Завјесе на вратима: украсне и висеће, бамбусове завјесе за платно властитим рукама

Тешко је замислити кућу у којој се не користе ролетне. Међутим, у већини случајева, овај елемент се налази у прозорским отворима. Али упркос овим трендовима, завјесе на вратима се све више додају унутрашњости као декоративни елемент и обављају неке заштитне функције.

Завјесе се могу врло ефикасно користити како за просторно уређење простора, тако и за стварање посебног стила просторије, као и за препреке за пропух и мале инсекте.

Врсте завеса за врата

Као и производи који се користе за прозоре, завјесе на вратима могу имати прилично велики распон облика, боја, стилова дизајна. Било која од њих изгледа веома добро и на фотографији иу стварности. Материјали за производњу могу послужити:

 • пластика;
 • Стакло;
 • тканина;
 • дрво;
 • Бамбус;
 • Паете и перле;
 • шкољке;
 • Нити типа кабла;
 • Метал.

Стил који се користи у вратним завесама може бити апсолутно све: од строге класичне до светле поп арт и модне хи-тецх технологије. Међутим, најчешће коришћена декорација врата и отвора су следећи правци:

 • Класични стил, представљен тешким или лаким тканинама, тачно пада на дно;
 • француски језик у коме се материјал сакупља у попречним наборима дуж целе његове висине;
 • Римске жалузине, представљене густим материјалима за висококвалитетну заштиту од директне сунчеве светлости. Такве завесе се налазе на вратимауметци из стакла и скупљају хармонику према горе;
 • Јапански стил, представљен у облику завеса од шкампа, фиксиран у крутом оквиру.

Поред таквих стилова, у дизајну завеса на вратима постоје одређени облици завеса. То су ламбрекини, пјешчани сатови и рукави бискупа. Ламбрекини су слојевити производи са доста сложеном конфигурацијом у облику вишесмерних хоризонталних и вертикалних линија.

"Песковитом сату" приписују се мале завјесе које се постављају на самом крилу врата и фиксирају у наборе у средини. Често се овај дизајн користи у конструкцији врата са уметком од стакла на врху платна.

"Рукави бискупа" су завесе у облику директних платна које су сакупљене мало испод средине и разликују се масивном укосницом, која подсећа на облик рукава.

Употреба као декор

Декоративне завесе, постављене на улазу или вратима, уносе у сваку просторију одређену количину шарма и оригиналности. На фотографији, ове собе изгледају веома памтљиво. Практично не постоје ограничења при избору тканине и стила изведбе. Важно је само узети у обзир укупни дизајн просторије и жељени крајњи ефекат.

Савршен додатак класичном стилу су производи од текстила са декоративним елементима. Као декорацију, можете користити ресице, четке, и такође створити боре у облику таласа и испреплетања. Боље акотканине које се користе за завесе на прозорима и вратима ће бити идентичне или комбиноване једна са другом помоћу боје.

Веома је корисно да такав стил изгледа асиметрично. Најважније је да висеће завесе, постављене у пролазима или директно на врата, ни на који начин не ометају слободу кретања. У супротном, таква лепота у кратком временском периоду ће донети само осећај сталне муке.

Такав декоративни елемент ће бити одлична опција за љубитеље оријенталног стила и љубитеље дивљих животиња. Уградњом бамбусових завеса на врата, које се састоје од мноштва малих бамбусових штапића, међусобно повезаних, лако можете додати посебну атмосферу удобности просторији. Поред тога, такав материјал неће бити препрека за кретање и истовремено ће бити веома ефикасно средство заштите од топлоте.

Поред употребе штапића природне боје, могуће је комбиновати их са обојеним елементима, као и додатком у облику перли и перли. Таква завеса ће бити веома ефикасна да би се распршила са мањим налетима ветра.

избор материјала

Избор материјала за израду завеса на вратима зависи од опште унутрашњости просторије, степена оптерећења различитих делова, као и од намене саме завесе. Као завјесе које спречавају продор у кућу разних инсеката кроз балконска врата, често се често користе и мрежасте тканине са везеним магнетним тракама.интегрални магнети. Поред локације на отварању балконских врата, такве украсне завјесе висе у љетним кухињама и викендицама.

Ако је сврха постављања завеса на врата управо заштита од инсеката и падова, корисно је користити лагане мрежасте тканине. Лагане прозирне тканине, ланци и гирланде користе се за украшавање ентеријера и пружају простор визуелне лакоће. Довољно ефикасан за постизање таквих ефеката и производа од бамбуса, малих металних плоча, перли различитих величина и облика.

За ефикасну заштиту од излагања сунчевој светлости, тканине средње густине се користе како би се омогућило да свеж ваздух уђе у просторију. Употреба густих тешких тканина одговара само класичном стилу собе. Међутим, чак и са таквим интеријером препоручује се да покупите још једну варијанту тканине. Разлог за то је својство густе тканине да задржи топлоту у просторији, а да не допусти свеж ваздух. Тако ће соба имати тешки суви зрак зими и љети. Такође, такви производи ће бити у великим количинама да акумулирају прашину.

Предности и недостаци

Као и сваки други декор, завесе на вратима имају своје предности и мане. Позитивни аспекти употребе укључују:

 • естетска оригиналност дизајна просторије;
 • Завесе на вратима омогућавају визуелно проширење просторија због недостатка јасног раздвајања простора и изгледаЕфективно, иу стварности и на фотографији;
 • Исплативост одлуке. Штавише, такав начин разграничења врата не захтева значајне трошкове у односу на уградњу крила врата;
 • Допустите да без икаквих трошкова фундаментално промените унутрашњост просторије.

Главни недостатак сличних производа је чињеница да се собе не разликују. Завесе иако изгледају свеже и оригиналне, али не пружају одговарајућу звучну изолацију. Потпуна топлинска изолација се такођер не проводи.

Израда завеса властитим рукама

Принцип стварања таквог елемента декорације као завесе на вратима је прилично једноставан и у основи се не разликује од производње завеса за прозоре. Такав дизајн се лако може завршити властитим рукама. За рад је потребан следећи сет алата:
Тканина, или било који други материјал који је погодан за ту сврху;

 • Креда за обележавање;
 • Сет за шивење у облику нити, игала и маказа;
 • Машина за шивење;
 • Одговарајућа величина стрехе.

Као припремни рад, спроводи се низ мјерења. За шивање, морате знати ширину врата, дужину планираног производа, локацију вијенца. У случају платнених ролетни од тканине, након одабира потребног материјала и провођења мјерења, потребно је направити вишак на шавовима. Са сваке стране треба додати 30 мм. Да би се горњи дио тканине причврстио за стрехе, треба додати 50 до 100 мм.

Прије почетка шивања завјесе на вратима, тканину треба након тога опратиМатеријал за сушење се пегла. Тек након тога се врши сечење, на основу добијених мерења. Ова процедура је због могућих својстава неких типова ткива да се скупљају или истежу.

На захтев рубова дијела тканине може се прекрити додатним елементима декор. У другом случају, обављају се простори платна и драперије на већ фиксираним над вратима или на вратима вијенца.

Када се користе друге врсте материјала, технологија израде завјеса на вратима властитим рукама може се незнатно разликовати. У случају производње декоративних завеса са филаментима, драперија није потребна. Као материјал базе користи се лов за риболов. Причвршћивање елемената се врши постављањем на навој линије за риболов испод перли малих заковица-чепова или наметањем чворова. Исти принцип је и стварање завеса од бамбусових штапића.