Зашто рајчице маст у стакленику: 5 разлога и шта да радите

Парадајз се това у стакленику - овај проблем може надокнадити практично било ког вртлара или хортикултура, а врло често се ради о узгоју пољопривредних култура. А ко не воли да свеже убране парадајзе третира директно из кревета? Али се догађа да поврће нема нешто у свом расту и развоју. У овом случају могу постојати неки проблеми. Један од њих је пресађивање парадајза. Ако се то догоди, потребно је сазнати зашто се то догодило, а затим наставити с поправљањем ситуације.

Разлози због којих се парадајз това у стакленику

Лако је одредити тов парадајза. Парадајз рика, зеленило се интензивно развија и изгледа сочно, али практично нема воћа. Осим тога, горњи листови могу бити увијени, сама четка је врло слаба. Тсветков можда уопште није или је мали у таквом грмљу. Добра жетва у овом случају не може чекати.

Светло тамно зелена боја лишћа и, истовремено, смањење врхова - главни знаци да се рајчица масти.

Зашто се то дешава?

Парадајз се може пржити из неколико разлога

Ево главних разлога:

 • Парадајз нема природно светло;
 • Парадајз је веома близу један другом - ако светлост још увек није довољна, тов је практично обезбеђен;
 • Биљке које су препуне душика или других органских ђубрива;
 • Парадајз је превише "преплављен" водом - то се може догодити ако је земљиште обилно и јако заливено током првих 15 дана након садње;
 • У стакленику је влажност висока - појављује се кроз често наводњавање.

Друга врста пресађивања парадајза у стакленицима је појава нових изданака. Типично, ово је типично за неодређене сорте парадајза, као и за оне жбуње у којима дуга четка за цвеће посеже, на којој је плод везан. Све снаге одлазе на нове избојке, а развој поврћа је обустављен.

Треба имати на уму да детерминантне сорте парадајза и оне врсте са кратком четком практично не пате од такве појаве.

Јако дебели парадајз у стакленику: шта да се ради и како се борити

Када постане јасно да су рајчице масне, потребно је утврдити узроке онога што се дешава, а затим се позабавити њиховим уклањањем.

Ако је парадајз јако масан, покушајте да не залијете биљке недељу дана

Что сделать, че томат размесен:

 • Престаните са садњом воде недељу дана.
 • Врло је уредно али пажљиво уклонити из грмља тај дио лишћа, што спрјечава да им воће и јајници буду толико потребни. Истина, све одједном прекинути није потребно - биљка може доживјети стрес.
 • Ако је температура на улици нагло пала и биљке постале хладне - потребно је затворити све отворе, врата и покушати загријати стакленик. Током дана треба да буде температура +25 степени, а ноћу +23.
 • Да би се одржао раст и бум рајчице, можете их хранити под кореном ове композиције - 3 кашике суперфосфата разведене у 10 литара воде. За сваки грм ће бити потребан један литар такве мјешавине. Урадите ову процедурупотребно је након обилног залијевања тла.
 • Пожељно је да се престане хранити парадајз са ђубривима која садрже азот.

Понекад листови не увијају, већ се простиру под оштрим углом. Плодови су мали, цветови су опечени. То значи да грмовима недостаје залијевање. У овом случају пожељно је засадити биљке, смањити температуру и проветрити стакленик.

Домаћи парадајз у пластеницима: шта да радим

Постоји много начина за борбу против парадајза. Ако нисте помогли горе наведено, можете испробати још неколико савјета.

Постоји доста начина за борбу против това парадајза

Дакле, ако масти од рајчица, требате:

 • Хранити парадајз са супстанцама које садрже магнезијум. Обично, у одсуству овог елемента у траговима, листови биљака почињу да жуте.
 • Обавезно опрашивање плантажа шибањем грмља у сувом времену од око 11 до 13 сати дневно;
 • Храњење калијумом ће такође бити корисно. Изводи се у време цветања 5 или 6 четкица.

У случају предебеле садње изданака, потребно је ослободити четкицу од целокупног вишка. На пример, подсхцхипиват воће тако да је грм остављен не више од 5-6 парадајза. Дакле, добра жетва из такве биљке се не прикупља, али су преостали парадајз добро зрели. Тада се препоручује да се грмље храни фосфатно-поташким ђубривом или пепелом и покуша се барем залити.

Ако парадајз добро расте само с једне стране, а на другима је лоше скупљати парадајз из овогачетке (чак и ако нису зреле). Није потребно преживјети - поврће се може мирно напити и на добро освијетљеној прозорској дасци. Жбуње након лома треба снимити.

Чишћење парадајза у стакленику: шта учинити и спријечити болест

Да би се избјегли даљњи проблеми пресађивања рајчице у стакленику, потребно је унапријед подузети неке кораке.

Тако да грмови рајчица не почињу масноће, потребно је на време засадити биљке

Превентивне мере које ће помоћи да се спречи спутум:

 • Сваких 14 дана пожељно је третирати грмље штеточинама и разним болестима;
 • Неисправно формирана жбуња такође може довести до таквог проблема - морате на вријеме згњечити врхове парадајза и разбити бочне изданке;
 • Не дозволити топлоту или претјеране губитке топлоте у стакленику;
 • Није потребно засадити у стакленику оне биљке које су намијењене за узгој на отвореном: услови стакленика за такве парадајзе могу бити неприкладни;
 • Дуготрајни пасинкингс ће омогућити храњивим тварима да усмјере своје снаге на развој воћа, а не на зеленило;
 • Чим се парадајз нађе у стакленику, није неопходно одмах распоредити стајњак под његовим кореном - биљка је "прекомерно" и тов се у овом случају не може избјећи.

Узгој поврћа у стакленицима не захтијева да се рајчица сади са краставцима. За њихов раст потребни су апсолутно другачији услови, тако да ће овај крај само повриједити и оне и друге.

Ако се парадајз това у стакленику(видео)

Чим се открије проблем мазања, потребно је одмах ријешити његову елиминацију. Уосталом, ако то не учините - све снаге биљке ће ићи у брзо расте зеленила, али воће ће бити прилично мало. Добар обилан усјев у таквом случају не мора чекати. Због тога је неопходно пратити стање парадајза и спроводити превентивне мјере. У овом случају, болест се може избећи и добија се много укусних, сочних парадајза.