6 корака за инсталирање бојлера властитим рукама

Да бисте направили бојлер властитим рукама, требали бисте имати релевантно искуство и знање.За разлику од котла за складиштење, проточни бојлер ради на принципу воде која пролази кроз себе. Загријавање воде траје неколико минута, може се користити за прање посуђа у кухињи или туш у купаоници.

Сметње и поправак проточног бојлера властитим рукама

Бојлери се користе не само у становима, већ иу приватним кућама или викендицама. Многи власници преферирају проточни електрични бојлер због својих предности - компактност, поузданост, економичност, дуги вијек трајања и приступачну цијену.

Чак и најсигурнији и најквалитетнији бојлери могу искусити кварове који се могу подесити властитим рукама.

Пре поправљања бојлера, потребно је упознати препоруке стручњака

Пре него што наставите са поправком уређаја, обавезно га искључите из напајања да бисте избегли несреће. За поправак бојлера, потребни су вам различити типови одвијача, сплит типки, тестер и потребни резервни дијелови.

Разделение на бојлери:

 • Тамова квар. Овај квар доводи до немогућности подешавања и загревања воде, светло на индикатору не светли, вода из славине тече са скалом. Најчешће неисправан ТЕН замјењује нови.
 • Неисправан термостат и термостат. Ако један од два елемента није сломљенТЕН се укључује или уређај ради при најнижој снази када је регулатор постављен на крајњу ознаку. Помоћу тестера се изводе мјерења отпора. Ломљени елемент се баца, на његово место се инсталира нови.
 • Зачепљење. Када грејач ради, чују се страни звукови или долази до смањења снаге уређаја. Да бисте то урадили, морате очистити ТЕН од ваге и прљавштине помоћу специјалних алата.
 • Кршење непропусности уређаја. Једина исправна верзија квара је трошење материјала на који је ТЕН прикључен. Да бисте то урадили, одврните ТЕН и замените прирубницу испод ње.

Ако се проблеми са бојлером исцрпе, док је уређај још увек у гаранцији, не препоручује се да то радите код куће. За најмање проблеме боље је да контактирате сервисни центар.

Пасивни соларни бојлер властитим рукама: дијаграм струјног круга

Соларни бојлер - уређај за који не постоји потреба за спајањем на електричну енергију и употребом пумпи за циркулацију воде. Најједноставнија јединица, која се често користи за летњи туш или домаћу водоводну цев, је велики метални резервоар испуњен водом. За један дан вода у њој се може загријати до 40 степени. Захваљујући полагању цеви можете ставити воду, како у туш, тако иу кухињу.

Користећи соларну енергију за загријавање воде, у великој мјери можете уштедјети струју или плин потребан за гријач текуће воде.

Пасивни соларни бојлер мора бити инсталиран на отвореномтерен

Соларни конвектор се састоји од резервоара за складиштење, водоводних цеви, хладњака и измењивача топлоте. За домаће потребе довољно је 200 литара резервоара и соларног конвектора, површине 2-2,5 м2. Такав уређај ће моћи да загреје довољно воде за неколико сати сунца.

Шема дела на солнечном конвектору:

 1. Цеви пуне дужине су заварене заједно, формирајући решетку. Помоћу заваривања, причврстите га на лист трајног челика и покријте црном бојом.
 2. Направите оквир од шперплоче отпорне на влагу и причврстите је на челични лим, пробијајући кроз рупе цеви у оквиру.
 3. Загрејте цеви и покријте колектор стаклом, повезујући делове силиконом. Слободан простор између оквира и стакла такођер је замагљен силиконом.
 4. Савијте бакарну цијев спиралом, извуците је ван. Загрејте резервоар ради бољег очувања топлоте.
 5. Уградите колектор на место, прикључите га на цеви за хладну и топлу воду. Спремник екстендера се инсталира приликом уноса топле воде у резервоар.

Да бисте проверили радни капацитет котла, потребно је напунити резервоар водом, сипати воду иу систем конвектора. Када се загреје, он ће се попети и напунити резервоар, а из њега ће систем добити хладну воду.

Како да направите електрични бојлер сопственим рукама

У градским зградама које су повезане са гасним доводом често се користи проточни плински бојлер, који се обично назива "колона". Такође веома популарни уређаји на гасном штедњакуобезбеђују топлу воду са кухињом и кадом.

За викендице најчешће се користи електрични котао, који не само да загрева воду за кућне потребе, већ и омогућава повезивање аутономног гријања.

Резервоар капацитета 120 литара би требао бити довољан за породицу од 4 особе на неколико дана. Инсталирањем котла на високом ормару, вода из ње се напаја гравитацијом.

Детали за производство на електрически бојлери можно најти на бувото пазара

.

Напредовање курса:

 1. Припремити капацитет потребне величине;
 2. Израда калема од бакрених цеви;
 3. изоловати дизајн;
 4. Сакупити грејач воде;
 5. Цоннецт ТЕН;
 6. Скините цеви за топлу и хладну воду, инсталирајте улазне славине.

Саморасипавајући, проточни бојлер из решетке може да се направи од старог цилиндра за гас или купи од великог капацитета од нерђајућег челика или алуминијума.

Гријање из бојлера властитим рукама: нијансе рада

У правилу, котао користи предност да осигура кућиште топлом водом. Вода која тече кроз цеви загрева ТЕН. Већ је топла вода кроз цеви у кади или у кухињи.

Одаберите потребан бојлер у зависности од површине просторије

Проточни електрични бојлер може се користити као котао за гријање просторија.

Често се мали проточни гријачи користе за гријање спаваоница са сталним пребивалиштем. Значајан недостатак употребе таквог уређаја је великипотрошња електричне енергије Пре коришћења котла, као котао, потребно га је опремити пумпом за циркулацију расхладног средства и омогућити да се систем директно напуни из водовода. За систем гријања се не препоручује употреба самосталног бојлера због опасности његове употребе.

У посљедњих неколико година, индуктивни бојлери постају све популарнији, који се користе за загријавање воде и гријање просторија.

Како направити бојлер властитим рукама (видео)

Проточни електрични гријачи воде захтијевају замјену бројача и бртве одвојеног ожичења према уређају. Такав уређај за гријање се може инсталирати сам, с најмање искуства с електричном енергијом.