Зашто се не загреје топли под: пронађите узрок, решите проблем

Системи грејања, који су опремљени нашим становима и кућама, разликују се не само по својој технолошкој и ефикасности, већ и по поузданости. Степен поузданости система грејања зависи од многих фактора, међу којима практичност и функционалност грејне опреме укључене у сет кућног грејања није последње место. Подводни грејани подови међу коришћеним системима грејања се сматрају најпоузданијим. Захваљујући технологији и дизајну, овај круг гријања је врло једноставан за кориштење. Што се тиче услуга, под из текуће воде не захтијева повећану пажњу и посебне проблеме.

Упркос високим перформансама система грејања, "топли под" може да пропадне. Често се током грејне сезоне питамо зашто се под у нашој кући не загријава, да се поклопи топли под или несрећа проузрокована другим разлогом. Да бисте разумели суштину проблема, можете сами или затражити инспекцију ваших стручњака за систем грејања - инжењера топлоте.

Ако имате идеју о томе како је ваш систем за гријање изграђен, можете покушати сами ријешити проблем. Немате топли под - то значи да је у неком тренутку током инсталације дошло до грешке или је један од елемената система био неисправан. Хајде да нађемо излаз из тренутне ситуације.

Упознавање са уређајем за топлу подлогу

Да бисте знали о могућим разлозима зашто ваше гријање у кући ради са прекидима или уопћене функционише, потребно је познавати принцип рада система гријања и начин функционирања главних дијелова и елемената конструкције. Ако је ваш водени под јако топао, не одговарајући на дате параметре, главни разлози леже на површини. Све се врти око техничких недостатака који су направљени приликом полагања пода. Обично је то кршење технологије уградње, неправилно одабраних потрошних материјала и додатне опреме.

Специфичност инсталације опреме је колико добро је положен водени круг и правилно је изведен прикључак цјевовода на систем грејања. Недостатак одговарајућих хидрауличких прорачуна, неправилно подешавање миксера за ножеве доводи до чињенице да под од топлотног носача топлотног носача почиње да тече у цевовод са прекидима или је његова температура много нижа него што је потребно.

Процјена цјелокупне структуре може бити усмјерена на сљедеће структуралне елементе система гријања. Топли под најчешће се не загрева из следећих разлога:

  • неисправан термостат и сензор температуре;
  • небалансирани вентил;
  • циркулациона пумпа је престала да ради;
  • прекида се осигурач изнад главе;
  • су пропали актуатори улазних цеви колектора;
  • је нарушен интегритет водоснабдијевања;
  • проблем бајпаса.

Сваки од ових елемената може пропасти, чинећи ваш топли под неподесан.

Напомена: серво лом, температурни сензори су високивероватноћа квара термостата. Слична ситуација је иу балансирајућем вентилу. Квар вентила неће бити у стању да обезбеди нормално мешање хладне воде са врелим расхладним средством. Према томе, температура воде у кругу воде неће бити довољна за гријање.

Могуће је дуготрајно набројати могуће кварове појединих елемената система гријања. У сваком појединачном случају, биће потребно потражити директан разлог зашто се топли под не укључује или ради са прекидима.

Размотримо одвојено, најчешће врсте кварова на топлим подовима.

Под није довољно топао. Ниска температура расхладне течности

Типичан и широко распрострањен проблем са којим се суочавају власници градских станова и приватних кућа, жалећи се на незадовољавајући рад топлога пода - неуједначено гријање. У нормалном раду, водени круг мора потпуно и равномерно загревати бетонску кошуљицу или подну облогу, стварајући неопходне услове за загревање куће.

У овом случају, проблем лежи у неуједначеном протоку расхладне течности дуж воденог круга. С обзиром на чињеницу да цевоводи могу имати различите дијаманте, због истог интензитета напајања расхладне течности, степен загревања сваке цеви се разликује. Обично, пре стартовања у колекторском ормару, подешавају се нивои електричних погона у жељеном положају.

За референцу: Електрични погони су повезани на дистрибутивну јединицу, која је, са своје стране, повезана са спољним термостатом. Учесник на електричном сигналу одТермостат дозвољава протоку кроз који се врши интензитет протока расхладне течности у свакој цеви.

Пре покретања система, почетно се приказују оптимални параметри израчунати за сваку контуру. Мерењем температуре расхладног средства у сваком воденом кругу, електрични погони су изложени у одговарајућем положају. Сходно томе, мења се температура загревања расхладног средства у систему и мења се степен загревања воденог круга.

Излаз у овој ситуацији је следећи. Тражимо водени круг у којем расхладна течност не загрева под у складу са наведеном температуром, а затим ручно повећава проток воде у котлу.

Оштећење водоснабдевања

Пад притиска у систему може изазвати пуцање цевовода. Цурење у овом случају је најнеугоднији фактор, који ће се морати хитно ријешити. Лагана деформација водене жице узрокује смањење интензитета протока расхладног средства. Према томе, под се не загрева неједнако. Ускоро ће напетост бити уништена. Локацију тока можете одредити на различите начине. О најједноставнијим опцијама, користећи алате, постоји маса информативног материјала. Најбржи и најлакши начин у овом случају је употреба термалне камере. Овај уређај ће са великом тачношћу одредити локацију оштећења водоводне цеви.

Напомена: ваш спол не ради, што значи да у кругу воде нема довољно расхладне течности. Шта би почело да елиминише цурење?потребно је искључити довод расхладне текућине кроз колектор. Кроз повратну цијев се врши одвод воде из водовода.

Технологија за елиминисање цурења зависи од коришћених цеви.

На пример: уградња воденог круга од шивених полиетиленских цеви - најчешћа и најјефтинија опција полагања пода воде. Међутим, због јефтине потрошне робе понекад ћете морати да платите током операције. Са најмањим механичким оштећењима, цев губи свој интегритет. Проблем можете ријешити инсталирањем фитинга. Место инсталације фитинга мора се навести на дијаграму струјног круга или на месту где је инсталиран колекторски ормар.

Након монтаже фитинга, рубови се стисну. Ако укључите испоруку расхладне течности после поправке, треба да сачекате два, три дана да бисте осигурали поузданост везе. Тек након тога се обнавља интегритет естриха и монтажна структура пода.

ПВЦ верзија изгледа боље. Такви потрошни материјали имају потребну снагу. Међутим, у случају неправилног руковања грађевинским алатима током радова изградње и поправке могуће је лако оштетити водени круг. Елиминација несреће врши се по сличном сценарију. Прво, растављање старе кравате. Након тога се врши замјена оштећеног подручја цијелим фрагментом цијеви. Рад се изводи помоћу лемилице и ремонтне спојнице.

Нова бетонска веза се изводи само након провјере прикључка настезање

Електрични кварови

Посљедња важна ствар коју треба узети у обзир када су у питању проблеми с топлим подом је неуспјех електричне опреме. То може укључивати све уређаје и јединице које имају електричну енергију. Главни елемент у овој групи је циркулациона пумпа, термостат који је опремљен јединицом за мешање. Уређаји могу да пропадну због недостатка напона у електричној мрежи.

Одредите да ли пумпа ради исправно или не, могуће је карактерисати звук рада који производи радну јединицу. Идентификујте проблеме са термостатом на следећи начин:

  • када уређај правилно ради, тачка окретања шипке је јасно видљива. У случају квара, овај процес се не дешава;
  • Нема потребе за поправком термостата. Боље је купити нови уређај који ће осигурати поуздан рад читавог система грејања у будућности.

закључак

Након разматрања главних питања која могу проузроковати неуспјех топлог пода, треба навести низ заједничких фактора који утичу на ефикасност система гријања.

Вероватни узрок лошег загревања воденог круга може бити недовољна снага грејног уређаја или велики број радијатора за грејање који се уклањају у великим количинама из система.

Систем се може нормално укључити, али након неког времена престати са гријањем. То је често случај због присуства ваздушног чепа у цевоводу. Ако се ситуација не уклони током уклањања ваздуха, онда је проблем са инсталацијомхидроизолација У скоро сваком случају, ви сте у могућности да откријете разлог недовољно ефикасног рада топлог пода. Паметне калкулације и усклађеност са технологијом током инсталације ће вам омогућити да избјегнете такве ситуације у будућности.

Чврстоћа животног простора, присуство тепиха на поду и велики број намештаја значајно смањује топлотни учинак топлог пода. Повезивање од водовода до централизованог система грејања преко батерије може значити погоршање квалитета грејања просторија, како преко радијатора, тако и уз помоћ топлог пода.