Завршавање балкона са пластичним панелима (40 фотографија): како се подвући прозирни ПВЦ балконски плафон властитим рукама изнутра и извана

Балкон је одавно престао да се користи искључиво као спремиште за одлагање ствари и сушење рубља. Данас је то комплетан дио стамбеног простора стана или приватне куће. Стога, прије дизајна, власници поступају једнако и пажљиво, као и прије обраде остатка стана.

Поправак - то није само тежак посао, већ и трошак. Да бисте украсили ентеријер у модерном стилу и потрошили на овај минимум средстава помоћи ће вам буџетски завршни материјали. Представљени су у широком асортиману и имају високе перформансе. Пластични панели су јасан пример овога.

За и против

Избор завршне обраде балкона - она ​​је одговорна. Није сваки материјал у стању да се носи са температурним колебањима и сталним излагањем сунчевој светлости. Пластичне плоче имају низ неоспорних предности над аналозима.


Међу предностима овог материјала:

 1. Отпорност на ултраљубичасту светлост (панели не губе интензитет боје чак и након дуже употребе).
 2. Трајност (вијек трајања од 20 до 50 година).
 3. Трајност.
 4. Отпорност на оштре температурне флуктуације.
 5. Отпорност на воду.
 6. Отпорност на инсекте и глодаре.
 7. Добре топлотне и акустичке карактеристике.
 8. Једноставност уградње и лакоћа његе.
 9. Могућност самосталне обраде балкона без укључивања професионалне бригаде.
 10. Широк асортиман.
 11. Заштита животне средине и сигурностза друге.
 12. Приступачни трошкови.

Пластичне плоче се подједнако често користе за пројектовање плафона и зидова, само у првој верзији је одабран материјал који има малу тежину.


Приликом куповине материјала, потребно је обратити пажњу на неколико тачака:

 1. Ребра крутости са унутрашње стране панела повећавају њену чврстоћу. Што се чешће налазе ребра, то ће површина бити сигурнија и сигурнија.
 2. Унутрашња и предња страна панела треба да буду равномерно обложене. Боја треба да буде једнака, без присуства нечистоћа или страних нечистоћа. Знак ниског квалитета је сивкаста боја изнутра.
 3. Крхки део пластичне траке треба да буде глатка, глатка и без чипова. Приликом монтаже панел треба чврсто да стане један до другог прије појављивања типичног клика. Тек тада ће веза бити запечаћена.
 4. Панели могу имати различите ширине. Уска је најпогоднија за гледање на отворени балкон. Такав материјал може да издржи температурне флуктуације.


Неоспорне предности пластичних плоча укључују њихову изванредну компатибилност са другим врстама материјала: гипс, дрво, метал, стакло, текстил, цигла.

То увелико проширује могућности уређења ентеријера.


Као и сваки други материјал, пластика има бројне посебности и недостатке:

 1. Код јаког загревања пластика испушта мирис.
 2. Материјал је осјетљив наснажно механичко оптерећење (може доћи до пуцања од јаког удара).
 3. Могућност деформације температуре (на пример, на веома ниским температурама).

Упркос томе, пластични панели остају један од најтраженијих, буџетских и практичних материјала за унутрашњи и спољашњи дизајн балкона.

За више информација о карактеристикама, предностима и недостацима ПВЦ пластичних панела, погледајте следећи видео:

сорти

Пластичне плоче су подељене у неколико група у зависности од величине, дебљине, изгледа, текстуре, присуства различитих адитива и других карактеристика.

ПВЦ панели изгледају споља као преграде са унутрашњим ребрима за крутост. Могу бити бешавне (тада готова тканина изгледа холистички, па чак и равна) и шав (поклопац има мале празнине). Друга опција се често користи за вертикално подизање малих просторија у висини. Уздужни шавови визуално "вуку" собу.


Димензионална серија

Стандардне плоче су представљене у широком распону стандардних величина и имају неколико варијација дебљине. За дизајн плафона користи се уска облога, за зидове - пластичне плоче различитих ширина.

По врсти премаза

Када се термо штампа слика на панелу преводи у посебном термо филму. Предности овакве методе укључују могућност цртања цртежа и боја различитих степена сложености и интензитета. Заштитни слој лака,који покрива филм, даје завршеном панелу сјајни сјај.

Начин офсет тиска се користи уз помоћ штампаних форми. Слика може бити најразноврснија, укључујући фотографску. Најпопуларнија је имитација природног камена: мермер, гранит, малахит и други минерали.

Још једна варијанта цртања орнамента - ламинирани филм. Наноси се различитим украсима, укључујући и узорак који понавља текстуру природног камена, текстила, бамбуса. Затим се овај филм лијепи на панел.

производни метод

Прва верзија производње је пресовање и штанцање поливинилхлорида. Друга опција је сендвич панел. Ово је прилично нова верзија дизајна, али је постала веома тражена. Овај материјал се састоји од два слоја поливинил хлорида и слоја грејача. Обично се као слој користи минвата или пјенасти полистирен.

Таква плоча може бити једнострана (обично се користи за зидове или косине) и двострана (преградна). У сендвич-панелима, материјали се не могу користити приликом пројектовања површина додатних слојева паре или хидроизолације. Материјал је представљен у неколико варијација дебљине.

Недостатак таквих панела је њихова прилично велика укупна димензија (1,5 к 3 метра).

Изглед

Пластичне плоче данас су представљене у врло широком распону, тако да покупите прикладан стил, величину и цијенуобрада балкона неће бити тешка. Панели могу бити једнобојни или шарени, глатки или текстурирани.


Транспарентни панели - оригиналан начин да необично украсите свој балкон, чинећи га отворенијим и светлијим. Прозирна пластика савршено пролази кроз сунчеву светлост и има све оперативне и физичке и механичке карактеристике обичног материјала. Балкон, украшен транспарентним панелима, може се користити као кућни стакленик, на примјер.

Потребни алати и материјали

У процесу рада са пластичним панелима могу бити потребни следећи алати:

 • ниво градње;
 • нож од гипса (одличан је за резање пластике);
 • кламерица за градњу;
 • Крижни одвијач;
 • бушилица или одвијач са магнетном сапницом;
 • нож за сечење метала.

Потребни материјали:

 • дрвене шине или метални профил за израду решетке;
 • грејач;
 • одабране траке (стартне, завршне, спојне траке, унутрашњи и спољни углови пластике);
 • равне плоче за зидну декорацију;
 • угаоне плоче са два лица за обраду углова балкона и са три - за пројектовање косина.

За причвршћивање решетке, панела и одабраних елемената потребне су типле дебљине 6 мм и дужине 8 цм, вијци, споне, стеге, течни нокти, монтажна пјена (у зависности од типа причвршћивача који одаберете).

прорачун материјала

ЗаДа би се правилно израчунала потребна количина материјала, потребно је измерити обим просторије. Резултирајућа вриједност мора бити подијељена на ширину одабраних панела и додати неколико резервних дијелова за резидбу или брак.


Припремни рад

Покривање балкона почиње са фазом припремних радова. О томе колико пажљиво ће се извршити, у великој мери зависи од крајњег резултата.

Припремни рад обухвата:

  \ т
 • уклањање старих премаза (боје, тапете, панели, малтери);
 • провјеру свих површина за пукотине, рупе, чипс, избочине;
 • полагање пукотина цементно-песковитим раствором, уклањање избочина бушењем, заштита металних елемената унутрашњости са антикорозивним премазом;
 • површинска обрада антисептиком како би се спријечила појава гљивица и плијесни (овај поступак се изводи 2-3 пута у низу с интервалом од приближно 4 сата).

Ако је предвиђено пројектом, балкон треба да буде изолован и остакљен. Обрађене површине треба положити слојем хидроизолације.


Дрвена или метална облога користи се за облагање зидова и плафона пластичним плочама. То вам омогућава да створите потребан ваздушни размак између пластичне и топлотне изолације. Овисно о одабраном материјалу, решетка је изложена на одређени начин. За вертикално постављене панеле постоји хоризонтална решетка и обрнуто.

методе монтаже

Пластичне плоче се могу причврститизидови, плафони и подови на различите начине:

  \ т
 • Најједноставнија и краткотрајна опција је уградња течних ноктију. Овај метод се користи за релативно недавно усклађене стропове и зидове. Плоче остају све док се љепило не суши, тако да рок његове употребе мора бити наведен од стране продавца.

 • Најснажнији и најпоузданији начин причвршћивања је уградња на металну летву. Често се метални костур користи за плафон, јер тамо основа за пластику треба да буде што је могуће поузданија и издржљивија.


 • Понекад се ПВЦ траке користе за креирање решетке. Ова метода је најмање уобичајена, јер је прилично компликована у извршењу.

  \ т
 • Најпопуларнија опција за данас су дрвене закрпе. За њу су потребни дрвени сталак 50 * 20 мм и вијци за типле.

За причвршћивање панела на летву, у зависности од њеног типа, потребни су дрвени /метални вијци, спајалице или стеге.

Како извести властитим рукама: инструкције корак по корак

Након фазе припремних радова може се наставити директно на оплату.

Почните најбоље са стропа. Цео процес обухвата неколико корака:

 1. Обележавање површине се врши. У том циљу, средиште стропа је означено и кроз њега, са нивоом, направљена је уздужна линија. Тада се обележавање врши са свих страна стропа, повлачећи се од ивице зида за 5 цм
 2. .
 3. Галванизирани профил се наноси по ободу стропа, а сваких 25-30 цм у дубини бушотине до 5 цм
 4. Добијене рупе су уметнуте вијцима за типле и уз помоћ одвијача фиксирају профил.
 5. Затим се, у зависности од величине плафона, инсталирају 1-2 уздужна профила.
 6. Полазне траке од пластичних плоча су причвршћене на уздужни профил.
 7. Ако пројект дизајна подразумева инсталацију уређаја, онда се објављивање проширује у овој фази.
 8. Први панел се убацује у почетну траку и причвршћује вијцима на уздужни профил и границу. На исти начин се убацују и закључавају следећи панели. Последњи панел, ако је потребно, се исече на жељену величину. Строп је спреман!Следећи корак је рад са зидним панелима:

  \ т
 1. Производња дрвених обућара. На удаљености од 10-15 цм од нивоа стропа и пода, хоризонталне траке се постављају дуж обима просторије. Затим се на сваких пола метра налазе вертикалне шине.
 2. Почетни пластични профил је причвршћен.
 3. Унутар зидова спојева уграђени су спољашњи или унутрашњи пластични углови
 4. Монтажа пластичних плоча. Прва трака је фиксирана од једног кута до другог или од угла до отвора врата /прозора строго вертикално или хоризонтално. Мали нагиб у почетку са сваким новим панелом ће се само повећати. Плоча се убацује у почетну траку на карактеристичан клик и фиксира се помоћу вијакалаттице Свака следећа трака је постављена врло глатко и чврсто притиснута на претходни панел.
 5. Посљедња трака је обрезана и уметнута у жлијеб претходног панела како би се осигурала непропусност споја за облагање.Детаљан процес балкона са пластичним панелима може се видети на следећем видео снимку:

Фазе спољне оплате

Спољашња фасада балкона - позорница која није мање важна од унутрашњег уређења. Да бисте били сигурни у квалитетан и брз резултат, најбоље је да користите помоћ професионалних градитеља. Али ако не постоји таква прилика, онда можете балконом извадити споља своје руке:

 1. За почетак, морате имати на уму да је материјал који се користи за вањску обраду за ту сврху. Ширина таквих плоча варира од 10 до 37,5 цм.
 2. Малтерисање се сматра једним од најпрактичнијих и најповољнијих начина спољних балкона. Панели се не боје воде, добро подносе температурне флуктуације, имају дивне декоративне карактеристике, издржљиви и не захтевају посебну бригу.
 3. Рад започиње припремном фазом, чишћењем површине од старог третмана и отклањањем недостатака.
 4. Сљедећи корак до ограде балкона су дрвене или металне шипке као везови.
 5. Онда почињу пластични углови, стартни профил и инсталација главног материјала. Сваки панел је фиксиран на окомитопомоћу вијака или кламерице.


Треба имати на уму да је обрада балкона извана (у случају првог спрата куће) процес повезан с опасностима и опасностима. Приликом рада потребно је строго поштовати сигурносна правила. Потребно је извршити монтажне радове са помоћником.