220 В напонска заштита од пренапона - Како заштитити ваше електричне уређаје у вашем дому?

Иако је снабдијевање електричном енергијом станова и кућа регулисано законом, становници се не би требали у потпуности ослањати на чињеницу да ће релевантне службе осигурати снабдијевање електричном енергијом потребног квалитета. Ако због пада напона скупи електрични апарати не успеју, добијање компензације ће бити готово немогуће. А пошто проблеми са електролизом нису неуобичајени, онда је вредно предузети мере које ће помоћи у заштити кућанских апарата од лома. То захтева заштиту од пренапона, што се може обезбедити инсталирањем одговарајућег уређаја у мрежу - заштитни релеј, сензор из ултразвука или регулатор напона.

Дозвољени параметри снаге

Номинални напон, назначен на свим потрошачким електроникама, је 220, али у стварном животу ова вриједност није увијек стабилна. То се узима у обзир у производњи модерних уређаја, и они могу стално радити на волатилности од 209 до 231В, а такође и носити распон од 198 до 242. Ако мале разлике у потенцијалној разлици нису предвиђене дизајном кућних апарата, то би се непрестано прекидало. Значајнија одступања резултирају преоптерећењем мреже, што смањује радни вијек опреме.

Да би се смањила флуктуација напона и обезбедила сигурност уређаја, довољно је инсталирати стабилизатор. Много опаснији за електротехнику је пренапон (такозвани нагли скок потенцијалне разлике).

сорте пренапона

Прекомерно напрезање може трајати краће идоста дуго. Може бити узрокован ударцем грома током грмљавине или преласка који је настао због проблема у подсистему. Да би их заштитили од 220 или 380 В (кућне или индустријске) мреже, УПС (уређај за заштиту од пренапона) је укључен. Његовим аутоматским радом се штити линија под утицајем, на пример, снажан муња, из којег се не може сачувати регулатор напона.

В видео на УЗИП:

Удар муње доводи до појаве јаког електромагнетног импулса, под утицајем којег електрични потенцијали настају у близини места пражњења проводника и долази до наглог скока напона. Траје само око 0.1 с, али величина потенцијалне разлике у исто време је на хиљаде волта.

Јасно је да посљедице такве напетости у кућним и производним мрежама могу бити веома тешке.

Пренапон услед прекидања

Овакав феномен се може појавити када се укључи или искључи уређај који даје високо индуктивно оптерећење. То укључује напајање, електромоторе, као и моћне алате које покреће мрежа.

Овај ефекат је посљедица измјене закона. Тренутачна промена вредности струје у соленоиду, као и разлика потенцијала у кондензатору, не може да се догоди. Када се ланац са таквим оптерећењем повеже или раздвоји, појављује се индуковани процес само-индукције и комутације електричног потенцијала на тачки контакта.

Кроз цијело вријемеПролазни процес је увек праћен падом напона који има поларитет, обрнути улаз. Мали капацитет проводника у мрежи узрокује резонанцију која траје кратко вријеме и изазива осцилације високе фреквенције. По завршетку транзиције, они су изумрли.

Колико ће пренапона трајати и која ће бити његова вриједност овиси о сљедећим показатељима:

  • Индуктивност оптерећења.
  • Тренутна вредност разлике потенцијала током пребацивања.

  • Капацитет за повезивање електричних каблова.
  • Реактивна снага.

опасност од пренапона

Пошто се изолација жица заснива на напону који прелази номиналну вредност, квар се не дешава чешће. Ако електрични импулс ради у кратком времену, напон на излазу напојних јединица са стабилизатором нема времена да се повећа на критичну вредност. Исто важи и за обичне сијалице - ако је напон нагло повећан, онда спирала не само да има времена да изгори, већ и прегреје.

Ако изолациони слој не издржи повећани напон и његов квар, појави се електрични лук. У овом случају, проток електрона продире кроз микропукотине које су настале у изолацији и пролази кроз гасове који се пуне малим шупљинама. А велика количина топлоте коју ослобађа лук доприноси ширењу проводног канала. Као резултат повећања струје јавља се постепено, а аутоматска заштита ради са закашњењем. И иако јестеПотребно је само неколико тренутака, испоставило се да је сасвим довољно да ожичење пропадне.

Који уређаји пружају заштиту од пренапона?

Круг за заштиту електричног вода од напона скока може укључивати:

  • Систем заштите од муње.
  • Стабилизатор напона.
  • Високонапонски сензор (који се инсталира заједно са РЦД-ом).
  • Релеј пренапона.

Посебно морамо рећи о непрекидним изворима напајања, који често повезују рачунаре у кућним мрежама. Овај уређај није дизајниран за заштиту од пренапона у мрежи. Његова функција је другачија: када изненада угаси светло, ради као батерија, омогућавајући кориснику да сачува информације и тихо искључи рачунар. Због тога се не би требало мешати са регулатором напона.

Принцип рада заштитних уређаја

У циљу заштите од електричних импулса који се јављају под дјеловањем муње, инсталиран је громобран заједно са УЗИП-ом. А да би се осигурала линија од електронског флукса, чији параметри не одговарају перформансама мреже, могуће је уз помоћ посебних сензора, као и пренапонских релеја.

Треба напоменути да се и ДПН и релеји разликују од стабилизатора у смислу рада и намјене.

Задатак ових елемената је да се заустави снабдијевање електричном енергијом у случају прекорачења вриједности разлике максималног прага наведеног у техничком пасошу средстава заштите или које поставља регулатор.

Након нормализације параметара електричног вода, релеј се самостално укључује. ДПН за заштиту на линији треба инсталирати само у паровима са заштитним одводним уређајем. Њен задатак је да изазове тренутно цурење при откривању проблема, под утицајем којих ће УЗО радити.

Укратко о релеју напона на видеу:

Недостатак такве шеме је потреба за њеним ручним укључивањем након што напон дође у нормалу. С тим у вези, регулатори напона се повољно разликују. Овај уређај обезбеђује подесиво временско кашњење струјног напајања ако се његов рад активира под утицајем прекомерног напрезања. Стабилизатор се често користи за повезивање клима уређаја и хладњака.

континуирани пренапони

Дуготрајни пренапони често настају услед квара нултог проводника. Неједнакост оптерећења на фазним таласима узрокује изобличење фаза - пребацивање разлике потенцијала на проводник са највећим оптерећењем.

Другим речима, под утицајем неуједначене трофазне струје на нултом каблу, која није уземљена, напон почиње да се акумулира. Ситуација није нормална све док друга несрећа коначно не елиминише линију или стручњак неће отклонити квар.

Приликом разбијања нулте жице у електричној утичници долази до промјене напона у складу с оптерећењем које ће корисници који не знају о проблему повезати у различите фазе. Користите неисправан круг практичноТо је немогуће, чак и ако је добар стабилизатор укључен у електрични вод. Чињеница да ће параметри мреже, редовно изван граница стабилизације, довести до тога да ће се уређај трајно искључити.

Јасно је за прекид нуле и шта да се ради на том снимку:

Недостатак напона (квар)

Овај феномен је посебно познат људима који живе у селима и селима. Неуспех (потонуће) назива се падом вредности напона испод дозвољене границе.

Ризик од слијегања је да у изградњи многих кућанских апарата постоји неколико енергетских јединица, а недостатак напона ће довести до једног од њих краткорочног искључења. Уређај ће на то реаговати издавањем грешака на екрану и заустављањем рада.

Ако се ради о котлу, а зими се десио квар, онда ће кућа остати без грејања. Избегавање ове ситуације помоћи ће при спајању стабилизатора. Овај уређај, који фиксира слијегање, повећава напон на номиналну вриједност. Стабилизатор може да сачува ситуацију, чак и ако је напон у мрежи пао са квара трансформаторске станице.

закључак

У овом чланку смо говорили о томе зашто је потребна заштита од пренапона на мрежи, које уређаје пружа и како их правилно користити. Следеће препоруке ће помоћи читаоцима да разумеју узроке прекида напона, као и да изаберу и инсталирају уређај за заштиту електричне мреже.