Акустично ожичење: врсте и карактеристике

Добре акустичне жице су залог чистог звука

Када купујете добру акустику, неискусна особа никада не мисли да за квалитативни звук читавог система, осим звучника, морате добити одговарајуће жице. Ово се посебно односи на моделе средњег ценовног сегмента, где произвођач може да употпуни производ са добрим звучницима, ау исто време уштеди на кабловима за провођење звука или их уопште не ставља.

Жице за акустичне системе су једнако важне као и појачало, које, успут речено, обавља главни посао кроз систем.

Главне карактеристике жица

Да бисмо боље разумели суштину проблема, хајде да мало уронимо у теорију и видимо како функционише звучни систем. Ова шема је актуелна, како за скупу хи-фи акустику, тако и за обичне звучнике на персоналном рачунару.

Шта је "грло бочице"

Термин "тамно зелени врат", или "уско грло", често се може чути међу компјутерским техничарима и људима који су укључени у прегледе гвожђа за рачунаре. Користи се за означавање елемента система, кочење других делова, тј. Најслабија карика.

Укупне перформансе система ће увек бити једнаке снази овог одређеног елемента, упркос присуству више квалитативних детаља круга.


Симболичка репрезентација, пошто инфериорне компоненте инхибирају цео систем

Овај принцип се може применити не само на периферне уређаје рачунара, већ и на било који електронски круг, па чак и механизме.

Дакле, шта угрожава употребу нискоквалитетних жица? Укратко ћемо се упознати са принципом најједноставнијег транзисторског појачала.


Транзисторски дијаграм без спецификације других елемената склопа

 • У горњем дијаграму је приказана поједностављена шема дијаграма једног трансверзалног појачала. Нисмо почели да указујемо на друге елементе, како не би компликовали процес разумевања функционисања уређаја и ограничили само сам транзистор.
 • Транзистор је полуводички дио сваког модерног електронског уређаја. Захваљујући њему, техника је могла бити смањена и озбиљно смањена.
 • Има три закључка, који се називају: база, колектор и емитер.
 • Струја кроз транзистор тече између колектора и емитера у једном правцу (варира у зависности од типа радио јединице). Иста база служи као кључ за управљање протоком. Принцип је једноставан: кључ је затворен - струја не тече, отворена - нема ограничења.
 • Али база не садржи само двије одредбе: "он" и "офф". "Врата" се отварају, зависно од напона који се примењује на базу (од 0 до 1 В). На ово је изграђен принцип појачала.
 • Напон на емитеру вишеструко премашује напон базе, на пример 10В у односу на први. Однос ових количина и фактор добитка. Алтернативни сигнал из плејера или микрофона, који константно мења своју вредност, доставља се у базу. У овом тренутку, транзистор понавља сигнал, али на високом напону, који се заузврат доводи до звучника.

Претпоставимо да наше појачало може повећати сигнал 10 пута, и дати чисти сигнал у фреквентном опсегу од 20 Хз до 2кХз - то је опсег који је доступан за људско слушање. Али да би се повезали са звучником, узет ћемо жицу ниског квалитета за акустику.

Као резултат тога, због чињенице да жица није у стању да преноси све фреквенције, добијамо деформисани звук са шумовима, или подцјењивање снаге сигнала, од којих се дио троши на загријавање жице. Сва предност нашег доброг појачала је поништавање. То значи да ћете добити следећу шему: сигнал - појачало - "релакер" - звук. Не смета ти ништа у њему?

Карактеристике акустичних жица

Означимо све карактеристике проводника које утичу на квалитет емитованог сигнала.


Повезивање система звучника

Квалитет звука директно зависи од следећих техничких карактеристика дизајна жице:

 • Врста материјала води језгро;
 • Својства и карактеристике изолације;
 • Значајка унутрашње структуре кабла.

Квалитет употријебљеног метала утјече на чистоћу и дубину ниских фреквенција (бас). Остале карактеристике зависе од тачности преноса звука и звука.

Двокомпонентни акустични кабл

Данас је најприступачнији метал високих перформанси за акустику бакар. Користи се у производњи велике већине каблова. Али бакар је различитог квалитета, саразличите нечистоће које утичу на његове особине.

Следователно, бакрени жици се поделат на следните типи:

.
 • ТПЦје бакар произведен технологијом за чишћење млазом. Жице овог материјала се користе у буџетској акустици, где су захтеви за квалитет звука ниски.
 • ОФЦје бакар без кисеоника са добром проводљивошћу. Овај проводник обезбеђује пренос сигнала готово без губитака и користи се у системима средњег ценовног сегмента. Захваљујући приступачној вредности и својим карактеристикама, ове жице су постале најраспрострањеније у свету.
 • РСОСС- чисте бакарне жице добијене континуираном екстракцијом талине. Ову технологију развијају кинески инжењери и успешно се користи за производњу најквалитетнијих производа. Али не треба мислити да се то односи на кинеске производе.

Савет! Неке компаније стварају сопствене жице мијењајући или побољшавајући ове технологије. На пример, компанија Хитацхи производи ексклузивни производ са увећаном кристалном решетком, који је означен као ЛЦ-ОФЦ.


Акустична жица

\ т

Познато је да племенити метали имају много бољу бакарну струју. Али, ако је цена злата и платине потпуно некомпатибилна са овом апликацијом, онда се сребро у производњи жица често користи.

Дакле, цијена за 1 метар чисте сребрне жице је 100 еура, а то је далеко од границе. Нанесите ове производе у комплету са елитном техником и скупом концертном опремом.

Много чешће се могу сусрести такозване композитне жице које се састоје од неколико метала. На пример, бакрене вене су обложене (лудифициране) танким слојем сребра или коситра, што жици даје ојачана својства.


Компоненте акустичне жице "Морел"

Комбиновати бакар не само са металима, већ и са проводницима угљеника. Такви адитиви дају одређеним својствима проводника. То се назива компонентним жицама.

Савет! Ако ваша жица није означена и направљена од непознатих легура, онда је сигурно пошаљите у канту за смеће и крените према новом у продавницу.

Отпор жица

Дакле, након читања, рецимо - главна вриједност за акустични кабл је његова ширина појаса, на коју директно утиче отпор проводног дијела. Пошто је виши, сигнал гори пролази кроз жицу.

Као што сте вероватно погодили, сваки тип легуре, управо је овај индикатор. Али отпор жице не зависи само од тога. Од велике важности су дужина и дио кабла.


Отпорник - радио компоненте за смањење напона и јачину струје

Шта значи концепт "отпора" у електричном кругу? Отпор је својство супротстављања материјалу кретања електрона. Што је већа, то је нижа проводљивост водича (у електроници смањује силу примењених посебних елемената, названих отпорници).

Направимо малу аналогију са снабдевањем водом:

 • Замислите да имамо цев која тече водом брзином од 2000 литара на сат. Његов пречник јеодговара количини пропуштене течности.
 • Али шта ће се догодити ако се усијецемо у средини једног дијела друге цијеви мање величине или мало покријемо дизалицу?
 • Све је у реду. Количина пропуштене воде ће се смањити, јер је на путу дошло до додатне препреке која спречава проток - тј. Ствара се отпор.
 • Или обратна ситуација - повећавамо пречник цеви под истим притиском као и раније. Одмах закључујемо следеће правило: смањење отпора без повећања оптерећења, не утиче на перформансе система.
 • Слично томе, случај је са електричном струјом - што је тања или дужа жица, то је већа отпорност. За дебели кабл, сигнал ће се преносити много боље, али гледајући горе наведено правило, одредићемо да његов пречник треба да буде изабран под вршном снагом сигнала.

Пажња! Жичани акустични 2х4 мм ?, Могућност преношења сигнала при скоро светлосној брзини (98% одличан резултат).


Табела отпорности жице

Израчунајте отпорност жица је врло једноставан. Користите табелу испод. На пример, пречник бакарне жице од 10 метара је 1 мм. Отпор од 1 метра ове жице је 0.023 охма, што је врло мало. Све што треба да урадите је да ову вредност помножите са укупном дужином проводника: 0.023 * 10 = 0.23 охм.

Затим се отварају упутства за ваше појачало и изгледа као оптимална вредност коју препоручује произвођач. Ако је потребно, можете сами израчунати, али ми ћемо изоставити овај дио, јер намјере урањања у формулу коју нисмо имали од себепочетак.

Вратимо се поново на нашу водоводну цијев, на тренутак. Шта ће се десити ако створите превисок притисак у цеви?

Тако је, она је љубоморна, а можда и на најгорем мјесту. У електроници, сличан феномен назива се кратки спој (кратки спој). Наравно, не угрожава вас при повезивању акустике, али губитак сигнала, погоршање квалитета звука и загревање жица - феномен је прилично чест.

Други фактори


Акустична инсталација у различитим изолацијама

\ т

Идемо даље. Следећи фактор који утиче на квалитет жица је изолациони материјал који такође садржи одређени скуп карактеристика.

Нећемо ићи дубље у ове четврти и запазити само главну ствар:

 • Најбоље се сматра тефлонска изолација, посебно пена, или ниска густина.
 • Даље се спушта полипропилен - жице са таквом изолацијом су нешто лошије, али имају пријатнију цијену.
 • Најчешћи изолациони материјал до сада је поливинил хлорид. Али такви акустични жице, због ефекта акумулације диелектричног набоја, снажно искривљују звук и очигледно нису погодни за висококвалитетне звучне системе.

Савет! Добра изолација акустичне жице, треба да буде еластична, иначе са јаким завојима, може да је оштети.

Додатна предност висококвалитетног понашања је присуство екрана који ће спријечити појаву буке. Овај тип кабла се препоручује за ауто аудио и скупе Хи-Фи звучнике.

Оклопљени акустични кабл садупла изолација и везиво

Структура жице, стандардни улази и прикључци

У овом делу чланка, размотрићемо структуру жица и видети списак терминала и веза испод њих.

Типови акустичних жица

Акустичне жице могу бити једно- и вишејезичне. Други је, пак, подељен на три типа.

Жила у облику греде: Положај вена које носе струју у таквом каблу је неравномеран, што га чини подложним рефлектованим сигналима. Стога се не препоручује употреба овог типа са акустиком.


Цонцентриц Ацоустиц Цабле

Назива се следећа врста жице - концентрична. С обзиром на то да су слојеви постављени тачно по целој дужини проводника, формира се практично идеалан округли пресек који даје стабилан отпор у свим областима, и као резултат тога, пренос сигнала са малим губицима.


Жичана жица

Најбоља конструкција, ту је - конопац. У суштини, ово је напредни модел претходног кабла, али са најбољим показатељима флексибилности саме жице, што је веома важно приликом слагања у подручјима са стрмим завојима.

Једнојезгрени имају највећу пропусну моћ, али због велике крутости њихова примена у компактним системима је прилично проблематична.

Упарени пар акустичних каблова

Одвојено постоје каблови "уплетени пар", који имају много опција за плексус. Неки од њих су опремљени софистицираном заштитом, што у великој мери утиче на квалитет емитованог сигнала.

У овим моделима жицамогу да користе и монолитне и мулти-проводне вене које преносе струју. Што су даље међусобно раздвојени, јасније и детаљније фреквенције се преносе са појачала - али почиње да пати од стапања звука. Стога, најоптималнија комбинација ових параметара, а главни је задатак инжењера, креира податке о жицама.


Акустична жица 2к4 мм: упредена парица

Упредени пар је следећих модела:

 • \ т УТПје стандардни кабел без екрана;
 • ФТП- У овом моделу акустичног кабла, постоји фолијски екран за приказивање сметњи;
 • \ т СТП- сваки проводник има свој екран, заједно са заједничким екраном, у облику плетене бакарне жице;
 • С /ФТП- спољни екран кабла је упредени бакрени пар, од којих сваки има плетеницу од фолије;
 • СФ /УТП- уплетена парица нема заштиту, али се екран у таквој жици састоји истовремено од фолије и жице.

Савет! Чак и добро заштићене жице, са двоструким слојем изолације, могу да ухвате вањски шум, па се приликом слагања на металним конструкцијама (унутрашњост аутомобила) препоручује да их претходно поставите у набор.

Шта кажу тестови


Тестирање акустичних жица

\ т

Сваки тип кабла је већ много пута тестиран од стране многих људи, тако да су корисници дошли до идеје о сваком моделу посебно.

Дакле, шта саветује професионалце на интернетским просторима:

  \ т
 • Наравно, најбољи показатељи су жице од чистог сребра, којеможе да обезбеди пренос звука са призвуком и оригиналним звучним записом, без икаквих изобличења
 • Монокристалне бакарне жице (ООС) су одлично решење за све врсте фреквенција. Жица звучника за субвоофер из овог материјала ће пружити чист, дубок бас.
 • Приликом избора кабла без бакра, наићи ћете на овај проблем. Разлог је у томе што је квалитет звука на жицама различитих произвођача веома различит. Ово се посебно односи на кинеске производе, од којих већина не одговара било каквим критикама.
 • Композитне жице су такође прилично добре, али понекад лимени бакрени бакар може да створи ефект перо. Гламурозни модели додају више светлости звуку, што је вероватније да ће се сматрати плусом.

Савет! Када бирате жицу, одустаните од необележених опција. Боље је купити производ марке. На пример, из сегмента буџета издвајају се производи фирме "Мистери".

Клипови и конектори

Сматрамо да није тајна да се тип терминала бира у зависности од облика одговарајућег прикључка, који је опремљен појачалима и звучницима. Али ипак мислимо да ће трчање око њих бити од велике помоћи.


У-облика терминала

На слици изнад приказан је терминал у облику слова У, који се најчешће користи приликом инсталације ауто појачала. Прикључак има изолационо кућиште за заштиту, али се ипак препоручује додатно омотавање изолаторских спојева, изолациона трака. То се ради зато што су контакти у систему веома близуједна на другу, а вибрација каросерије аутомобила може штитити изолацију.


субвоофер терминал

Вијчане копче не захтевају додатне детаље од вас. Довољно је да се уметне крај жице, очисти од изолације, у отвор, и затегне матицу. Често се такве везе могу видети на нискофреквентним звучницима и кућним Хи-Фи системима.


вијчани терминали

Вијчани терминали се користе за повезивање професионалне опреме, скупих акустика и миксера за снимање звука.

терминал цламп

Цлип-он терминали - ово је веома практично решење које се користи у већини компјутерских звучника, јефтиних кућних биоскопа и музичких центара. Ова веза такође не захтева одговарајуће конекторе.

Готова решења

Ако је ваш звучни систем уграђен умјесто терминала, онда ћете морати купити спреман акустични кабел испод њих. Док је тржиште често узорци кинеске индустрије, квалитет који очито није најбоља, још увек можете пронаћи производе познатих произвођача, као и све горе наведено односи у потпуности на ове производе.


Акустична жица рачунара

\ т

На пример, за повезивање на рачунар звучне картице посебним појачалом или стерео, користите кабл 3,5 мм мини-утичница - Тулип. Узгред, у продавницама радио увек можете да пронађете многе прилагођене адаптере и каблове који ће повезивати у споредним уређаја.


"Тулип" кабл

Многи системи, укључујући и аутомобиле, опремљени су гнезда тулипана. Ова веза је веома згодна и поуздана. Жице овог типа могу се користити и за пренос звука и за видео.

веза звучника

Лако је повезати аудио систем сопственим рукама. Главна ствар је да се прате препоруке произвођача и да се прати редослед повезивања.

Означавање акустичног кабла

Свако појачало подржава одређени број повезаних звучника, које можете покупити сами, под потребном схемом повезивања. Системи су комплетни, комплетни са фабриком и имају одговарајућу ознаку: 2.0; 2.1; 5.1; 7.1 - ове бројке говоре само о броју колона у комплету.

 • Прва цифра означава колико има високих и средњих фреквенција. Други показује присуство нискофреквентног звучника у систему.
 • Да бисте избегли конфузију, отворите приложену шему повезивања, где ћете видети име свих закључака, који се, случајно, дуплирају на самим појачалима и колонама.
 • Све што треба да урадите је да доследно комбинујете све елементе. Али пазите да не питате поларитет. Појачала и терминали за проширење звучника обично су означени црвеном, а минус - црном бојом.
 • Оловна жица за акустику, обележена обојеном траком (види слику горе), или има црвену изолацију. Негативно - може бити црно или уопште не означавати.

Доследно комбиновање жица за акустику са закључцима, вигаранција високог квалитета без ризика од забуне са кабловима. Верујте ми, много више времена ћете отићи да распакујете систем и поставите га по соби.

То је све - надамо се да смо били у могућности да представимо материјал највише. Прочитајте више чланака на нашем сајту!