Алтернативно грејање приватне куће без гаса

Многи стручњаци се слажу са идејом да је оптимална опција за загревање сеоске куће - коришћење гасног горива. Нажалост, није увијек могуће добити потребне дозволе, спојити се на главну линију, организирати редовну испоруку цилиндара. Како опремити аутономно гријање куће без плина? Неопходно је обратити пажњу на технологију, која се раније користи, као и на најмодерније технике.

 • кратак преглед
 • Класично грејање пећи
 • Котао на чврсто гориво
 • Јединице за течно гориво
 • Електрична енергија
 • алтернативне технологије
 • неке калкулације

кратак преглед

Дакле, гријање куће без плина опремљено је на неколико начина:

 • Огревно дрво - најједноставнији, јефтин и веома ефикасан метод. Изван града и приватног сектора, то је изузетно економично, јер нема проблема са тражењем горива. Мора се имати на уму да је за складиштење огрјевног дрвета потребно довољно велико подручје. Генератор топлоте дјелује као класична пећ и котао на крута горива.
 • Електрична енергија. Главне предности су висока ефикасност, издржљивост, лакоћа опоравка и огромна поузданост. Минус - високи оперативни трошкови, цијена електричне енергије у Русији варира од регије до регије, гријање велике куће може бити повезано с огромним инвестицијама.
 • Иновативне технологије. Примена природних извора обновљиве топлоте. Типичан пример је топлотна пумпа, чији се рад заснива на томеУ дубоким слојевима тла, стабилне, увијек се одржавају позитивне температуре. Остале сличне методе су соларне батерије, геотермални извори, вјетроагрегати. У Русији се такав приступ још увијек сматра нестандардним и не веома честим, али у Европи све више људи бира.

Сада размотрите наведене опције у више детаља.

Класично грејање пећи

Алтернативно пећно грејање приватне куће без гаса је тражено из сасвим једноставних разлога: не постоји зависност од стабилног снабдевања електричном енергијом, није потребно организовати редовно снабдевање течним горивом, отпустити грану из главног гасовода. Мештани немају проблема да купе довољно дрвета за целу зимску сезону (алтернатива је куповина угља), место у дворишту је довољно за изградњу шумарства. У свом традиционалном облику, пећ омогућава рад не само на гријању куће, већ и на кухању.

Рад пећи је сигуран и једноставан, потребно је повремено очистити димњак и пепео (када се користи дрво - једном месечно, угаљ - једном годишње). Међутим, нивои угља значајно прилагођавају тај интервал. Антрацит је чврста висококалорична сорта са врло мало чађе. Угаљ - управо супротно.

Наравно, у пећници има много минуса:

 • Спаљивање на дрва подразумева редовно додавање горива, полагање нове серије се врши сваких 4-5 сати. Угаљ повећава овај интервал 2 пута;
 • Редовно чишћење пепела;
 • опасност од пожара;
 • Велике димензије од котла сличне снаге.

Котао на чврсто гориво

Следећи типови горива могу се користити за грејне апарате, чије је тело направљено од специјалног челика или ливеног гвожђа:

 • угаљ;
 • тресет;
 • дрво;
 • Специјални брикети добијени током обраде природног дрвета.

Оперативни трошкови јединице су мали, што се објашњава јефтином горивом. Прорачуни показују да је киловат енергије произведене таквим котлом отприлике 4 пута јефтинија од гасне, 17 - електрична. Друга најважнија предност - независност од додатних извора енергије, без потребе за повезивањем уређаја са мрежом или главне линије, конструктивна једноставност олакшава сервис.

Међу недостацима је могуће уочити потребу за ручним пуњењем горива, за чишћење капацитета за сакупљање пепела и димњака, за контролу непропусности затворених врата како би се елиминисала опасност од пожара услед варница.

Јединице за течно гориво

Дизел, керозин, одређене врсте уља, ложиво уље - све те композиције се широко користе приликом повезивања модела са течним горивима. Нажалост, њихова цијена је прилично висока и стога не треба очекивати јефтину операцију. Други значајан недостатак је неопходност опремања засебне котларнице, у којој ће бити уграђена главна јединица, уређен простор за складиштење резерви горива.
Међутим, постоје и предности за овај избор. Ефикасност је високаинтервал између оптерећења горивом је веома велик, што поједностављује оперативни процес.

Електрична енергија

Са техничке тачке гледишта, ова варијанта је савршена. Недостатак продуката сагоревања, висок ниво безбедности, велика ефикасност, трајност, доступност аутоматизације. Међутим, за такву погодност морате да платите, цена електричне опреме је понекад већа од аналога. Друга неугодна особина - уређај је мало вероватно да ће бити погодан за рурална подручја, где постоје редовни прекиди у напајању, мрежа је истрошена, не разликује се у стабилности напона.

алтернативне технологије

Најчешће коришћене методе су:

 • Топлотна пумпа подиже топлоту, скривена у дубоким слојевима земље. Ефикасност опреме је лако изразити у бројкама - киловат потрошене снаге се претвара у 5-6 киловата корисне;
 • Пећи за соларну енергију. Велики плус - пуна еколошка безбедност, недостатак - зависности од временских услова, у регионима са доста суморних дана, ефикасност операције је прилично сумњива.

неки прорачуни

Покушаћемо да математички одредимо који се аутономни метод може сматрати најефикаснијим и оправданим:

 • Гас. Када се храни са аутопута, цена Гцал топлоте биће око 700 рубаља. Исхрана из цилиндара увелико повећава количину. Прво, то је због потпуно другачијег састава горивне мешавине, и друго, значајних транспортних трошкова.
 • Течно гориво. Дизел из године у годину постаје скупљи, сасадашња вредност Гцал је близу 4000 рубаља. Није најекономичнија опција.
 • Угаљ. Набавка антрацита за гријање куће није потребна, цијена ове марке је превисока. Пракса показује да је за сопствене потребе најбоље користити бренд ГКО или ДКК - трошкови Гкала у овом случају ће бити прилично разумни 1400 рубаља. Приближно иста вредност ће се добити када се израчуна загревање тресета или брикета добијених током обраде дрвета.
 • Електрична енергија. Цена варира у зависности од региона, али просек износи око 2000 хиљада по Гцал.

Не заборавите прочитати материјал о најекономичнијем гријању у кући!

Дакле, у смислу профитабилности, гас је најбољи избор. Међутим, у недостатку такве прилике, не би требало да је пропустите. Куповином модерног котла на чврсто гориво или одабиром електричног аналогног са електронском контролом помоћи ће у рјешавању проблема снабдијевања куће топлином, неће узроковати велике финанцијске трошкове.