Одличан начин да направите дом са прелепим степеницама: 4 врсте

Захваљујући широкој палети степеништа могуће је лако изабрати одговарајућу опцију у сваком интеријеру, а уз лијепе степенице могуће је водити рачуна о спектакуларном споју неколико нивоа у модерним апартманима или приватним кућама. Међутим, веома је важно да се такав дизајн успешно уклопи у околни дизајн, јер ће степенице у будућности постати лице целог стамбеног објекта и поноса власника.

Лијепе степенице у кући: врсте дизајна

Многи домаћини више воле да имају степенице које воде на други спрат у унутрашњости просторије. Штавише, користе се специјалне унутрашње структуре.

Степенице са заобљеним елегантним линијама савршено се уклапају у ентеријер, изведен у високотехнолошком или модерном стилу

Постоји неколико варијанти датог типа степеништа:

 1. На косоарима.Ова опција се сматра популарном и сигурном јер се лако уклапа у било који стил и величину просторије. Поред тога, дизајн који води према горе карактерише висока чврстоћа. Што се тиче начина причвршћивања степени, то зависи од броја греда причвршћених за базу. Постоје сломљена, равна и вијчана окна. Облик степеништа на косуру је другачији, што вам омогућава да креирате оригинални дизајн према самопроизведеном шаблону и да чак користите лагану ограду.
 2. На коцкицама.У екстеријеру, степениште изгледа као архитектонско дело. Поред декоративних особина овог производа имасложена структура уметнута у жљебове. Ако соба користи класични стил, ова опција ће бити савршено рјешење.
 3. У клубовима.Сличне степенице су украсни метални производи. Током грађевинских радова, конструкција је причвршћена за зид, а за причвршћивање свих дијелова бит ће потребни вијци или игле. Стога, чак и ако постоји утисак да су такве степенице лаке, у ствари дизајн је у стању да издржи много тежине.
 4. Уврнути степенице.Често, за повезивање другог спрата са првобитно инсталираним оригиналним степеницама. Имају посебан сталак, као и удобне шине и степенице.

У облику вијчаних производа од дрвета су округли, квадратни или осмерокутни.

Удобне степенице: димензије степеница

Добри степени - обавезни дио свих степеница. Штавише, њихова дебљина, ширина и облик су различити.

Мјесто гдје се налази нога, назива се виљушка, а вертикални стражњи дио производа - степенице.

Пре калкулација препоручује се да се проблем ријеши са висином која је планирана за уградњу конструкције и одређивање броја етапа.

Кораци треба да се предузму у толикој мјери да би им било угодно да се уздигну до старијих људи

 • стандардни образац;
 • Имају нестандардне величине.

Ширина стандардних корака - око 70 цм Ова величина омогућава слободно и брзо подизање. Што се тиче степеница ширине веће од 1,25 м, могу бити слободно доступнеда помери две особе заједно. Не подцењујте улогу величине степеница, јер оне зависе од успона до другог спрата, као и од брзине спуштања. Учестали степени повећавају начин подизања, а за високе захтијеват ће се додатни напор.

Није препоручљиво користити уске степенице које доводе до повреда. Поред тога, боље је видети да овај део дизајна није био веома широк. Неконвенционалне степенице треба да укључују необичне степенице, у којима се димензије степена одликују необичним обликом. Често се користе нестандардни дизајни ако је рупа у степеницама мала и немогуће је инсталирати стандардни модел.

Како направити удобан успон степеница: избор кута нагиба

Пре него што почнете са производњом своје омиљене опције степеница, треба узети у обзир неке захтеве за производ. Успостављена је уска конструкција, ако је рупа за градњу мала и не постоји могућност избора друге варијанте, али такво степениште ће бити неугодно. Што се тиче степенастог нагиба, за стандардне моделе се користи нагиб од 45 °. Када израчунавате угао, морате знати висину плафона у просторији и имати идеју о дужини ђона дизајна.

Избор нагиба за степенице треба да буде у зависности од његове висине и личних преференција власника куће

Савет мајстора, којим је могуће извршити прорачуне угла нагиба:

 1. Максимални угао нагиба.За стамбене конструкције норма се сматра кутом нагиба од 30о до 45о, за обавезну - до 75о.
 2. Удобан кут нагиба.Ако је угао од 45 о најудобнија мердевина, треба бити спреман да осигура да су ти производи гломазни. Неки власници радије праве угао од 36 о, али иако се ова опција сматра компактном, али таква љестве су неудобне.
 3. Идеалан угао нагиба. Идеалан идеалан угао је 30-45 о, али такав погодан нагиб не може се користити ако нема довољно простора у просторији.

Што је мањи угао нагиба дизајна, тако ће се кретати око њега опаснији, и што је већи кут нагиба, тако ће степенице бити крупне.

Најбоље дрвене степенице: карактеристика

Помоћу правилно одабраних дрвених степеница, можете успјешно затворити рупу испод ње. Овај материјал има много позитивних карактеристика, па да ли је то уграђена структура или се дизајн налази унутар зграде, да би се покупила лепа и занимљива решења неће бити тешко.

Дрвене степенице које воде на други спрат, препоручује се изградња уз помоћ двије мермерне конструкције.

Степенице од природног дрвета изгледају добро у класичном ентеријеру

 • Једноструки четинар, где је крај бине причвршћен за зид, а његов супротни део је причвршћен за огрозд;
 • Двострано, овде су оба краја позорнице причвршћена на косоурс или на лук;
 • Неконсолидовано, само један крај фазе се причвршћује за зид, а други остаје без ослонца.

Бестдрвене степенице не би требале имати ширину мању од 80 цм

Добре степенице: карактеристике металних конструкција

Одлично рјешење за уређење модерних апартмана је лијепа и оригинална метална степеница. Ови дизајни су у стању да издрже велико оптерећење и имају многа позитивна својства.

Стога, поред употребе таквих производа у становима, металне степенице се инсталирају у приватним кућама.

Метални рам степеница савршено се комбинује са дрвеним степеницама

Предности коришћења такве структуре у њиховом дому треба издвојити:

 • Захваљујући доброј снази степеница ће трајати дуго;
 • Оригиналне и необичне идеје могу се остварити комбинацијом равних и закривљених линија;
 • Неће бити проблема са избором најприкладнијег облика градње;
 • Метални производи су доступни.

Да би се спријечило стварање корозије, потребно је обрадити степенице посебним антикорозивним премазима.

Стварамо лепе степенице (видео)

Многи домаћини више воле да се самостално баве слагањем. Да бисте то урадили, водите рачуна о стварању оригиналног пројекта, пажљиво проучите редослед рада и будите стрпљиви. Резултат ће бити прекрасно степениште, повољно наглашавајући унутрашњост сваког дома.

Дизајнирајте прекрасно степениште (фотографија у унутрашњости)

)