно средство, укључујући флуидност и добар пренос топлоте. Међутим, загревање антифриза у сеоском домаћинству етилен гликолу данас је изгубило своју важност у погледу токсичности етилен гликола. Ниске цене и прилично високе технолошке карактеристике супстанце, у поређењу са претњом по здравље, више нису приоритет. Какву антифриз да преферирате за вас. У сваком случају, избор се односи на потребу да се усклади низ техничких параметара.

Брисбане и раствори глицерола, који су потпуно неутрални у односу наживотне средине и нису агресивни.

Након разматрања предности антифриза за аутономни систем грејања, није вредно одмах поћи у продавницу, да би се купила раније. Са видљивошћу користи од употребе антифриза, постоји низ негативних тачака које треба узети у обзир.

Прије пуњења антифриза у суставу гријања потребно је запамтити! Никада не наносите чист антифриз на систем грејања који садржи само пропилен гликол растворен у води. Недостатак адитива у течности ће вам створити додатне тешкоће у будућности.

Непоштовање сигурносних мјера и техничких упута резултират ће цјевоводима у подручју прикључака који доводе до цурења. Гума под утицајем чистог пропилен гликола има тенденцију деформације. Адитиви спречавају појаву хемијских процеса, што доводи до оштећења спојева. Уз помоћ адитива можете избјећи и брзо формирање каменца и формирање пјене у систему.

Правилно и рационално коришћење антифриза у раду аутономних система грејања ће вам омогућити да заборавите на одмрзавање батерија заувек. Коришћењем адитива у антифризу значајно ћете повећати животни век котла и све остале компоненте система грејања приватне куће.