Алуминијумска врата ГОСТ 23747 88: захтјеви за врата

ГОСТ на алуминијумским блоковима врата је развијен и имплементиран у време СССР-а. Али до сада се овај нормативни документ користи у производњи таквих структура. Посебно су популарна алуминијска улазна врата. Како би били сигурни, лако је погледати около и видјети да ли су ови пројекти инсталирани у трговачким центрима, јавним установама и другим објектима.

Подручја употребе алуминијумских блокова врата

Велика популарност алуминијумских врата је лако објаснити. Они се разликују по поузданости, високој издржљивости, као и широкој разноликости. Њихов дизајн је компликован, што захтијева строго поштивање одређених стандарда и техничких препорука у процесу производње. Непоштовање ових правила може довести до непријатних посљедица. Сличне структуре врата почеле су се активно користити у вријеме постојања СССР-а. Због тога су онда стандардизовани потребном регулаторном документацијом, коју још увек воде произвођачи у производњи блокова од алуминијума.

Државни стандард који регулише производњу таквих структура врата припремљен је, усвојен и ступио на снагу од стране Савета за изградњу државе Совјетског Савеза у јануару 1989. Овај ГОСТ под бројем 23747-88 назива се "Врата од алуминијских легура" и одваја конструкције врата од више значајки. Осим тога, она обавезује произвођаче да се придржавају одређених техничких прописа приликом испуштања таквих врата.

Алуминијумска врата имају интегралну цјелинукомплекс јединствених квалитета који промовише њихову употребу у јавним установама, као иу приватним кућама и становима. Блокови од алуминијума одликују се модерним дизајном и правилном геометријом, која остаје непромијењена у процесу активног и дуготрајног рада. Осим тога, таква врата се одликују издржљивошћу и одличном отпорношћу на ефекте атмосферских појава. Са сигурношћу можемо рећи да су алуминијумска врата посебна врста улазне групе.

ГОСТ за ове конструкције омогућава њихову употребу у различитим климатским зонама. На ове блокове врата нема посебних захтева за топлотну изолацију. Упркос томе, алуминијумске конструкције су се доказале као улазна и унутрашња врата. Осим тога, њихова изолација је дозвољена у потребном обиму. Уз то, алуминијумска врата се одликују великом крутошћу дизајна, што вам омогућава да користите ове производе у различитим условима, укључујући и изузетно неповољне.

На пример, алуминијумска врата се могу успешно користити у јавним установама са високим људским током. Они могу издржати многе радне циклусе без значајног погоршања.

Половне врсте врата

Главни пројекти алуминијумских блокова врата, фиксирани у ГОСТ 23747-88, морају испуњавати одређене захтјеве. Овај државни стандард се не односи на производе од легура алуминијума. Осим тога, овај ДСТУ се не односи на дизајн посебне намјене.

То су херметичка, ватроотпорна и заштићена од дима алуминијумска врата. Треба нагласити да се алуминијумска врата могу користити не само као улазна врата, већ и као унутрашња врата у канцеларијама, становима и приватним кућама. Истина, такви производи се углавном не разликују по профилу, већ по опреми.

Разлике између алуминијумских врата путем отварања

Врата од алуминијума могу се подијелити у неколико типова овисно о пројекту. Најпопуларнија и најпопуларнија су клизна врата. Ово је класична верзија, која укључује фиксирање крила врата на шаркама, причвршћену на кутију врата. Отварање и затварање таквих врата уз помоћ притиска од стране особе. Ароматична алуминијумска врата могу бити монофиламенти или шкољке и функционисати по принципу сличних конструкција од других материјала.

Још једна популарна врста алуминијумских врата су клизне конструкције. Особитост функционисања таквих производа је проширење вентила на супротним странама или њихов улазак у један други. Поред тога, широко распрострањена употреба направљена је и царињењем алуминијумских конструкција. Посебно су ефикасни у областима са много људи. Ексклузивност овог система, пре свега, карактерише могућност отварања затварача у било ком правцу.

Сепаратион би Профиле Профиле

Према ГОСТ 23747-88, алуминијумска врата могу бити израђена од двије врсте профила: топла или хладна. Први тип је добио име захваљујућиупотреба у структури додатне полимерне компоненте, чији је задатак да спречи замрзавање производа на ниским температурама. Да би се постигао такав резултат, неопходно је двоструки слој запечатити двоструку контуру затварача. Осим тога, тиме се избјегава улазак у просторију хладног зрака и влаге.

Хладно алуминијумски профил није допуњен сличним полимерним уметком. Ово треба узети у обзир, јер када се користе структуре из таквог материјала, температура унутар просторије и врата сама ће бити практично идентична споља. Производи из хладног профила су погодни за канцеларије и складишта која се не морају гријати. Важно је нагласити да у просторима са предворјем можете користити комбинацију панела врата оба типа профила. Ово је добро решење за такве просторије.

Карактеристике и достојанство алуминијумских блокова врата

Дугогодишња популарност и широка употреба производа од алуминијумског профила указују на бројне предности ових врата. Пре свега, потребно је истакнути естетске карактеристике блокова од алуминијума. Чак иу врло димензионалним производима, захваљујући употреби уских алуминијумских профила, могуће је постићи велику површину остакљења да прође свјетло. Такође треба истаћи дуги живот ових структура. Већина произвођача преузима дугорочне гаранције. По правилу, радни век врата од алуминијума знатно премашује ову бројку у блоковима врата од других материјала.

Алуминијумска врата имају велику отпорностна ватру, њихов дизајн се не запали и не експлодира. Ови производи не захтевају редовну негу уз употребу специјалних средстава. То увелико олакшава процес њихове експлоатације. Осим тога, производи од алуминијумског профила не штете околишу, нити негативно утичу на здравље људи и домаће животиње. Такође треба напоменути да специјални профилни премаз спречава корозију чак иу агресивном окружењу. Поред тога, тежина алуминијумских врата је мала у односу на дрвене или метално-пластичне колекторе. Површина производа је прекривена бојама и лаковима било које боје и текстуре.

Технички захтјеви за алуминијска врата

Алуминијумска врата се производе у складу са одредбама ГОСТ-а, која је ревидирана од 1995. године сваких пет година, допуњена је и поновно издата у новој верзији. Осим тога, у процесу израде врата, морате се придржавати захтјева нормативно-техничке документације за производе одређеног типа, као и радне цртеже.

Карактеристике алуминијумских врата

ГОСТ бр. 23747-88 прописује да алуминијумска врата морају имати високу чврстоћу и стабилност током транспорта, уградње и рада. Осим тога, таква врата морају издржати не мање од 100 000. Циклус отварања и затварања врата. Поред тога, у процесу производње алуминијумских врата обавезно их покривају лаком и лаком. Ова обрада обавља заштитне и декоративне функције. Успут речено, кажете да производ покривате у склопљеном стањуЗабрањена је, јер је у супротности са нормама ГОСТ-а.

Други захтев државног стандарда је обавезна опрема алуминијумских врата са пуним стаклом са заштитним решеткама. Такве мјере се проводе како би се спријечило механичко оштећење стакла. Ово правило се примењује на оне објекте који нису опремљени аутоматским отварањем и инсталирани на местима са великим бројем људи. То укључује, на примјер, жељезничке станице, станице подземне жељезнице, зрачне луке. Такође се претпоставља да конструкција таквих алуминијумских врата треба да искључи могућност произвољног демонтирања врата и механизама за закључавање.

Материјали и други елементи од алуминијумских врата

Трупови врата се израђују иу складу са одредбама ГОСТ-а 22233-83, чиме се утврђују правила профила алуминијских легура. Остали елементи конструкције, као и причврсни вијци, матице, вијци и подлошке израђени су од угљеничног челика, покривеног композицијама на бази кадмијума или цинка. Стаклени уметци за платнена врата израђени су од стакла или двоструких стакала. У овом случају, минимална дебљина прве треба бити 5-6 мм, а друга 15-28 мм.

Како светлост не пролази кроз уметке помоћу листова од алуминијума или пресованих профила. Осим тога, можете користити и друге материјале, али дебљине не мање од 5-6 мм. Кондензатори производе стабилан у односу на утицај светлости и мраза од гуме или пластике.

Алуминијумски сет врата и услови складиштења

Дозвољено је испоручивати производе у растављеном облику. То значи елементепричвршћивачи и прибор, као и додатна опрема, не морају се нужно монтирати у пројекту на мјесту производње. Могу се испоручивати одвојено, заједно са оквиром и инсталираним на мјесту. На полеђини производа ставља се ознака произвођача, печат, датум производње и печат. Треба напоменути да се за дугорочно даље руковање готове конструкције морају складиштити у просторијама са функционалним системом вентилације.

Потребно је полагати готове производе на дрвене палете, а између неколико узорака, постављених вертикално у низу, потребно је поставити дрвене подлоге. Такођер треба напоменути да у мјестима контактних алуминијских врата на циглу, бетонски или гипсани премаз на сусједном мјесту мора бити покривен антикорозивном композицијом.

закључак

Треба напоменути да данас већина произвођача алуминијских блокова за врата у процесу њихове производње иду према властитим технолошким стандардима, који у одређеној мјери одговарају ГОСТ-у 22233-83.