Значајка хидроизолације куће

Почевши од изградње куће постављамо питања: како је загријати, учинити га трајнијим и трајнијим, колико је материјала потребно, итд. Али понекад апсолутно заборављамо на хидроизолацију, а без ове квалитетне градње неће радити! Шта да почнемо?

хидроизолација куће

Мјере за заштиту зграде од влаге утврђују се у фази пројекта. Ово је најбољи начин да се обезбеди удобан смештај и дуг радни век зграде. Неопходне мјере и поступци утврђени су СНиП-ом и другим корпоративним документима. Непоштовање препорука угрожава погоршање животних услова у кући и потпуно или дјелимично оштећење елемената и структуре зграде. Ако хидроизолација куће није извршена или направљена на погрешан начин, онда при првим знаковима влаге која улази у унутрашњост куће потребно је подузети потребне мјере за њено постављање.

Пројектовање хидроизолације зграде

Ако се завршени пројекат користи у изградњи, онда се наводе препоручени материјали, њихова тачна локација и технологија уградње. У приватној изградњи, неке важне тачке заштите куће понекад се игноришу.Списак основних мјера које ће осигурати поуздану хидроизолацију зграде:

 • Водени систем. Одлагање седимента из дизајна куће;
 • Канализациона и оборинска канализација. Рад система је дизајниран за уклањање вишка воде из темеља куће и сусједне територије:
 • Заштита темеља. Један од главних задатака када се штити домвлага јер земља дуго задржава воду и није могуће потпуно је уклонити;
 • Зидна заштита. Традиционални грађевински материјали не предвиђају посебне мјере за додатну заштиту конструкције од влаге. У стамбеној конструкцији оквира је неопходна хидроизолација зидова куће и других конструктивних елемената у неким случајевима;
 • Монтажа кровне изолације и поткровља. Избор кровног покривача одређује потребу и квалитет коришћених средстава. У ту сврху користе се материјали за импрегнацију фолијом, ваљком и течностима;
 • Хидроизолација пода. Нужност ове врсте посла одређена је дизајном куће. Инсталација заштитних изолационих материјала на поду није потребна ако је темељ сигуран, а под је израђен од стандардних подних плоча или сличан карактеристикама монолитне бетонске конструкције;
 • Изолација подручја са ниским коефицијентом топлотне заштите. У хладном времену, прозори са једним стаклом, врата, танки зидови без топлотне изолације чине кондензат, чија је количина довољна да оштети унутрашњост просторије. У неким случајевима, вишак влаге уништава и носе конструкције зграде.

Највећа опасност за дизајн зграде је влажност земљишта. У току изградње обавезна је инсталација хидроизолације темеља. Рад се врши са великом пажњом, јер ће касније исправљање грешака бити изузетно тешко, ау неким случајевима није могуће у потпуности.

Избор материјала захидроизолација зграде

Асортиман роба ове категорије подељен је на следеће категорије на принципу наношења на заштићену површину:

 • Рендеринг. Традиционална складишта на бази битумена и модификације - велика група робе. Наносе се у топлом и хладном облику. Доступан на тржишту и модерних материјала на бази полимера. Принцип рада се заснива на стварању заштитног филма, делимично заснованог на основи. Дебљина слоја варира од неколико микрона до неколико центиметара, у случајевима када је направљен бешавни меки кров.
 • Гипс. Слој се наноси најмање 20 мм. Технологија рада је слична уобичајеном малтерисању, али у саставу цемента са водоодбојним својствима и адитивима за додавање потребних својстава.
 • Спреј. За инсталацију је потребна посебна опрема. Покривање високог квалитета, али скупо.
 • Лепљење. Група робе је представљена филмом и ролнама. Метод фиксације је подељен на следеће типове:
  • Нормално. Монтажа се врши додатним монтажним елементима.
  • Наплаваемие. Под утицајем високотемпературних битумена и композиција на његовој основи добијају адхезивна својства. Када се охлади материјал чврсто везује за базу.
  • Лепак. Издато са депонованим складиштем на једној страни. Пре употребе, филм или папир се уклања са површине лепљивог материјала, а материјал се закључава у жељеном положају и месту.

Упркос великом броју имена која им дајупроизвођачи квалитетне робе често имају сличне карактеристике. Избор у многим случајевима се врши или на препоруци или на основу сопственог искуства.

Технологија инсталације изолационих материјала

Квалитет обављеног посла ће бити задовољавајући ако слиједите препоруке корак по корак.Редослед операциј је следећи:

 • Поравнање нивоа ако постоји разлика између више критичних вредности. За ролне и филмске материјале, важно је имати чврсто приањање, тако да када је разлика висине чак и неколико милиметара, потребно је да раван буде једнак доступним методама.
 • Чишћење од прљавштине, неутрализације уља или мрља од масти.
 • Састав или фиксирање филма, мембране или материјала ролне.
 • Време експозиције наведено у упутству за употребу.
 • Сурфаце Сурвеи. У супротности са интегритетом слоја елиминисати недостатак.

Недовољно густе или растресите материјале пред-прајмер. Завршна обрада ће ојачати површину, додати потребне квалитете и побољшати приањање.

Када се обратите компанији која је специјализована за сличан посао, треба да слушате савете њихових мајстора при избору материјала и метода инсталације. Ако желите самостално обављати заштиту од влаге, морате добро разумјети како направити хидроизолацију куће и да ли постоји алат за одабрану методу.

Ако је искуство већ било и јесте вештина грађевинских професија, онда неће бити тешкоћа у раду.Савремени грађевински материјали за општу употребу, који се продају у продавницама и на тржишту за употребухоме мастерс​​Произвођачи узимају у обзир да корисник можда нема професионалне вјештине и даје потпуне информације о сврси и технологији рада.

Ако нема доступног пламеника, онда бисте требали размислити да ли да купите плутајући? Специјализована опрема кошта много. Међутим, можете користити грађевински фен за косу или купити јефтин модел пламеника за кућну употребу. Рад са овим алатом ће бити спорији, али са дужном пажњом квалитет ће бити задовољавајући.

Гумице се наносе ваљком или четком.Не препоручује се употреба компресора и спреја за боју. Изузетак се може извести само за полимерне композиције пробијања. Фолија са глутинским премазом се преклапа са препорученом вредношћу. Посебна пажња се посвећује комплексном рељефу и прелазима из једне равни у другу.

Потребно је набавити неопходне компоненте, осигуравајући њихову намјену.Могуће је користити исту ознаку само за заштиту поклопца и крова ако упуте садрже такве информације.

Поред универзалних добара, постоје и производи за прецизне сврхе. На пример, постављањем посебног хидроизолационог слоја на крову претпоставља се да је премаз гарантован да поднесе падове температуре, физичку активност и вибрације.

Додатне мјере за заштиту зграде од влаге

Када се обављају све препоручене операције за изолацију куће од продора воде понекаднаилазим. Слаба инсталација инжењерских комуникација - цеви, вентилација и каблови. На предњим вратима и прозорима је кондензација, "плачући" зид. У овим случајевима користе се локални агенси.Отарасити се стајаће воде из прозора помоћи ће у инсталацији прозора с енергетски штедљивим двоструким прозорима.

Појављују се на зидовима мокрих мрља које захтијевају додатну изолацију. Ако је из више разлога немогуће извести одговарајуће мјере извана, што се сматра ефикаснијим начином, тада се израђује унутрашња хидроизолација с додатном изолацијом, која помиче точку рошења у зону гдје се не може формирати кондензација.

Приликом откривања влаге у кући, потребно је сазнати разлог настанка и пронаћи извор пенетрације. Кршење интегритета изолационог слоја или структуралних елемената зграде не може се увек тачно идентификовати.Могуће је да је место где је откривена влажна тачка или локва само тачка, пут којим влага није могла да превазиђе.Траса може бити прилично дуга, на пример, подељени или раздвојени шав у главном материјалу, кроз који вода неометано продире до неколико метара.

Локалне мјере неће донијети жељени резултат и на питање како направити хидроизолацију у овој ситуацији може се одговорити тек након пажљиве анализе. Понекад, висока влажност се индицира индиректним знаковима, као што је калуп под линолеумом, услови постојања за које постоји присуство воде.

У ходнику се традиционално посматра слаба заштита од влаге. То није само кондензација на улазуметалним вратима, ослободити се сваког изолационог слоја у унутрашњости, али и погрешне инсталације кутије и прага.

Па, ако у кући има тамбура. Ако није, онда је неопходан визир пре улаза.Овај једноставан дизајн извлачи воду из тријема током таложења. Одлазни кровни материјал израчунава се израчуном потпуног преклапања тражене површине на вјетру. Али то не поништава операцију као што је хидроизолација тријема, посебно на месту фиксирања са главним пројектом куће.

Дизајн куће не обезбеђује увек комплетан уређај и заштиту тавана. Користи се чешће током љета, а власник куће не сматра увијек разумним носити додатне трошкове за своју опрему. Као резултат тога, горњи спрат је неудобан за употребу иу хладним иу топлим сезонама.Ако се израђује хидроизолација поткровља, увијек ће постојати додатни простор за рекреацију и смјештај гостију.

Поткровље или таван је боље загријати и направити поуздану хидроизолацију тамо. Поготово у дрвеној или оквирној кући, јер ће губитак топлине без одговарајуће заштите у таквим зградама бити значајан.

Недовољно топли дом често се загрева изнутра како се фасада не би додиривала. При извођењу ове процедуре није потребно игнорисати препоруке стручњака.И они су следећи - уграђени грејач је направљен од унутрашње хидроизолације пре украсног завршетка склоништа. Херметички простор, поравнавање температурних разлика и спречаваконвекција ваздуха, што доприноси стварању кондензације.

Финансијски трошкови заштите зграде нису значајни у укупном буџету за изградњу, али су веома важни на дуги рок. Трошкови инсталације хидроизолације у завршеној згради неће бити мање, а потребно је још времена и труда.