Једноставан распоред лагане музике у аутомобилу за сопствене руке

Питање склапања једноставног констипације колорним емитовањем сопственим рукама већ је разматрано у једном од наших чланака. Њихов рад се заснивао на трансформацији слабог сигнала и његовој подели на неколико фреквентних компоненти. Сада је време да се направи нешто слично за аутомобил са уграђеним магнетофоном. Предложена светлосна диода за аутомобил је једноставна за монтажу, брзо се прилагођава и садржи шарене светлосне ефекте захваљујући употреби ЛЕД трака различитих боја.

Шема и принцип њеног рада

Схематски дијаграм уређаја је приказан на слици.Главна разлика између дате шеме светлосне музике у аутомобилу од других шема је одсуство каскаде претходног појачала. У овом случају, његова улога се приписује готовом појачалу уграђеном у аутомобилски пријемник. Такође се можете повезати на излаз било којег нискофреквентног појачала (УЛФ) као индустријска производња и сакупљати се властитим рукама. Као резултат тога, круг долази са релативно снажним сигналом од десет миллиампера. Лагана музика у аутомобилу покреће батерија од +12 В и, што је најважније, не плаши се промјена у уграђеној мрежи.

Употреба појачала значајно поједностављује задатак радио аматера, минимизира скуп потребних дијелова и олакшава компилацију тискане плочице. Улазни сигнал се преноси на измјеничне отпорнике Р1, Р2, Р3, који га дијели на три дијела. Затим, константна компонента струје у свакој грани се одсеца од кондензатора Ц1, Ц2, Ц3, који заједно са Ц4-Ц6 и Р4-Р6 формирају фреквенцијуфилтери Због различитих капацитета кондензатора, сваки филтер пролази одређену звучну фреквенцију, која је на крају појачана транзисторима ВТ1-ВТ3. Резултујући ниски, средњи и високофреквентни сигнали се уклањају из ВТ1-ВТ3 колектора. Сваки сегмент ЛЕД траке је серијски повезан са колектором. Струја оптерећења је ограничена на отпорнике који се налазе директно на ЛЕД тракама.

Детаљи штампане плоче и склопови

С обзиром на чињеницу да су појачала снаге различита, тј. Сваки има сопствени добитак, номиналне вредности отпорника Р1, Р2, Р3 ће морати бити изабране појединачно. При томе, током процеса подешавања, потребно је спојити измјеничне отпорнике с отпором од око 10 кОм. Након избора режима рада за одређено појачало на штампаној плочи, можете савити константне отпорнике.

Читаоцима се нуде две опције за састављање префикса са бојом. Први је у облику минијатурне плоче која користи три променљива отпорника.

ПЦБ датотеку можете преузети овде.

Друга - у облику монтажне плоче од 50 к 70 мм, која има довољно простора за све дијелове, укључујући и варијабилне отпорнике с гумбима за подешавање. Свака опција је сама по себи.У оба случаја, препоручује се причвршћивање жица помоћу тлачних (отпорних на вибрације) или вијчаних стезаљки у корацима од 2,5 мм. У неким случајевима, улазни сигнал за уређај који емитује боју погодно се узима из излаза УЛЦ звучника,помоћу стандардног 3,5 мм мини прикључка. Ако је аутомобилски пријемник опремљен Стерео излазом, онда се лагана музика у аутомобилу са сопственим рукама може саставити у двоканалној верзији. Ово решење ће вам омогућити да спојите 3, али 6 сегмената ЛЕД трака различитих нијанси и створите више светлосних ефеката.

У схеми се користе транзистори КТ805АМ са максималном струјом колектора 5А. Могу се заменити са још моћнијим КТ829 са било којим писмом, али ће транзистор морати да се примени на 180 ° (база лево). Такође, треба напоменути да код прикључивања ЛЕД трака са потрошњом већом од 0,5 А у сваком каналу, транзистори ће захтијевати додатно расипање топлине на хеатсинку.

Схема користи поларне кондензаторе за напон не испод 16В следећих апоена: С1 - 100 мкФ, С2 - 22 мкФ, С3, С5 - 4.7 мкФ, С4 - 47 мкФ, С6 - 1 мкФ. Отпорници Р4-Р6 снаге најмање 0,125 В и отпорности од 100 охма.

У обичном пластичном коферу, купљеном у одељењу електричних производа, могуће је поставити готов колоромезикално префикс. У овом дизајну, уређај је заштићен од прашине и влаге, а такође се лако монтира на плочу аутомобила.