Зашто ЛЕД жаруље брзо горе?

Неугодно је гледати како гори лампа гори. Међутим, овај, свима познати проблем, решава се уобичајеном заменом нове сијалице са минималним утицајем на породични буџет. Много горе, ако ЛЕД неочекивано трепери, цена чије је поруџбина већа. Исти проблеми јављају се и међу возачима који желе да осете моћ ЛЕД струје на стази. Зашто је тражено време рада са четири нуле за неке ЛЕД (лед, од енглеске светлосне диоде) само на етикети? Шта требате знати за навигацију кроз сет ЛЕД новитета? У потрази за одговорима, размотрићемо узроке квара жаруља и дати неколико решења.

Значај возача

Преко било ког ЛЕД-а, без обзира на његов опсег, мора да тече стабилизована номинална струја (вредност пасоша). Само у овом случају, сјај ће бити једнак, а радно време кристала ће моћи да пређе границу од 10 хиљада сати. Без обзира на облик, величину и количину ЛЕД диода, све ЛЕД сијалице могу се подијелити у двије главне категорије путем контроле:

  • на бази возача са пулсним трансформатором оптерећења;
  • на основу извора напона баласта.

Возач са импулсним трансформатором и претварачем је једино исправно техничко решење за напајање ЛЕД сијалица, које је индустријски произведено.

Да би се проценио значај тренутног стабилизатора, размотрити његов принцип деловања на кратком примеру. У плафонским лустеримапозадинско осветљење, по правилу, поставља блок стабилизатора струје. Његов излазни напон варира у широком опсегу, а вредност излазне струје остаје константна чак и са једним ЛЕД-ом у оптерећењу. У таквом лустеру, ЛЕД се може једноставно игнорисати. Приближно за исти принцип, доступни су снажнији погонски погони.

С обзиром на то да производња жаруља са пулсним струјним погоном није економски одржива, кинески привредници су одлучили да поједноставе свој дизајн. Уместо возача у тело ЛЕД сијалице ставите баластно напајање без функције стабилизације струје. Излазни напон се израчунава на основу количине СМД ЛЕД диода у кућишту. Услед флуктуација напона мреже, мења се светлост лампе. Честе фазе до 240В доводе до тога да ЛЕД сијалице изгоре.

Производи ниског квалитета

Већина ЛЕД лампи кинеских брендова изгарају због ниског квалитета монтаже. Под модерним изгледом производа могу се сакрити нека неугодна изненађења:

  • јефтин електролитички кондензатор, који постепено губи капацитет, радећи у топлим срединама;
  • недостатак квалитетног уклањања топлоте;
  • недостатак доброг возача;
  • Хладно лемљење контактних површина и других.

Ако погледате у унутрашњост кућишта, ЛЕД лампа је спаљена, може се утврдити да се термопаста дјеломично примјењује само на алуминијску подлогу. Инуслед расипања топлоте од плоче до радијатора, он је неравномеран, што доводи до прегревања СМД елемента, који је у најгорем температурном режиму.Присиљавање кинеских инжењера да израчунају напајање баластом тако да је излазни напон на њему нешто већи од номиналног. Почетно осветљење таквог производа импресионира купца, те се стога постиже комерцијална сврха. У најбољем случају, након неколико мјесеци рада, свјетлосни ток ће се смањити за 30%, у најгорем случају - лампа ће експлодирати.

Наведене чињенице указују на намерно погоршање техничких карактеристика производа од стране произвођача. Уосталом, ако сви желе да пређу на квалитетно ЛЕД осветљење, ко ће купити лампе?

ЛЕД лампе у стану

Ако је квалитета жаруље изван сумње, онда њено сагоревање може бити узроковано проблемом у електричним инсталацијама. Ослабљени контакт у кертриџу или у разводној кутији ће узроковати пад напона и узроковати квар.У јефтиним ЛЕД сијалицама, недостатак дисипације топлоте из кристала светлећих диода чини да диоде које емитују светлост раде на екстремним прегрејавањима. Инсталација таквих сијалица у кухињи, где температура ваздуха испод плафона током рада гасне или електричне пећи прелази 30 ° Ц, такође доприноси убрзаној деградацији кристала са свим пропустљивим последицама.

Организација декоративног осветљења са ЛЕД трака такође треба да обрати пажњу. Ако се тип СМД 5050 не лијепи на посебан алуминијски профил, ускоро ћете моћипосматрати изумирање појединих сегмената.

ЛЕД ауто светла

Замјењујући уобичајене халогене жаруље на ЛЕД, власник аутомобила се нада да ће из њих извући максималну корист. Међутим, недостатак знања о рекламираним изворима светлости доводи до њиховог сагоревања.

Често је недостатак искуства куповина аутомобилских ЛЕД сијалица без одговарајућих возача. Улога ограничивача струје је снажан отпорник. Испада једноставно, али не и поуздано. Са таквим струјним круговима, повећање напона на возилу мреже од 12В на 14В, што је штетно за ЛЕД жаруље. Пропорционално повећање струје доводи до треперења, делимичног изумирања, а затим и до паљења лампе. Док оптужујете сву нискоквалитетну робу, можете наставити да стављате лампе сумњивих фирми и "нападате исти грабље".

Други најчешћи разлог је наручивање ЛЕД диода "без имена" преко Интернета. Штедњом на стотине рубаља, купац је у опасности да добије неколико неисправних копија или производа са нестандардном базом, чија ће ручна обрада погоршати техничке податке.

Чак и дизајн неке фарове не дозвољава додавање ЛЕД-а у својим димензијама и скретањима. Оваква модернизација доводи до њиховог прегревања услед топлоте из домаћих светала предњих светала.

Као средство за умиривање власника спаљених ЛЕД лампи, препоручљиво је да се поправи. У поређењу са сијалицама са жарном нити и халогеним сијалицама, ово је велики плус. Главна ствар - тијеком поправака исправно идентифициратиСпалите елемент и уклоните узрок квара производа.