Заштитна расвјета: како правилно израчунати

Осветљење заштите територије

Модерни сигурносни систем расвјете је сложен технички и оптички систем који треба узети у обзир многе параметре. Уосталом, ова врста расвете не би требало само да плаши нежељене госте, већ и да буде економична, да не напушта "слепе зоне", да сакрије локацију безбедности, као и њен покрет, и наравно, створи могућност да се идентификују периметрални починиоци.

Веома је пожељно да осветљење заштите не зависи од уобичајеног система осветљења и да је максимално аутономно у свом раду.

Типови сигурносног осветљења

Сигурносни тип осветљења може се поделити у неколико типова у зависности од дестинације. То може бити освјетљење унутар зграде, које се често назива редовним освјетљењем периметра или подручја око зграде, као и скривено освјетљење, чија је главна сврха стварање потребног освјетљења за уређаје за снимање видеа.

наизменично осветљење

Друга је расвјета, која је укључена у радно вријеме. Његова главна сврха је да раздвоји потенцијалне прекршиоце, као и да обезбеди да се просторије могу прегледати без спољашњег.


Оффице Лигхтинг

\ т
 • Према тачки 7.2 СНиП 23-05-95, може се обезбиједити друго освјетљење кориштењем дијела расвјетних тијела за рад и хитне расвјете. Обично се за ове потребе користи до 10% радног и хитног осветљења.
 • Светла за хитно осветљење ће заузети мрежу следећеосветљење како би се осигурало функционисање ове мреже, чак и када дође до прекида у мрежи радног осветљења. Обично се не користе уређаји опремљени уграђеним самосталним напајањем.


Шеме алтернативних светала

 • Истовремено, према п.7.80 СНиП 23-05-95, друго осветљење није нормализовано. Због тога, његова места коришћења, карактеристике и уређаји немају ограничења.
 • Алтернативно освјетљење обично нема аутоматизацију. Прекидач за његово укључивање се препоручује инсталирати одвојено од прекидача радне и нужне расвјете. Обично се прекидачи следећег осветљења стављају у собу за чување.

Осветљавање граница територије

Ради заштите периметра зграде или територије од продора, сигурност периметра је освијетљена. Овај тип осветљења у складу са тачком 4.3.4.10 РД 78.145 - 93 треба затражити посебно за мреже за спољну расвету.


Зона осветљења периметра

Одређен је број захтјева који се односе на сигурност сигурности периметра. Прво, лампе треба да буду распоређене тако да формирају непрекинути ланац светлости око територије. Ширина ове траке треба да буде 3 - 4 метра.


Минимално осветљење периметра

Што се тиче интензитета осветљења, ставка 7,79 СНиП 23 - 05 - 95 захтева да осветљење буде најмање 0,5 лук. Истовремено, ако се сигурносна расвјета користи за снимање видеа или фотографије, онда је интензитетосветљење мора да задовољи захтеве ове опреме.


Опције за заштиту од расвјете

Периметријско осветљење може радити у неколико начина - непрекидни рад и укључивање у рад аларма. У том случају, у ком режиму мрежа не би радила, требало би осигурати могућност потпуног или дјеломичног укључивања освјетљења периметра.


Светла безбедносне расвете

Ако се осветљење периметра укључи аутоматски, треба користити светиљке и сијалице са жарном нити. Тачка 7.79 СНиП 23-05-95 препоручује употребу жаруља са жарном нити за те сврхе. Међутим, друге врсте лампи се могу користити за тренутни излаз лампе на номиналне параметре светлосног тока.


Сигурносна светлосна кутија

Посебни захтјеви се такођер примјењују на енергетски кабинет гдје се налазе аутоматизирани или сигурносни осигурачи. Ова разводна табла треба бити одвојено од разводне табле спољашњег осветљења и мора бити закључана на брави. Обично се ови штитови налазе близу локације чувара.


класа снабдевања електричном енергијом

Посебан проблем је осветљење чувара. Обично се напаја мрежом сигурносног осветљења. Према клаузули 6.1. Снабдевање електричном енергијом ових система треба да се обезбеди и за прву категорију према ПУЕ, у РД 78.145 - 93. Или одговарају категорији електричног напајања објекта,која се чува.


Сигурност просторија за осветљење

Израчунавање осветљења просторије за обезбеђење треба да узме у обзир инсталацију светиљки за случај нужде из извора аутономне енергије. Истовремено, не постоје посебни прописи о освјетљавању просторија. Они се рачунају на општој основи.

Расвета за техничка средства за сигнализацију и управљање

Посебан проблем је расвјета потребна за техничка средства контроле. Ово су обично видео камере. У ту сврху могу се користити експлицитни и скривени извори свјетла.

 • Тренутно су на тржишту доступне видео камере, чија је цијена веома различита. У исто време, већина њих је тврдила да су захтеви за осветљењем веома ниски за уклањање објеката. Али немојте бити у искушењу, у већини случајева то није ништа друго него рекламни трик, а да бисте добили висококвалитетну слику потребно вам је додатно осветљење.
 • Може се извршити на скривен и експлицитан начин. Експлицитни метод подразумева инсталирање обичног прибора који ће покрити контролну област камере. Скривени метод подразумева инсталирање сопственим рукама инфрацрвених лампи, које емитују светло у опсегу који није видљив људском оку.


Квалитет слике у зависности од осветљености

 • Као што смо већ напоменули горе, у складу са правилима заштите од свјетла треба осигурати освјетљење не мање од 0.5лк. Али за техничка средства таквог осветљења није довољно. Дакле, за квалитативнеслика се препоручује за стварање осветљења не мање од 3-5лк. Штавише, овај параметар у великој мери зависи од квалитета камере, боје извора светлости, спектра зрачења, контраста осветљења и неких других параметара.

Обратите пажњу! Да би се постигао максимални ефекат, стручњаци препоручују стварање униформне расвете. Оптимална се сматра 1/10 разлика између највише и најмање осветљених делова.

 • За инфрацрвено осветљење препоручује се употреба инфрацрвених лампи. Могу бити са константном или модулисаном таласном дужином. Људско око може одредити светиљке са таласним дужинама до 700 - 800нм. Због тога се за скривено позадинско осветљење препоручује употреба уређаја са вишом таласном дужином.


Разлика између нормалног и инфрацрвеног осветљења

 • Одвојено, желео бих да разговарамо о инсталацијама осветљења за камкордере. Заиста, квалитет слике директно зависи од тога. Упутство Министарства унутрашњих послова препоручује постављање лампи под углом од 45? до осветљене површине.
 • Не препоручује се уградња лампе испод и изнад камере на једној оси. Осим тога, не можете инсталирати лампе тако да падну у видно поље фотоапарата или да створе сјајан ефекат.

Аутоматизација система управљања осветљењем

Израчунавање заштитног осветљења простора и периметра мора да обезбеди адекватан ниво аутономије рада изаштиту од сметњи треће стране. То се постиже аутоматизацијом система сигурносне расвјете. У већини случајева користе се сензори покрета, осветљење и други сигнални уређаји.


Светлосни сензор

Постоје различити начини аутоматизације заштите од расвјете, овисно о постављеним задацима:

 • \ т Ако се ради о једноставном периметарском осветљењу , онда је могуће повезивање ове мреже са сензором светла. Ово ће у потпуности искључити ваше учешће у управљању расветом.

Сензор покрета

 • За софистициране системе то може бити уградња сензора покрета . Обично се постављају дуж периметра заштићеног подручја и повезују логиком "или". У овом случају, са радом најмање једног сензора, укључена је сва заштита од расвјете.

Повезивање сензора покрета са логиком "или"

 • Ако је територија предузећа или другог заштићеног објекта довољно значајна, онда је корисно укључити освјетљење по секторима. Да би се омогућило да сваки сектор има један до дванаест сензора покрета.
 • У присуству заштите корисно је укључити одговарајући сигнал у просторије за обезбеђење поред укључивања осветљења. Пожељно је назначити који је сензор радио, или барем у којем сектору. Да бисте то урадили, користите такозване мнемосхеме.

мнемацхине оф протецтион

 • Ако мрежа сигурносног осветљења има напајање у случају нужде,Напаја се пуњивим батеријама, а затим их треба поставити у посебне просторије. Није дозвољено да се инсталирају у сигурносне просторије. У том случају, аутоматско укључивање расвјете у нужди мора бити смјештено у сигурносном кабинету.
 • Овај ормарић мора бити закључан и пожељно је имати аларм за отварање. Сигнал о отварању разводног ормара мора ићи на контролну таблу.

закључак

Како би се осигурало освјетљавање заштићеног подручја, потребно је израдити детаљан и добро осмишљен план. Посебно зато што за ову врсту расвјете нема пуно норми и ограничења.

Уосталом, овде много тога зависи од терена, присуства вегетације, живахних места и многих других аспеката. Стога је код пројектовања сигурносне расвјете боље користити услуге стручњака.