Анализа воде из бунара или бунара: како ће то бити учињено

Па - ово је једини извор чисте питке воде у многим насељима - било да се ради о сеоским фирмама, градовима или селима из сеоских кућа. Не постоји ништа боље од грла хладне воде у врелом дану - али можете ли пити ову воду? Колико је вода чиста у бунару? Одговор на ова питања ће помоћи да се анализира вода из бунара.

Многи погрешно верују да је бунарска вода увек чиста. Заиста, подземна вода је довољно очишћена, јер пролазе кроз пјешчане хоризонте, који су природни филтри. Али шта се даље дешава? Улази у бунар и заостаје тамо. Као што знате, стајаћа вода је брзо загађена.

Када се користи таква вода могуће је и не приметити да она прелази дозвољене границе одређених супстанци. Брига обично почиње у време када је течност замућена или добија мирис. Хемијска анализа воде из бунара ће помоћи да се утврди зашто су се догодиле непријатне промјене. Према резултатима анализе могуће је покупити одговарајућа средства за чишћење и елиминисати загађење.

Разлози за контаминацију могу бити неколико:

 • У близини се налазе индустријска предузећа или пољопривредно земљиште.
 • У близини се налази место сахране индустријског отпада, или постоји отицање од предузећа у најближем резервоару.
 • Механичка контаминација бунара - у њему падају честице биљака, инсеката, малих животиња. Они се разграђују, слуз се накупља на дну бунара.

Једини начин да се осигура сигурност је да се анализира вода из бунара у СЕС.Препоручује се да се провериПа два пута годишње - чак и ако се чини да је све у реду.Поновљена анализа је потребна након било каквих озбиљних промјена у околини - на примјер, након што је изградња почела близу почетка, након отварања индустријске зоне, након масовне сјече шуме. Анализа препоручује провођење и прије бушења нових бушотина.

Правила за узорковање

Обично се узорак СЕС-а мора носити самостално. Ретко, епидемиолози упозоравају на то како правилно сакупљати воду. И у најбољем случају погрешном анализом ће послати кући, у најгорем случају - они ће спровести тестове и дати нетачне резултате.Прво правило је да прије слања узорка треба контактирати стручњаке и одредити која правила за прикупљање и чување узорака дјелују у њиховој организацији.

Постоје неки опћи савјети:

 1. Течност можете сакупљати само у стакленим или пластичним контејнерима. Метал у сваком случају није погодан.
 2. За анализу може потрајати и до 1,5 литара, али не више.
 3. Немојте користити посуде из хране, чак и ако се чини да је боца добро опрана. Најбоље је узети контејнер из негазиране питке воде.
 4. Ако је инсталирана посебна опрема за снабдијевање водом, вриједи отварати дизалицу 10-15 минута.
 5. Пре састављања, посуду треба три пута опрати из бунара.
 6. Текућина се типизира танким концем како би се спријечило засићење кисеоником. У присуству воде и кисеоника, хемијске реакције се активно одвијају - и стога неки хемијски елементи могу да промене свој облик.
 7. Боцу треба потпуно попунити иОдмах затворите епрувету чврсто - тако да нема мјехурића зрака у боци.
 8. Препоручује се да се тест одмах обави. У екстремним случајевима, можете га чувати у фрижидеру до 2 дана. Не можете се смрзнути или загрејати.
 9. Боцу узимајте боље тако што ћете је покрити тамним паковањем.

Правила се могу чинити сувише оштра, али хемијске анализе захтијевају високу прецизност. Стога је важно доставити одговарајући узорак.

независна анализа

Можете спровести независну анализу - она ​​неће бити тачна, неће дозволити да се утврди тачан хемијски састав, већ ће вам помоћи да схватите да ли је потребно пити воду. Ако постоје озбиљна одступања од норме, сасвим је могуће утврдити њихове снаге.

Потребно је поставити неколико питања.

 1. Прво - шта мирис воде? Посебно је опасан мирис сумпороводика - мирис покварених јаја. Анализа воде бунара мирисом омогућава успостављање микробиолошке сигурности. Ако је присутан непријатан мирис - онда, у бунару, постоје патогене бактерије. Неопходно је кухати такву воду, а још боље - уопће не пити.
 2. Друго питање је да ли постоји опсада? Морате погледати директно у бунар. Црни талог на зидовима - потврда о повећаном броју истих опасних бактерија. Осим тога, потребно је процијенити замућеност воде. Облачна течност је мешавина песка и глине, треба је филтрирати.
 3. Треће питање - да ли постоји метални укус? Ако је тако, онда постоји висок садржај гвожђа у бунару. Гвожђе је тешко користити чак и са гвожђемза потребе домаћинства - ствари су жуте током прања, посуђе у њему се трља.
 4. Четврто питање - постоји ли примјетна боја? Ако је тако, онда је индекс садржаја хемикалија тачно прекорачен.

рашчишћавање бунара

Ако је анализа воде из бунара показала да постоји контаминација, можете чистити бунар независно или уз помоћ инструмената и реагенса.

Да би се ослободили водоник сулфида неопходно је:

 • Потпуно пумпати воду.
 • Очистите зидове и дно бунара од муља - колико је то могуће.
 • Користити дезинфекционо средство - на бази перманганата, кисеоника, хлора.
 • Прескочите воду кроз филтер.

Ово једноставно чишћење вам омогућава да елиминишете већину бактерија и значајно побољшате квалитет воде. Услед таквих мера, станиште сербара је потпуно уништено, а квалитет воде у бунару се значајно повећава.

Уклонити вишак гвожђа на следећи начин:

 • Можете користити методе које не захтијевају посебне реагенсе - то је аерација.
 • Методе које користе реагенсе.

Главни задатак - уклонити вишак гвожђа, смањити минерализацију. Обично се током процеса чишћења могу уклонити други метали и песак са глином. Метод би требао бити изабран на основу степена загађења.

Али морамо запамтити да гвожђе обично пада у бунар из подземних потока - тако да је бескорисно борити се против њега.Једино дугорочно решење је инсталирање филтера.

Од честица глине и песка такође можете да се отарасите употребе различитихфилтери:

 • Пластична мрежа. Микроћелије могу механички задржати све честице загађивача.
 • Притисак - омогућава брже и потпуније чишћење.
 • Филтери са заменљивим кертриџима.

Најлакши начин за уградњу пластичног мрежастог филтера, филтер за притисак је најскупљи. Сувишак магнезијума и калцијума ће помоћи да се смола за јоноизмењивање дода у бунар. Нормализује минерализацију и крутост воде, уклањајући со на површину.Филтери угља ће помоћи код органских нечистоћа.Најбоље је изабрати кокосов угљен - понекад је ефикаснији од дрвета. Филтери су подељени у две фундаментално различите категорије - испирање и замењиве кертриџе. Уска грла захтијевају мало више времена за промјену угља.

Дезинфекција воде из микроорганизама је могућа кроз УВ зрачење. Не препоручује се употреба реагенса - они могу да утичу на хемијске параметре воде. Плус ултраљубичасто зрачење - уништава не само активне бактерије, већ и њихове спорове, дезинфицира воду дуго времена.