Зашто, када је прекидач искључен, лампица за уштеду енергије трепће

Тренутно се врши замјена застарјелих и ниско-ефикасних жаруља са жарном нити за уштеду енергије и ЛЕД диода. Због својих предности, чврсто су укоријењени на тржишту расветних уређаја. Али они имају и недостатке, о којима ћемо говорити у овом чланку, и одговорити на често постављана питања многих потрошача: зашто, када је прекидач искључен, лампица за уштеду енергије трепће.

Узрок трептања искључене сијалице за уштеду енергије

Испитајмо физичке узроке краткотрајних бљескова неповезаних сијалица. Да бисмо то урадили, објаснићемо уређај и принцип рада прво уштеду енергије, а затим ЛЕД сијалице.

Лампа за уштеду енергије


кликните да бисте повећали

Лампа која штеди енергију састоји се од стаклене цијеви испуњене плином, која емитира свјетлост. За своју снагу се користи посебна шема лансирања на електронске кључеве (електронски баласт). Таква кола раде искључиво при константном напону. За његово формирање користи се исправљач напона и филтер који се састоји од кондензатора довољно велике капацитивности и пригушнице.

Управо овај кондензатор узрокује треперење одсечене лампице. Познато је да је кондензатор уређај за складиштење енергије. Како наелектрисање повећава напон на својим плочама. Када је његова вредност већа од прага за рад електронског кључа, пали се лампа која је праћена сјајем. Енергија ускладиштена у кондензатору се брзо троши. Зато је сјај само уоблик бљеска.

Распоред ЛЕД лампи

ЛЕД лампа има у свом саставу подлогу на коју су лемљене саме ЛЕД диоде (обично повезане у неколико узастопних ланаца). Напајају их посебни претварачи напона који укључују исправљач и капацитивни филтер (направљен на кондензатору). ЛЕД диоде за напајање не требају.

Будући да ЛЕД лампе немају посебан електронски кључ, сјај може да се јавља континуирано са потрошњом енергије која се налази у кондензатору. Дакле, такве лампе, по правилу, не трепћу, већ само слабо осветљене.

Разлог за пуњење кондензатора за филтрирање је безначајна струја која струји у кругу одсечене сијалице. Његовом изгледу олакшавају два разлога:

  • Прекидачи са позадинским осветљењем.
  • Грешка при инсталацији.

Размотримо сваки детаљно сваки од разлога.

Примена прекидача са осветљењем

Конвенционални прекидач са осветљењем и ЛЕД лампом не раде увек исправно, јер се осветљење може користити само за повезивање сијалица са жарном нити. Принцип овог прекидача је приказан на слици испод.

Употребом штедљивих и ЛЕД лампи, безначајна струја протиче кроз круг освјетљења, који пуни кондензатор за филтрирање у лампи. Ова струја је довољна за управљање позадинским освјетљењем прекидача, али није довољно за нормалан рад лампе. Овај процес доводи до трептања или слабостиглов

Грешке у инсталацији ожичења

Исти феномен који је горе описан јавља се када:

  • погрешно повезивање сијалица;
  • кршење интегритета изолације жица;
  • велики капацитет жица у односу на металне конструкције зграде.

У случају неисправног повезивања лампе, прекидач искључује фазну, али нулту жицу напајања. У том случају струја тече кроз фазну жицу, лампу (пуњење кондензатора за филтрирање) и кроз капацитивност нулте жице на металну конструкцију.

У супротности са интегритетом изолације жица постоји струја цурења која се може затворити директно на металне конструкције, нула жице или друге жице. У том случају може доћи до пожара или електричних повреда.

Уз велики капацитет жица у односу на уземљене дијелове зграде, постоји и незнатна струја. Овај феномен је последица погрешног избора жица за инсталације. На пример, користите заштићену жицу.

Технике елиминације треперења

Ако имате ЛЕД или штедљиве сијалице и прекидаче за светло, постоје три начина да се елиминише треперење. Најлакши начин је да искључите позадинско осветљење. То можете урадити уклањањем прекидача. Код неких модела, потребно је уклонити засебно освјетљење модула, у другима - потребно је подрезати жице које иду на овај модул. Међутим, у овом случају нема смисла примењивати такве прекидаче - јер они више неће бити видљиви у мраку.

уклоните позадинско осветљењепрекидач

Други метод је такође прилично једноставан: укључивање конвенционалне сијалице са жарном нити паралелно са уштедом енергије. Тако ће се навој паљења повезати са закључцима кондензатора за филтрирање, пражњењем и спречавањем даљег пуњења. У радном режиму, то не утиче на рад штедне сијалице, јер је радна струја много већа од струје осветљења и цурења. Главни недостатак ове методе је потпуни недостатак уштеде енергије и значење куповине штедних сијалица.

Поправити овај недостатак уградњом конвенционалног отпорника уместо жаруље са жарном нити паралелно са уштедом енергије. Вредност ове методе ће се наставити, а недостатак ће скоро нестати. Да се ​​задржимо на избору отпорника и карактеристикама његове инсталације.

Да би се спријечила висока струја кроз отпорник за вријеме рада лампе, његова отпорност би требала бити најмање 50 кΩ. Што је нижа струја, мање се загрева. Боље је чак поставити отпорник у отпорности од 75 или 100 охма, у зависности од тога који ће бити лакши за проналажење. Њена номинална снага мора бити најмање 2 В (ако се користи отпорник отпора од 100 кОхм, дозвољена је употреба снаге од 1 В). Па отпорници као што је МЛТ раде.


прикључак отпорника на разводну кутију

повезивање отпорника паралелно са лампом

Трећи начин је најтежи. То значи пребацивање прекидача позадинског осветљења. За то, закључак позадинског осветљења повезан са фазним водом, остављајући и другиизлаз је искључен и повезан на нулу. Главни недостатак ове методе је потреба да се нула жица положи на прекидач, као и сложеност имплементације (код неких прекидача, модул осветљења се штампа методом на плочи, њена обрада је да се уклони контакт и леми додатна жица). Истовремено, позадинско осветљење прекидача је стално укључено.

Ако штеди енергију и ЛЕД лампице трепере због грешака у инсталацији ожичења, онда све горе наведене методе неће решити овај проблем (могу само да створе изглед решења). У том случају, ожичење се мора обавезно обрадити, јер је његов рад опасан.

Примери повезивања отпорника паралелно са лампом

На слици испод приказана је опција повезивања отпорника у кертриџу сијалице. Његови налази су причвршћени за терминале за напајање жица.

Међутим, неће сви кертриџи одговарати овом отпорнику. У овом случају, он мора бити инсталиран у декомпресионој кутији. Испод је слика ове везе.

Имајте на уму да је веза отпорника у декомпресионој кутији много поузданија него у кертриџу, јер има довољно простора за инсталацију терминала. Ако то мјесто још није довољно, можете га смјестити изравно у лустер, ако је његова градња могућа. У овом случају, отпорник је у истом одјељку, гдје су спојене жице. У овом случају потребно је водити рачуна о његовој поузданој изолацији, посебно ако су дијелови лустера метални.

Детаљновидео инструкција о ранжирању енергетски штедљиве сијалице

НЕ треба да се борите са треперењем

Сматра се да ЛЕД траке и ослонци на њима трепере након искључивања због чињенице да су спојени на напајање мале снаге. Ово мишљење је погрешно. У овом случају, уређаји ће треперити само када раде. Зато је важно изабрати напајање потребне снаге или снажније. Ако, након искључивања, ЛЕД трепери, онда паралелно треба да повеже отпорник отпорности од 10 до 22 кОхмс и снагу од најмање 0,5 вати.

закључак

У овом чланку смо расправљали о томе зашто светлећа диода или лампа за уштеду енергије трепће или слабо сија када је прекидач искључен. У закључку, треба напоменути да је чест узрок треперења лампе његов низак квалитет. У овом случају, нажалост, проблем се не може самостално исправити и бит ће потребно замијенити жаруљу производом другог, можда још познатијег произвођача.