Зашто ми је потребна парна изолација у кади?

Топла влажна пара - основа микроклиме у купки, која промовише максималну удобност у усвајању хигијенских процедура. Али његова својства су различита од обичног ваздуха на собној температури, укључујући густину и притисак.

Компетентно опремљена парна изолација у кади-дио изолације зидова и плафона. Трајност овог објекта зависи од тога, од чега грађевински материјали не би имали купатило, парну собу или сауну.

Зашто инсталирати парну изолацију у купатилу

Пар је штетан за многе грађевинске материјале, као и за метале, необрађено дрво, посебно када се хлади, када се на површини формира кондензација. Било која конструкција, стамбена или помоћна, укључује вишеслојни распоред површине пода, зидова и плафона.То је потребно да се осигура:

 • изолација;
 • хидроизолација;
 • уштеда енергије;
 • дуготрајан и беспрекоран рад зграде.

Парна брана није само заштитна мембрана или парна брана од фолије за купатило. То је комплекс мјера, укључујући обраду грађевинских материјала, непропусност спојева, заштиту изолације од продора воде.

Волга, која је доспела у базалтну вуну, овални или други порозни материјал, тешко се повући одатле. Смањује својства топлотне изолације, посебно у великим мразима, када она постане лед. Прекомерна влажност без циркулације ваздуха - повољно окружење за трулеж и патогене бактерије, развој плијесни игљива

Комплекс мера обухвата и природну и присилну вентилацију, која обезбеђује смањење влажности ваздуха са приливом кисеоника након завршетка воде и хигијенских процедура.

Пара је опасна јер топла вода брзо продире у грађевинске материјале и остаје у изолационом слоју. Депоновани кондензат доводи до постепеног уништавања површина. Његов притисак је изнад стандарда - атмосферски, а то утиче на дизајн и завршне материјале. Приликом хлађења формира се тачка рошења када пара постане вода и падне у облику кондензата, уништавајући метал (корозију) и дрво. Материјали са високом паропропусношћу "дишу", тј. Апсорбују вишак влаге, а затим га дају на нижој влажности.

Дио парно-изолационих материјала посљедње генерације производи се вишеслојним слојевима који штеде енергију, тако да их у добро осмишљеним грађевинским купатилима чине економичнијим. Компетентни уређај за изолацију паре за сауне или купке повећава ефикасност уређаја за гријање, значајно смањујући губитак електричне енергије.

Вишеслојни и мембрански материјали пружају оптималну микроклиму за организацију топлотне изолације за купатило. Поседују и друге особине - додатну хидроизолацију и заштиту од ветра.

Најчешћи материјали за парну изолацију купки

Модерна технологија парне изолације за купање се изводи као "дјед" методе, као и на најновијим технологијама. То је олакшано појавом на тржишту високотехнолошких материјаламатеријала, додајући нове слојеве "класичној" топлотној и парној баријери. На примјер, она одражава изолацију у облику алуминијске фолије или "прозрачни" пергамент са импрегнацијом.

Тржиште грађевинарства је пуно понуда у ниши материјала за уградњу парних баријера. Међу њима су Исоспан, Армитек и Пиноплек. Обични полиетиленски филм замењује се специјализованим мембранама, али морално застарео и рубероид се још увек користи у градњи викендица.

Слични материјали старог узорка нису пожељни за употребу у парном купатилу - они садрже смоле које су формалдехиди, када се загрију паром. Пожељно је да се пергамент користи само у вилици због минималне способности да се влага прикаже на површини зидова.

Компаније које се баве изградњом санитарних и других објеката ове функционалности не штеде на материјалима.Када се самостално гради сеоско купатило, потребно је самостално изабрати практичне и приступачне материјале. Главни захтеви:

 • супротстављање процесу сагоревања;
 • пријатељство према околини;
 • поузданост у раду;
 • отпорност на пропадање и распадање;
 • отпорност на топлоту;
 • отпорност на влагу.

Глина или мјешавина масне глине и пиљевине данас се користе рјеђе, али то је најприступачнија, доказана годинама, еко-материјал. Иако је пилана сама по себи запаљива, она чине смјесу отпорнијом на пуцање. За зидове довољно слој у 2цм. Главно својство глине - оно "дише", тј.Он упија вишак влаге, а затим га даје када је суха. А са врућине постаје све теже.

У овом власништву, чак су и храмови били изграђени у Вијетнаму - бале су биле спојене са сламом са глином и изгореле изнутра. Ови храмови су још увек тамо.

Фолијски материјали

Алуминијумска фолија се користи за покривање незаштићених површина и порозне топлотне изолације. Познат по својој максималној способности да прикаже топлоту унутар парне просторије и одбија влагу са површине зидова. Не реагује на високе температуре, нема токсичне паре, не деформише се, отпоран је на механичке утицаје.

Као и сваки метал, са оштрим хлађењем, фолија формира кондензат, тако да није препоручљиво оштро отварати врата у леденом времену са прекомјерном влагом. Ако се ради о вишеслојном парном систему, односно просторији са довољном изолацијом и климатизацијом, онда ове манифестације не би требале бити.

Пенасти материјал обезбеђује боље изолационе карактеристике у комбинацији са комплетном вишеслојном изолацијом и ваздушним слојем између њега и слоја. Изолација плоча од алуминијумске фолије врши се преклапање, доња ивица се изводи на под, а спојеви се третирају специјалном самолепљивом траком за грејање фолијом.

Најновија генерација вишеслојних материјала "3 у 1", који се користе за потпуну изолацију, често су обложени фолијом. Они комбинују неколико функција:

 • термичка заштита;
 • парна брана;
 • способност рефлектовања топлотеу просторији (не пролази топлотно и инфрацрвено зрачење).

филм материјали

Заштитна мембрана или заштитна мембрана је потпуно поуздана. Као и сваки други филм, он производи заваравајући дојам, али је крут и није изобличен током рада. Са њим је лако заштитити вишеслојно загревање од топле паре.

Користи се у затвореном простору преко порозних материјала, затварајући површину изолованог плафона или зидова.Али ако су мембрански спојеви недовољно заптивени или ако је током монтаже направљена рупа, њена пара-изолациона својства ће бити сведена на минимум.

Најлакши начин је да се филм учврсти на трачнице дрвене решетке на стропу преко измјењивача (други гријач између греда) спајалицама кламерице. Тканина се не затеже превише чврсто, остављајући минимално спуштање, стране мембране причвршћују преклапање. Шавови траке филма фиксирају се специјалном траком.

мембрански материјали

Најпоузданија мембрана за испаравање - вишеслојна арматурна мрежа. Армирање штити материјале од деформација на температурним колебањима, тако да су ове мембране најиздржљивије.

Немојте затезати материјале мембране тако да могу да реагују на флуктуације температуре са или без експанзије. Од великог оптерећења, са неправилном монтажом и великом температурном амплитудом, постепено губи еластичност - нека се лагано нагне између шина.

савремени материјали

 • Крафт папир - врста техничке природеКартон, широко се користи у грађевинарству. Коефицијент парабеера је много нижи од коефицијента мембране, али материјал "дише". Препоручује се коришћење купатила за помоћне просторије - свлачионица, гардеробер, дневна соба. Прекомерна влажност га уништава, као и сваки картон.

 • Пенотхерм се сматра високотехнолошким материјалом за топлотно-парну изолацију, који се добро доказао у купкама. Произведене у облику пјенастих плоча са заштитним слојем, савршено толеришу високу влажност и температуру.

 • Међу материјалима нове генерације, који се истовремено користе као термалне баријере и купке за изолацију паре, стручњаци разликују пенофол и сродне производе. То су вишеслојни материјали на бази пенећих полимера. Слој полипропилена, заштићен фолијом, карактерише добра топлотна изолација.

Слични материјали штите зидове од продирања паре, рефлектују инфрацрвено и топлотно зрачење у унутрашњост, чинећи купку економичнијом када се загревају и одржавају потребну температуру. Они спречавају стварање кондензације у изолационим слојевима, служе дуго и беспрекорно. Материјал добро ради у сауни или кади, али се не прегријава изнад 100 ° Ц да не би уништио унутрашњи слој.

Иако произвођачи уписују високе граничне вриједности за температуру, то се односи на краткорочни скок с једном амплитудом. Од сталног прегревањапјенасти полимер почиње да се згушњава, разлаже на токсичне компоненте, топи се или постепено карбонизује. За тело је рекордна температура - велики стрес за преживљавање, велико оптерећење на срце и крвне судове мозга!

Исопасан также предлагает конструкциа кадева, коториј бил представлаетса с обазательним понудом на конструкцијском тргу.Производи се по ролнама од 35м, које садрже заштитни слој фолије од алуминијума и ојачани гријач. Материјал не испушта токсичне супстанце током прегревања, не деформише се и сматра се одличним парабеариером, лако се поставља и поуздано користи.

Двослојни ваљани материјал, од отвора - груби слој за сакупљање кондензата, након нормализације влажности ваздуха у купатилу, он испарава. Поуздан је у раду, има високе заштитне особине при инсталацији парне бране унутар просторија.Има их неколико варијанти, да би се заштитила топлотна изолација купки од паре, погоднији су изоспани Б филма, а широко се користи:

 • вишеслојна изолација поткровља и поткровља и свих врста косих кровова;
 • унутрашње и оквирне зидове;
 • подрум и спрат.

На тргу изградње се нуде и групе Исоспан А, Ц, Д и АМ.Његове врсте се користе за интегрисану изолацију и заштиту од кондензације у конструкцијама крова и зидова. Све сорте карактерише висок степен заштите од главних фактора са негативним утицајем на грађевинске материјале оквира, крова и зидова.конструкције Пенаста површина може рефлектовати до 90% топлотног зрачења у просторији. То вам омогућава да смањите губитак топлоте приликом грејања вашег дома или загревања купатила.

Стаклена влакна су група високотехнолошких материјала који се широко користе у грађевинарству и обради (тапете за бојење).Не гори, штити површину од негативних ефеката, савија се и савија у ролама, за разлику од стакла. Због стабилности у распадању, често се користи у парењу - не испушта токсичне супстанце током прегревања.

Полиетиленска фолија је коришћена за водонепропусност каду када није било мембране последње генерације.Али не допушта пару да продре у слојеве топлотне изолације. Не толерише температурне флуктуације, губи еластичност и на крају се сруши. Може се користити само у овом купатилу, које се ретко користи и не загрева јако. Важно је да се чврсто причврсти на решетку са хефталицом и да се спојеви заптивају термосетирајућом траком. Препоручљиво је направити малу празнину између минералне изолације и филма, како би се дало мјесто кондензата, одводити према доље.

Свака сорта има своје предности и недостатке. Застарјели ваљани материјали су приступачнији, али немају предности које су својствене вишеслојним мембранама и фолијским изолаторима последње генерације. За државно купање, које се повремено користи током љета, можете користити опцију буџета.

У сауни, парним купатилима, кадама,Користе се током целе године, са високим температурним оптерећењем, примењују се универзалне вишеслојне изоловане парне изолације са изолацијом. Не заборавите на вентилацију и могућност испуштања кондензата из гријача ако се он тамо формира, како не би изазвао влагу.