Звучна изолација звучног студија властитим рукама

Када се окупите да бисте снимили музику, суседи се могу побунити, јер звучни таласи имају својства да продру практично кроз било који материјал зидова. А излаз у овој ситуацији је само један - звучна изолација студија. Овај рад је веома компликован, дуготрајан, а да га урадимо квалитативно је права уметност. Како се то може постићи?

Начини звучне изолације собе

Постоји неколико метода које могу смањити проводљивост звука на готово нулу:

  • Најефикаснија и најпоузданија је креирање просторије у просторији, процеса који је веома напоран и скуп.
  • Други начин је жбукање зидова.
  • Наношење акустичне пене.

Метод је изабран у зависности од резултата који се мора добити из финансијског капацитета.

Звучна изолација "соба у соби"

Да би се разумела ова звучна изолација, потребно је детаљно размотрити технологију изолације:

Потребно је кренути од пода. Сам дизајн ће се звати "плутајући". За његову производњу потребно је узети изолациони материјал, као што је Сумопласт. Материјал треба да буде најмање два центиметра дебљине, јер је потребно утопити сву буку, укључујући и бубњеве.

Прво што треба да урадите је да затворите све доступне недостатке и пукотине, за то можете користити минералну вуну или други изолациони материјал. Затим је потребно монтирати дрвену летву шипке у 50 мм. Испод шипке постављена је звучна изолација од 20 мм.

Између барова морате поставити Соундпласт, један од најбољихматеријали за звучну изолацију. Затим се поклопац монтира, може бити од ОСБ 12-16 мм. Под је спреман, остављен само да би се поплочао тепих, али то ће морати да се уради након свих радова на изолацији.

Ако желите да потпуно изолујете просторију и радите безбедно, треба очекивати да укупна дебљина естриха и слоја за звучну изолацију не буде мања од осам центиметара.

Чим је под завршен, постављени су звучни изолатори, могу бити без оквира или на Виброфлек системима, врло добро апсорбују вибрације. Изолациони материјал треба да буде 20 до 60 мм, у зависности од дебљине бетонских плафона.

Оквир је монтиран на плафону, уз употребу алуминијумских профила. Када је оквир спреман, изолациони материјал се постави и суви зид се затегне. Плафон је спреман, оставиће се само пнеупаклеват и бојом, али је након изолације зидова.

Зидови су изоловани у трећој фази. Ако је соба с високим строповима, и са истим зидом, пожељно је примијенити фрамелесс, неовисну облогу, која почива на поду и стропу. Такав систем је лако монтирати, али кошта више од оквира. На системима оквира морате обавезно применити суспензије за изолацију вибрација.

На зидовима, као и на плафону, монтира се оквирни систем профила који су, као и на плафону, положени изолационим материјалом, а гипсана плоча је зашрафљена.

Када се заврше сви радови инсталације, можетепрећи на обраду просторија, зидови и плафони се састављају и преуређују.

Прозори и врата - ово је задња фаза у потпуној звучној изолацији просторије. Вриједи одмах рећи да ће се улазна врата морати замијенити, тешка изнутра са великим слојем добре изолације. За прозоре у овој ситуацији планира се уградња другог блока остакљења са петокоморним двоструким прозорима.

Али не сваки музичар има новац да направи тако компликовану и скупу звучну изолацију, тако да треба размотрити другу опцију.

Звучна изолација малтером и естрихом

На овај начин ће вам бити потребно пуно стрпљења и напорног рада. Прво ћемо направити кравату на поду. Да бисте то урадили, потребно је раставити стару подну облогу, очистити површину грађевинског отпада и прашину, земљу. Затим се приказују профили светионика, на нивоу, са висином кравате не мањим од 5-8 цм

.

Чим се пилинг осуши, за то ће бити потребно најмање недељу дана, можете прећи на следећу фазу.

малтер

Малтерирање може бити и зид и строп:

  • Уклоните стари поклопац са зидова на бетон, добро заливши површину.
  • Затворите све доступне пукотине на зидовима, добро причврстите пјену. Посебна пажња се посвећује мјестима спајања зидова са стропом.
  • Сместити светионике по ободу зидова на удаљености од један и по метара један од другог. Профил светионика је постављен на нивоу тако да излазни слој малтера није мањи од 4 центиметра, у супротном жељени резултат у изолацији неће радити.
  • Чим се малтер осуши, неопходно је затворити зидове и нанети премазе.

За звучну изолацију зидова жбуком потребно је изабрати материјал са изолационим квалитетима на бази цемента.

Плафонска жбука је веома компликован процес и само стручњак га може обавити квалитативно, тако да се плафон може монтирати на плафон гипсаном плочом са заптивком изолационог материјала, као што је описано у првом случају.

акустична пенаста гума

Овај материјал може неутралисати буку у просторијама два типа:

  • Флуктуације које се шире путем молекула ваздуха.
  • Вибрација шока.

Акустична пена се производи у облику панела, који могу имати рељефну и рељефну површину различитих величина.

Рељефне плоче неутралишу звучне таласе и потискују вибрационе импулсе, имају профил у облику пирамиде или таласа који простору дају оригиналан и необичан изглед.

Нивои панела елиминишу сваки шум, али није погодан за студијску обраду, јер много слабије апсорбују и распршују ударне вибрације. Овај тип материјала се користи у становима са малом децом, где треба да се мало смањи ниво буке, а нема јаких ударних вибрација.

Примена изолационе пене у студијима за снимање

Просторија у којој се редовно изводе и музичке снимке - то је главна употреба рељефног материјала. У већини случајева, панели се налазе на цијелом периметру студија, укључујући и стропове и посебнеапсорпција звука.

Рељефне плоче се инсталирају унутар студија, ако претходна звучна изолација пода није израђена, онда се оне могу инсталирати испод подне облоге, пре-подизањем греде од плоча. Ако дизајн студија укључује чак и обојене зидове, онда се акустична пена инсталира као нормалан гријач приликом инсталирања "просторије у просторији".

Акустична пена се не може сломити, јер све празнине на материјалу доводе до смањења његове ефикасности.

инсталација

Пена за апсорпцију звука је причвршћена за базу на конвенционалном љепилу или конструкцијској двостраној љепљивој траци. Ако зид има јаку дисторзију, онда се може поравнати са словима ГКЛ, који ће постати основа, може се монтирати пенаста гума.

Материјал је доступан у широком распону димензија од 5 до 100 мм. Критеријуми за избор материјала ће зависити од количине загађења које треба уклонити, како би се постигао чисти звук, опрема и људски глас.

Што је звук јачи, дебљи ће бити пјенасти панел који апсорбује звук. На пример, ако желите да звучно изолујете студио у стану, купите панел са максималном дебљином.

Несумњиво, при одабиру материјала за звучну изолацију студијског простора постоји и густоћа материјала, што је мањи, боља ће бити апсорпција звука.

Брига о овом материјалу неће бити тешка, панел упркос својој рељефној површини, добро очишћен усисивачем. Трајање њихове службеунлимитед

Ако се у стану у којем се налази кућни студио за снимање, већ су подузете мјере звучне изолације, али оне нису довољно заштићене, па се акустична пјена може користити као додатна изолација музичких, студијских инструмената. Да би се то урадило, довољно је да се залепи за зид, близу којег се налази хардверски део пенасте гуме.

У заточеништву

Јасно је да нитко не воли буку која долази из сусједног стана, а не само да може иритирати звук, већ и вибрације које се јављају при вибрацијама шока. Да не бисте досађивали сусједе, узрокујући им неугодност и рад у мирном окружењу, морате подузети све потребне мјере за звучну изолацију.