Завој радијатора грејања полипропилена сопственим рукама: шема, компоненте, фото, видео инструкција корак по корак

Недавно су људи све више почели да користе полипропиленске цеви. С једне стране, у поређењу са другим материјалима, они се разликују по својој приступачној вредности, ас друге - током инсталације обично нема потешкоћа, карактеристичних за метал. Али што је најважније, они су у стању да издрже деструктивне ефекте агресивних средина и, као резултат тога, избегавају њихово зачепљење и блокирање. А да би топлотни круг функционисао ефикасно, потребно је правилно извршити везивање радијатора за грејање са полипропиленом.

Карактеристике употребе полипропиленских цеви

Прикључење акумулатора за загревање са полипропиленом врши се на следеће начине: коришћењем прикључака и прикључком цевовода. Прва опција је мање поуздана, јер свака веза пре или касније може довести до цурења, што ће довести до непредвиђених трошкова поправке. Док је друга опција - поузданија, јер је контура практична гипс, која искључује вјероватноћу протока топлинске енергије. Због тога, да би се заштитили од потешкоћа у раду система за грејање, најбоље је да се ометају радијатори за грејање спајањем цевовода.

Приликом пројектовања система грејања, веома је непожељно дизајнирати предуге линије. У супротном, ефикасност рада грејног блока ће бити изузетно ниска. Дакле, максимална дужина цевовода не би требала прелазити 110 метара.

Ако сте опремљениСличан систем просторија са великим простором, најбоље је извести две контуре које раде паралелно.

Прикључење извора топлоте, посебно гаса, мора се обавити путем посебног преузимања, које се обично назива "амерички", уз употребу паронитних заптивача. Немојте користити ФУМ траку или остатке!

За помоћ! Америцан - брза матица са навојем. Дизајн укључује два прикључка, навој, матицу и одстојник. Такав систем се користи за повезивање различитих цијеви како би се осигурала максимална бртвљења и поузданост цијелог цјевовода. Америцан - универзални систем спајања који се користи за уградњу цеви различитих пречника и материјала.

Америцан

Бртве од гуме такође нису прикладне за рад овог плана, јер су значајно смањене у величини приликом загревања, што значи да се могу деформисати и сломити, што је неприхватљиво. Фум трака и огреботина могу једноставно бљеснути од високих температура, што често доводи до тужних посљедица.

Такође је важно знати како правилно искључити батерију. Ако планирате да инсталирате систем грејања са запорним вентилима, онда ћете морати не само да затворите радијаторе, него и да их уклоните, што ће олакшати процес имплементације предвиђеног кола уређаја.

предности система

Повезивање батерија за загревање са полипропиленом има много предности:

 • једноставност уимплементација инсталације;
 • поузданост јединице за гријање;
 • издржљивост - правилно постављен пртљажник ће трајати најмање 40 година (подложно употреби квалитетних материјала);
 • отпорност на повишене температуре (чак и на 95 ° Ц, материјал не подлеже деформацији);
 • нема цурења (ако се контура сакупља адхезијом);
 • је економски повољан - трошак свих потрошних материјала који су део термалног круга коштају неколико пута мање од коришћења других материјала који су идентични по функционалности.

Поред тога, полипропиленске цеви имају висок проток, који се не мења након неколико деценија. Њихова унутрашња шупљина није зачепљена штетним нечистоћама које се налазе у расхладном средству. Штавише, полипропилен не подлеже процесима корозије.

круг грејања

Основни елемент обвјазока је котао за гријање воде, тако да схема повезивања радијатора зависи од њеног типа. Дакле, ако сте купили котао подног типа, онда је неопходно имати на располагању дно термалног круга. У супротном, ефективност целог грејног блока ће бити изузетно ниска. Осим тога, често такви гријачи немају у свом комплету Аир-ватер елементе, тако да ту чињеницу морате узети у обзир приликом инсталације главне линије, опремањем таквом компонентом.

Неки модели грејних елемената нису опремљени таквим компонентама,као центрифугална пумпа, експанзиона посуда и манометар. А ако имате такву опцију, онда не заборавите да купите све ове компоненте, јер без њих систем неће радити.

Везивање радијатора за грејање полипропиленом може се обавити на два начина: са гравитационом или принудном циркулацијом. Дакле, ако планирате да инсталирате јединицу која ради због природне циркулације расхладне течности, онда пумпа и уређај за праћење притиска неће вам требати. Међутим, да би се грејање опремило присилним убризгавањем топле воде у систем, потребне су све горе наведене компоненте.

монтажни радови

Најпогоднија опција за грејни уређај у приватној кући биће хидраулични систем, јер је вода најбољи носилац топлоте.

Ако изаберете грејач, морате се фокусирати на јефтино гориво. На пример, за данас најповољнија понуда ће бити котлови који раде на гас (под условом да је ваша кућа прикључена на централни гасовод). Ако више волите електричне котлове, онда ће трошкови гријања куће бити значајни.

Што се тиче батерија, искусни стручњаци препоручују да се преферирају модели од алуминијума. Прво се брзо загреју, а друго - имају висок коефицијент преноса топлоте.

Говорећи о суставу ожичења, најповољнија опција је контура с двије цијеви с присилном циркулацијом. Због тога ћете имати могућност да подесите температурни режим уу собама.

ВИДЕО: Природна /присилна циркулација система грејања

Шта је потребно за везивање?

Поред полипропиленских цеви, за главну јединицу грејања ће бити потребна следећа опрема и потрошни материјал:

 • електрична шаблона;
 • маказе за резање полипропиленских цеви;
 • снажна бушилица са ударном функцијом или ударцем;
 • оловка за градњу;
 • Рулет;
 • ниво;
 • причвршћивачи за причвршћивање цеви на зидне плафоне;
 • прикључне арматуре.

Шта је колекционар на 4 контуре

Ово је балансирајући колектор који истовремено обавља функцију разводног ормана и хидрауличне стрелице, распоређујући расхладно средство одмах дуж контура.

Главни задаци:

 • подешавање температурне равнотеже у систему да би се избегли оштри скокови и неконтролисана промена;
 • у мулти-контурним системима балансира хидродинамику;
 • равномерно распоређује расхладно средство (пожељно топлу воду) преко свих контура;
 • служи као средство за чишћење расхладног средства од кречњака и тешких додатака.

Типична схема колектора на 4 кола:

Танка пена ради са полипропиленом

Као прво, желео бих да напоменем да је то могуће само након инсталације све функционалне опреме, која укључује радијаторе, котлове, колоне, експанзионе посуде, итд., Који се могу почети користити за цијеви.

Сечење цеви треба да се врши искључиво заупотребом специјалних маказа, а гребен мора бити строго вертикалан под углом од 90 °.

Приликом уградње топлотног трупа препоручује се употреба помоћних елемената за причвршћивање, који могу спријечити избочине материјала и осигурати поузданост причвршћења.

Веома је важно да се уређај за лемљење потпуно загреје. Цеви се загревају са уређајем 5-10 секунди, а затим се одмах повезују. Да би се осигурало да су елементи сигурно причвршћени једни другима, стављамо их на страну 3-4 минута.

Овде, у ствари, све нијансе примене везивања полипропилена. Користећи ове информације, моћи ћете инсталирати систем гријања без икаквих проблема и потешкоћа!

ВИДЕО: Како направити властито гријање

Нормал 0 МицрософтИнтернетЕкплорер4