Зашто цеви гризу када отварају дизалицу у стану?

Неугодно зујање које даје славину након што је отворено не само да може да смета, већ изазива и непријатне мисли о грешкама у водном систему, али неки посебно рањиви становници повезују стране звукове са мистицизмом. Специјалисти немају јасан одговор на разлог такве "музике", јер за ову појаву може бити доста разлога. Покушаћемо да откријемо зашто се цијеви зујају када отворите дизалицу у купаоници или у кухињи, иу овом случају то можете учинити како бисте сами уклонили проблем.

Узроци звиждања водовода

Такве карактеристике као што су учесталост појављивања, тон, карактер и присуство вибрација дају идеју о томе шта узрокује буку у водоснабдијевању. Погледајмо зашто се кран креће када укључите воду, вођени знањем физике. Главни разлог су звучни таласи услед вибрација које настају као резултат:

 1. Прилично јак притисак у цевоводу - у овом случају, звук ће се чути када отворите славину, не само по цијелом улазу, већ по цијелој кући. То може бити доказ могућег оштећења цјевовода на недоступној локацији. Као резултат тога, то је могућност скупог поправка, како код вас тако и код ваших сусједа.
 2. Амортизација металног цевовода - у крану са преграђивањем чује се тутњавање због накупљања вапна и других наслага на зидовима цијеви, а поред тога и хрђе. То такође може изазвати вибрације и буку у цевима када се вода укључи.
 3. Неприкладно повезивање цеви током инсталације - је прилично раширен узрок појавенепријатно зујање. Стога, ако укључите славину за воду, морате провјерити све везе између цијеви и елемената система.
 4. Најуочљивија кварова је трошење заптивке, кроз њу, славина за довод воде не само да производи звиждање и зујање, већ и протиче.
 5. Неправилна уградња вентила - непријатно куцање у цијевима. Због неправилног постављања вијчаног вентила, вентил је често искључен. Вентил се бори против унутрашњих зидова цеви, и као резултат, прелива проток воде.

Корисни савети! Гласине о цевима су прилично распрострањена појава у приватном систему или у новим домовима. Ови звукови из система водоснабдевања често говоре о неквалитетним поправкама, након чега се цијеви налазе врло близу једна другој. Овај звук долази од додира вибрационих цеви. Да би се ријешио овај проблем, свака цијев треба бити покривена изолацијом од пјене.

Како елиминисати зујање у цевима?

Пре него што почнете да елиминишете квар, зашто кран звижди када отварате воду, потребно је направити правилан израчун пречника и материјала цеви који одговарају притиску у систему. Приликом уградње заптивача у кран, треба користити само висококвалитетне материјале из поузданих материјала. И инсталација система да производи квалитетно и професионално.

Нажалост, ово је далеко од првог пута, и због тога је потребно извршити нека побољшања током рада:

 1. Радикално рјешење проблема - замјена свих старих цијеви у стану новим, можда неће дати очекиванорезултат. То је због потребе да се цјевовод замијени цијелим улазом или кућом.
 2. Мање радикална метода за рјешавање проблема зујала мјешалице је прочишћавање цијеви од накупљених наслага у њима. Овај метод је веома ефикасан, али чишћење цеви треба да се врши периодично.

Савет: Да бисте открили прекомерни притисак воде у систему, отворите миксер и одмах га затворите.

Ако чујете тутњаву одмах након затварања дизалице, разлог лежи у томе.

Што брже чујете звук, то је већи притисак у систему, а јачина звука указује на вишак дозвољеног нивоа. За решавање овог проблема препоручује се да се испред мешалице монтира специјална ваздушна комора која ће апсорбовати оштре скокове притиска у систему.

Инсталација би се требала изводити путем:

 • додатни део цеви;
 • специјални пригушивач за кран. Уређаји се производе у специјализованим предузећима и опремљени су уграђеном камером како би се сузбиле нагле промене притиска.

Ако је разлог вибрације у уској инсталацији елемената система, неопходно је да се запечате помоћу импровизованих средстава. Као резултат, то ће елиминисати појаву разних турбуленција у води и тутњава у славини ће нестати.

Како поправити бучну дизалицу?

Размотримо један од главних узрока зујања у славини, тј. Погрешно инсталиран, неисправан или истрошен заптивач кокпита. Управо због тога најчешће кран почиње да "пева" иистовремено поплавити.

Размотримо овај проблем детаљније:

 1. Потребно је одредити када се отвара кран чује "музика" хладна или врућа.
 2. Приложите храну на одговарајући начин.
 3. Рушити кашику дизалице на којој нам требају заптивке. Кран-кабин је уређај који регулише довод воде. По правилу је испод вентила.
 4. Истрошене бртве треба замијенити, нису јако скупе, па је боље одабрати најбоље. Може се користити за производе од гуме или керамике. Да бисте то утврдили без растављања славине, отворите је. Ако је потребно отворити само један окрет, онда се уграђује керамичка бртва, ако је више - гума.

Поправка крана са гуменом заптивком:

 1. Рушити кокпит.
 2. Користећи акутни нож, исеците ивицу подлоге под углом од 45 °. Али имајте на уму да рез не сме бити већи од 1 мм.
 3. Ако је заптивка потпуно истрошена, најбоље је одмах заменити.
 4. Када се заврше све операције облагања, дизалица се мора поново саставити.
 5. Отворите кран и тестирајте га на цурење и брујање.

Савет: Најчешћи узрок цурења и "печења" крана са керамичком кантом за качење је сифонска сифонска подлошка, која је потребна за међусобно пресовање керамичких делова.

Препоручује се да након уклањања кокпита, силиконски прстен буде покривен пластиком. По правилу, након тога долази до проблема цурења и непријатних звуковау исто време нестаје.

Горе наведене мјере су привремене. Због тога је неопходно што пре отићи у продавницу и заменити пропалу, кранску кашику.

Ако је ВЦ-спремник захрђао

Гласан звук може се испразнити и од стране резервоара за испуштање тоалета приликом пуњења. Како кажу професионалци, овај проблем се може ријешити врло лако. Често је узрок буке у усисном механизму.

Обично, када ће се инсталирати одводни вентил, на улазном вентилу је инсталирана цијев која се спушта готово до дна спремника с једним крајем. Чим вода затвори цев, бука нестаје.

Разлози у овом случају нису важни - да ли је сама цијев или она једноставно није постављена тијеком монтаже. Сада је најважније елиминисати буку воде приликом пуњења резервоара.

Ако је палуба летела - само је ставите на мјесто. Ако се изгуби, морате покупити одговарајући комад пластике или гумене цијеви и уградити га у спремник за одвод.

Дакле, зашто се у стану зуји водовод или дизалица? "Музика" приликом отварања дизалице у кухињи или у купатилу је знак да у водоводном систему стана или куће постоје неке сметње које захтијевају хитно уклањање. Не морате чекати да ситуација дође до критичног тренутка када су потребне хитне мјере. Потребно је само да искористимо наше савете како бисте сами решили овај проблем.